Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2026. gada 5. janvārī.
Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 112

Valmierā 2023. gada 28. decembrī (prot. Nr. 20, 6. §)
Par licencēto makšķerēšanu Vaidavas ezerā
Izdoti saskaņā ar Zvejniecības likuma
10. panta piekto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek organizēta licencētā makšķerēšana Vaidavas ezerā, Valmieras novadā.

2. Licencētā makšķerēšana Vaidavas ezerā tiek organizēta saskaņā ar Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saskaņoto nolikumu "Nolikums par licencēto makšķerēšanu Vaidavas ezerā 2024. un 2025. gadam" (pielikumā).

3. Saistošie noteikumi ir spēkā divus gadus no spēkā stāšanās dienas.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
Pielikums
Valmieras novada pašvaldības
28.12.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 112
NOLIKUMS PAR LICENCĒTO MAKŠĶERĒŠANU VAIDAVAS EZERĀ
2024. un 2025. GADAM
I. Vispārīgie jautājumi

1. Vaidavas ezers (87,2 ha) atrodas Valmieras novada Vaidavas pagasta teritorijā. Strīķupe ir upe, kas iztek no Vaidavas ezera.

2. Atbilstoši Civillikuma I pielikumam (1102. pants) Vaidavas ezers ir publiskais ezers, kurā zvejas tiesības pieder valstij. Strīķupe ir privāta upe. Vaidavas ezers un Strīķupes posms, kurā tiek ieviesta licencētā makšķerēšana, atrodas īpaši aizsargājamā "Natura 2000" teritorijā Gaujas Nacionālajā parkā.

3. Licencēto makšķerēšanu Vaidavas ezerā saskaņā Valmieras novada pašvaldības 23.02.2023. lēmumu Nr. 84 (protokols Nr. 3, 22. §) organizē biedrība "Vaidavas ezera pārvalde" (reģ. Nr. 4000805530, adrese: Skolas iela – 1, Vaidavas pagasts, Valmieras novads, LV-4228, tālr. 29334625, e-pasta adrese: edmunds.norge@gmail.com).

II. Licencētās makšķerēšanas ieviešanas pamatojums

4. Licencētā makšķerēšana Vaidavas ezerā un Strīķupes posmā tiek ieviesta saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārba".

5. Zinātniskais pamatojums licencētas makšķerēšanas ieviešanai Vaidavas ezerā ir SIA "Saldūdeņu risinājumi" 2022. gadā izstrādātie "Zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumi Vaidavas ezeram".

6. No makšķerēšanas noteikumiem atšķirīga makšķerēšanas kārtība Vaidavas ezerā un Strīķupes posmā tiek ieviesta ar nolūku regulāri papildināt zivju krājumus makšķernieku vajadzībām, uzlabot zivju krājumu racionālu izmantošanu, limitēt vērtīgo zivju sugu ieguvi, kontrolēt antropogēno slodzi ezera un upes un to piekrastes teritorijā.

III. Licencētās makšķerēšanas noteikumi

7. Licencētā makšķerēšana tiek noteikta visā Vaidavas ezera teritorijā un no tā iztekošās Strīķupes posmā no Vaidavas ezera līdz autoceļa V192 Vaidava–Rubene tiltam (turpmāk tekstā – Vaidavas ezers) (pielikums Nr. 1).

8. Licencētā makšķerēšana Vaidavas ezerā veicama no laivām un no krasta, ziemas sezonā arī no ledus, saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembrī izdotajiem noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi" (turpmāk – Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi).

9. Makšķerniekam, kurš nodarbojas ar licencēto makšķerēšanu, ir jāuzrāda:

9.1. personu apliecinošu dokumentu;

9.2. makšķerēšanas licenci;

9.3. attiecīgajā laika periodā derīgu makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karti (ja makšķernieks ietilpst to personu skaitā, kurām tādai ir jābūt saskaņā ar Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumiem);

9.4. personām ar invaliditāti vecumā no 16 līdz 65 gadiem invaliditātes apliecību.

10. Lai saudzētu lielo plēsējzivju resursu un pamatojoties uz "Zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumiem Vaidavas ezeram 2022", vienai personai atļauts lomā paturēt šādu sugu zivis:

10.1. divas līdakas;

10.2. divus zandartus;

10.3. divus zušus;

10.4. citu sugu zivis – atbilstoši Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumiem.

11. Makšķerēšanas licence tiek izsniegta konkrētai fiziskai personai un to aizliegts nodot citām personām.

IV. Licenču veidi un cena

12. Licenču veidi un cenas:

Nr.p.k.

Licences nosaukums

Cena

(EUR)

Derīguma termiņš

1.

Vienas dienas licence makšķerēšanai Vaidavas ezerā

4,00

Derīga vienu dienu licencē norādītajā datumā

2.

Vienas nedēļas licence makšķerēšanai Vaidavas ezerā

8,00

Derīga septiņas dienas licencē norādītajā laika periodā

3.

Viena mēneša licence makšķerēšanai Vaidavas ezerā

15,00

Derīga vienu mēnesi licencē norādītajā laika periodā

4.

Gada licence makšķerēšanai Vaidavas ezerā

30,00

Derīga periodā no 1. janvāra līdz 31. decembrim

5.

Gada bezmaksas licence makšķerēšanai Vaidavas ezerā

0,00

Derīga periodā no 1. janvāra līdz 31. decembrim

13. Visu veidu licences dod tiesības makšķerēt no krasta, laivas vai ledus. Kopējais licenču daudzums nav ierobežots.

V. Makšķerēšanas licenču cenu atlaižu piemērošana

14. Bezmaksas licences paredzētas:

14.1. Vaidavas ezera piekrastes zemju īpašniekiem;

14.2. bērniem un pusaudžiem līdz 16 gadiem;

14.3. personām, kuras vecākas par 65 gadiem;

14.4. politiski represētajām personām un personām ar invaliditāti;

14.5. personām no ģimenēm, kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība.

15. Bezmaksas licenču saņēmējiem makšķerēšanas laikā ir jābūt klāt dokumentam, kas apliecina viņa tiesības izmantot šo bezmaksas licenci.

VI. Makšķerēšanas licences saturs un rekvizīti

16. Licencē norāda sekojošus rekvizītus:

16.1. licences veids;

16.2. sērija un numurs;

16.3. cena;

16.4. derīguma termiņš;

16.5. attiecīgās ūdenstilpes (Vaidavas ezers, Strīķupes posms) nosaukums;

16.6. ziņas par licencētās makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību organizētāju;

16.7. licences saņēmējs un tā personas kods;

16.8. tālruņa numurs un saziņai izmantojamā elektroniskā pasta adrese;

16.9. licences izsniegšanas datums.

VII. Licenču noformēšana un realizācija

17. Licences var iegādāties vai saņemt interneta vietnē www.manacope.lv un mobilā lietotnē "Mana Cope".

18. Makšķerēšanai neizmantoto vai sakarā ar pārkāpumu izņemto licenču vērtība makšķerniekiem netiek atgriezta.

19. Persona drīkst iegādāties makšķerēšanas licenci citai personai, norādot tās vārdu, uzvārdu, personas kodu.

20. Latvijas pilsoņiem, iegādājoties makšķerēšanas licenci, ir jānorāda personas kods, bet citu valstu pilsoņiem ir jānorāda personas identificējošā dokumenta numurs vai personas kods.

21. Vienai personai nevar būt vairāk par 3 (trīs) aktīvām licencēm bez loma atskaites.

22. Elektronisko licenci nav nepieciešams izdrukāt, un tās esību pārbauda pēc tās numura.

VIII. Lomu uzskaite

23. Visiem licenču īpašniekiem pēc loma paturēšanas obligāti jāreģistrē savs loms, norādot datumu, zivju sugu, loma lielumu (zivju skaitu un svaru), tos iesniedzot interneta vietnē www.manacope.lv vai mobilā lietotnē "Mana Cope".

24. Makšķernieka pienākums ir 5 (piecu) dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām iesniegt lomu uzskaites pārskatu. Licencētās makšķerēšanas organizētājs reģistrē personas, kas ir pārkāpušas nolikumā noteikto lomu uzskaites kārbu, un, izmantojot licencē norādīto tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi, paziņo par nepieciešamību 14 (četrpadsmit) dienu laikā iesniegt loma pārskatu. Ja minētajā termiņā loma pārskats nav iesniegts, organizētājs par konstatēto pārkāpumu informē zivju resursu aizsardzības un uzraudzības iestādes.

IX. Līdzekļu izlietojums, kas iegūti realizējot makšķerēšanas licences

25. No licenču realizācijas iegūtās kopējās summas 20 % reizi pusgadā – līdz 10. jūlijam par pirmo pusgadu un līdz 10. janvārim par otro pusgadu – organizētājs pārskaita valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas veidošanai.

26. No licenču realizācijas iegūtās kopējās summas 80 % paliek licencētās makšķerēšanas organizētāja rīcībā un tiek izlieto licencētās makšķerēšanas nodrošināšanai, ezera vides un zivju resursu aizsardzībai, kā arī zivju krājumu pavairošanai.

X. Licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumi

27. Sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību sniegt plašsaziņas līdzekļos informāciju par licencētās makšķerēšanas ieviešanu Vaidavas ezerā.

28. Nodrošināt licenču pieejamību interneta vietnē www.manacope.lv un mobilā lietotnē "Mana Cope".

29. Uzskaitīt interneta vietnē www.manacope.lv pārdotās licences hronoloģiskā secībā elektroniski par katru pusgadu, un pēc katra pusgada noslēguma veikt attiecīgā pusgada elektroniski uzskaitīto licenču saraksta izdruku, nodrošinot izdrukāto licenču sarakstu uzglabāšanu.

30. Nodrošināt no licenču realizācijas iegūto naudas līdzekļu sadali atbilstoši šī nolikuma IX sadaļā noteiktām prasībām.

31. Iesniegt Lauku atbalsta dienestā pārskatu par realizēto makšķerēšanas licenču skaitu un licenču veidiem, iegūtajiem naudas līdzekļiem un to izlietojumu divas reizes gadā par katru iepriekšējo pusgadu – attiecīgi līdz 15. jūlijam un 15. janvārim, kā arī pārskaitīt valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas ieņēmumu veidošanai naudas līdzekļus, kas iegūti, realizējot makšķerēšanas licences, divas reizes gadā par katru iepriekšējo pusgadu – attiecīgi līdz 10. jūlijam pirmo pusgadu un līdz 10. janvārim – par otro pusgadu.

32. Veikt makšķernieku lomu uzskaiti atbilstoši šī nolikuma VII sadaļai, un katru gadu līdz 1. februārim iesniegt valsts zinātniskajā institūtā "Pārkas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR"" pārskatu par iepriekšējā gadā iegūtajiem lomiem.

33. Papildināt zivju krājumus Vaidavas ezerā saskaņā ar SIA "Saldūdeņu risinājumi" 2022. gadā izstrādātajiem "Zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumiem Vaidavas ezeram".

XI. Vides aizsardzība

34. Vaidavas ezers atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā Gaujas Nacionālais parks (turpmāk – GNP) – dabas lieguma zonā un neitrālajā zonā. Atbilstoši likuma "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām" 43. panta otrajai daļai un šī likuma pielikumam GNP ietilpst Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju tīklā – Natura 2000. Visā teritorijā jāievēro Gaujas nacionālā parka likums un Ministru kabineta 2012. gada 22. maija noteikumi Nr. 317 "Gaujas nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" tai skaitā:

34.1. visā GNP teritorijā aizliegts pārvietoties ar transportlīdzekļiem, tai skaitā automašīnām, traktortehniku, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, mopēdiem, velosipēdiem, dzīvnieku pajūgiem, kā arī pārvietoties ar dzīvniekiem mežā ārpus ceļiem un dabiskām brauktuvēm.

34.2. visā GNP teritorijā aizliegts pārvietoties ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, tai skaitā automašīnām, traktortehniku, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un mopēdiem, pa aizsalušām dabiskām ūdenstecēm un ūdenstilpēm.

34.3. visā GNP teritorijā aizliegts bojāt vai iznīcināt mikroliegumus, īpaši aizsargājamos biotopus, īpaši aizsargājamās sugas un to dzīvotnes, bojāt vai iznīcināt īpaši aizsargājamos kokus, kuri iekļauti dabas pieminekļu kategorijā.

34.4. visā GNP teritorijā aizliegts izgāzt vai izmest atkritumus, izņemot atkritumu poligonus un izgāztuves.

34.5. visā GNP teritorijā aizliegts pārvietoties pa upēm, ezeriem un citām ūdenstilpēm ar motorlaivām, ūdens motocikliem un cita veida ūdenstransporta līdzekļiem, kurus darbina jebkāda tipa un jaudas dzinēji. Šis aizliegums neattiecas uz valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu pārvietošanos, tām pildot dienesta pienākumus.

34.6. dabas lieguma zonā aizliegts kurināt ugunskurus ārpus speciāli ierīkotām vietām, kuras nodrošina uguns tālāku neizplatīšanos.

XII. Licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības prasību ievērošanas kontrole

35. Licencētās makšķerēšanas nolikumā paredzēto licencētās makšķerēšanas noteikumu ievērošanu kontrolē Valsts vides dienests, Dabas aizsardzības pārvalde, Pašvaldības policija, un atbilstoši kompetencei uzrauga arī Valsts policija.

36. Licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumu ievērošanu un izpildi atbilstoši kompetencei uzrauga Valsts vides dienests, Dabas aizsardzības pārvalde, Lauku atbalsta dienests un Valmieras novada pašvaldība.

37. Par licencētās makšķerēšanas noteikumu neievērošanu personas saucamas pie administratīvās vai kriminālatbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

XIII. Noslēguma jautājums

38. Nolikuma darbības ilgums ir divi gadi no tā spēkā stāšanās dienas.

XIV. Pielikumi

39. Licencētās makšķerēšanas vietas – Vaidavas ezera – karte (pielikums Nr. 1).

40. Biedrības "Vaidavas ezera pārvalde" pasākumu plāns zivju resursu saglabāšanai, papildināšanai un aizsardzībai 2024.–2028. gadam (pielikums Nr. 2).

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
Pielikums Nr. 1
Licencētās makšķerēšanas vietas Vaidavas ezera karte:

57°26'08.8"N 25°16'59.2"E

Pielikums Nr. 2
Biedrības "Vaidavas ezera pārvalde" pasākumu plāns zivju resursu saglabāšanai, papildināšanai un aizsardzībai 2023.–2028. gadam

1. Uzraudzīt un kontrolēt licencētās makšķerēšanas noteikumu izpildi Vaidavas ezerā un no tā iztekošās Strīķupes posmā posmā no Vaidavas ezera līdz autoceļa V192 Vaidava–Rubene tiltam.

2. Saskaņā ar "Saldūdeņu risinājumi" SIA 2022.gadā izstrādātajiem "Zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumi Vaidavas ezeram" katru gadu Vaidavas ezerā papildināt zivju resursus:

Gads

Zivju suga

Zandarts

Līdaka

2024

8000

 

2025

 

2000

2026

8000

 

2027

 

2000

3. Slēgt līgumus ar zivju audzētavām par zivju mazuļu izaudzēšanu.

4. Organizēt biedrības "Vaidavas ezera pārvalde" biedrus aktīvai darbībai dabas un zivju resursu aizsardzībai. Plašāka sabiedrības iesaiste Vaidavas ezera resursu apsaimniekošanā (piemēram – publiska zivju izlaišana, iesaistot interesentus).

5. Izveidot uzturētas publiskas piekļuves vietas makšķerēšanai no krasta, veicinot balto zivju makšķerēšanu un izveidot laivu nolaišanas vietu.

6. Analizējot datus par licencēs uzrādītajiem lomiem un makšķernieku paradumiem, veidot racionālu zivju resursu apsaimniekošanu.

7. Ik gadu sasaukt biedrības "Vaidavas ezera pārvalde" kopsapulci un veikt atskaiti par padarīto.

Biedrības "Vaidavas ezera pārvalde"
priekšsēdētājs Edmunds Eglītis
Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2023. gada 28. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 112 "Par licencēto makšķerēšanu Vaidavas ezerā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Zvejniecības likuma 10. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus licencētai amatierzvejai – makšķerēšanai un zemūdens medībām – tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencēto amatierzveju šajos ūdeņos paredzēta zvejas tiesību izmantošana ar īpašām zvejas atļaujām (licencēm).

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis – uzlabot Vaidavas ezera zivsaimnieciskās apsaimniekošanas efektivitāti, kā arī iegūt regulārus datus no makšķernieku lomu atskaitēm par ezerā esošo zivju resursu daudzumu un izmēru.

"Nolikums par licencēto makšķerēšanu Vaidavas ezerā 2024. un 2025. gadam" izstrādāts, ņemot vērā 2022. gada zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumos Vaidavas ezeram ietvertos ieteikumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi ietekmi uz Valmieras novada pašvaldības budžetu neatstāj, jo licencētās makšķerēšanas organizēšanu saskaņā ar Valmieras novada pašvaldības 23.02.2023. lēmumu Nr. 84 (protokols Nr. 3, 22. §) organizē biedrība "Vaidavas ezera pārvalde" (reģ.Nr.4000805530, adrese: Skolas iela – 1, Vaidavas pagasts, Valmieras novads, LV-4228).
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Licencētās makšķerēšanas ieviešana veicinās regulāru zivju krājumu papildināšanu un zivju krājumu racionālu izmantošanu. Tiks limitēta vērtīgo zivju sugu ieguve, kontrolēta antropogēnā slodze ezera, upes un to piekrastes teritorijā.

Vaidavas ezera piekrastes zemju īpašniekiem, bērniem un pusaudžiem līdz 16 gadiem, personām, kuras vecākas par 65 gadiem, politiski represētajām personām un personām ar invaliditāti, personām no ģimenēm, kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība, pieejama Gada bezmaksas licence makšķerēšanai Vaidavas ezerā.

Ar saistošajiem noteikumiem netiek paredzēta ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

Ar saistošajiem noteikumiem netiek paredzēta ietekme uz iedzīvotāju veselību.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu piemērošanā privātpersonas var vērsties pie biedrības "Vaidavas ezera pārvalde" (reģ. Nr. 4000805530, adrese: Skolas iela – 1, Vaidavas pagasts, Valmieras novads, LV-4228), tālr. 29334625, e-pasta adrese: edmunds.norge@gmail.com.

Makšķerēšanas licences var iegādāties vai saņemt tīmekļvietnē www.manacope.lv.

Personas par izvēlēto licences veidu, kuru ir tiesīgs iegādāties, maksā cenu, kas norādīta saistošo noteikumu pielikumā esošā nolikuma 12. punktā.

Administratīvās procedūras licenču izsniegšanā un uzskaite tiek organizētas ar biedrības "Vaidavas ezera pārvalde" resursiem.

Valmieras novada pašvaldības policija, nepiesaistot papildu resursus, kontrolē licencētās makšķerēšanas nolikumā paredzēto licencētās makšķerēšanas noteikumu ievērošanu. Papildu resursi tam nav nepieciešami, jo līdz licencētās makšķerēšanas ieviešanai veikta vispārējo makšķerēšanas noteikumu ievērošanas kontrole.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu darba vietu izveide.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās biedrība "Vaidavas ezera pārvalde", organizējot licenču uzskaiti un tirdzniecību, sniedzot atskaites normatīvajos aktos un saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi nodrošina iecerētā mērķa sasniegšanu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Licencētās makšķerēšanas organizētājs saņēmis šādus licencētās makšķerēšanas nolikuma saskaņojumus:

8.1. Zemkopības ministrijas 29.08.2023. vēstule Nr. 4.1-3e/1568/2023;

8.2. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR 07.09.2023. vēstule Nr. 30-1/272-e;

8.3. Valsts vides dienesta Vidzemes reģionālās vides pārvaldes 18.09.2023. vēstule Nr. 2.4/1106/VI/2023;

8.4. Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas 05.10.2023. lēmums Nr. 3.15.3.3/884/2023-N10;

8.5. Valmieras novada pašvaldības 09.11.2023. vēstule Nr. 4.1.8.3/23/8950.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts publicēts Valmieras novada pašvaldības mājaslapā: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" – "Sabiedrības līdzdalība" – "Publiskās apspriešanas" – "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas". Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Publikācijā norādītajā laika periodā viedokļi netika saņemti.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
04.01.2024