Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 769

Rīgā 2023. gada 19. decembrī (prot. Nr. 62 28. §)
Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar visu pašvaldību intereses
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 82. panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Ministru kabinets ar pašvaldībām saskaņo jautājumus, kas skar visu pašvaldību intereses:

1.1. likumprojektus un Ministru kabineta noteikumu projektus, kuri attiecas uz pašvaldībām;

1.2. kārtējā saimnieciskajā gadā pašvaldībām piešķiramo valsts budžeta dotāciju un mērķdotāciju apmērus;

1.3. valsts budžeta dotāciju pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam;

1.4. pašvaldībām deleģēto pārvaldes uzdevumu finansēšanas avotus;

1.5. citus ar pašvaldību budžeta plānošanu saistītus jautājumus, par kuriem Ministru kabinets katru gadu pirms saimnieciskā gada sākuma vienojas ar pašvaldībām.

2. Katru gadu līdz 1. aprīlim attiecīgās nozares ministrs vai viņa pilnvarota persona vienojas ar Pašvaldību likuma 79. panta otrajā daļā minēto pašvaldību biedrību (turpmāk – pašvaldību biedrība) par jautājumiem, kurus nepieciešams saskaņot, un to izskatīšanas termiņiem. Ja nepieciešams, saskaņojamie jautājumi var tikt mainīti vai papildināti arī pēc šī datuma, pusēm vienojoties par to izskatīšanas termiņiem, bet ne vēlāk kā 10 darbdienas pirms noteiktā sarunu norises datuma. 

3. Katru gadu līdz 15. augustam notiek attiecīgās nozares ministra un pašvaldību biedrības sarunas. Sarunas ar finanšu ministru notiek līdz likumprojekta par valsts budžetu kārtējam gadam un vidēja termiņa budžeta ietvaru (turpmāk – valsts budžeta likumprojekts) vai grozījumu valsts budžeta likumprojektā iesniegšanai Ministru kabinetā.

4. Par tehnisko nodrošinājumu katrā attiecīgās nozares ministra un pašvaldību sarunu posmā ir atbildīga ministrija.

5. Sarunu protokolā ieraksta saskaņotos jautājumus un domstarpības, attiecīgi strukturējot sarunu protokolu atbilstoši jautājumiem, par kuriem ir panākta vai nav panākta vienošanās. Nozares ministrs vai viņa pilnvarota persona, vienojoties par valsts budžeta izdevumiem, ievēro Likuma par budžetu un finanšu vadību 24. panta trešajā daļā un 46. panta ceturtajā un piektajā daļā noteiktos nosacījumus. Attiecīgā ministrija sagatavo sarunu protokola projektu un 30 darbdienu laikā nosūta to Finanšu ministrijai. Finanšu ministrija 10 darbdienu laikā sniedz atzinumu par vienošanās atbilstību valsts budžeta iespējām finansēt vienošanās izpildi, un attiecīgā ministrija to pievieno sarunu protokolam.

6. Šo noteikumu 5. punktā minēto sarunu protokolu 10 darbdienu laikā pēc Finanšu ministrijas atzinuma saņemšanas paraksta attiecīgās nozares ministrs vai viņa pilnvarota persona un pašvaldību biedrības pilnvarota persona. Parakstīto sarunu protokolu piecu darbdienu laikā pēc parakstīšanas attiecīgā ministrija nosūta zināšanai Finanšu ministrijai.

7. Ministru kabineta un pašvaldību biedrības sarunu protokola projektu par saskaņotajiem jautājumiem un domstarpībām sagatavo Finanšu ministrija, ņemot vērā attiecīgās nozares ministra vai viņa pilnvarotās personas, tai skaitā finanšu ministra vai viņa pilnvarotās personas, un pašvaldību sarunu rezultātus.

8. Šo noteikumu 7. punktā minētā sarunu protokola projekta saskaņošanas procesā Ministru kabinetu pārstāv finanšu ministrs vai viņa pilnvarota persona.

9. Ministru kabineta un pašvaldību biedrības sarunu protokola projektu par saskaņotajiem jautājumiem un domstarpībām pēc izskatīšanas Ministru kabinetā paraksta Ministru prezidents un pašvaldību biedrības pilnvarota persona.

10. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004. gada 6. jūlija noteikumus Nr. 585 "Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 110. nr.)

Ministru prezidente E. Siliņa

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre I. Bērziņa
22.12.2023