Tiesību akts: spēkā esošs
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 13

2023. gada 28. septembrī
Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rēzeknē
Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 91. punktu, 3. panta pirmo daļu,
1.4, 1.5, 1.6 daļu un 9. panta otro daļu

APSTIPRINĀTI
ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
28.09.2023. lēmumu Nr. 988
(prot. Nr. 78, 1. p.)

PRECIZĒTI
ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
19.10.2023. lēmumu Nr. 1005
(prot. Nr. 80, 1. p.)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rēzeknē" (turpmāk – Saistošie noteikumi) nosaka:

1.1. kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2;

1.2. nekustamā īpašuma nodokļa likmes;

1.3. kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, kā arī būves, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums;

1.4. nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

II. Nekustamā īpašuma nodoklis dzīvojamo māju palīgēkām

2. Ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2, izņemot garāžas.

3. Garāžas ar nekustamā īpašuma nodokli apliek, piemērojot Saistošajos noteikumos noteiktās nodokļa likmes.

III. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes

4. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes – 0,4 % no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 106 715 euro un 0,6 % no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715 euro – piemēro dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti (turpmāk – objekti) netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai:

4.1. par fiziskas personas īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošu objektu, ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai;

4.2. par juridiskas personas, individuālā komersanta, ārvalstu komersantu un to pārstāvniecību īpašumā esošu objektu, ja objekts ir izīrēts dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā, un ja taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 tajā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai;

4.3. par valsts, pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā vai valdījumā esošiem objektiem.

5. Saistošo noteikumu izpratnē deklarētā dzīvesvieta ir personas dzīvesvieta, kas deklarēta atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likumam un kas nav personas papildu adrese Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē.

6. Ja 4.1. vai 4.2. apakšpunktā minētajā objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

7. Saistošo noteikumu 6. punktu nepiemēro:

7.1. ja objekta īpašnieks vai tiesiskais valdītājs miris laika periodā līdz iepriekšējā taksācijas gada 31. decembrim un ir bijis vienīgā dzīvesvietu deklarējusī persona šajā objektā;

7.2. līdz taksācijas gada beigām, ja nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākums iestājas taksācijas gada laikā (objekts iegūts īpašumā izsoles rezultātā, privatizēts vai atsavināts valsts vai pašvaldības īpašums, beigušās tiesības uz atbrīvojumu no nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākuma, reģistrēts jauns objekts);

7.3. ja taksācijas gada laikā tiek veikts nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķins par objektiem, kuriem mainīts lietošanas veids vai izbeigta saimnieciskā darbība;

7.4. dārza mājām un vasarnīcām ar kopējo platību līdz 40 m2 (ieskaitot).

8. Saistošo noteikumu 4.2. apakšpunktā noteiktajos gadījumos nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % apmērā no objekta kadastrālās vērtības piemēro ar nākamo mēnesi pēc tam, kad:

8.1. dzēsts zemesgrāmatas nostiprinājums par īres tiesībām objektā;

8.2. izbeidzies zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītais objekta īres tiesību termiņš, ja zemesgrāmatā nav iesniegta informācija par īres tiesību termiņa pagarinājumu vai dzēšanu;

8.3. izbeidzies par objektu noslēgtais īres līgums, ja tas izbeidzies pirms zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītā īres tiesību termiņa. Šādā gadījumā nodokļa maksātājam ir pienākums viena mēneša laikā pēc līguma izbeigšanās informēt pašvaldību par īres līguma izbeigšanos pirms termiņa.

9. Saistošo noteikumu 4. punktā noteiktās likmes piemēro arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), kā arī garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību, garāžu īpašnieku biedrību un fizisko personu garāžām (izņemot smagās tehnikas un lauksaimniecības tehnikas garāžas), ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, neatkarīgi no tā, vai objektā ir deklarēta kāda persona.

10. Ja nekustamais īpašums uz kopīpašuma tiesību pamata pieder vairākām personām vai atrodas kopvaldījumā, nekustamā īpašuma nodokļa likmi piemēro īpašuma kadastrālajai vērtībai proporcionāli katram kopīpašniekam piederošo domājamo daļu skaitam.

11. Nekustamā īpašuma nodokļa objektiem, kas nav minēti šajos saistošajos noteikumos, tiek piemērotas likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktās likmes.

IV. Nekustamā īpašuma nodoklis par būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša vai kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums

12. Būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša vai kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 % apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā:

12.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

12.2. būves kadastrālās vērtības.

13. Ja uz zemes vienības ir viena būve, tad par būvei piekritīgo zemi tiek uzskatīta visa šī zemes vienība. Ja uz zemes vienības ir vairākas būves, tad katrai būvei piekritīgo zemes vienības daļu aprēķina proporcionāli katras būves platībai.

14. Lēmumu par būves klasificēšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu vai lēmumu par attiecīga statusa atcelšanu pieņem Būvvalde un 14 dienu laikā nosūta nekustamā īpašuma nodokļu administratoriem. Nekustamā īpašuma nodokļu administrators veic nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu ar nākamo mēnesi pēc lēmuma pieņemšanas.

15. Būves, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, kontrolē Būvvalde. Būvvalde līdz kārtējā gada 15. janvārim un turpmāk mēneša laikā pēc būvniecības termiņa izbeigšanās vai būves pieņemšanas ekspluatācijā, sagatavo un iesniedz informāciju nekustamā īpašuma nodokļu administratoriem. Nekustamā īpašuma nodokļu administrators veic nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā.

16. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par šo noteikumu 12. punktā minēto būvi nekustamā īpašuma nodokļu administrators paziņo, nosūtot maksāšanas paziņojumu.

V. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpildes termiņš

17. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde uzsākama ne vēlāk kā septiņu gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

VI. Noslēguma jautājumi

18. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

19. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

19.1. Rēzeknes pilsētas domes 2013. gada 13. septembra saistošie noteikumi Nr. 28 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rēzeknes pilsētā";

19.2. Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 27. jūlija saistošie noteikumi Nr. 19 "Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves".

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks A. Stecs
Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 28. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 13 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rēzeknē"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā Rēzeknes valstspilsētas administratīvajā teritorijā piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmes, kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2, vidi degradējošas, sagruvušas, vai cilvēku drošību apdraudošas būves, būves, kurām beidzies būvdarbu veikšanas ilgums, kā arī noteikt nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

Noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1. panta otrās daļas 91. punktu, 3. panta pirmo daļu, 1.4, 1.5, 1.6 daļu, 3.1 pantu un 9. panta otro daļu, kur pašvaldībai tiek deleģētas tiesības pieņemt lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu atsevišķos gadījumos, attiecīgi izdodot saistošos noteikumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

– palielinot nekustamā īpašuma nodokļa likmi par mājokļiem un garāžām, kas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, no 0,2 % uz 0,4 % no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, kā arī nosakot nodokļa likmi 1,5 % no mājokļa kadastrālās vērtības, ja taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta objektā nav deklarēta nevienai personai, prognozējams pašvaldības ieņēmumu no nekustamā īpašuma nodokļa palielinājums par 320 000 EUR gadā;

– nosakot speciālo regulējumu nekustamā īpašuma nodokļa likmēm par būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, paredzama nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu palielināšanās; ieņēmumu palielinājumu nevar noteikt, jo nav zināms, cik ir šādu būvju;

– nosakot citas nodokļa likmes, papildus ieņēmumi netiek prognozēti, jo šīs likmes Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā tiek piemērotas no 2012. gada.

Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes uz pašvaldības budžeta izdevumiem, nav nepieciešami papildus resursi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciPalielinoties pašvaldības ieņēmumiem, būs iespējams palielināt atbalstu mazturīgajiem pašvaldības iedzīvotājiem, apkārtnes uzturēšanai vai citu pašvaldības funkciju realizēšanai.

Nosakot palielinātu nekustamā īpašuma nodokli būvēm, kas klasificētas kā vidi degradējošas, sagruvušas, vai cilvēku drošību apdraudošas, tiek veicināta apkārtējās vides sakopšana un drošība.

Nosakot palielinātu nekustamā īpašuma nodokli būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, tiek veicināta apkārtējās vides sakopšana un drošība.

Nav būtiskas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci pašvaldības teritorijā.

Saistošie noteikumi neietekmē iedzīvotāju veselību.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmNav paredzēta būtiska ietekme uz administratīvajām procedūrām. Papildus administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas, vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuNoteikumu izpildi nodrošina pašvaldības amatpersonas, kuras veic nekustamā īpašuma administrēšanas funkcijas, kā arī Būvvalde.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai (viedokļa iesniegšanas periods: 07.09.2023.–22.09.2023.). Iedzīvotāju priekšlikumi, iebildumi netika saņemti.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", pašvaldības bezmaksas izdevumā "Rēzeknes Vēstnesis" un pašvaldības tīmekļvietnē www.rezekne.lv.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks A. Stecs
01.01.2024