Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Rēzeknes pilsētas domes 2023. gada 28. septembra saistošos noteikumus Nr. 13 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rēzeknē".
Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.28

Rēzeknē 2013.gada 13.septembrī (prot. Nr.11, 2.p.)
Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rēzeknes pilsētā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1.panta otrās daļas 9.1 punktu, 3.panta pirmās daļas ievaddaļu un
1.4 daļu, 9.panta otro daļu un pārejas noteikumu 40.2punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Rēzeknes pilsētā attiecībā uz nodokļa parādu piedziņas termiņiem, nodokļa aprēķināšanu par vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm un tām piekrītošo zemi, nodokļa apmēra pieauguma ierobežojuma piemērošanu zemei, dzīvojamo māju palīgēku (izņemot garāžas) neaplikšanu ar nodokli.

2. Ar nekustamā īpašuma nodokli nav apliekamas dzīvojamo māju palīgēkas, izņemot garāžas.

3. Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā esošu vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

3.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

3.2. būves kadastrālās vērtības.

4. Vidi degradējošai, sagruvušai vai cilvēku drošību apdraudošai būvei piekritīgo zemi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

5. Nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, ja nemainās nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, atsevišķi par katru zemes vienību 2014.gadā nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru (neņemot vērā atvieglojumus) vairāk kā par 25 procentiem.

6. Ja nekustamā īpašuma objekts kļūst par nekustamā īpašuma nodokļa objektu 2014.gadā (ja 2013.gadā objekts bija ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekams objekts vai ir izveidots jauns nekustamā īpašuma objekts), tad nekustamā īpašuma nodoklis zemei 2014.gadam tiek aprēķināts, nepiemērojot nodokļa pieauguma ierobežojumu.

7. Ja 2014.gadā ir mainījusies zemes vienības platība salīdzinājumā ar platību, par kuru nekustamā īpašuma nodoklis tika aprēķināts 2013.gadā, nekustamā īpašuma nodoklis tiek aprēķināts, piemērojot šo noteikumu 5.punktā noteikto nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma ierobežojumu un vadoties no pirmstaksācijas gadā aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa apmēra par vienu kvadrātmetru.

8. Ja nodokļa maksātājam nekustamā īpašuma nodokļa parāda summa par gadu ir mazāka kā 200 euro, administratīvā akta — maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde uzsākama septiņu gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

9. Šie saistošie noteikumi stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs
Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes 13.09.2013. saistošajiem noteikumiem Nr.28 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rēzeknes pilsētā"
1. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi nosaka:

– ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamos un neapliekamos objektus, nodokļa likmes;

– nodokļa pieauguma ierobežojuma piemērošanu 2014.gadā, tā apmēru un piemērošanas nosacījumus;

– nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpildes termiņu.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums

2.1. Ņemot vērā dzīvojamo ēku palīgēku skaitu un to kadastrālo vērtību (Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā konstatētas 1555 palīgēkas, kuru platība ir virs 25 m2, un kopējā kadastrālā vērtība ir Ls 1 295 844.00 Ls), kā arī to, ka daudzos gadījumos Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētie dati par dzīvojamo ēku palīgēkām neatbilst stāvoklim dabā, saistošajos noteikumos noteikts, ka dzīvojamo ēku palīgēkas, izņemot garāžas, ar nekustamā īpašuma nodokli netiks apliktas.

2.2. Vidi degradējošas, sagruvušas, cilvēku drošību apdraudošas būves un tām piekritīgā zeme arī turpmāk tiks apliktas ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi nolūkā veicināt to sakārtošanu vai būvju nojaukšanu, lai novērstu cilvēku drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu.

2.3. Lai nodrošinātu pakāpenisku nekustamā īpašuma nodokļa par zemi pieaugumu nodokļa maksātājiem, 2014.gadā tiek piemērots nodokļa pieauguma ierobežojums, kā rezultātā nodokļa apmērs par zemi salīdzinājumā ar 2013.gadu drīkstēs pieaugt ne vairāk kā par 25%.

2.4. Sakarā ar lielo nekustamā īpašuma nodokļa parādnieku skaitu, kuru parāda summa par gadu ir mazāka kā 140 lati, kā arī pašvaldības administratīvo resursu lietderīgas izmantošanas nolūkā saistošajos noteikumos noteikts, ka maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde veicama 7 gadu laikā no maksājuma termiņa iestāšanās brīža, ja nodokļa maksātājam nekustamā īpašuma nodokļa parāda summa par gadu ir mazāka kā 200 euro.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

3.1. Ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekot dzīvojamo ēku palīgēkas, kuru platība ir virs 25 m2, pašvaldība neiekasēs aptuveni Ls 2592.00.

3.2. Papildus nodokļa ieņēmumi no vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves un tai piekrītošās zemes aplikšanas ar paaugstināto nodokļa likmi tiks noteikti pēc attiecīgu Rēzeknes pilsētas domes Būvvaldes lēmumu pieņemšanas un minētās nodokļa likmes piemērošanas.

3.3. Piemērojot nekustamā īpašuma nodokļa 25% pieauguma ierobežojumu 2014.gadā, pašvaldība neiekasēs aptuveni Ls 1825.00. Prognozētie nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi par zemi ar nodokļa pieauguma ierobežojumu 25% apmērā 2014.gadā – Ls 235 009, bez nodokļa apmēra pieauguma ierobežojuma – Ls 236 834.

3.4. Maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņa noteikšana uz pašvaldības budžetu ietekmi neatstāj.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Ar saistošajiem noteikumiem tiks atvieglots administratīvais slogs nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem, tiks veicināta degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju nojaukšana un vides sakārtošana.

5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošo noteikumu projekta izpildi nodrošina Rēzeknes pilsētas domes Finanšu pārvalde.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs
01.01.2014