Tiesību akts: spēkā esošs
Olaines novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. SN21/2023

2023. gada 27. septembrī
Par materiālo palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Olaines novadā
Apstiprināti ar Olaines novada domes
2023. gada 27. septembra sēdes lēmumu (10. prot., 12.3. p.)


Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu, Ministru kabineta
2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par
sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušam
bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes
aprūpes beigšanās" 22., 27., 30., 31., 31.1 un 31.2 punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Olaines novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) materiālās palīdzības (turpmāk – pabalsti) veidus bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē (turpmāk – bērns), kā arī bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas (turpmāk – pilngadību sasniedzis bērns).

2. Ar materiālo palīdzību saistīto jautājumu risināšanu un lēmumu pieņemšanu pašvaldības dome deleģē pašvaldības aģentūrai "Olaines sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests).

3. Pabalstu veidi:

3.1. pabalsti audžuģimenei;

3.2. pabalsti aizbildnim;

3.3. pabalsti pilngadību sasniegušam bērnam.

4. Šo noteikumu 3. punktā noteiktos pabalstus persona var saņemt, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Olaines novada bāriņtiesa.

5. Lai saņemtu noteikumu 3. punktā minētos pabalstus, persona Sociālajā dienestā iesniedz iesniegumu, kā arī iesniedz vai uzrāda citus attiecīgā pabalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus.

6. Sociālajam dienestam ir tiesības pārbaudīt ziņas par ģimeni (personu) pašvaldības un valsts datu reģistros vai pieprasīt ziņas no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī pieprasīt personai uzrādīt informāciju apliecinošus dokumentus, ja nepieciešamā informācija nav pašvaldības un valsts datu reģistros.

7. Pēc pabalsta piešķiršanas personai ir pienākums nekavējoties informēt Sociālo dienestu par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai tā apmēra grozīšanai.

8. Pabalsta apmēru noapaļo līdz pilniem euro, ja tā apmērs noteikts procentos vai piemērojot koeficientu.

9. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt pabalstu Sociālais dienests pieņem mēneša laikā no iesnieguma un visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas.

II. Pabalsti audžuģimenei

10. Ikmēneša pabalsts bērna uzturam audžuģimenē, specializētajā audžuģimenē vai adoptētāju ģimenē pirmsadopcijas periodā, pamatojoties uz Sociālā dienesta un audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes, vai adoptētāju ģimenes pirmsadopcijas perioda līgumu:

10.1. par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai piešķir pabalstu – 60 procenti no valstī noteiktās minimālās algas;

10.2. par bērnu vecumā no septiņiem gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai piešķir pabalstu – 70 procenti no valstī noteiktās minimālās algas;

10.3. ja bērns ievietots audžuģimenē, specializētajā audžuģimenē vai adoptētāju ģimenē pirmsadopcijas periodā uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, pabalsta apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam;

10.4. pabalstu pārskaita katru mēnesi līdz kārtējā mēneša pēdējai darbdienai uz līgumā norādīto kredītiestādes kontu.

11. Pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei, pamatojoties uz Sociālā dienesta un audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes līgumu:

11.1. pabalstu 350 euro piešķir vienu reizi kalendārajā gadā;

11.2. ja bērns ievietots uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, novērtējot pabalsta nepieciešamību atbilstoši bērna vajadzībām, Sociālais dienests samazina pabalsta apmēru;

11.3. pirmo reizi pabalstu pārskaita desmit darbdienu laikā pēc lēmuma par pabalsta piešķiršanu pieņemšanas, bet atkārtoti – katru gadu līdz 31. augustam uz līgumā norādīto kredītiestādes kontu;

11.4. Sociālais dienests ir tiesīgs pieprasīt pārskatu par pabalsta bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei izlietojumu.

12. Atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu uz laiku, kas ir īsāks par mēnesi:

12.1. piešķir, pamatojoties uz Sociālā dienesta un audžuģimenes līgumu, un aprēķina proporcionāli dienu skaitam atkarībā no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita, par pamatu ņemot no valsts pamatbudžeta līdzekļiem noteikto atlīdzības apmēru mēnesī;

12.2. pārskaita desmit darbdienu laikā pēc Olaines novada bāriņtiesas lēmuma par bērna uzturēšanās audžuģimenē izbeigšanu saņemšanas uz līgumā norādīto kredītiestādes kontu.

III. Pabalsti aizbildnim

13. Ikdienas izdevumiem par bērnu piešķir ikmēneša pabalstu – 25 procenti no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna). Pabalstu līdz kārtējā mēneša pēdējai darbdienai pārskaita uz aizbildņa kredītiestādes kontu.

14. Pabalstu bērna ēdināšanas izmaksu segšanai vispārējās izglītības iestādē par faktiski apmeklēto dienu skaitu, ja attiecīgajā vispārējās izglītības iestādē nenodrošina bezmaksas ēdināšanu, piešķir:

14.1. pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs atbilstoši pašvaldības domes apstiprinātajām ēdināšanas izmaksām;

14.2. citā pašvaldībā esošajās vispārējās izglītības iestādēs apmērā, kas nepārsniedz pašvaldības domes apstiprinātās ēdināšanas izmaksas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs;

14.3. ja vispārējā izglītības iestāde atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalstu pārskaita pakalpojuma sniedzējam saskaņā ar savstarpēji noslēgtiem sadarbības līgumiem par bērnu ēdināšanu mēneša laikā no pakalpojuma sniedzēja rēķina saņemšanas;

14.4. ja vispārējā izglītības iestāde atrodas citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalstu, pamatojoties uz ēdināšanas izdevumus apliecinošiem dokumentiem, pārskaita uz pabalsta pieprasītāja kredītiestādes kontu mēneša laikā no izdevumus apliecinoša dokumenta saņemšanas.

15. Pabalsts bērna apģērba iegādei:

15.1. pabalstu 75 euro vienu reizi kalendārajā gadā piešķir par katru bērnu, sākot no 1. klases, ja bērns mācās izglītības iestādē;

15.2. pabalstu pārskaita aizbildnim uz kredītiestādes kontu katru gadu līdz kārtējā gada aprīlim vai mēneša laikā pēc pirmreizējā iesnieguma saņemšanas un lēmuma pieņemšanas.

16. Pabalstus piešķir uz aizbildnības periodu.

IV. Pabalsti pilngadību sasniegušam bērnam

17. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai – 45 procenti no ienākumu mediānas, bet pilngadību sasniegušam bērnam ar invaliditāti kopš bērnības – 65 procenti no ienākumu mediānas.

18. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu – ienākumu mediānas apmērā, kurai piemērots koeficients 1,75.

19. Pabalsts ikmēneša izdevumiem, ja pilngadību sasniegušais bērns mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu:

19.1. 25 procenti no ienākumu mediānas;

19.2. 35 procenti no ienākumu mediānas, ja pilngadību sasniegušam bērnam ir invaliditāte kopš bērnības.

20. Pabalsts ikmēneša izdevumiem, ja pilngadību sasniegušais bērns studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā:

20.1. 25 procenti no ienākumu mediānas;

20.2. 35 procenti no ienākumu mediānas, ja pilngadību sasniegušam bērnam ir invaliditāte kopš bērnības;

20.3. pabalsta izmaksu aptur studiju pārtraukuma laikā un to atjauno, ja atsāk studijas.

21. Noteikumu 17. un 18. punktā noteikto vienreizējo pabalstu mēneša laikā, bet noteikumu 19. un 20. punktā noteikto pabalstu katru mēnesi līdz kārtējā mēneša pēdējai darbdienai pārskaita uz pilngadību sasnieguša bērna kredītiestādes kontu.

22. Ja pilngadību sasniegušais bērns mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu vai studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, vienu reizi kalendārajā gadā piešķir pabalstu 75 euro apģērba iegādei. Pabalstu pārskaita personai, kura pieprasījusi pabalstu, uz kredītiestādes kontu katru gadu līdz kārtējā gada aprīlim vai mēneša laikā pēc pirmreizējā iesnieguma saņemšanas un lēmuma pieņemšanas.

23. Ja pilngadību sasniegušais bērns mācās vispārējās izglītības iestādē, piešķir pabalstu ēdināšanas izmaksu segšanai par faktiski apmeklēto dienu skaitu, ja attiecīgajā vispārējās izglītības iestādē nenodrošina bezmaksas ēdināšanu:

23.1. pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs atbilstoši Olaines novada domes apstiprinātajām ēdināšanas izmaksām;

23.2. citā pašvaldībā esošajās vispārējās izglītības iestādēs apmērā, kas nepārsniedz pašvaldības domes apstiprinātās ēdināšanas izmaksas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs;

23.3. ja vispārējā izglītības iestāde atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalstu pārskaita pakalpojuma sniedzējam saskaņā ar savstarpēji noslēgtiem sadarbības līgumiem par bērnu ēdināšanu mēneša laikā no pakalpojuma sniedzēja rēķina saņemšanas;

23.4. ja vispārējā izglītības iestāde atrodas citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalstu, pamatojoties uz ēdināšanas izdevumus apliecinošiem dokumentiem, pārskaita uz personas, kura pieprasījusi pabalstu, kredītiestādes kontu mēneša laikā no izdevumus apliecinoša dokumenta saņemšanas.

24. Mājokļa pabalstu aprēķina un piešķir, ievērojot normatīvajos aktos noteiktos mājokļa pabalsta aprēķināšanas noteikumus, nevērtējot pilngadību sasniegušā bērna ienākumus un materiālo stāvokli.

25. Mājokļa pabalstu nepiešķir, ja pilngadību sasniegušais bērns dzīvojamā telpā, par kuru pieprasīts mājokļa pabalsts, pastāvīgi nedzīvo.

V. Noslēguma jautājums

26. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 2019. gada 27. novembra saistošie noteikumi Nr. SN14/2019 "Par materiālo palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Olaines novadā".

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs
Olaines novada domes 2023. gada 27. septembra saistošo noteikumu Nr. SN21/2023 "Par materiālo palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Olaines novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis – sniegt Olaines novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) atbalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās pēc pilngadības sasniegšanas (turpmāk – bāreņi), ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Olaines novada bāriņtiesa. Saistošie noteikumi nosaka pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību, kā arī kritērijus pabalstu saņemšanai.

1.2. Pašvaldībā ir spēkā Olaines novada domes 2019. gada 27. novembra saistošie noteikumi Nr. SN14/2019 "Par materiālo palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Olaines novadā" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. SN14/2019), kuri izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām43. panta trešo daļu, likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta pirmo un piekto daļu, Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu, Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 22., 27., 30., 31., 31.1 un 31.2 punktu.

1.3. Likums "Par pašvaldībām" zaudējis spēku ar 2023. gada 1. janvāri. No 2023. gada 1. janvāra spēkā ir Pašvaldību likums, un šī likuma 44. panta otrajā daļā noteikts pilnvarojums pašvaldībām izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

1.4. 2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (publicēts: "Latvijas Vēstnesis", 124, 29.06.2023.OP numurs: 2023/124.15; turpmāk – MK Nr. 857), kur 27., 30., 31. un 31.1 punktā atbalsta apmērs tiek izteikts procentos (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

1.5. No 2023. gada 1. jūlija tiek piemērota ienākumu mediāna 626 euro/mēn., pamatojoties uz 2023. gada 8. marta grozījumiem likumā "Par sociālo drošību" (publicēts: "Latvijas Vēstnesis", 57A, 21.03.2023., OP numurs: 2023/57A.6).

1.6. Saistošajos noteikumos Nr. SN14/2019 materiālās palīdzības apmērs bāreņiem Olaines novadā ir mazāks vai nedaudz pārsniedz MK Nr. 857 noteikto pabalsta apmēru no 01.07.2023. Tā kā no 2024. gada 1. janvāra minimālā ienākumu mediāna tiek plānota ~ 700 euro, palielināsies arī pabalsta apmērs bāreņiem.

1.7. Tiek plānots lielāko daļu pabalstu bāreņiem (pilngadību sasniegušajiem un aizbildniecībā esošajiem) izteikt procentos no valstī noteiktās minimālās ienākumu mediānas un bērna uztura pabalstu audžuģimenēm izteikt procentos no valstī noteiktās minimālās algas.

1.8. Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

1.9. Pašvaldības dome ir izvērtējusi saistošo noteikumu Nr. SN14/2019 atbilstību normatīvajiem aktiem un sagatavojusi tos jaunā redakcijā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošie noteikumi aizstāj spēkā esošos saistošos noteikumus.

Saistošo noteikumu projektam ir tieša ietekme uz pašvaldības budžetu. Plānots, ka 2023. gada budžetā papildus nebūs nepieciešami, bet 2024. gada budžetā papildus būs nepieciešami aptuveni 42 tūkstoši euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciMērķa grupa, uz kuru attiecināms Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir bārenis un bez vecāku gādības palicis bērns, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī bārenis un bez vecāku gādības palicis bērns pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās pēc pilngadības sasniegšanas, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Olaines novada bāriņtiesa. Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums sekmēs Saistošo noteikumu mērķgrupu pamatvajadzību nodrošināšanu, sociālās un materiālās situācijas uzlabošanos.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošina pašvaldības aģentūra "Olaines sociālais dienests", kuras lēmumus var apstrīdēt pašvaldībā. Pašvaldības lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu Saistošo noteikumu mērķgrupas pamatvajadzību nodrošināšanu, sociālās un materiālās situācijas uzlabošanos, kā arī interešu aizsardzību atbilstoši Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. un 11. punktam un 5. pantam.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darbavietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi un pabalstu izmaksu nodrošina pašvaldības aģentūra "Olaines sociālais dienests".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2023. gada 18.augusta līdz 2023. gada 1. septembrim publicēts pašvaldības mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Par saistošo noteikumu projektu pašvaldība nav saņēmusi viedokļus un priekšlikumus.

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs
18.10.2023