Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 29

Jēkabpils novadā 2023. gada 24. augustā

Par Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošo noteikumu Nr. 22 "Saistošie noteikumi par mājokļa pabalstu Jēkabpils novada pašvaldībā" atzīšanu par spēku zaudējušiem

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
24.08.2023. lēmumu Nr. 831 (prot. Nr. 13, 6. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma
36. panta piekto daļu

Atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošos noteikumus Nr. 22 "Saistošie noteikumi par mājokļa pabalstu Jēkabpils novada pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 11. nr.).

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 

Saistošo noteikumu "Par Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošo noteikumu Nr.  22 "Saistošie noteikumi par mājokļa pabalstu Jēkabpils novada pašvaldībā" atzīšanu par spēku zaudējušiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Izstrādes pamatojums

Jēkabpils novada domes tiesību akta projekts "Par Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošo noteikumu Nr. 22 "Saistošie noteikumi par mājokļa pabalstu Jēkabpils novada pašvaldībā" atzīšanu par spēku zaudējušiem" (turpmāk - saistošo noteikumu projekts) izstrādāts pēc Jēkabpils novada Sociālā dienesta iniciatīvas, ņemot vērā izmaiņas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā.

1.2. Mērķis

Saistošo noteikumu projekta mērķis ir atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošos noteikumus Nr. 22 "Saistošie noteikumi par mājokļa pabalstu Jēkabpils novada pašvaldībā" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr. 22).

1.3. Pašreizējā situācija

Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk - SPSPL) 36. panta piektajā daļā (likuma redakcijā līdz 2023. gada 1. jūnijam) ietverto deleģējumu, pašvaldības saistošajos noteikumos varēja paredzēt labvēlīgākus nosacījumus attiecībā uz izdevumu pozīciju normām, kā arī noteikt koeficientu garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai mājsaimniecībai un mājsaimniecību veidus, kuriem tiek piemērots koeficients mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai.

Pašlaik spēkā ir saistošie noteikumi Nr. 22, kuros noteikts, ka, aprēķinot mājokļa pabalstu, atsevišķām mājsaimniecībām garantētā minimālā ienākumu sliekšņu summai piemērojams koeficientu 1,35.

1.4. Problēmas un risinājumi

Problēmas apraksts

2023. gada 1. jūnijā stājās spēkā grozījumi SPSPL, ar kuriem SPSPL 35. panta ceturtā daļa un 36. panta piektā daļa izteikta jaunā redakcijā un 35. pants papildināts ar piekto daļu.

SPSPL 35. panta ceturtajā daļā noteikts, ka mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai atkarībā no mājsaimniecības veida tiek piemērots kāds no šī panta piektajā daļā noteiktajiem koeficientiem (1,5, 2 vai 2,5). Tātad ikvienai mājsaimniecībai tiek piemērots koeficients, turklāt pats zemākais iespējamais koeficients ir augstāks par saistošajos noteikumos Nr. 22 noteikto.

SPSPL 36. panta piektajā daļā pašvaldībām noteiktais deleģējums ir samazināts, turpmāk atļaujot pašvaldībām saistošajos noteikumos noteikt labvēlīgākus nosacījumus tikai attiecībā uz izdevumu pozīciju normām.

Saistošajos noteikumos Nr. 22 ietvertais tiesiskais regulējums vairs neatbilst augstāka juridiskā spēka normatīvajos aktos ietvertajam tiesiskajam regulējumam.

Risinājuma apraksts

Ņemot vērā to, ka saistošie noteikumi Nr. 22 tika izdoti ar mērķi noteikt mājokļa pabalsta apmēra aprēķinā piemērojamo koeficientu garantētā minimālā ienākumu sliekšņu summai noteiktiem mājsaimniecību veidiem, nemainot Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" noteikto mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamo izdevumu pozīciju minimālās normas uz labvēlīgākām, saistošie noteikumi Nr. 22 ir atzīstami par spēku zaudējušiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2023 Turpmākie trīs gadi (euro)
2024 2025 2026
2.1. Budžeta ieņēmumi 0 0 0 0
2.2. Budžeta izdevumi 0 0 0 0
2.3. Fiskālā ietekme 0 0 0 0
2.4. Detalizēts ieņēmumu un izdevumu aprēķins -
2.4.1. detalizēts ieņēmumu aprēķins -
2.4.2. detalizēts izdevumu aprēķins -
2.5. Amata vietu skaita izmaiņas (palielinājuma gadījumā: izvērsts pamatojums, izvērtējums par esošo resursu pārskatīšanas iespējām, t.sk. vakanto amata vietu, ilgstošo vakanču izmantošana u.c.) -
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme

Nav attiecināms.

3.2. Ietekme uz vidi

Nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību

Nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav attiecināms.

3.5. Ietekme uz konkurenci

Nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Nē.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Nē.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Nē.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Nē.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Sabiedrības pārstāvji (tostarp biedrības, nodibinājumi, apvienības u.tml.), ar kuriem notikušas konsultācijas saistošo noteikumu izstrādes procesā

Nav.

8.2. Izmantotais sabiedrības līdzdalības veids

Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 16.06.2023. līdz 30.06.2023. publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.jekabpils.lv sadaļā "Normatīvie akti".

8.3. Sabiedrības pārstāvju izteiktie priekšlikumi un iebildumi

Nav.

8.4. Par saistošo noteikumu projektu saņemto viedokļu apkopojums un izvērtējums

Nav.

8.5. No institūcijām saņemtie viedokļi un atzinumi, to apkopojums un izvērtējums

Nav.

8.6. Informācija par cita veida saziņu un konsultācijām

Nav.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

09.09.2023