Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 22-37

Jelgavā 2022. gada 28. oktobrī (prot. Nr. 14, 5. p.)
Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā
PRECIZĒTI
ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības
2022. gada 22. decembra lēmumu (prot. Nr. 18, 16. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 9. punktu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka publiski pieejamo apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā un administratīvo atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.

2. Apstādījumi saistošo noteikumu izpratnē ir publiskajā ārtelpā izveidotas un koptas zaļās teritorijas, ietverot koku, krūmu, lakstaugu stādījumus, zālāju vai tam paredzētu teritoriju.

II. APSTĀDĪJUMU UZTURĒŠANA UN AIZSARDZĪBA

3. Nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nodrošina tam piederošajā vai lietojumā esošajā nekustamajā īpašumā augošo koku un krūmu zaru apzāģēšanu, augu nogriešanu, kā arī to novākšanu gar gājēju ietvēm un brauktuvēm (vietās, kur var tikt traucēta gājēju un transporta pārvietošanās), lai koku un krūmu zaru vai augu augstums virs ietvēm un gājēju celiņiem ir ne zemāk kā 2,5 metri un virs brauktuvēm ne zemāk kā 4,5 m.

4. Publiskajā ārtelpā aizliegts:

4.1. veikt darbības, kas izraisa apstādījumu bojāšanu (t.sk. lauzt kokus, krūmus un to zarus, plūkt lapas, ziedus un augļus u.c.) vai iznīcināšanu;

4.2. braukt un novietot stāvēšanai mehāniskos transportlīdzekļus apstādījumos, ja tas nav saistīts ar apstādījumu apsaimniekošanu vai nav izdots Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saskaņojums;

4.3. ierīkot ugunskura vietas un/vai kurināt ugunskurus, izņemot gadījumos, kad ir saņemts Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saskaņojums.

III. SAISTOŠO NOTEIKUMU IZPILDES KONTROLE UN ADMINISTRATĪVĀ ATBILDĪBA PAR SAISTOŠO NOTEIKUMU NEIEVĒROŠANU

5. Saistošo noteikumu izpildes kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par saistošajos noteikumos minēto prasību neievērošanu veic Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija".

6. Par saistošo noteikumu 3. vai 4. punkta (izņemot koku bojāšanu, par ko administratīvā atbildība paredzēta citā normatīvajā aktā) prasību neievērošanu:

6.1. fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 100 naudas soda vienībām,

6.2. juridiskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 300 naudas soda vienībām.

IV. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMS

7. Saistošie noteikumi stājās spēkā kopā ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2022. gada 28. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 22-36 "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi".

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2022. gada 28. oktobra saistošo noteikumu Nr. 22-37 "Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 9. punkts noteic, ka dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, par valstspilsētas teritorijas labiekārtošanu, apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību.

Šobrīd prasības attiecībā uz Jelgavas valstspilsētas teritorijas labiekārtošanu, apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību ir noteiktas Jelgavas pilsētas pašvaldības 2012. gada 24. maija saistošajos noteikumos Nr. 12-15 "Jelgavas pilsētas administratīvās teritorijas labiekārtošana un inženierbūvju uzturēšana" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 12-15), kuru sākotnējā redakcija tika sagatavota pirms 10 gadiem.

Ievērojot nepieciešamību aktualizēt Saistošo noteikumu Nr. 12-15 redakciju un ņemot vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadlīnijās saistošo noteikumu izstrādei noteikto, ka saskaņā ar katru likumā "Par pašvaldībām" noteikto pašvaldību pilnvarojumu ir izdodami atsevišķi saistošie noteikumi. Ņemot vērā minēto ir sagatavots jauns saistošo noteikumu projekts par apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumiem Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā (turpmāk – Noteikumi).

2. Īss projekta satura izklāstsNoteikumi nosaka publiski pieejamo apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā un administratīvo atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav attiecināms.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi neietekmē.
5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz administratīvajām procedūrāmNoteikumu izpildes kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumos minēto prasību neievērošanu veic Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija".
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav veiktas.
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
30.12.2022