Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 56

Saldū 2022. gada 22. decembrī

Lokālplānojuma teritorijas plānojuma grozījumiem nekustamā īpašuma Brīvības iela 32, Saldū, sastāvā esošas zemes vienības ar kadastra apzīmējumu 8401 004 0125 daļai, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa

Pieņemti ar Saldus novada domes
2022. gada 22. decembra sēdes lēmumu (prot. Nr. 22, 6. §)

Izdoti saskaņā ar likuma Teritorijas attīstības plānošanas likuma
25. panta pirmo daļu, Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra
noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas
attīstības plānošanas dokumentiem
" 91. punktu

Ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek apstiprinātas "Lokālplānojuma teritorijas plānojuma grozījumiem nekustamā īpašuma Brīvības iela 32, Saldū, sastāvā esošas zemes vienības ar kadastra apzīmējumu 8401 004 0125 daļai", saistošās daļas:

1. Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi (1. pielikums);

2. Grafiskā daļa - funkcionālā zonējuma karte "Galvenais plāns", karte "Apbūves un labiekārtojuma priekšlikums", karte "Aizsargjoslu un apgrūtinājumu plāns" (2. pielikums). Grafiskā daļa pieejama Ģeoportālā https://geolatvija.lv/geo/tapis#document_26015 (2. pielikums)

Ģeoportālā pieejamā lokālplānojuma interaktīvā grafiskā daļa ir šo saistošo noteikumu neatņemamam sastāvdaļa.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 

1. pielikums
Saldus novada domes 2022. gada 22. decembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 56
Saldus novada pašvaldība
Reģistrācijas Nr. 90009114646
Striķu iela 3, Saldus, Saldus nov., LV-3800
dome@saldus.lv http://www.saldus.lv

Lokālplānojums teritorijas plānojuma grozījumiem nekustamā īpašuma Brīvības iela 32, Saldū, sastāvā esošas zemes vienības ar kadastra apzīmējumu 8401 004 0125 daļai

Redakcija 2.1.

Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi

Saturs

1. Noteikumu lietošana un definīcijas

1.1. Noteikumu lietošana

1.2. Definīcijas

2. Prasības visas teritorijas izmantošanai

2.1. Visā teritorijā atļautā izmantošana

2.2. Visā teritorijā aizliegtā izmantošana

3. Vispārīgas prasības teritorijas izmantošanai un apbūvei

3.1. Prasības transporta infrastruktūrai

3.2. Prasības inženiertehniskās apgādes tīkliem un objektiem

3.3. Prasības apbūvei

3.4. Prasības teritorijas labiekārtojumam

3.5. Prasības vides risku samazināšanai

4. Prasības teritorijas izmantošanai un apbūves parametriem katrā funkcionālajā zonā

4.1. Savrupmāju apbūves teritorija

4.2. Mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorija

4.3. Daudzstāvu dzīvojamās apbūves teritorija

4.4. Publiskās apbūves teritorija

4.5. Jauktas centra apbūves teritorija

4.6. Rūpnieciskās apbūves teritorija

4.7. Transporta infrastruktūras teritorija

4.8. Tehniskās apbūves teritorija

4.9. Dabas un apstādījumu teritorija

4.10. Mežu teritorija

4.11. Lauksaimniecības teritorija

4.12. Ūdeņu teritorija

5. Teritorijas ar īpašiem noteikumiem

5.1. Cita teritorija ar īpašiem noteikumiem

5.2. Teritorija, kurai izstrādājams lokālplānojums

5.3. Teritorija, kurai izstrādājams detālplānojums

5.4. Vietējas nozīmes kultūrvēsturiskā un dabas teritorija

5.5. Ainaviski vērtīga teritorija

5.6. Vietējas nozīmes lauksaimniecības teritorija

5.7. Nacionālas un vietējas nozīmes infrastruktūras attīstības teritorija

5.8. Degradēta teritorija

6. Teritorijas plānojuma īstenošanas kārtība

7. Citi nosacījumi/prasības

7.1. AIZSARGJOSLAS UN CITI APROBEŽOJUMI

1. Noteikumu lietošana un definīcijas

1.1. Noteikumu lietošana

1. Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi (turpmāk - Apbūves noteikumi) nosaka teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus grafiskās daļas lapā "Galvenais plāns" norādītajā lokālplānojuma teritorijā - daļā no nekustamā īpašuma Brīvības iela 32, Saldus (turpmāk - lokālplānojuma teritorija).

2. Funkcionālās zonas lokālplānojuma teritorijā tiek noteiktas saskaņā ar saistošo noteikumu grafiskās daļas lapu "Galvenais plāns".

3. Lokālplānojuma teritorijas izmantošanā un apbūvē piemēro Saldus novada teritorijas plānojuma Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu prasības tik tālu, cik tālu tās nenosaka šie Apbūves noteikumi.

4. Mainoties normatīvajiem aktiem vai to nosacījumiem, uz kuriem dotas atsauces šajos Apbūves noteikumos, praksē jāpiemēro aktuālās normatīvajos aktos noteiktās prasības, ja vien šajos Apbūves noteikumos nav noteiktas īpašas stingrākas prasības. Tie nav klasificējami kā lokālplānojuma, kā arī šo Apbūves noteikumu grozījumi.

1.2. Definīcijas

Nenosaka

2. Prasības visas teritorijas izmantošanai

2.1. Visā teritorijā atļautā izmantošana

Nenosaka

2.2. Visā teritorijā aizliegtā izmantošana

Nenosaka

3. Vispārīgas prasības teritorijas izmantošanai un apbūvei

3.1. Prasības transporta infrastruktūrai

5. Piekļuvi lokālplānojuma teritorijai organizē no Brīvības ielas.

6. Transporta organizācijas risinājumus būvēm nosaka un precizē būvprojektos.

7. Autostāvvietu skaitu ēkām nosaka ēku būvprojekta stadijā, ievērojot normatīvo aktu un Latvijas valsts standartu prasības. Autostāvvietas paredz ar cieto segumu. Saskaņā ar normatīvo aktu prasībām ierīko lietus ūdeņu savākšanu un attīrīšanu.

8. Ēkām un citām būvēm lokālplānojuma teritorijā, atbilstoši būvnormatīviem, paredz piebrauktuves ugunsdzēsības un glābšanas tehnikai.

9. Ja lokālplānojuma teritorijā paredzēts izvietot vairāk kā 50 autostāvvietas, uzsākot konkrēta objekta būvniecības ieceres izstrādi nepieciešams veikt plānotās transporta kustības prognozi un nepieciešamības gadījumā paredzēt papildus pasākumus, lai novērstu transporta kustības bremzēšanu Brīvības ielā.

3.2. Prasības inženiertehniskās apgādes tīkliem un objektiem

10. Inženierkomunikācijas, kas nepieciešamas ēku inženiertehniskajai apgādei, projektē vienlaicīgi ar ēku būvprojektu, paredzot pieslēgumus centralizētajiem pilsētas inženiertīkliem.

11. Inženierkomunikāciju izbūves secību precizē būvprojektēšanas stadijā, saskaņā ar katra konkrētā inženierkomunikāciju turētāja tehniskajiem noteikumiem.

12. Ārējo ugunsdzēsības ūdensapgādi nodrošina saskaņā ar MK 30.06.2015. noteikumiem Nr. 333 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 201-15 "Būvju ugunsdrošība"", MK 30.06.2015. noteikumiem Nr. 326 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 222-15 "Ūdensapgādes būves"" un citu normatīvo aktu prasībām.

13. Aizliegts novadīt neattīrītus lietus ūdeņus un sniegu kopā ar pretslīdes materiāliem Slimnīcas strautā.

3.3. Prasības apbūvei

14. Zemes īpašniekiem un valdītājiem īpašumu apsaimniekošanai jānovieto atkritumu tvertnes šim nolūkam speciāli iekārtotās vietās, jāuztur kārtībā piebraucamie ceļi uz atkritumu tvertnēm.

15. Atkritumu tvertnes tuvāk par 1,5 m no zemes vienības robežas atļauts izvietot, ja ir saņemts blakus esošās zemes vienības īpašnieka saskaņojums.

16. Uz ēkas jumta izvietojot saules paneļus nodrošināt lai tie nav redzami no ielām.

17. Izstrādājot konkrētas būvniecības ieceres būvniecības dokumentāciju, tās sastāvā jāiekļauj projektētās apbūves un labiekārtojuma vizualizācijas reālajā vidē (fotomontāžas) no raksturīgiem skatu punktiem.

18. Apbūves izvietojumu precizē būvniecības ieceres dokumentācijā, ņemot vērā apbūves arhitektoniski telpiskās kompozīcijas, publiskās ārtelpas labiekārtojuma un satiksmes organizācijas pamatprincipus saskaņā ar grafiskās daļas karti "Apbūves un labiekārtojuma priekšlikums".

19. Objekta fasādēm pret Kuldīgas ielu un Brīvības ielu nodrošina augstvērtīgu arhitektonisko risinājumu.

20. Apbūves arhitektoniski telpiskajiem risinājumiem jānodrošina projektētās apbūves iekļaušanos apkārtējā pilsētvides situācijā un tā mēroga vizuālu samazināšanu, izmantojot vides kontekstam atbilstošus fasāžu apdares materiālus, arhitektoniski telpiskus, teritorijas labiekārtojuma un apstādījumu risinājumus, mazinot plānotās apbūves ietekmi pilsētbūvniecības pieminekļa apkārtnes ainavā.

3.4. Prasības teritorijas labiekārtojumam

21. Teritorijā ierīko apstādījumus un izbūvē citu labiekārtojumu, atbilstoši būvprojektam vai labiekārtojuma projektam. Būvvaldei ir tiesības noteikt nosacījumus stādījumu joslas izveidei "Dabas un apstādījumu teritorijā".

22. Uzsākot būvprojektu izstrādi izvērtēt esošo koku saglabāšanas iespējas un noteikt prasības vērtīgo un saglabājamo koku aizsardzībai.

23. Ja pret Brīvības ielu tiek izvietota autonovietne, tad starp autonovietni un ielu jāveido nodaloša apstādījumu josla.

24. Projektējot autonovietni paredzēt tajā apstādījumu zonas, paredzot koku stādījumus izmantojot dižstādus.

25. Labiekārtojuma elementu izvietojumu nosaka attiecīgā objekta būvprojektā. To vizuālo izskatu un māksliniecisko noformējumu veido, harmoniski iekļaujoties apkārtējā vidē, kā arī saskaņā ar projektēto ēku un būvju arhitektonisko stilu un noformējumu.

3.5. Prasības vides risku samazināšanai

26. Veicot būvniecību, lokālplānojuma teritorijā, kurā tiek prognozēts paaugstināts vides troksnis, kas pārsniegs normatīvajos aktos noteiktos robežlielumus, būvprojektos iekļauj pasākumus, lai izpildītu normatīvo aktu prasības. Trokšņa samazināšanas līdzekļus, ja tādi ir nepieciešami, projektē, atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

27. Plānojot lokālplānojuma teritorijā tādu izmantošanas veidu, kura rezultātā radītais vides troksnis varētu pārsniegt normatīvajos aktos noteiktos robežlielumus, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā veic paredzamā trokšņa līmeņa izpēti un trokšņa līmeņa modelēšanu.

28. Pamatojoties uz trokšņa līmeņa izpēti un trokšņa modelēšanas rezultātiem, izvērtē iespējamos risinājumus trokšņa ietekmes mazināšanai. Nepieciešamos prettrokšņa risinājumus, to apjomu un veidu iekļauj būvprojektā.

4. Prasības teritorijas izmantošanai un apbūves parametriem katrā funkcionālajā zonā

Ja teritorijas galvenajiem un papildizmantošanas veidiem nav noteikts izmantošanas veida apraksts, tad tas tiek piemērots atbilstoši Ministru kabineta noteikumu attiecīgajā pielikumā noteiktajiem teritorijas izmantošanas veidu aprakstiem.

4.1. Savrupmāju apbūves teritorija

Nenosaka

4.2. Mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorija

Nenosaka

4.3. Daudzstāvu dzīvojamās apbūves teritorija

Nenosaka

4.4. Publiskās apbūves teritorija

Nenosaka

4.5. Jauktas centra apbūves teritorija

4.5.1. Jauktas centra apbūves teritorija (JC2)

4.5.1.1. Pamatinformācija

29. Jauktas centra apbūves teritorija (JC) ir funkcionālā zona, ko nosaka teritorijai, kurā vēsturiski ir izveidojies plašs jauktu izmantošanu spektrs vai, kas kalpo kā pilsētas, ciema vai apkaimes centrs, kā arī apbūves teritorijās, ko plānots attīstīt par šādiem centriem.

4.5.1.2. Teritorijas galvenie izmantošanas veidi

30. Biroju ēku apbūve (12001).

31. Tirdzniecības vai pakalpojumu objektu apbūve (12002).

32. Tūrisma un atpūtas iestāžu apbūve (12003).

33. Kultūras iestāžu apbūve (12004).

34. Sporta būvju apbūve (12005).

35. Veselības aizsardzības iestāžu apbūve (12008).

36. Labiekārtota ārtelpa (24001).

4.5.1.3. Teritorijas papildizmantošanas veidi

37. Transporta apkalpojošā infrastruktūra (14003).

4.5.1.4. Apbūves parametri

Nr.

Teritorijas izmantošanas veids

Minimālā jaunizv. zemes gabala platība

Maksimālais apbūves blīvums (%)

Apbūves intensitāte (%)

Apbūves augstums (m)

Apbūves augstums (stāvu skaits)

Minimālais brīvās zaļās teritorijas rādītājs (%)

38.

 

1,3 ha 1

25

līdz 50

līdz 11

līdz 2

20

1. Tabulā attēlota līdz hektāra desmitdaļai noapaļota vērtība. Precīza minimālā jaunizveidojamā zemes gabala platība - 12600 m²

4.5.1.5. Citi noteikumi

39. Ir atļauta visas lokālplānojuma teritorijas nodalīšana atsevišķā zemes vienībā.

4.6. Rūpnieciskās apbūves teritorija

Nenosaka

4.7. Transporta infrastruktūras teritorija

Nenosaka

4.8. Tehniskās apbūves teritorija

Nenosaka

4.9. Dabas un apstādījumu teritorija

4.9.1. Dabas un apstādījumu teritorija (DA6)

4.9.1.1. Pamatinformācija

40. Dabas un apstādījumu teritorija (DA6) ir funkcionālā zona, ko nosaka, lai nodrošinātu labiekārtotu buferzonu starp ielu un apbūvi.

4.9.1.2. Teritorijas galvenie izmantošanas veidi

41. Labiekārtota ārtelpa (24001): Labiekārtoti parki, apstādījumi, labiekārtojums un funkcionāli nepieciešamā infrastruktūra, iedzīvotāju atpūtas, fizisko aktivitāšu un citu publiskās ārtelpas funkciju nodrošināšanai.

42. Ārtelpa bez labiekārtojuma (24002).

4.9.1.3. Teritorijas papildizmantošanas veidi

Nenosaka

4.9.1.4. Apbūves parametri

Nr.

Teritorijas izmantošanas veids

Minimālā jaunizv. zemes gabala platība

Maksimālais apbūves blīvums (%)

Apbūves intensitāte (%)

Apbūves augstums (m)

Apbūves augstums (stāvu skaits)

Minimālais brīvās zaļās teritorijas rādītājs (%)

43.

 

1,3 ha 2

 

 

 

 

 

2. Tabulā attēlota līdz hektāra desmitdaļai noapaļota vērtība. Precīza minimālā jaunizveidojamā zemes gabala platība - 12600 m²

4.9.1.5. Citi noteikumi

44. Ir atļauta visas lokālplānojuma teritorijas nodalīšana atsevišķā zemes vienībā.

4.10. Mežu teritorija

Nenosaka

4.11. Lauksaimniecības teritorija

Nenosaka

4.12. Ūdeņu teritorija

4.12.1. Ūdeņu teritorija (Ū2)

4.12.1.1. Pamatinformācija

45. Ūdeņu teritorija (Ū) ir funkcionālā zona, ko nosaka, lai izplānotu un nodrošinātu racionālu un ilgtspējīgu ūdeņu resursu izmantošanu saimnieciskai darbībai, transportam, rekreācijai un vides aizsardzībai.

4.12.1.2. Teritorijas galvenie izmantošanas veidi

46. Inženiertehniskā infrastruktūra (14001).

47. Ūdenssaimnieciska izmantošana (23001).

48. Ūdens telpas publiskā izmantošana (24003).

4.12.1.3. Teritorijas papildizmantošanas veidi

Nenosaka

4.12.1.4. Apbūves parametri

Nenosaka

4.12.1.5. Citi noteikumi

Nenosaka

5. Teritorijas ar īpašiem noteikumiem

5.1. Cita teritorija ar īpašiem noteikumiem

Nenosaka

5.2. Teritorija, kurai izstrādājams lokālplānojums

Nenosaka

5.3. Teritorija, kurai izstrādājams detālplānojums

Nenosaka

5.4. Vietējas nozīmes kultūrvēsturiskā un dabas teritorija

Nenosaka

5.5. Ainaviski vērtīga teritorija

Nenosaka

5.6. Vietējas nozīmes lauksaimniecības teritorija

Nenosaka

5.7. Nacionālas un vietējas nozīmes infrastruktūras attīstības teritorija

Nenosaka

5.8. Degradēta teritorija

Nenosaka

6. Teritorijas plānojuma īstenošanas kārtība

Nenosaka

7. Citi nosacījumi/prasības

7.1. AIZSARGJOSLAS UN CITI APROBEŽOJUMI

49. Inženierkomunikāciju ekspluatācijas aizsargjoslas nosaka turpmākās projektēšanas gaitā atbilstoši inženierbūvju faktiskajam izvietojumam saskaņā ar būvprojektu un izpildmērījumiem.

30.12.2022