Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Aizkraukles novada domes 2023. gada 21. decembra saistošos noteikumus "Par Aizkraukles novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību".
Aizkraukles novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/32

Aizkrauklē 2022. gada 20. oktobrī
Par Aizkraukles novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību
APSTIPRINĀTI
ar Aizkraukles novada domes
2022. gada 20. oktobra sēdes lēmumu Nr. 631 (prot. Nr. 2, 3. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Aizkraukles novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) piešķir stipendiju studentam vai rezidentam, stipendijas piešķiršanas apmēru, kritērijus, kā arī līguma noslēgšanas kārtību.

2. Pašvaldības stipendija tiek piešķirta ar mērķi veicināt augsti kvalificētu speciālistu piesaisti Pašvaldībā, lai ilgtermiņā nodrošinātu likumā "Par pašvaldībām" noteikto pašvaldības autonomo funkciju īstenošanu un Aizkraukles novada attīstību.

3. Pašvaldības dome, pamatojoties uz pašvaldības iestāžu, aģentūru vai kapitālsabiedrību iesniegumu par nepieciešamajiem speciālistiem, kā arī, plānojot pašvaldības funkciju nodrošināšanas attīstību, ar lēmumu nosaka stipendiju piešķiršanai atbalstāmās profesionālās studiju specialitātes un nepieciešamo speciālistu skaitu, kuriem plānots piešķirt stipendijas.

4. Pašvaldības budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros stipendiju piešķir:

4.1. studentam, kurš studē Latvijas valsts akreditētās izglītības iestādēs, apgūstot akreditētu izglītības programmu kādā no Pašvaldības domes lēmumā noteiktajām atbalstāmajām specialitātēm;

4.2. rezidentam, kurš iegūst izglītību saskaņā ar akreditētām rezidentūras izglītības programmām medicīnā kādā no Pašvaldības domes lēmumā noteiktajām atbalstāmajām specialitātēm un ir noslēdzis līgumu ar Pašvaldību vai tās administratīvajā teritorijā esošu veselības aprūpes iestādi/kapitālsabiedrību.

II. Stipendijas piešķiršanas kritēriji un apmērs

5. Pretendents ir tiesīgs pretendēt uz stipendiju, ja viņš atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

5.1. pretendents ir īsā cikla profesionālās augstākās izglītības (koledžas līmeņa studiju), vai pirmā cikla augstākās izglītības studiju (bakalaura līmeņa studiju) programmu pēdējā kursa students;

5.2. rezidents medicīnā.

6. Saistošo noteikumu 5. punktā noteiktie kritēriji nav piemērojami tiem pretendentiem, ar kuriem līdz 2022. gada 31. decembrim ir noslēgts un spēkā esošs līgums par stipendiju izmaksu.

7. Stipendija tiek piešķirta tikai tādam pretendentam, kurš atbilst šajos saistošajos noteikumos noteiktajiem stipendiju piešķiršanas kritērijiem, Pašvaldības domes noteiktajām atbalstāmajām profesionālajām studiju specialitātēm un ir iesniedzis visus saistošo noteikumu 16. punktā noteiktos pretendenta izvērtēšanai nepieciešamos dokumentus.

8. Gadījumā, ja Pašvaldībai nav pieejams finansējums, lai piešķirtu stipendijas visiem pretendentiem, kas atbilst saistošajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem, Pašvaldība var noteikt prioritārās specialitātes, priekšroku dodot tam pretendentam, kuram ir augstāks vidējais sekmju vērtējums iepriekšējā studiju gadā.

9. Pretendentam mēnesī tiek piešķirta stipendija šādā apmērā:

9.1. īsā cikla profesionālās augstākās izglītības, un pirmā cikla augstākās izglītības studiju programmās studējošajiem – līdz 50 % (piecdesmit procentiem) no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas stipendijas piešķiršanas brīdī;

9.2. rezidentūrā studējošajiem – līdz 100 % (simts procentiem) no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas stipendijas piešķiršanas brīdī;

9.3. kā papildus atbalstu stipendiātam var piešķirt novada darbinieka veselības apdrošināšanas polisi Pašvaldības noteiktajā apjomā.

10. No piešķirtās stipendijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Pašvaldība ietur noteiktos obligātos nodokļu un nodevu maksājumus.

11. Pretendents var saņemt tikai vienu Pašvaldības finansējuma atbalsta veidu – pretendentam Pašvaldības stipendiju nepiešķir, ja pretendents jau saņem Pašvaldības finansējumu studiju maksas segšanai.

12. Pašvaldība piešķir un izmaksā stipendiju neatkarīgi no tā, vai pretendents saņem valsts piešķirto stipendiju.

13. Stipendija pretendentam tiek piešķirta uz atlikušo studiju laiku.

14. Stipendijas izmaksa tiek pārtraukta uz laiku, kad pretendents atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā.

III. Stipendijas piešķiršanas kārtība

15. Ar Pašvaldības domes lēmumu apstiprināta Aizkraukles novada pašvaldības komisija (turpmāk – komisija), izvērtē pretendentu pieteikumus un tiem pievienotos dokumentus un sagatavo lēmuma projektu par stipendiju piešķiršanu.

16. Pretendents personiski iesniedz Aizkraukles novada Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā (Lāčplēša ielā 1, Aizkrauklē, Aizkraukles novadā) vai iesūta elektroniska dokumenta veidā (ar drošu elektronisko parakstu parakstītu) uz oficiālo elektronisko adresi, vai e-pasta adresi: dome@aizkraukle.lv šādus dokumentus:

16.1. iesniegums, kurā norādīts pretendenta vārds, uzvārds, adrese, e-pasta adrese un tālrunis, izglītības iestāde, tās adrese, e-pasta adrese un tālrunis, fakultāte, tās adrese, e-pasta adrese un tālrunis, studiju programmas nosaukums, tās ietvaros iegūstamās specialitātes (kvalifikācijas, profesijas) nosaukums, studiju programmas uzsākšanas un paredzamais beigšanas datums;

16.2. iepriekšējās izglītības dokumenta kopija un sekmju izraksts, ja Pašvaldība to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati;

16.3. izziņa no izglītības iestādes, kas apliecina, ka pretendents apgūst studiju programmu šajā izglītības iestādē, norādot specialitāti (kvalifikāciju, profesiju), kuru pretendents apgūst studiju programmas ietvaros, studiju programmas uzsākšanas un paredzamo beigšanas datumu, ja Pašvaldība to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati;

16.4. izziņa no izglītības iestādes par pretendenta sekmju vērtējumu katrā mācību priekšmetā pēdējā pabeigtajā studiju gadā, ja Pašvaldība to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati;

16.5. izglītības iestādes un citu institūciju rekomendācijas vai raksturojumus;

16.6. rekomendācija no konkrētās studiju programmas direktora;

16.7. pretendenta parakstīts apliecinājums (pielikumā), ka stāsies darba tiesiskajās attiecībās studiju laikā vai pēc studiju pabeigšanas ar Pašvaldību vai tās izraudzīto darba devēju un veiks noteikto darbu specialitātē vismaz 3 (trīs) gadus pēc studiju programmas pabeigšanas, un darba devēja apliecinājums par darba tiesisko attiecību nodibināšanu ar stipendiātu studiju laikā vai pēc studiju pabeigšanas.

17. Visiem iesniedzamajiem dokumentiem jābūt sagatavotiem latviešu valodā vai svešvalodās iesniegtiem dokumentiem jābūt pievienotam normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apliecinātam tulkojumam valsts valodā.

18. Komisija vērtē tikai tos pretendentu pieteikumus, kuru iesniegtie dokumenti pilnībā atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām. Tie pretendentu iesniegumi, kuri neatbilst šajos saistošajos noteikumos noteiktajām prasībām, netiek izskatīti un Komisija informē pretendentu par tā iesnieguma neizskatīšanas iemesliem un nosaka termiņu trūkumu novēršanai

19. Komisijai ir tiesības nepieciešamības gadījumā uzaicināt pretendentu uz Komisijas sēdi.

20. Lēmumu par stipendijas piešķiršanu un/vai atmaksāšanu pieņem Pašvaldības Dome.

21. Par stipendijas piešķiršanu pretendents slēdz trīspusēju līgumu ar pašvaldību un potenciālo darba devēju – iestādi vai kapitālsabiedrību, līgumā nosakot piešķirtās stipendijas apmēru un izmaksas kārtību, līdzēju atbildību un saistības, tai skaitā nostrādāt konkrētajā pašvaldības iestādē/kapitālsabiedrībā vismaz 3 (trīs) gadus pēc studiju pabeigšanas, līguma izbeigšanas kārtību.

22. Pretendents, kuram piešķirta stipendija, ne retāk kā reizi 6 (sešos) mēnešos iesniedz Pašvaldībā izziņu no izglītības iestādes, kas apliecina, ka Pretendents sekmīgi turpina apgūt studiju programmu un izpildījis studiju plānu, ja Pašvaldība to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati. Attiecīga izziņa jāiesniedz sākoties 2. semestrim par studiju turpināšanu, savukārt gada beigās jāiesniedz apliecinājums par mācību gada noslēgšanos.

23. Stipendijas piešķiršanai atkārtoti nevar pretendēt, ja students no izglītības iestādes ir atskaitīts par nesekmību.

24. Pretendentam izmaksātā stipendija ir jāatmaksā pilnā apmērā, ja:

24.1. pretendents izbeidz studijas studiju programmā, neiegūstot noteikto specialitāti;

24.2. pretendents pārtrauc studijas studiju programmā uz laiku, kas ir ilgāks par 2 (diviem) gadiem;

24.3. pretendents nepilda ar Pašvaldību noslēgtā līguma par stipendijas piešķiršanu noteikumus;

24.4. pretendents sniedzis Pašvaldībai nepatiesas ziņas;

24.5. pretendents kādā no Pašvaldības iestādēm vai kapitālsabiedrībām nav faktiski veicis darbu specialitātē, kura norādīta saistošo noteikumu 16.1. apakšpunktā noteiktajā iesniegumā, vismaz 3 (trīs) gadus pēc studiju programmas pabeigšanas. Laikā, kurā faktiski ir veikts darbs, netiek ieskaitīts laiks, kurā pretendents ilgāk kā divus mēnešus neveic darbu, tostarp arī kādu attaisnojošu iemeslu dēļ, piemēram, bērna kopšanas atvaļinājums, pārejoša darbnespēja u.tml.

25. Pieteikšanās uz iespēju saņemt stipendiju tiek izsludināta ar atsevišķu domes lēmumu, ņemot vērā nepieciešamību pēc speciālistu piesaistes Pašvaldībā.

IV. Noslēguma jautājums

26. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Aizkraukles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Līdums
Pielikums
Aizkraukles novada domes
2022. gada 20. oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/32
"Par Aizkraukles novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību"
APLIECINĀJUMS
Es, 
 (personas vārds, uzvārds)
  
(personas kods)

ar savu parakstu apliecinu, ka esmu iepazinusies/-ies ar visu informāciju, kas attiecas uz Aizkraukles novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību. Apņemos Aizkraukles novada pašvaldības stipendijas piešķiršanas gadījumā stāties darba attiecībās ar Pašvaldību vai tās noteikto darba devēju studiju laikā vai pēc studiju pabeigšanas un veikt noteikto darbu specialitātē vismaz 3 (trīs) gadus pēc studiju programmas pabeigšanas.

 Tālrunis ;
 e-pasts  
  

(paraksts un paraksta atšifrējums)

20__. gada

 
  
 (vietas nosaukums)

*parakstot šo dokumentu, persona piekrīt tās datu apstrādei atbilstoši EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULAS (ES) 2016/679 normām

Aizkraukles novada domes 2022. gada 20. oktobra saistošo noteikumu Nr. 2022/32 "Par Aizkraukles novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību"
paskaidrojuma raksts
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi [..].

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešajai daļai dome var pieņemt saistošos noteikumus arī, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi. Kā viena no pašvaldības autonomām funkcijām saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmajā daļā 4. punktā noteikto ir gādāt par iedzīvotāju izglītību.

No minētās funkcijas izriet ne tikai iedzīvotājiem noteikto tiesību nodrošināšana pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iegūšanā, pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs, organizatoriska un finansiāla palīdzība ārpusskolas mācību un audzināšanas iestādēm un izglītības atbalsta iestādēm, bet arī pašvaldības tiesības sniegt finansiālu atbalstu studentiem, kas studē specialitātēs, kas vitāli nepieciešamas Aizkraukles novadā.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka studējošo kategorijas, kurām ir tiesības pretendēt uz Aizkraukles novada pašvaldības stipendijām, tās apmēru, stipendijas piešķiršanas un izmaksāšanas nosacījumus, stipendijas izmaksas apturēšanas un atmaksāšanas nosacījumus, kā arī līguma noslēgšanas kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu izpilde notiks pašvaldības budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāKvalificētu speciālistu piesaiste nodrošina iedzīvotājiem nepieciešamo pakalpojumu pieejamību Aizkraukles novadā, kas veicina uzņēmējdarbības vides uzlabošanos.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPieteikumus izskata domes izveidota Aizkraukles novada pašvaldības komisija, lēmumu par stipendijas piešķiršanu pieņem Aizkraukles novada dome.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav notikušas.
Aizkraukles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Līdums
01.01.2023