Tiesību akts: spēkā esošs
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 1/32

Rīgā 2022. gada 27. septembrī (prot. Nr. 40, 8. p.)
Noteikumi par elektronisko sakaru pakalpojumu tirgus analīzei nepieciešamo informāciju un tās iesniegšanas termiņiem
Izdoti saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma
76. panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (turpmāk – Regulators) elektronisko sakaru pakalpojumu tirgus analīzei nepieciešamo informāciju (turpmāk – tirgus analīzei nepieciešamā informācija) un tās iesniegšanas termiņus.

2. Elektronisko sakaru komersants (turpmāk – komersants), kuram Regulators noteicis pienākumu iesniegt tirgus analīzei nepieciešamo informāciju, iesniedz Regulatoram informāciju, kas noteikta šo noteikumu pielikumā, ievērojot šajos noteikumos noteikto kārtību un informācijas iesniegšanas termiņus.

3. Regulators nosaka komersantu, kurš iesniedz Regulatoram tirgus analīzei nepieciešamo informāciju atbilstoši komersantu sniegtajiem elektronisko sakaru pakalpojumiem saskaņā ar šo noteikumu attiecīgo pielikuma veidlapu:

3.1. Vispārīgā informācija, tīkla struktūra, pakalpojumi un perspektīvā attīstība – 1.veidlapa;

3.2. Fiksētais tīkls: Balss sakaru pakalpojuma nodrošināšana galalietotājiem – 2.veidlapa;

3.3. Fiksētais tīkls: Operatora izvēle – 3.veidlapa;

3.4. Fiksētais tīkls: Numura saglabāšanas pakalpojums – 4.veidlapa;

3.5. Mobilais tīkls: Numura saglabāšanas pakalpojums – 5.veidlapa;

3.6. Fiksētais tīkls: Interneta piekļuves pakalpojumi un pārklājums – 6.veidlapa;

3.7. Atsaistīta piekļuve abonentlīnijai un piekļuve datu plūsmai – 7.veidlapa;

3.8. Starpsavienojums: Vispārīgā informācija – 8.veidlapa;

3.9. Starpsavienojums: Noslodze – 9.veidlapa;

3.10. Starpsavienojums: Ieņēmumi – 10.veidlapa;

3.11. Nomātās līnijas: Vispārīgā informācija – 11.veidlapa;

3.12. Mazumtirdzniecība: Nomāto līniju gala posmi – 12.veidlapa;

3.13. Mazumtirdzniecība: Nomāto līniju tarifi – 13.veidlapa;

3.14. Vairumtirdzniecība: Nomātās līnijas – 14.veidlapa;

3.15. Vairumtirdzniecība: Nomāto līniju gala posmu tarifi – 15.veidlapa;

3.16. Mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība: Tumšā šķiedra un viļņa garuma noma – 16.veidlapa;

3.17. Mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība: Virtuālie privātie tīkli – 17.veidlapa.

4. Komersantu, kuram jāiesniedz attiecīgajās pielikuma veidlapās noteiktā informācija, nosaka Regulators, izvērtējot komersantu iesniegto informāciju par regulēto pakalpojumu rādītājiem elektronisko sakaru nozarē saskaņā ar šādiem kritērijiem:

4.1. šo noteikumu pielikuma 2., 3., 4., 5., 6., 11., 12., 13., 14., 15., 16. un 17.veidlapā noteikto informāciju iesniedz komersants, kura attiecīgā sniegtā elektronisko sakaru pakalpojuma ieņēmumu kopējais īpatsvars kopā ar vismaz trīs citiem komersantiem ir 95% un vairāk, dilstošā secībā no attiecīgā elektronisko sakaru pakalpojuma sniegšanas kopējiem ieņēmumiem;

4.2. šo noteikumu pielikuma 7., 8., 9. un 10.veidlapā noteikto informāciju iesniedz komersants, kuram ir ieņēmumi no attiecīgā elektronisko pakalpojuma sniegšanas, tostarp komersants, kuru Regulators ir noteicis kā komersantu ar būtisku ietekmi tirgū.

5. Šo noteikumu pielikuma 1.veidlapu iesniedz visi šo noteikumu 4.punktā noteiktie komersanti.

6. Regulators vienu mēnesi pirms šo noteikumu 7. un 8.punktā noteiktā termiņa nosūta komersantam paziņojumu par pienākumu iesniegt šo noteikumu 4.punktā noteikto informāciju, un komersants iesniedz minēto informāciju, izmantojot Regulatora pārziņā esošu komersanta informācijas ievades un apstrādes sistēmu saskaņā ar Regulatora noteikumiem par informācijas iesniegšanas vispārīgajiem noteikumiem, ievērojot šajos noteikumos noteikto kārtību un termiņus.

7. Šo noteikumu pielikuma 1., 2., 3., 4., 5., 8., 11. un 16.veidlapā noteikto informāciju komersants iesniedz Regulatoram vienu reizi divos gados līdz 1.novembrim par iepriekšējo kalendāro gadu vai aktuālo informāciju uz iesniegšanas brīdi atbilstoši šo noteikumu pielikuma veidlapās norādītajam.

8. Šo noteikumu 6., 7., 9., 10., 12., 13., 14., 15. un 17.veidlapā noteikto informāciju komersants iesniedz Regulatoram katru gadu līdz 1.novembrim par iepriekšējo kalendāro gadu vai aktuālo informāciju uz iesniegšanas brīdi atbilstoši šo noteikumu pielikuma veidlapās norādītajam.

9. Ja komersanta iesniegtā informācija tirgus analīzei nav pietiekama, Regulators var pieprasīt un komersants iesniedz Regulatoram precizētu šo noteikumu pielikumā noteikto informāciju, kā arī tirgus analīzei nepieciešamo papildu informāciju Regulatora noteiktajā termiņā.

10. Atzīt par spēku zaudējušu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2016.gada 25.augusta lēmumu Nr. 1/15 "Noteikumi par tirgus analīzei nepieciešamās informācijas apjomu un iesniegšanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 169.nr.; 2018, 129.nr.; 2019, 203.nr.).

11. Šo noteikumu 4.punktā noteikto informāciju komersants pirmo reizi Regulatoram iesniedz līdz 2022.gada 15.novembrim.

12. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja A. Ozola
01.10.2022