Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 586

Rīgā 2022. gada 20. septembrī (prot. Nr. 48 29. §)
Valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas kārtība un kritēriji Latvijas Republikā reģistrētiem Eiropas teritoriālās sadarbības mērķa (Interreg) programmu 2021.–2027. gadam finansējuma saņēmējiem
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību un kritērijus valsts budžeta līdzekļu piešķiršanai projekta līdzfinansējumam Latvijas Republikā reģistrētam finansējuma saņēmējam (turpmāk – finansējuma saņēmējs), kas saņem Eiropas teritoriālās sadarbības mērķa (Interreg) programmas 2021.–2027. gadam (turpmāk – programma) finansējumu projekta īstenošanai.

2. Projekta partneris šo noteikumu izpratnē ir finansējuma saņēmējs, kas piedalās projekta īstenošanā un kam ir piešķirts programmas finansējums.

3. Vadošais projekta partneris šo noteikumu izpratnē ir finansējuma saņēmējs, ar kuru programmas vadošā iestāde ir noslēgusi projekta īstenošanas līgumu.

4. Valsts budžeta līdzekļus programmas projekta vai tā daļas  līdzfinansējumam var pieprasīt šādi finansējuma saņēmēji, ja plānotā valsts budžeta līdzekļu piešķiršana projekta vai tā daļas aktivitātes īstenošanai nav uzskatāma par komercdarbības atbalstu Komercdarbības atbalsta kontroles likuma izpratnē:

4.1. valsts budžeta iestādes;

4.2. no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskas personas (tai skaitā plānošanas reģioni) un to izveidotas iestādes, izņemot šo noteikumu 4.4. apakšpunktā minētos finansējuma saņēmējus;

4.3. valsts kapitālsabiedrības, kas īsteno projektus attiecībā uz valsts deleģēto funkciju veikšanu;

4.4. pašvaldības un to izveidotas iestādes;

4.5. pašvaldību kapitālsabiedrības, kas īsteno projektus attiecībā uz pašvaldību deleģēto funkciju veikšanu;

4.6. biedrības un nodibinājumi.

5. Finansējuma saņēmēji var piedalīties šādu programmu projektu īstenošanā:

5.1. Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programma;

5.2. Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programma;

5.3. Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programma;

5.4. INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programma;

5.5. INTERREG EUROPE starpreģionu sadarbības programma;

5.6. URBACT IV starpreģionu sadarbības programma;

5.7. citas programmas, kurās var piedalīties finansējuma saņēmēji saskaņā ar attiecīgo programmu nosacījumiem.

6. Uz valsts budžeta līdzfinansējumu 20 % apmērā no plānotajām kopējām attiecināmajām finansējuma saņēmēja izmaksām šo noteikumu 5. punktā  minēto programmas projektu īstenošanai var pieteikties šo noteikumu 4.1.​​​​, 4.2. un 4.3. apakšpunktā ​​​​​​​ minētie finansējuma saņēmēji saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka valsts budžeta līdzekļu plānošanas un maksājumu veikšanas kārtību programmas projektu īstenošanai.

7. Uz valsts budžeta līdzfinansējumu 10 % apmērā (turpmāk – valsts budžeta līdzfinansējums) no plānotajām kopējām attiecināmajām finansējuma saņēmēja izmaksām šo noteikumu 5. punktā minēto programmu projektu īstenošanai var pieteikties šo noteikumu 4.4., 4.5. un 4.6. apakšpunktā minētie finansējuma saņēmēji saskaņā ar šajos noteikumos noteikto kārtību.

II. Valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas kritēriji

8. Lai nodrošinātu šo noteikumu 7. punktā minētā valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu, ja finansējuma saņēmējs ir:

8.1. vadošais projekta partneris, tas triju mēnešu laikā pēc projekta īstenošanas līguma noslēgšanas ar programmas vadošo iestādi iesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (turpmāk – ministrija) pieteikumu par valsts budžeta līdzfinansējuma pieprasījumu projektam atbilstoši šo noteikumu ​1. pielikumam (turpmāk – pieteikums);

8.2. projekta partneris, tas triju mēnešu laikā pēc partnerības līguma noslēgšanas ar vadošo projekta partneri par projekta īstenošanu (turpmāk – partnerības līgums) vai pēc projekta īstenošanas līguma noslēgšanas ar programmas vadošo iestādi, ja tas ir noslēgts pēc partnerības līguma, iesniedz ministrijai pieteikumu.

9. Ministrija izveido un uztur valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas un izlietošanas datubāzi (turpmāk – datubāze).

10. Datubāzē iekļauj šādu informāciju:

10.1. datumu, kad ministrija saņēmusi finansējuma saņēmēja pieteikumu, un pieteikuma reģistrācijas numuru;

10.2. finansējuma saņēmēja sniegto informāciju atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam;

10.3. datumu, kad pieņemts lēmums par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu, datumu, kad nosūtīts paziņojums par minētā lēmuma pieņemšanu, un paziņojuma numuru;

10.4. apstiprinātā valsts budžeta līdzfinansējuma summu, kas norādīta lēmumā par līdzfinansējuma piešķiršanu;

10.5. datumu, kad noslēgts līgums par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu, un līguma numuru;

10.6. pārskaitītā valsts budžeta līdzfinansējuma summu, pārskaitīšanas datumu un maksājuma uzdevuma numuru;

10.7. maksājumu dzēšanas grafiku, kas norādīts līgumā par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu;

10.8. attiecīgās programmas elektroniskās uzraudzības sistēmā norādītās apstiprinātās attiecināmās izmaksas;

10.9. šo noteikumu 21.2. apakšpunktā minētos datus.

11. Ministrija viena mēneša laikā no pieteikuma saņemšanas pieņem lēmumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt valsts budžeta līdzekļus, ņemot vērā šādus valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas kritērijus:

11.1. pieteikums ir iesniegts šo noteikumu 8. punktā noteiktajā kārtībā;

11.2. pieteikumā tiek pieprasīts valsts budžeta līdzfinansējums šo noteikumu 5. punktā minēto programmu projektu īstenošanai;

11.3. finansējuma saņēmējs atbilst šo noteikumu 4.4., 4.5. un 4.6. apakšpunktā ​​​​​​​ minētajam finansējuma saņēmējam;

11.4. pieteikuma veidlapa atbilst šo noteikumu 1. pielikumam;

11.5. finansējuma saņēmējam Latvijas Republikā pieteikuma iesniegšanas dienā nav nodokļu parādu, tajā skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu, kas kopsummā pārsniedz 150 euro, un nav ierosināta maksātnespēja.

12. Ja pieteikums neatbilst šo noteikumu 11.4. apakšpunktā minētajam kritērijam, ministrija par to informē finansējuma saņēmēju. Finansējuma saņēmējs ir tiesīgs 10 darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas par neatbilstību precizēt pieteikumu un iesniegt to ministrijā.

13. Precizēto pieteikumu ministrija izskata šo noteikumu 11. punktā minētajā kārtībā.

14. Ministrija 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 11. punktā minētā lēmuma pieņemšanas nosūta to finansējuma saņēmējam kopā ar līguma projektu.

15. Ministrija viena mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu nosūta finansējuma saņēmējiem no ministrijas puses parakstītu līgumu par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu. Finansējuma saņēmējam ir pienākums viena mēneša laikā parakstīt līgumu no savas puses.

16. Finansējuma saņēmējs par izmaiņām projekta īstenošanas līgumā vai partnerības līgumā attiecībā uz projekta īstenošanas termiņu vai plānotajām kopējām attiecināmajām finansējuma saņēmēja izmaksām projektā, vai citām izmaiņām šo noteikumu 1. pielikumā sniegtajā informācijā piecu darbdienu laikā pēc izmaiņu apstiprināšanas informē ministriju.

III. Valsts budžeta līdzfinansējuma izmaksāšana un atmaksāšana

17. Valsts budžeta līdzfinansējumu ieskaita šo noteikumu 4.4., 4.5. un 4.6. apakšpunktā ​​​​​​​ minētā finansējuma saņēmēja norēķinu kontā Valsts kasē vai kontā kredītiestādē, kas norādīts līgumā par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu.

18. Piecu darbdienu laikā pēc parakstītā līguma saņemšanas par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu ministrija finansējuma saņēmējam pārskaita avansā valsts budžeta līdzekļus 90 % apmērā no piešķirtās summas.

19. Ministrija pēc attiecīgās programmas elektroniskās uzraudzības sistēmā norādītās informācijas par pārskata periodos apstiprinātajām attiecināmajām izmaksām viena mēneša laikā precizē valsts budžeta līdzfinansējuma summu un rakstiski nosūta finansējuma saņēmējam paziņojumu par atlikušā valsts budžeta līdzfinansējuma maksāšanas kārtību.

20. Atlikušo valsts budžeta līdzfinansējumu līdz 10 % apmēram no piešķirtās summas ministrija pārskaita finansējuma saņēmējam saskaņā ar šo noteikumu 21.2. apakšpunktā noteikto kārtību.

21. Budžeta līdzekļu izlietojumu ministrija akceptē un precizē šādā kārtībā:

21.1. piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu ministrija akceptē, ņemot vērā apstiprinātās attiecināmās izmaksas, saskaņā ar līdzfinansējuma izlietojuma grafiku, kas norādīts līgumā par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu;

21.2. projektam piešķirto valsts budžeta līdzfinansējumu precizē, ņemot vērā attiecīgās programmas elektroniskās uzraudzības sistēmā norādīto informāciju par pārskata periodos apstiprinātajām attiecināmajām izmaksām (turpmāk – precizētais valsts budžeta līdzfinansējums):

21.2.1. ja starpība starp finansējuma saņēmēja kontā ieskaitīto valsts budžeta līdzfinansējuma summu un precizēto valsts budžeta līdzfinansējuma summu ir pozitīva, finansējuma saņēmējs 10 darbdienu laikā pēc ministrijas paziņojuma saņemšanas par līdzekļu atmaksu ieskaita šo starpību paziņojumā norādītajā kontā;

21.2.2. ja starpība starp finansējuma saņēmēja kontā ieskaitīto valsts budžeta līdzfinansējuma summu un precizēto valsts budžeta līdzfinansējuma summu ir negatīva, ministrija piecu darbdienu laikā pēc paziņojuma nosūtīšanas ieskaita starpību līgumā par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu norādītajā finansējuma saņēmēja kontā;

21.3. ja programmas vadošā iestāde lēmumu par neatbilstoši veikto izmaksu atgūšanu ir pieņēmusi:

21.3.1.  projekta īstenošanas laikā, ministrija, precizējot projektam piešķirto valsts budžeta līdzfinansējumu atbilstoši šo noteikumu 21.2. apakšpunktam, ņem vērā lēmumā noteikto finansējuma apmēru;

21.3.2. pēc programmas projekta finansējuma noslēguma maksājuma, ministrija 10 darbdienu laikā pēc lēmuma saņemšanas par konstatēto neatbilstību precizē piešķirto valsts budžeta līdzfinansējumu, lemj par valsts budžeta līdzfinansējuma daļas atmaksāšanu proporcionāli vadošās iestādes lēmumā norādītajam atmaksājamam programmas finansējuma apmēram un nosūta attiecīgo lēmumu finansējuma saņēmējam. Finansējuma saņēmējs 20 darbdienu laikā pēc ministrijas lēmuma saņemšanas par valsts budžeta līdzfinansējuma atgūšanu atmaksā piešķirto valsts budžeta līdzfinansējumu paziņojumā norādītajā kontā atbilstoši lēmumā noteiktajam finansējuma apmēram.

22. Ja pēc līguma noslēgšanas par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu palielinās finansējuma saņēmēja finansējuma daļa projektā, finansējuma saņēmējs mēneša laikā pēc attiecīgā projekta īstenošanas vai partnerības līguma grozījumu apstiprināšanas par projekta partnera daļas palielināšanu ir tiesīgs iesniegt ministrijā pieprasījumu (2. pielikums) par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu programmas projekta līdzfinansēšanai, nodrošinot, ka kopējais valsts budžeta līdzekļu apmērs nepārsniedz šo noteikumu 7. punktā minēto apmēru. Šajā gadījumā ministrija izskata un pieņem lēmumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu šo noteikumu 11., 12., 13. un 14. punktā ​​​​​​​ noteiktajā kārtībā, ņemot vērā valsts budžeta līdzekļu pieejamību un veicot attiecīgos grozījumus šo noteikumu 15. punktā ​​​​​​​ minētajā līgumā.

IV. Noslēguma jautājums

23. Ja ministrijai nav iespējams ar finansējuma saņēmēju noslēgt līgumu par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu, jo tai nav pieejami finanšu līdzekļi, lai izpildītu līgumu par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu, ministrija 10 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu informē finansējuma saņēmēju par kavēšanās iemesliem, norādot termiņu, kad tiks noslēgts attiecīgais līgums, un slēdz līgumu piecu darbdienu laikā pēc tam, kad tai kļūst pieejami finanšu resursi.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs A. T. Plešs
1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 20. septembra
noteikumiem Nr. 586
Pieteikums par valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu Eiropas teritoriālās sadarbības mērķa (Interreg) programmu 2021.–2027. gadam finansējuma saņēmējam
1. Informācija par projektu:
1.1. projekta numurs 
1.2. projekta nosaukums (latviešu valodā) 
1.3. projekta nosaukums (angļu valodā) 
1.4. projekta nosaukuma saīsinājums 
1.5. projekta atbilstība Eiropas teritoriālās sadarbības mērķa (Interreg) programmai 2021.–2027. gadam (programmas nosaukums) 
1.6. projekta mērķis 
1.7. projekta īstenošanas laiks (mēnešos) 
1.8. projekta partnera kopējais finansējums projektā (euro), tai skaitā: 
1.8.1. (ja attiecināms) kopējais finansējums aktivitātēm, kas ir uzskatāmas par komercdarbības atbalstu Komercdarbības atbalsta kontroles likuma izpratnē (euro) 
1.8.2. kopējais finansējums pārējām aktivitātēm projektā (euro) 

2. Informācija par projekta partneri (finansējuma saņēmēju):

2.1. projekta partnera nosaukums (latviešu valodā) 
2.2. projekta partnera nosaukums (angļu valodā) 
2.3. projekta partnera juridiskais statuss 
2.4. projekta partnera nodokļu maksātāja reģistrācijas datums un numurs 
2.5. darbības pamats (piemēram, rīkojums, nolikums, statūti) 
2.6. juridiskā adrese 
2.7. biroja adrese 
2.8. kontaktpersona 
2.9. tālruņa numurs 
2.10. e-pasta adrese 
  
Iesniedzējs   
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

Datums ______________

2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 20. septembra
noteikumiem Nr. 586
Pieteikums par papildu valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu Eiropas teritoriālās sadarbības mērķa (Interreg) programmu 2021.–2027. gadam finansējuma saņēmējam
1. Informācija par projektu:
1.1. projekta numurs 
1.2. projekta nosaukums (latviešu valodā) 
1.3. līguma par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu numurs un datums 
1.4. projekta partnera kopējais finansējums projektā (euro) uz pieteikuma iesniegšanas brīdi, tai skaitā: 
1.4.1. (ja attiecināms) kopējais finansējums aktivitātēm, kas ir uzskatāmas par komercdarbības atbalstu Komercdarbības atbalsta kontroles likuma izpratnē (euro) 
1.4.2. kopējais finansējums pārējām aktivitātēm projektā (euro) 

2. Informācija par projekta partneri (finansējuma saņēmēju):

2.1. projekta partnera nosaukums 
2.2. juridiskā adrese 
2.3. biroja adrese 
2.4. kontaktpersona 
2.5. tālruņa numurs 
2.6. e-pasta adrese 
  
Iesniedzējs   
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

Datums ______________

24.09.2022