Tiesību akts: spēkā esošs
Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 21/22

2022. gada 29. jūnijā
Par sabiedrisko kārtību Smiltenes novadā
Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2022. gada 29. jūnija lēmumu Nr. 307 (prot. Nr. 13, 41. §)

Ar precizējumiem, kas apstiprināti
ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2022. gada 31. augusta lēmumu Nr. 426 (prot. Nr. 15, 66. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 4. punktu,
Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma
17. panta piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka sabiedrisko kārtību, kāda jāievēro Smiltenes novada administratīvajā teritorijā, paredzot administratīvo atbildību par šo Noteikumu neievērošanu.

2. Noteikumu izpratnē aktīvās atpūtas vietas ir Smiltenes novada pašvaldības izveidotas teritorijas, kas paredzētas fiziskām aktivitātēm brīvā dabā, tai skaitā bērnu rotaļu laukumi, brīvdabas trenažieru teritorijas, sporta laukumi un skeitparku teritorijas.

II. Aizliegumi un ierobežojumi

3. Aizliegts izmantot uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus laikā no plkst. 22.00 līdz 6.00, izņemot normatīvajos aktos noteiktās svētku, atceres un atzīmējamās dienās līdz plkst. 01.00.

4. Pašvaldības īpašumā vai tās valdījumā esošos publiskās vietās aizliegts:

4.1. nakšņot, gulēt vai mitināties apstādījumos, parkos, uz atpūtas soliņiem, tajā skaitā uzstādīt telts vai tai līdzīgas konstrukcijas;

4.2. kurināt ugunskurus, grilēt vai rīkot pikniku parkos, zaļajā zonā un citās publiskās vietās, kur tas nav atļauts.

5. Aktīvās atpūtas vietās aizliegts:

5.1. ienest stikla taru;

5.2. ievest dzīvniekus.

III. Administratīvā atbildība un kompetence sodu piemērošanā

6. Par šo noteikumu 3., 4. un 5. punktā minēto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simts naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – līdz trīs simts naudas soda vienībām.

7. Administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai par šo Noteikumu pārkāpumiem ir tiesīgas veikt Smiltenes novada Pašvaldības policijas amatpersonas.

8. Administratīvā pārkāpuma procesu par šo Noteikumu pārkāpumu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Smiltenes novada Pašvaldības policijas amatpersonas.

9. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Smiltenes novada pašvaldības Administratīvā komisija.

IV. Noslēguma jautājumi

10. Ar šo Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

10.1. Apes novada domes 2020. gada 26. marta saistošie noteikumi Nr. 6/2020 "Par sabiedrisko kārtību Apes novadā";

10.2. Rauna novada domes 2020. gada 27. maija saistošie noteikumi Nr. 86 "Raunas novada sabiedriskās kārtības noteikumi";

10.3. Smiltenes novada domes 2020. gada 30. septembra saistošie noteikumi Nr. 20/20 "Par sabiedrisko kārtību Smiltenes novadā".

11. Administratīvo pārkāpumu lietās attiecībā par pārkāpumiem, kuri izdarīti līdz šo Noteikumu spēkā stāšanās dienai saskaņā ar Noteikumu 10. punktā minētajiem saistošajiem noteikumiem un līdz attiecīgās administratīvā pārkāpuma lietvedības stadijas pabeigšanai (lietvedība iestādē, tiesā vai izpilde) piemērojamas attiecīgo 10. punktā minēto saistošo noteikumu tiesību normas.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
Paskaidrojuma raksts
Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 29. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 21/22 "Par sabiedrisko kārtību Smiltenes novadā"
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAdministratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā Smiltenes novada pašvaldības dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi.

Šobrīd spēkā esoši ir Smiltenes novada domes 2020. gada 30. septembra saistošie noteikumi Nr. 20/20 "Par sabiedrisko kārtību Smiltenes novadā", Rauna novada domes 2020. gada 27. maija saistošie noteikumi Nr. 86 "Raunas novada sabiedriskās kārtības noteikumi" un Apes novada domes 2020. gada 26. marta saistošie noteikumi Nr. 6/2020 "Par sabiedrisko kārtību Apes novadā".

Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 12. punktu, viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir piedalīties sabiedriskās kārtības nodrošināšanā un ievērojot iepriekš norādītā likuma 43. panta pirmās daļas 4. punktu, pašvaldības dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos par sabiedrisko kārtību.

Izvērtējot Smiltenes novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus par sabiedrisko kārtību attiecīgajā novadu veidojošajā bijušās pašvaldības teritorijā, ir izstrādāta jauna saistošo noteikumu projekta redakcija, lai nodrošinātu vienotu kārtību par sabiedriskās kārtību visā jaunizveidotajā Smiltenes novadā.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka sabiedrisko kārtību, kāda jāievēro Smiltenes novadā, paredzot administratīvo atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav attiecināms.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijāNav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmAdministratīvās atbildības vispārīgos noteikumus, administratīvā sodu veidus un to piemērošanas noteikumus, kompetentās amatpersonas, administratīvā pārkāpuma procesa norisi iestādē, administratīvo sodu izpildi administratīvo pārkāpumu procesā nosaka Administratīvās atbildības likums.

Administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai ir tiesīgas veikt Smiltenes novada Pašvaldības policijas amatpersonas vadītājs.

Administratīvā pārkāpums procesa lieta tiek skatīta Smiltenes novada pašvaldības Administratīvajā komisijā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav notikušas.
Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš
13.09.2022