Tiesību akts: spēkā esošs
Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 22

Bauskā 2022. gada 28. jūlijā (prot. Nr. 13, 9. p.)
Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Bauskas novadā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 10. punktu, Veterinārmedicīnas likuma
21.3 panta trešo daļu, Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu, Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku
turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs,
kā arī suņa apmācībai
" 13. punktu un 2012. gada 2. oktobra
noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu
izķeršanas prasības
" 16. punktu

Precizēti 25.08.2022. (prot. Nr. 14, 7. p.)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka prasības mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu vai mājas (istabas) sesku (turpmāk tekstā kopā – mājas dzīvnieks) turēšanai, klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanas kārtību Bauskas novada administratīvajā teritorijā un atbildību par šo noteikumu neievērošanu.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un citiem dzīvniekiem, kā arī samazināt mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu, novērst infekcijas slimību izplatību un dzīvnieku klaiņošanu, kā arī postījumus apstādījumos, dārzos un publiskās teritorijās.

3. Noteikumi ir saistoši visām fiziskām un juridiskām personām Bauskas novada administratīvajā teritorijā, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā ir mājas dzīvnieks (turpmāk – īpašnieks).

II. Mājas dzīvnieku turēšanas kārtība

4. Īpašniekam ir pienākums ievērot Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 359 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" noteiktās mājas dzīvnieku apzīmēšanas un reģistrēšanas prasības.

5. Īpašnieks nodrošina, lai kaķim vai mājas (istabas) seskam, kuram nav implantēta mikroshēma, atrodoties ārpus tā īpašnieka īpašumā vai valdījumā esošās teritorijas, būtu aplikta kakla siksna.

6. Nekustamā īpašuma īpašnieki, valdītāji, lietotāji vai apsaimniekotāji savā teritorijā nepieļauj klaiņojošu mājas dzīvnieku uzturēšanos, kā arī mājas dzīvniekiem paredzētā ēdiena novietošanu koplietošanas telpās vai sabiedriskās vietās, izņemot īpaši ierīkotās un apzīmētās vietās. Personām, kas īpaši ierīkotās un apzīmētās vietās baro mājas dzīvniekus, jānodrošina barošanas vietu sakopšana.

7. Dzīvojamo māju tuvumā atļauts izmitināt bezsaimnieka sterilizētu kaķi, ja tiek nodrošināta tā labturība un apzīmēšana.

8. Īpašniekam papildus normatīvajos aktos noteiktajām prasībām ir pienākums:

8.1. nekavējoties ziņot Bauskas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldības) policijai par mājas dzīvnieka pazušanu;

8.2. nepieļaut mājas dzīvnieku atrašanos:

8.2.1. iestādēs un sabiedriskajās ēkās;

8.2.2. izglītības iestāžu teritorijās;

8.2.3. stadionos un sporta laukumos;

8.2.4. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

8.3. nepieļaut suņa, kurš atrodas ārpus nekustamā īpašuma, kurā tas tiek turēts, bez pavadas vai bīstama suņa bez pavadas un uzpurņa atrašanos:

8.3.1. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

8.3.2. kapsētās;

8.3.3. pludmalēs, parkos, publiskos dārzos, skvēros, dabas takās.

III. Klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršana

9. Jebkurš bez pajumtes un īpašnieka aprūpes vai uzraudzības palicis mājas dzīvnieks ir klaiņojošs dzīvnieks, izņemot šo noteikumu 7. punktā minētos mājas dzīvniekus.

10. Jebkurai personai par katru klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu mājas dzīvnieku vai bojā gājušu dzīvnieku nekavējoties jāziņo pašvaldības policijai.

11. Persona, paziņojot par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu mājas dzīvnieku, sniedz savu kontaktinformāciju, kā arī visu viņas rīcībā esošo informāciju par attiecīgā mājas dzīvnieka atrašanās vietu, izskatu un uzvedību.

12. Klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu mājas dzīvnieku, kā arī apdzīvotās vietās ieklīdušu citu dzīvnieku izķeršanu pašvaldības administratīvajā teritorijā nodrošina pašvaldības izvēlēts dzīvnieku ķērājs, ar kuru pašvaldība ir noslēgusi līgumu.

13. Dzīvnieku ķērājs nodrošina noķertā mājas dzīvnieka ievietošanu dzīvnieku patversmē, ar kuru noslēgts attiecīgs līgums. Izvērtējot situāciju, ir tiesības dzīvnieku patversmē ievietotiem suņiem implantēt mikroshēmu.

14. Gadījumā, ja dzīvnieku ķērājs identificē (pēc žetona vai citām pazīmēm) noķerto dzīvnieku, īpašnieks tiek informēts par dzīvnieka atrašanās vietu. Īpašnieks sedz visus ar izķeršanu, transportēšanu, uzturēšanu un aprūpi saistītos izdevumus. Minētie izdevumi īpašniekam tiek noteikti atbilstoši patversmes cenrādim, par ko īpašnieks saņem rēķinu.

15. Dzīvnieku patversmē ievietoto mājas dzīvnieku īpašnieks 14 (četrpadsmit) dienu laikā var saņemt, uzrādot konkrētā mājas dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību un apmaksājot visus izdevumus, kas saistīti ar dzīvnieka izķeršanu, transportēšanu, uzturēšanu un aprūpi. Ja mājas dzīvnieka īpašnieks 14 (četrpadsmit) dienu laikā nav pieteicies, patversme var piedāvāt mājas dzīvnieku jaunam īpašniekam vai veikt eitanāziju.

16. Par ievainotu mājas dzīvnieku vai mājas dzīvnieka līķi publiskās vietās Bauskas novada administratīvajā teritorijā jāziņo pašvaldības policijai.

IV. Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība

17. Normatīvajos aktos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli veic pašvaldības policijas amatpersonas.

18. Administratīvā atbildība par šajos noteikumos minētajiem pārkāpumiem iestājas, ja pēc pārkāpuma rakstura nav paredzēta administratīvā atbildība attiecīgo nozaru regulējošos normatīvajos aktos.

19. Par noteikumu 8.1. līdz 8.6.3. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai piemēro naudas sodu no divām līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

20. Šo noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata pašvaldības Administratīvā komisija.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis
Bauskas novada domes 2022. gada 28. jūlija saistošo noteikumu Nr. 22 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Bauskas novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punkts noteic, ka dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu par mājdzīvnieku uzturēšanu.

Ņemot vērā, ka Bauskas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā nav spēkā esošu saistošo noteikumu, kas reglamentē mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas prasības, nepieciešams pieņemt jaunus saistošos noteikumus.

2. Īss projekta satura izklāsts

Noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas prasības, tai skaitā mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieku (turētāju) pienākumus, klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanas prasības, kā arī šo noteikumu izpildes un uzraudzības kontroli, un administratīvo atbildību par noteikumu neievērošanu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu izpilde tiek nodrošināta ikgadējā pašvaldības budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPašvaldības policijas amatpersonas ir pilnvarotas veikt administratīvā pārkāpuma procesu, savukārt izskatīt administratīvā pārkāpumu lietas ir pilnvarota Bauskas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Bauskas novada pašvaldībā, adrese: Uzvaras iela 1, Bauska, Bauskas novads, LV-3901, vai rakstot elektroniskā pasta adresi: pasts@bauska.lv.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām netika veiktas.
Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Mačeks
03.09.2022