Tiesību akts: spēkā esošs
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 1/11

Rīgā 2022. gada 18. augustā (prot. Nr. 32, 6. p.)
Numura saglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma
43. panta trešo daļu
un likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem"
25. panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. nosacījumus numura saglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanai un pakalpojumu nepārtrauktībai;

1.2. numura saglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanas termiņus;

1.3. izmaksas, kuras var iekļaut maksā par pakalpojuma sniedzēja maiņas nodrošināšanu;

1.4. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniedzamās informācijas apjomu un tās iesniegšanas kārtību.

2. Termins "pārvietotais numurs" šo noteikumu izpratnē apzīmē galalietotājam lietošanā nodotu numuru, kas galalietotājam tiek saglabāts, mainot elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēju (turpmāk – komersants).

3. Komersants galalietotājam lietošanā nodoto numuru pārvieto šādos veidos:

3.1. publiskā fiksētā telefonu tīkla numuru – no viena publiskā fiksētā elektronisko sakaru tīkla uz citu publisko fiksēto elektronisko sakaru tīklu;

3.2. publiskā mobilā telefonu tīkla numuru – no viena publiskā mobilā elektronisko sakaru tīkla uz citu publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu;

3.3. īso numuru, pakalpojuma numuru, lietu interneta un starpierīču saziņas (IoT/M2M) numuru valsts robežās – no viena publiskā elektronisko sakaru tīkla uz citu publisko elektronisko sakaru tīklu;

3.4. lietu interneta un starpierīču saziņas (IoT/M2M) numuru eksteritoriālai izmantošanai – no viena publiskā elektronisko sakaru tīkla uz citu publisko elektronisko sakaru tīklu, ja tas ir tehniski iespējams.

II. Numura saglabāšanas pakalpojuma saņemšana

4. Galalietotājs pieprasījumā saņēmējam norāda šādu informāciju:

4.1. ja galalietotājam ir spēkā esošs vai izbeigts elektronisko sakaru pakalpojumu līgums – vārdu, uzvārdu un personas kodu vai juridiskās personas nosaukumu un reģistrācijas numuru, galalietotājam lietošanā nodoto numuru un donora pakalpojuma sniedzēja nosaukumu;

4.2. pārējos gadījumos – lietotāja identifikācijas moduļa (SIM) kartes sērijas numuru un donora pakalpojuma sniedzēja nosaukumu.

5. Pēc galalietotāja pieprasījuma saņemšanas saņēmējs pārbauda pieprasījumā norādīto informāciju un šo noteikumu 4.2.apakšpunktā minētajā gadījumā pieprasa uzrādīt lietotāja identifikācijas moduļa (SIM) karti.

6. Saņēmējam ir tiesības pieprasīt un pārbaudīt arī citu informāciju, kas nepieciešama, lai izvērtētu galalietotāja tiesības iesniegt pieprasījumu un saņemt numura saglabāšanas pakalpojumu.

7. Pēc galalietotāja pieprasījuma saņemšanas:

7.1. saņēmējs nosūta donora pakalpojuma sniedzējam informāciju par saņemto galalietotāja pieprasījumu;

7.2. donora pakalpojuma sniedzējs saņēmējam sniedz apstiprinājumu par nosūtītās informācijas saņemšanu;

7.3. donora pakalpojuma sniedzējs saņēmējam 24 stundu laikā no šo noteikumu 7.1.apakšpunktā noteiktās informācijas saņemšanas brīža, izņemot sestdienu, svētdienu vai svētku dienas, sniedz apstiprinājumu par galalietotājam lietošanā nodotā numura pārvietošanu vai atteikumu, norādot pamatojumu;

7.4. saņēmējs informē galalietotāju par numura pārvietošanu;

7.5. saņēmējs galalietotājam lietošanā nodoto numuru aktivizē:

7.5.1. šo noteikumu 3.1.apakšpunktā noteiktajā gadījumā – saņēmēja un galalietotāja savstarpēji saskaņotā laikā, nepārsniedzot elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanas pārtraukumu, ilgāku par divām stundām;

7.5.2. šo noteikumu 3.2. un 3.3.apakšpunktā noteiktajā gadījumā – no pirmdienas līdz piektdienai, laikā no pulksten 3.00 līdz 5.00, izņemot svētku dienas.

8. Galalietotājs ir tiesīgs atsaukt pieprasījumu līdz galalietotājam lietošanā nodotā numura aktivizēšanai saņēmēja publiskajā elektronisko sakaru tīklā.

9. Ja pārvietotā numura izmantošana saņēmēja publiskajā elektronisko sakaru tīklā ir pārtraukta un saņēmējs nav saņēmis galalietotāja pieteikumu numura pārvietošanai uz citu publisko elektronisko sakaru tīklu, pārvietotais numurs ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc izmantošanas pārtraukšanas nonāk tam komersantam, kuram ir piešķirtas vai tālāknodotas numerācijas lietošanas tiesības uz konkrēto numuru.

III. Maksa par numura saglabāšanas pakalpojumu

10. Donora pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs noteikt saņēmējam maksu par numura saglabāšanas pakalpojumu, kura ir tuvināta izmaksām.

11. Donora pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs noteikt maksu par galalietotājam lietošanā nodotā numura pārvietošanu apmērā, kas nepārsniedz kopsummu no izmaksām par:

11.1. saņēmēja sniegtās informācijas par galalietotāja pieprasījuma apstrādi, galalietotāja datu un maršrutēšanas numura pārbaudi, informācijas precizēšanu un kļūdu labošanu;

11.2. izmaiņu veikšanu donora pakalpojuma sniedzēja komutācijas vai maršrutēšanas iekārtās, kā arī uzskaites un norēķinu sistēmās, datubāzēs;

11.3. norēķinu informācijas apmaiņu starp donora pakalpojuma sniedzēju un saņēmēju;

11.4. numura pārvietošanas reģistrēšanu numerācijas datubāzē;

11.5. numerācijas datubāzes izmantošanu, kas atkarīgas no pārvietoto numura skaita.

12. Donora pakalpojuma sniedzējs šo noteikumu 11.1., 11.2., 11.3. un 11.4.apakšpunktā minētās izmaksas aprēķina, izmantojot vienu no šādām metodēm:

12.1. atbilstoši vidējam laika patēriņam katrā izmaksu pozīcijā viena numura saglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanai un donora pakalpojuma sniedzēja numura saglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanā nodarbinātā darbaspēka vidējai darba stundas izmaksai iepriekšējā kalendārajā gadā;

12.2. atbilstoši vidējām izmaksām iepriekšējā kalendārajā gadā, kas rodas, saņemot pakalpojumu no cita komersanta viena numura saglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanai.

13. Donora pakalpojuma sniedzējs nodrošina, ka noteiktā maksa par galalietotājam lietošanā nodotā numura pārvietošanu ir publiski pieejama tā tīmekļvietnē un šo maksu piemēro vienlīdzīgi visiem saņēmējiem neatkarīgi no pārvietojamā numura veida.

14. Donora pakalpojuma sniedzējs pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pieprasījuma sniedz pamatojumu šo noteikumu 10.punktā noteiktās maksas apmēram.

15. Regulārās izmaksas, kas saistītas ar numura saglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanu, ir iekļautas starpsavienojuma pakalpojuma tarifā par savienojuma pabeigšanu savā publiskajā elektronisko sakaru tīklā.

IV. Noslēguma jautājumi

16. Atzīt par spēku zaudējušu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2015.gada 3.decembra lēmumu Nr. 1/19 "Numura saglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 240.nr.; 2016, 237.nr.; 2021, 10.nr).

17. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājas p.i. padomes loceklis I. Birziņš
25.08.2022