Tiesību akts: spēkā esošs
Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 21

Cēsīs 2022. gada 16. jūnijā
Par nodevu pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanai
APSTIPRINĀTI
ar Cēsu novada domes 16.06.2022. lēmumu Nr. 321


Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
12. panta pirmās daļas 1. punktu, Ministru kabineta
2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību,
kādā pašvaldība var uzlikt pašvaldības nodevas" 16.1 punktu
I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi nosaka pašvaldības nodevas objektu un tam piemērojamas likmes, to maksāšanas kārtību un atbrīvojumus.

2. Nodeva par pašvaldības oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu pilnā apmērā ir iemaksājama Cēsu novada pašvaldības bankas norēķinu kontā, maksājuma mērķa sadaļā norādot nodevas veidu.

3. Kontroli par nodevas saņemšanas noteikumu ievērošanu un iekasēšanu veic attiecīgā iestāde. Nodevas uzskaiti veic Cēsu novada Centrālās administrācijas Finanšu pārvalde.

II. Pašvaldības nodevas maksātāji un objekti

4. Nodevas objekts ir Cēsu novada pašvaldības un tās iestāžu, iestāžu struktūrvienību un amatpersonu oficiālie dokumenti, kas ir izsniedzami attiecīgās pašvaldības iestādes, iestādes struktūrvienības vai amatpersonas kompetences ietvaros.

5. Pašvaldības nodevas par pašvaldības oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu maksātāji ir fiziskas un juridiskas personas, kuras vēlas saņemt pašvaldības dokumentu.

III. Nodevas likme par pašvaldības oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu

6.
 
Dokumenta sagatavotājs un nodevas objekts par vienu vienībuNodevas likme

euro
 

6.1.
 
Cēsu novada Dzimtsarakstu nodaļa: 
6.1.1.
 
Izziņa par civilstāvokļa aktu reģistrāciju5,00 
 
6.1.2.
 
Cēsu novada Dzimtsarakstu nodaļas arhīvā glabātā civilstāvokļa akta reģistra ieraksta papīra formāta apliecināta kopija5,00 
 
6.1.3.
 
Daudzvalodu standarta veidlapas izziņai par civilstāvokļa akta reģistrāciju vai atkārtotai civilstāvokļa aktu reģistrācijas apliecībai izsniegšana (veidlapu, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 16. jūlija Regulā (ES) 2016/1191 par iedzīvotāju brīvas pārvietošanās veicināšanu, vienkāršojot dažu publisko dokumentu uzrādīšanas prasības Eiropas Savienībā, un grozījumiem Regulā (ES) Nr. 1024/2012, var pievienot publiskajiem dokumentiem, kuri izsniegti sākot ar 2013. gada 1. janvāri)5,00 
 
6.2.
 
Cēsu novada būvvalde: 
6.2.1.
 
Būvvaldes izstrādātā dokumenta noraksta, izraksta, cauršūta, apliecināta kopija2,00 euro viens dokuments
 
6.2.2
 
Būvvaldes izstrādātā dokumenta noraksta, izraksta, cauršūtas, apliecinātas kopijas katra nākošā A4 formāta lapaspuse*0,25 euro viena lapas puse
 
6.2.3.
 
Izziņa par jaunbūvi iesāktai būvniecībai līdz nodošanai ekspluatācijā20,00 viena izziņa
 
6.2.4.
 
Būvvaldes arhīva dokumenta cauršūta, apliecināta kopija10,00 euro viens dokuments
 
6.2.5.
 
Būvvaldes arhīva dokumenta kopijas katra A4 formāta lapaspuse*0,25 euro viena lapas puse
 
* Ja dokumenta lapas izmērs ir lielāks par A4 formātu, nodevas kopējais apmērs tiek aprēķināts likmi reizinot ar lapā ietilpstošo A4 formātu skaitu.

IV. Maksāšanas kārtība un atbrīvojumi no nodevas maksāšanas pienākuma

7. Nodevu maksā pirms izstrādāto oficiālo dokumentu un to apliecinātu kopiju saņemšanas.

8. Papildus citos normatīvajos aktos noteiktajam no nodevas atbrīvo (uzrādot attiecīgu statusu apliecinošu dokumentu):

8.1. personas ar pirmās vai otrās grupas invaliditāti;

8.2. politiski represētās personas;

8.3. Cēsu novada pašvaldība un tās iestādes.

8.4. Papildus 8.1., 8.2. un 8.3. punktos noteiktajam no nodevas par Cēsu novada Dzimtsarakstu nodaļas izstrādātajiem oficiālajiem dokumentiem atbrīvo:

8.4.1. personu, kura atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā;

8.4.2. personu, kura normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā atzīta par trūcīgu;

8.4.3. bāreni vai bez vecāku gādības palikušu bērnu pēc pilngadības sasniegšanas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai;

8.4.4. daudzbērnu ģimeni, ja tai un vismaz trim tās aprūpē esošiem bērniem, tai skaitā audžuģimenē ievietotiem un aizbildnībā esošiem, ir noteikta viena deklarētā dzīvesvieta vai papildu adrese.

9. Nodevu Cēsu novada dzimtsarakstu nodaļa neiekasē:

9.1. ja civilstāvokļa aktu reģistrācijas apliecinošais dokuments nepieciešams uzturlīdzekļu piedziņas, valsts pabalstu un pensijas piešķiršanas lietās;

9.2. aizbildnības vai aizgādības nodibināšanas lietās;

9.3. politiski represēto personu reabilitācijas lietās;

9.4. personu apliecinošo dokumentu izsniegšanas lietās notiesātām personām;

9.5. uz paritātes pamata pēc ārzemnieka pieprasījuma, ja ar attiecīgo valsti ir noslēgts līgums par savstarpējo tiesisko palīdzību.

V. Nobeiguma noteikumi

10. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

10.1. Cēsu novada domes 2013. gada 21. novembra ar lēmumu Nr. 473 apstiprinātie saistošie noteikumi Nr.38 "Par civilstāvokļa akta reģistrāciju apliecinošo dokumentu saņemšanas nodevu";

10.2. Līgatnes novada domes 2010. gada 19. augusta saistošo noteikumu Nr. 21/10 "Par Līgatnes novada pašvaldības nodevām" II nodaļa "Nodevas par pašvaldības oficiālo dokumentu un to apliecinātu kopiju saņemšanu" un VIII nodaļa "Nodeva par dokumentu saņemšanu no būvvaldes";

10.3. Priekuļu novada domes 2009. gada 29. decembra protok. nr. 13, p. 2 apstiprināto noteikumu Nr. 16 "Par Priekuļu novada pašvaldības nodevām" 2. punkts "Par pašvaldības izsniegto dokumentu saņemšanu pēc juridisku vai fizisku personu pieprasījuma";

10.4. Vecpiebalgas novada domes 2010. gada 17. februāra ar lēmumu Nr. 1 apstiprināto saistošo noteikumu Nr. 2 "Par nodevām Vecpiebalgas novadā" II nodaļa "Nodeva par pašvaldības domes izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu";

10.5. Pārgaujas novada domes 2013. gada 29. novembra ar lēmumu nr. (protokols Nr. 15, 1. §) saistošo noteikumu Nr. 25 "Nodevas par Pārgaujas novada pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu kopiju saņemšanu, simbolikas izmantošanu, izklaidējoša rakstura pasākumu organizēšanu un tirdzniecību publiskajās vietās" II. nodaļa "Nodeva par pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu".

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs
Cēsu novada domes 2022. gada 16. jūnija saistošo noteikumu Nr. 21 "Par nodevu pašvaldības izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanai"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums1.1. Saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas 1. punktu vietējās pašvaldības domei ir tiesības Ministru kabineta noteikumos noteiktajā kārtībā savā administratīvajā teritorijā uzlikt pašvaldības nodevas par pašvaldības domes izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu.

1.2. Atbilstoši Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldība var uzlikt pašvaldības nodevas" 6. punktam nodevas par pašvaldības domes izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu pašvaldība ir tiesīga uzlikt personām, kuras saņem pašvaldības izstrādātos oficiālos dokumentus un apliecinātas to kopijas.

1.3. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

2. Projekta satura izklāstsSaistošo noteikumu būtība ir noteikt pašvaldības nodevas objektu un tam piemērojamas likmes, to maksāšanas kārtību un atbrīvojumus.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.¹ panta otro daļu, izstrādājot saistošo noteikumu projektu par pašvaldības nodevām, paskaidrojuma rakstā neiekļauj informāciju par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošo noteikumu projekts tiešā veidā neietekmēs sabiedrību un uzņēmējdarbību.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmInstitūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Cēsu novada pašvaldība.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav paredzēta.
Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs
09.07.2022