Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 8

Ventspilī 2022. gada 19. maijā (prot. Nr. 10; 11. §)
Par kārtību, kādā izsniedz un anulē braukšanas kartes braukšanai sabiedriskajā transportā Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos Ukrainas civiliedzīvotājiem
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā izsniedz un anulē braukšanas kartes braukšanai sabiedriskajā transportā Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos Ukrainas civiliedzīvotājiem.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. Braukšanas karte – Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) apmaksāta sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja izdota karte braukšanai sabiedriskajā transportā visos Ventspils pilsētas maršrutu tīkla maršrutos noteiktu reižu (braucienu) skaitam;

2.2. Ukrainas civiliedzīvotāji – Ukrainas pilsoņi un viņu ģimenes locekļi, kā arī personas, kuras Ukrainā saņēmušas pastāvīgās uzturēšanās atļauju, bezvalstnieka statusu vai starptautiskās aizsardzības statusu, un to ģimenes locekļi, kuru izmitināšanas vieta vai dzīvesvieta atbilstoši Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumam ir Ventspils pilsētā;

2.3. Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs – persona, kas Ventspils pilsētas nozīmes maršrutu tīklā sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus un ar kuru noslēgts Sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgums atbilstoši Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumam.

3. Braukšanas kartes Ukrainas civiliedzīvotājiem izsniedz un anulē Pašvaldības iestāde "Ventspils Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests).

II. Braukšanas kartes izsniegšanas kārtība

4. Braukšanas kartes var saņemt šādas Ukrainas civiliedzīvotāju grupas:

4.1. bērni, kuri apmeklē Pašvaldības vispārējās izglītības iestādes;

4.2. personas ar invaliditāti un viņu pavadoņi;

4.3. nestrādājošas pilngadīgas personas;

4.4. citas personas pēc Sociālā dienesta individuālās situācijas izvērtējuma.

5. Sociālais dienests Noteikumu 4. punktā minētajām personām izsniedz Braukšanas kartes ar šādu braucienu skaitu:

5.1. Noteikumu 4.1. apakšpunktā noteiktajām personām – ar 70 (septiņdesmit) braucieniem;

5.2. Noteikumu 4.2. apakšpunktā noteiktajām personām – ar 60 (sešdesmit) braucieniem;

5.3. Noteikumu 4.3. apakšpunktā noteiktajām personām:

5.3.1. izmitinātām vai dzīvojošām Ventas upes labajā krastā – ar 40 (četrdesmit) braucieniem;

5.3.2. izmitinātām vai dzīvojošām Ventas upes kreisajā krastā – ar 20 (divdesmit) braucieniem.

5.4. Noteikumu 4.4. apakšpunktā noteiktajām personām – līdz 70 (septiņdesmit) braucieniem.

6. Lai saņemtu Braukšanas karti, Ukrainas civiliedzīvotājs (likumiskais pārstāvis) iesniedz Sociālajam dienestam, Raiņa ielā 10, Ventspilī, LV-3601, elektroniskā pasta adrese: socdienests@ventspils.lv, pieteikumu Braukšanas kartes saņemšanai (skatīt pielikumā) (turpmāk – Pieteikums).

7. Sociālais dienests, ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā no Pieteikuma saņemšanas dienas, pieņem lēmumu par Braukšanas kartes izsniegšanu vai lēmumu par atteikumu izsniegt Braukšanas karti, par pieņemto lēmumu paziņojot Pieteikuma iesniedzējam.

8. Braukšanas karti izsniedz attiecīgajam Ukrainas civiliedzīvotājam (likumiskajam pārstāvim), uzrādot personu apliecinošu dokumentu un citu nepieciešamo dokumentu (skolēna apliecību, invaliditātes apliecību u.tml.). Par Braukšanas kartes saņemšanu Ukrainas civiliedzīvotājs parakstās Pieteikumā.

9. Braukšanas karti drīkst izmantot tikai tas Ukrainas civiliedzīvotājs, kuram Sociālais dienests izsniedzis Braukšanas karti. Ukrainas civiliedzīvotājs, kurš saņēmis Braukšanas karti, nedrīkst to nodot lietošanā citām personām.

10. Atkārtotai Braukšanas kartes saņemšanai var pieteikties, ja no iepriekšējās Braukšanas kartes izsniegšanas dienas ir pagājušas vismaz 90 dienas. Pirms lēmuma pieņemšanas par Braukšanas kartes izsniegšanu atkārtoti vai atteikumu izsniegt Braukšanas karti atkārtoti, Sociālais dienests izvērtē Ukrainas civiliedzīvotāja atbilstību Noteikumu 4. punktam un veic materiālo resursu izvērtēšanu.

III. Braukšanas kartes derīguma termiņš un anulēšanas kārtība

11. Ukrainas civiliedzīvotājiem izsniegtās Braukšanas kartes ir derīgas braukšanai līdz tiek iztērēts Braukšanas kartē paredzētais braucienu skaits, bet ne ilgāk kā 90 dienas no Braukšanas kartes izsniegšanas dienas.

12. Sociālais dienests anulē Braukšanas karti, ja:

12.1. persona sniegusi nepatiesas ziņas;

12.2. persona maina izmitināšanas vietu vai dzīvesvietu no Ventspils pilsētas uz citu vietu Latvijas teritorijā vai ārvalstīs;

12.3. saņemta informācija par Braukšanas kartes nozaudēšanu;

12.4. persona vairs nekvalificējas kādai no Noteikumu 4. punktā minētajām Ukrainas civiliedzīvotāju grupām;

12.5. tiek konstatēts, ka Braukšanas karti izmanto persona, kurai Braukšanas karte netika izsniegta.

13. Ja iestājas kāds no šo noteikumu 12.2. un 12.4. apakšpunktā minētajiem apstākļiem, Ukrainas civiliedzīvotājam ir pienākums nodot Braukšanas karti Sociālajam dienestam, bet pēc iestādes noteiktā darba laika – Ventspils autoostas kasē, Kuldīgas ielā 5, Ventspilī, LV-3601. Ja Braukšanas karte ir nozaudēta, Ukrainas civiliedzīvotājam ir pienākums par to informēt Sociālo dienestu.

IV. Noslēguma jautājums

14. Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā Sociālā dienesta darbinieka lēmumu par atteikumu izsniegt Braukšanas karti vai lēmumu par Braukšanas kartes anulēšanu var apstrīdēt Sociālā dienesta vadītājam, bet Sociālā dienesta vadītāja lēmumu var apstrīdēt Pašvaldības izpilddirektoram. Ja apstrīdēšanas rezultātā pieņemtais lēmums adresātu neapmierina, to var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
Pielikums
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2022. gada 19. maija
saistošajiem noteikumiem Nr. 8
(prot. Nr. 10; 11. §)

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādei
"Ventspils Sociālais dienests"

PIETEIKUMS
BRAUKŠANAS KARTES SAŅEMŠANAI

Vārds, uzvārds 
Personas kods / dzimšanas dati 
Izmitināšanas vietas / dzīvesvietas adrese 
Tālrunis 
E-pasts 

Lūdzu izsniegt man Braukšanas karti braukšanai sabiedriskajā transportā Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos.

Lūdzu izsniegt manam bērnam ____________________________________________________________________, kurš apmeklē ___________________________________________________________, Braukšanas karti braukšanai sabiedriskajā transportā Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos.

Lūdzu izsniegt manam pavadonim __________________________________________________, invaliditātes apliecība __________________________________, Braukšanas karti braukšanai sabiedriskajā transportā Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos.

Piezīmes: 
 

Apliecinu sniegto ziņu patiesumu,

  
 

(paraksts)

20__. gada ___. ___________

Sociālā dienesta atzīme par kartes izsniegšanu:

Izsniegta Braukšanas karte ______braukšanas reizēm.

 
 
 
Braukšanas karti saņēmu:  
 

(paraksts)

 
Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2022. gada 13. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 8 "Par kārtību, kādā izsniedz un anulē braukšanas kartes braukšanai sabiedriskajā transportā Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos Ukrainas civiliedzīvotājiem"
Paskaidrojuma raksta sadaļa
 
Norādāmā informācija
 
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsŠobrīd spēkā esošais Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma regulējams (likuma 7. panta astotā daļa) nosaka, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus dotētajā reģionālās nozīmes maršrutā. Tādējādi šobrīd Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā ir noteiktas Ukrainas civiliedzīvotāju tiesības izmantot bez maksas tikai sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus dotētajā reģionālās nozīmes maršrutā, nevis pilsētas sabiedriskajā transportā. Lai būtu tiesisks pamats Ukrainas civiliedzīvotājiem izsniegt braukšanas kartes bezmaksas braukšanai Ventspils pilsētas sabiedriskajā transportā, nepieciešami saistošie noteikumi, kas paredzētu noteiktām Ukrainas civiliedzīvotāju grupām (bērni, kuri apmeklē Ventspils valstspilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādes, invalīdi un to pavadoņi, pilngadīgas nestrādājošas personas) atbalstu sabiedriskā transporta izmantošanai visos Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos personām dodoties nepieciešamajās dzīves gaitās, lai apmeklētu valsts vai pašvaldību iestādes, izglītības iestādes, veselības aprūpes iestādes, lai nestrādājošas personas iesaistītos nodarbinātības pasākumos un darba meklējumos, kā arī personām citos nepieciešamajos gadījumos.
2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā izsniedz un anulē braukšanas kartes braukšanai sabiedriskajā transportā Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos Ukrainas civiliedzīvotāju atsevišķām grupām.
3. Informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu projekta ietekme uz Ventspils valstspilsētas pašvaldības 2022. gada budžetu, ņemot vērā izmitināto Ukrainas civiliedzīvotāju skaitu un nepieciešamā atbalsta saņēmēju skaitu uz 2022. gada maiju, prognozēta 11532,40 EUR mēnesī. Viena Braukšanas kartē paredzētā brauciena izmaksas ir 0,75 centi.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajāmprocedūrām
 
Saņemtos pieteikumus izskatīs, braukšanas kartes izsniegs un anulēs Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde "Ventspils Sociālais dienests".
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmSaistošo noteikumu projekts izskatīts Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes Sociālo lietu komisijā 2022. gada 26. aprīlī, Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes Finanšu komitejā 2022. gada 28. aprīlī, 5. maijā un 19. maijā, Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes Likumības komisijā 2022. gada 5. maijā.
Ventspils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
31.05.2022