Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Mārupes novada domes 2024. gada 27. marta saistošos noteikumus "Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā".
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 22/2022

Mārupē 2022. gada 27. aprīlī
Par kārtību, kādā pašvaldība atbalsta sabiedriski nozīmīgus pasākumus Mārupes novadā
Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2022. gada 27. aprīļa lēmumu Nr. 24 (sēdes prot. Nr. 7)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Saistošie noteikumi) nosaka kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība (turpmāk tekstā – Pašvaldība) atbalsta juridisku personu organizēto Mārupes novadam sabiedriski nozīmīgu pasākumu (turpmāk tekstā – pasākums) rīkošanu Mārupes novada administratīvajā teritorijā, piešķirot līdzfinansējumu.

2. Mārupes novada pašvaldība atbalsta pasākumu rīkošanu sporta jomā – ar mērķi veicināt Mārupes novada iedzīvotāju iesaistīšanos sportiskajās aktivitātēs, attīstīt un izkopt to fiziskās un garīgās spējas, kā arī veicināt veselīgu dzīvesveidu Mārupes novadā.

II. Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmēji

3. Pašvaldības līdzfinansējumu ir tiesīgas saņemt Latvijas Republikā reģistrētas juridiskas personas (turpmāk tekstā – Pretendents), kuras ar saviem līdzekļiem un savu finansējumu organizē 5. punkta prasībām atbilstošu pasākumu Mārupes novada administratīvajā teritorijā un:

3.1. Pretendents pret Pašvaldību ir izpildījis visas līgumsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš;

3.2. Pretendentam nav pasludināts maksātnespējas process, netiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, netiek īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, nav uzsākta bankrota procedūra;

3.3. Pretendents noslēdzis starpvalstu sadarbības līgumu ar vismaz 1 (vienu) līdzīga Pasākuma organizatoru ārpus Latvijas Republikas;

3.4. Pretendents pēdējo 3 (trīs) gadu laikā ir organizējis vismaz 3 (trīs) plaša mēroga līdzīgus pasākumus sadarbībā ar Latvijas Republikas pašvaldībām;

3.5. Pretendents izmanto Mārupes novadā reģistrētu uzņēmumu pakalpojumus;

3.6. Pretendents spēj izpildīt visas Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā izvirzītas prasības attiecībā uz publiskā pasākuma organizēšanu, tai skaitā, bet ne tikai nodrošinot pasākuma raksturam un mērķim atbilstošas kvalifikācijas personāla – par sabiedrisko kārtību un drošību atbildīgās personas, par tehnisko drošību atbildīgās personas un kārtības uzturētāju klātbūtni.

4. Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmējam ir jānodrošina pašfinansējums ne mazāk kā 50 % no tā sagatavotās paredzamo izdevumu tāmes. Paredzamo izdevumu koptāmē ir iekļaujamas tikai tās izmaksas, kuras ir tieši nepieciešamas pasākuma organizēšanai. Pašvaldībai ir tiesības izvērtēt Pretendenta sagatavoto tāmi un izņemt no tās izmaksas, kuras Pašvaldība neatzīst par nepieciešamām pasākuma organizēšanai saskaņā ar Mārupes novada pašvaldības domes (turpmāk tekstā – pašvaldības dome) apstiprinātu konkursa nolikumu (turpmāk tekstā – Nolikums). Šajā gadījumā Pašvaldības līdzfinansējums ir aprēķināms no paredzamo izdevumu koptāmes bez šī punkta kārtībā izņemtajām izmaksām, attiecīgi palielinot Pretendenta līdzfinansējuma daļu, ja Pretendents uzskata, ka no tāmes izņemtā pozīcija tomēr ir nepieciešama pasākuma organizēšanai.

III. Atbalstāmie pasākumi

5. Pašvaldība atzīst pasākumu par sabiedriski nozīmīgu un atbalsta tā rīkošanu, ja tas atbilst šādām prasībām:

5.1. pasākums notiek Mārupes novada administratīvajā teritorijā publiskā vietā;

5.2. pasākums ir iekļauts Latvijas valsts un/vai starptautisko pasākumu kalendārā;

5.3. pasākums atbilst Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likuma prasībām un tam ir izsniedzama atļauja šā likuma noteiktajā kārtībā;

5.4. pasākuma izziņošanai un pārraidīšanai tiek izmantota plaša mediju kampaņa, kurā ir iekļauti ne mazāk kā 3 (trīs) dažādi mediju kampaņas veidi, konkrētus veidus nosakot atkarībā no pasākuma mērķauditorijas;

5.5. pasākuma laikā ir paredzēta bezmaksas izklaides programma pasākuma apmeklētājiem.

IV. Pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas nosacījumi un kārtība

6. Pašvaldība piešķir līdzfinansējumu līdz 50 % apmērā no pretendenta piedāvātās paredzamo izdevumu tāmes, bet ne vairāk kā 40 000,00 euro kalendāra gadā. Pašvaldības līdzfinansējums nekalpo par pasākuma finansēšanas pirmavotu. Precīzu līdzfinansējuma apmēru katram atbalstāmam pasākumam Pašvaldība nosaka attiecīga pasākuma Nolikumā.

7. Tiesības iesniegt pieteikumus Pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai pretendentam rodas tikai pēc Nolikuma un attiecīga uzaicinājuma publicēšanas.

8. Pašvaldība, apstiprinot ikgadējo budžetu, var tajā paredzēt līdzfinansējumu līdz 5 (piecu) sabiedriski nozīmīgu pasākumu rīkošanai. Budžetā paredzētais līdzfinansējums neuzliek Pašvaldībai par pienākumu izsludināt pieteikšanos uz tajā paredzētiem pasākumiem.

9. Pašvaldība pēc saviem ieskatiem budžeta gada ietvaros līdz 5 (piecām) reizēm izsludina pieteikšanos sabiedriski nozīmīga pasākuma rīkošanai Mārupes novada administratīvajā teritorijā un Pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai.

10. Saistošo noteikumu 9. punktā paredzētā izsludināšana notiek sekojošā kārtībā:

10.1. Pašvaldības dome pieņem lēmumu, ar kuru nolemj, kāda pasākuma organizēšana ir nepieciešama Mārupes novada administratīvajā teritorijā noteiktā laika periodā, apstiprina Nolikumu, pieteikumu izvērtēšanas komisijas nolikumu un tās sastāvu.

10.2. Pašvaldības domes lēmumā papildus Saistošo noteikumu 10.1. punktā minētajai informācijai norāda pieteikumu iesniegšanas sākuma un beigu datumu, kas nedrīkst būt īsāks par 1 (vienu) mēnesi.

10.3. Paziņojumu par Pašvaldības domes lēmumu un Nolikumu publicē pašvaldības tīmekļa vietnē http://www.marupe.lv, norādot:

10.3.1. pieteikumu iesniegšanas vietu;

10.3.2. pieteikumu iesniegšanas termiņu;

10.3.3. Nolikumu.

11. Nolikumā tiek noteikta:

11.1. pieteikuma iesniegšanas, noformēšanas kārtība;

11.2. pieteikuma izvērtēšanas kārtība un vērtēšanas kritēriji;

11.3. rezultātu paziņošanas kārtība;

11.4. Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmēja pārskatu iesniegšanas kārtība.

12. Pretendentu pieteikumus, saskaņā ar Saistošo noteikumu un Nolikuma prasībām izskata ar Pašvaldības domes lēmumu apstiprināta pieteikumu izskatīšanas komisija (turpmāk tekstā – Komisija).

13. Ja Komisija, izskatot Pretendenta pieteikumu, konstatē, ka Pretendents vai Pasākums neatbilst Saistošo noteikumu 3., 4. un 5. punkta prasībām, pieteikums netiek izskatīts pēc būtības un tiek atstāts bez izskatīšanas.

14. Ja Pretendents atbilst Saistošo noteikumu 3., 4. un 5. punkta prasībām, Komisija pretendenta pieteikumu izskata pēc būtības atbilstoši Nolikumā noteiktajiem pieteikuma vērtēšanas kritērijiem.

15. Pamatojoties uz Komisijas atzinumu par konkursa rezultātiem, pašvaldības dome pieņem lēmumu par:

15.1. Pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu un tā apmēru;

15.2. atteikumu piešķirt Pašvaldības līdzfinansējumu, norādot pamatojumu.

16. Paziņojums par konkursu rezultātiem un pašvaldības domes pieņemto lēmumu tiek publicēts http://www.marupe.lv, norādot Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmēju un apmēru.

17. Pamatojoties uz Pašvaldības domes lēmumu, Pašvaldības izpilddirektors slēdz ar izvēlēto līdzfinansējuma saņēmēju administratīvo līgumu par piešķirtā finansiāla atbalsta izlietošanas kārtību.

18. Administratīvajā līgumā norāda:

18.1. Pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas mērķi;

18.2. Pašvaldības līdzfinansējuma pārskaitīšanas kārtību, paredzot, ka līdzfinansējumu pārskaita līdzfinansējuma saņēmējam uz attiecīga rēķina pamata:

18.2.1. ne ātrāk kā 1 (vienu) mēnesi pirms Pasākuma, ne vairāk kā 70 % apmērā no piešķirtās summas;

18.2.2. 5 (piecu) darba dienu laikā pēc Pasākuma, ne mazāk kā 30 % no piešķirtās summas. Šīs līdzfinansējuma daļas piešķiršanu Pašvaldība pēc saviem ieskatiem, administratīvā līguma noslēgšanas brīdī var sadalīt vairākās daļās, daļu paredzot izmaksāt pēc pasākuma beigām norādītajā termiņā un daļas izmaksu atliekot līdz gala atskaites saņemšanai. Atliktās daļas apmērs nevar būt mazāks par 10 % no kopējās atbalsta summas;

18.3. Pašvaldības līdzfinansējuma izlietošanas kārtību, paredzot, ka līdzfinansējumu drīkst izlietot tikai administratīvajā līgumā norādītajiem mērķiem, veicot tiešus pārskaitījumus no konta attiecīgajam pakalpojuma sniedzējam;

18.4. Pašvaldības līdzfinansējuma atmaksas kārtību tā nepilnas vai neatbilstošas izlietošanas gadījumā;

18.5. atskaišu iesniegšanas kārtību.

V. Pašvaldības līdzfinansējuma izlietošanas uzraudzība un lēmuma pārsūdzēšanas kārtība

19. Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmējam ir pienākums:

19.1. iesniegt atskaiti par Pašvaldības līdzfinansējuma izlietojumu, t. sk. uzrādīt grāmatvedības pamatojuma dokumentus;

19.2. atmaksāt saņemto Pašvaldības līdzfinansējumu vai tā daļu, ja tas saņemts, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz Pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu;

19.3. atmaksāt saņemtā Pašvaldības līdzfinansējuma daļu, kura izlietota, neievērojot administratīvā līguma nosacījumus.

20. Ja Pašvaldības līdzfinansējums netiek izlietots iepriekš paredzētajiem mērķiem, netiek izlietots vispār vai tiek izlietots daļēji, tad tā saņēmējs atmaksā Pašvaldībai neizlietoto līdzfinansējuma daļu vai neatbilstoši piešķiršanas mērķim izlietoto līdzfinansējumu administratīvajā līgumā noteiktajā kārtībā.

21. Ja Pašvaldības līdzfinansējuma saņēmējs Saistošo noteikumu 19.2., 19.3. apakšpunktā vai 20. punktā noteiktajos gadījumos neatmaksā saņemto līdzfinansējumu, Pašvaldība uzsāk piespiedu izpildi normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

22. Pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

VI. Noslēguma jautājumi

23. Ar Saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Mārupes novada domes 2015. gada 28. janvāra saistošie noteikumi Nr. 4/2015 "Par kārtību, kādā pašvaldība atbalsta sabiedriski nozīmīgus pasākumus Mārupes novadā".

24. Personām, kuras 2022. gadā saņēma Pašvaldības līdzfinansējumu saskaņā ar Mārupes novada domes 2015. gada 28. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2015 "Par kārtību, kādā pašvaldība atbalsta sabiedriski nozīmīgus pasākumus Mārupes novadā" nav tiesību 2022. gadā pieprasīt un saņemt Pašvaldības līdzfinansējumu saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem.

25. Administratīvie līgumi, kuri noslēgti saskaņā ar Mārupes novada domes 2015. gada 28. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2015 "Par kārtību, kādā pašvaldība atbalsta sabiedriski nozīmīgus pasākumus", ir spēkā līdz tajos atrunāto saistību izpildei. Administratīvos līgumus, kuru izpildes uzsākšana vai turpināšana kļuvusi neiespējama sakarā ar faktisko vai tiesisko apstākļu maiņu, tostarp pušu pieļauto pārkāpumu, izbeidz ar pašvaldības domes lēmumu.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
Saistošo noteikumu Nr. 22/2022 "Par kārtību, kādā pašvaldība atbalsta sabiedriski nozīmīgus pasākumus Mārupes novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 6. punktu, viena no pašvaldības autonomām funkcijām ir veicināt iedzīvotāju veselīgu dzīvesveidu un sportu. Saistošo noteikumu uzdevums ir reglamentēt Līdzfinansējuma (atbalsta finansējuma) piešķiršanas kārtību sporta, aktīvās atpūtas pasākumu organizatoriem, kas vērtējama kā pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva. Likuma "Par pašvaldībām" 12. pantā noteikts, ka pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu. Pašvaldība brīvprātīgās iniciatīvas var īstenot, pamatojoties uz tiesību normu – pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, pašvaldības dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība atbalsta juridisku personu organizēto Mārupes novadam sabiedriski nozīmīgu pasākumu rīkošanu Mārupes novada administratīvajā teritorijā, piešķirot līdzfinansējumu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Atbalsts tiek piešķirts budžetā noteiktai jomai atvēlēto finanšu līdzekļu ietvaros.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav nepieciešams.
Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
26.05.2022