Tiesību akts: spēkā esošs
Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 18/2022

Saulkrastos 2022. gada 30. martā
Saistošie noteikumi par tirdzniecību publiskās vietās, tirgus statusa piešķiršanas kārtību un alkoholisko dzērienu izbraukuma tirdzniecību sabiedrisko pasākumu norises vietās un novietnēs Saulkrastu novadā
Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2022. gada 30. marta sēdē (prot. Nr. 7/2022 § 33)

Precizēti Saulkrastu novada domes
2022. gada 27. aprīļa sēdē (prot. Nr. 8/2022 § 43)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas
3. punktu, likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas
4. punktu, Alkoholisko dzērienu aprites likuma 8. panta pirmo, trešo daļu,
Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumu Nr.440
"Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību,
un tirdzniecības organizēšanas kārtību
" 8., 8.1, 9. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka:

1.1. kārtību, kādā ar Saulkrastu novada pašvaldību (turpmāk – pašvaldība) saskaņojama tirdzniecības vietas iekārtošana;

1.2. tirdzniecības dalībnieka un tirdzniecības organizatora pienākumus kārtības nodrošināšanai;

1.3. tirdzniecības vietās realizējamo preču grupas;

1.4. kārtību, kādā ar pašvaldību saskaņojama sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana;

1.5. nosacījumus pašvaldības atļaujas ielu tirdzniecībai izsniegšanai un izsniegtās ielu tirdzniecības vai tirdzniecības organizatora atļaujas darbības apturēšanai uz laiku vai anulēšanai;

1.6. gadījumus, kad tirdzniecības organizators ir tiesīgs noteikt tirdzniecības dalībniekam maksu par ielu tirdzniecības organizēšanas nodrošināšanu;

1.7. alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības kārtību izbraukuma tirdzniecībā sabiedrisko pasākumu norises vietās;

1.8. alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības novietnēs saskaņošanas kārtību;

1.9. kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss.

2. Noteikumi ir saistoši visām personām, kuras vēlas saņemt pašvaldības saskaņojumu ielu tirdzniecības vietu iekārtošanai publiskās vietās un atļauju ielu tirdzniecībai pašvaldības iekārtotās ielu tirdzniecības vietās vai ielu tirdzniecības organizēšanai, kā arī vēlas izveidot tirgu.

3. Nodarboties ar tirdzniecību publiskās vietās var tikai ar pašvaldības izsniegtu rakstisku atļauju un/vai saskaņojumu.

4. Saulkrastu novadā atļauju ielu tirdzniecībai, vai ielu tirdzniecības organizēšanai izsniedz vai atteikumu izsniegt saskaņojumu un atļauju pieņem Saulkrastu novada domes Atļauju komisija (turpmāk – Atļauju komisija). Lēmumu paraksta Atļauju komisijas priekšsēdētājs.

5. Tirdzniecības dalībnieks vai tirdzniecības organizators nav tiesīgs nodot ielu tirdzniecības vai ielu tirdzniecības organizēšanas atļauju citai personai.

6. Pašvaldības organizētos pasākumos atļaujas ielu tirdzniecībai izsniedz pašvaldības iestāde Saulkrastu novada kultūras centrs, saskaņā ar iestādes apstiprināto kārtību.

II. Tirdzniecības vietas

7. Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Saulkrastu novadā) ir pašvaldības izveidotas, speciāli ierīkotas publiskās ielu tirdzniecības vietas:
 

 Tirdzniecības vietas adreseTirdzniecības vietās realizējamo preču grupas
7.1.Rīgas ielā 9A un pie Rīgas ielas 9A, Saulkrastos, 2 (divas) tirdzniecības vietasSuvenīri ar Saulkrastu vai Latvijas tematiku, medus un medus produkti.
7.2.Pie Ainažu ielas 8, Saulkrastos;Griezti ziedi, zari, no tiem gatavoti izstrādājumi, Ziemassvētkiem paredzēti nocirstu vai podos augošu dažādu sugu skuju koki, puķes un dārzeņu stādi, dēsti, sīpoli, gumi, ziemcietes un sēklas, savvaļas ogas, augļi, rieksti, sēnes un savvaļas ziedi, mežu reproduktīvais materiāls.
7.3.Pie Ainažu ielas 13b, Saulkrastos, (kad. Nr. 80130020046) 4 (četras) tirdzniecības vietas: 
7.3.1.2 tirdzniecības vietasSuvenīri ar Saulkrastu vai Latvijas tematiku, medus un medus produkti.
7.3.2.2 tirdzniecības vietasPludmales piederumi, bezalkoholiskie dzērieni, saldējums, cukurvate.
7.4.Neibādes iela, Svētku iela (Saulkrastu Mežaparks), Saulkrastos, 8 (astoņas) tirdzniecības vietas: 
7.4.1.4 tirdzniecības vietasPārtikas preču tirdzniecība, bezalkoholiskie dzērieni, alkoholiskie dzērieni.
7.4.2.1 tirdzniecības vietaAktīvās atpūtas inventāra noma
7.4.3.2 tirdzniecības vietasKoordināciju un kustību attīstošu elementu izvietošana (tīkli, batuti, u.c.)
7.4.4.1 tirdzniecības vietaSuvenīri ar Saulkrastu vai Latvijas tematiku.
7.5.Ainažu iela 42A (Estrādes parks) 3 (trīs) tirdzniecības vietas: 
7.5.1.1 tirdzniecības vietaKoordināciju un kustību attīstošu elementu izvietošana (tīkli, batuti, u.c.)
7.5.2.1 tirdzniecības vietaAktīvās atpūtas inventāra noma.
7.5.3.1 tirdzniecības vietaPārtikas preču tirdzniecība, bezalkoholiskie dzērieni un alkoholiskie dzērieni
7.6.Bērzu aleja, Zvejniekciemā, Saulkrastu nov.Pārtikas preču tirdzniecība (ātro uzkodu piedāvājums), bezalkoholiskie dzērieni.
7.7.Noliktavas iela 10 (skeitlaukums), SaulkrastiPārtikas preču tirdzniecība, bezalkoholiskie dzērieni.

8. Uz 7. punktā minētajām ielu tirdzniecības vietām (izņemot 7.2. apakšpunktā minēto) pašvaldība rīko nomas tiesību izsoli.

9. Ārpus Noteikumu 7. punktā minētās vietas ir atļauta īslaicīga sezonāla rakstura preču pārdošana tirdzniecības vietā, kuras izveide rakstiski saskaņota ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju, novietnes vizuālais risinājums saskaņots ar Saulkrastu novada pašvaldības iestādi Saulkrastu novada būvvalde (turpmāk – Būvvalde) un saņemta pašvaldības atļauja ielu tirdzniecībai. Par tirdzniecības vietas izveidi, kas ir ārpus 7. punktā minētajām vietām un, ja nekustamā īpašuma īpašnieks ir Saulkrastu novada pašvaldība, lēmumu pieņem Saulkrastu novada dome.

10. Kultūras, sporta, reliģisku, publisku, izklaides un svētku pasākumu vai citu pasākumu laikā, veicot tirdzniecību no transportlīdzekļiem, pārvietojamiem mazumtirdzniecības punktiem vai uz attiecīga pasākuma norises laiku iekārtotām tirdzniecības vietām vai ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietām, tirdzniecības vietu rakstiski saskaņo ar pasākuma organizatoru.

11. Saņemot pašvaldības atļauju ielu tirdzniecībai, ir atļauta tirdzniecība no pārvietojama mazumtirdzniecības punkta arī gadījumos, kas nav uzskatāmi par īslaicīgu sezonāla rakstura preču pārdošanu.

12. Ielu tirdzniecība ir atļauta tikai tajās tirdzniecības vietās, kuras iekārtojusi pašvaldība vai tirdzniecības vietu saskaņojusi pašvaldība. Pašvaldības saskaņojums tirdzniecības vietas iekārtošanai ir saņemts, ja personai ir izsniegta ielu tirdzniecības atļauja.

III. Tirdzniecības vietās realizējamo preču grupas

13. Tirdzniecības vietās realizējamo preču grupas tiek noteiktas atbilstoši ielu tirdzniecības veidam un vietai.

14. Fiziskā persona, kurai atbilstoši nodokļu jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem nav jāreģistrē saimnieciskā darbība, ielu tirdzniecībā ir tiesīga pārdot Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumu Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību" 7. punktā minētās preces.

15. Juridiskā un fiziskā persona, kura reģistrējusi saimniecisko darbību, ielu tirdzniecībā ir tiesīga pārdot jebkura veida pārtikas un nepārtikas preces, kas minētas pašvaldības izsniegtajā ielu tirdzniecības atļaujā.

16. Saskaņojums alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai novietnēs saņemams šo noteikumu VII nodaļā noteiktā kārtībā.

IV. Tirdzniecības vietas iekārtošanas saskaņošana un atļaujas ielu tirdzniecībai izsniegšana

17. Lai saņemtu pašvaldības atļauju ielu tirdzniecībai vai ielu tirdzniecības organizēšanai, ielu tirdzniecības dalībnieks vai tirdzniecības organizators (turpmāk arī – atļaujas saņēmējs) iesniedz pašvaldībā iesniegumu, kurā norāda Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumos Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību" 15. punktā minēto informāciju.

18. Atļaujas saņēmējs iesniegumam, pievieno šādus dokumentus:

18.1. licences (speciālās atļaujas) kopiju (uzrādot oriģinālu), ja, atbilstoši normatīvajiem aktiem, uzņēmējdarbības veida veikšanai ir nepieciešama licence (speciālā atļauja);

18.2. dokumenta, kas apliecina tirdzniecības dalībnieka tiesības iesaistīties pārtikas apritē, kopiju (uzrādot oriģinālu), ja tirdzniecība paredzēta ar pārtikas precēm;

18.3. fiziska persona iesniedz zemes lietošanas tiesību apliecinoša dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu), ja ir pieteikta tirdzniecība ar pašu ražotu lauksaimniecības produkciju;

18.4. tirdzniecības vietas vai tirdzniecības organizēšanas vietas novietnes un vizuālā risinājuma skici, kas saskaņota ar Būvvaldi un nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju;

18.5. informāciju par pārvietojamā mazumtirdzniecības punkta kustības maršrutu un laiku, ja tirdzniecība paredzēta vairākās publiskās vietās.

19. Tirdzniecības organizators iesniedz tirdzniecības dalībnieku sarakstu, kurā norāda katra tirdzniecības dalībnieka vārdu, uzvārdu, personas kodu vai nodokļa maksātāja reģistrācijas kodu, vai juridiskās personas nosaukumu un nodokļa maksātāja reģistrācijas kodu.

20. Iesniegumu un tam pievienotos dokumentus pašvaldībā var iesniegt elektroniski, ja tie tiek sagatavoti atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

21. Saņemot ielu tirdzniecības vai ielu tirdzniecības organizēšanas atļauju, ir maksājama pašvaldības nodeva par tirdzniecību publiskās vietās. Ja ielu tirdzniecības atļauja nepieciešama ātrāk nekā piecu darba dienu laikā no maksājuma veikšanas datuma, jāuzrāda maksātāja bankas apstiprināts maksājuma dokuments.

22. Ja ielu tirdzniecība tiek organizēta pašvaldības īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošajā nekustamajā īpašumā un tirdzniecības organizators nav pašvaldība, nodevu par katru pieteikto tirdzniecības vietu, atbilstoši iesniegtajam tirdzniecības dalībnieku sarakstam, maksā tirdzniecības organizators.

23. Tirdzniecības organizators ir tiesīgs noteikt tirdzniecības dalībniekam maksu par ielu tirdzniecības organizēšanas nodrošināšanu. Tirdzniecības maksa par ielu tirdzniecības vietu Saulkrastu novada pašvaldības iestāžu rīkotajos pasākumos tiek noteikta atbilstoši Saulkrastu novada domes apstiprinātam cenrādim.

24. Atļauju ielu tirdzniecībai vai ielu tirdzniecības organizēšanai izsniedz uz iesniegumā norādīto laiku, bet ne ilgāk kā uz vienu gadu.

V. Kārtība, kādā ar pašvaldību saskaņojama sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana ielu tirdzniecības jomā

25. Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana pašvaldībā jāsaskaņo, ja tās darbība tiek veikta publiskā vietā.

26. Lai saskaņotu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu un saņemtu atļauju ielu tirdzniecībai publiskā vietā, persona pašvaldībā iesniedz iesniegumu, kurā norāda:

26.1. Fiziskas personas vārds, uzvārds, personas kods vai juridiskās personas nosaukumu, nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru, kontakttālruni;

26.2. sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietu, laiku un ilgumu;

26.3. preču sortimentu;

26.4. informāciju par atkritumu apsaimniekošanas kārtību sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietā.

27. Iesniegumam pievieno saskaņojumu ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju (izņemot, ja tā ir pašvaldība) par paredzēto sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu ja tirdzniecība tiks veikta minētajā nekustamajā īpašumā, vai publiskā pasākuma organizatoru.

VI. Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības kārtība izbraukuma tirdzniecībā sabiedrisko pasākumu norises vietā

28. Tirdzniecības atļauju alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai izbraukuma tirdzniecībā sabiedrisko pasākumu norises vietā pašvaldība izsniedz uz pieprasīto laika periodu, bet ne ilgāk par pasākuma norises laiku.

29. Lai saņemtu ielu tirdzniecības atļauju tirdzniecībai publiskā vietā alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai izbraukuma tirdzniecībā sabiedrisko pasākumu norises vietā, juridiskā persona pašvaldībā iesniedz iesniegumu, kurā norāda:

29.1. juridiskās personas nosaukumu, nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru, kontakttālruni;

29.2. tirdzniecības norises vietu, laiku un ilgumu.

29.3. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

29.3.1. normatīvajos aktos noteiktā kārtībā izsniegtās speciālās atļaujas (licences) alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai kopiju (uzrādot oriģinālu) un/vai alus mazumtirdzniecības licences kopiju (uzrādot oriģinālu);

29.3.2. saskaņojumu ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju (izņemot, ja tā ir pašvaldība) par paredzēto tirdzniecību, ja tirdzniecība tiks veikta minētajā nekustamajā īpašumā;

29.3.3. saskaņojumu ar pasākuma rīkotāju par tirdzniecību pasākuma norises vietu un laiku.

30. Publisko pasākumu norises laikā un vietā nav atļauta dzērienu, tajā skaitā alkoholisko dzērienu, tirdzniecība stikla tarā.

VII. Alkoholisko dzērienu tirdzniecības mazumtirdzniecības novietnēs saskaņošanas kārtība

31. Pašvaldības saskaņojums alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai novietnēs (turpmāk – Saskaņojums) tiek izsniegts komersantiem, kuri papildus alkoholisko dzērienu vai alus mazumtirdzniecības speciālajā atļaujā (licencē) norādītajai pastāvīgajai tirdzniecības vietai piesaka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību novietnēs (īslaicīgas lietošanas objektos) Saulkrastu novada teritorijā.

32. Saskaņojuma saņemšanai komersantam jāiesniedz šādi dokumenti:

32.1. Iesniegums;

32.2. komersantam izsniegtās alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības licences kopiju (uzrādot oriģinālu);

32.3. komercdarbībai izmantojamās vietas īpašuma, nomas vai lietošanas tiesību apliecinoša dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu);

32.4. saskaņojumu ar Saulkrastu novada būvvaldi par novietnes izvietošanu un vizuālo noformējumu.

33. Saskaņojumam nepiemēro šo noteikumu VIII nodaļu "Nodeva par tirdzniecību publiskās vietās."

VIII. Nodeva par tirdzniecību publiskās vietās

34. Nodevu par tirdzniecību publiskās vietās maksā fiziskas vai juridiskas personas, kuras veic vai organizē ielu tirdzniecību publiskās vietās.

35. Nodevu likmes par tirdzniecību publiskās vietās šādiem nodevu objektiem:

35.1. tirdzniecība pašvaldības izveidotās tirdzniecības vietās vai ar pašvaldību saskaņotās pastāvīgās ielu tirdzniecības vietās (novietnēs):

35.1.1. par tirdzniecību ar pašaudzētiem / savvaļas ziediem, zariem, no tiem izgatavotiem izstrādājumiem, savvaļas ogām, augļiem, riekstiem un sēnēm – 5,00 euro mēnesī vai 0,30 euro dienā;

35.1.2. par tirdzniecību ar nocirstiem / grieztiem vai podos augošiem kokiem vai ziediem – 5,00 euro dienā;

35.1.3. par tirdzniecību ar pašu ražotu vai pašu iegūtu lauksaimniecības (augkopības, lopkopības un zvejas) produkciju un/vai amatniecības precēm – 30,00 euro mēnesī vai 2,00 euro dienā;

35.1.4. par tirdzniecību ar pārtikas precēm un bezalkoholiskajiem dzērieniem – 30,00 euro mēnesī vai 2,00 euro dienā;

35.1.5. par tirdzniecību ar rūpnieciski ražotām nepārtikas precēm – 75,00 euro mēnesī vai 5,00 euro dienā;

35.1.6. par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību novietnēs 10,00 euro dienā vai 100,00 euro mēnesī;

35.1.7. par tirdzniecības vietu bez produkcijas realizēšanas (prezentācijas, degustācijas u.c.) – 30,00 euro mēnesī vai 2,00 euro dienā;

35.2. tirdzniecība publisku kultūras, sporta u.c. pasākumu laikā:

35.2.1. par tirdzniecību ar pašu ražotu vai pašu iegūtu lauksaimniecības (augkopības, lopkopības un zvejas) produkciju un /vai amatniecības precēm 10,00 euro dienā;

35.2.2. par tirdzniecību ar pārtikas precēm un bezalkoholiskajiem dzērieniem – 20,00 euro dienā;

35.2.3. par tirdzniecību ar rūpnieciski ražotām nepārtikas precēm – 20,00 euro dienā;

35.2.4. par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību novietnēs 30,00 euro dienā;

35.2.5. par tirdzniecības vietu bez produkcijas realizēšanas (prezentācijas, degustācijas u.c.) – 20,00 euro dienā;

35.2.6. sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu īslaicīga sniegšana bez alkoholisko dzērienu realizācijas publiskās vietās pasākumu laikā – 30,00 euro dienā par vienu tirdzniecības vietu.

36. Ja persona veic tirdzniecību vienā tirdzniecības vietā ar vairākām 35.1.1. līdz 35.1.7. apakšpunktā, 35.2.1. līdz 35.2.5. apakšpunktā minētajām preču /pakalpojumu grupām, nodevas apmērs tiek noteikts par vienu preču/pakalpojumu grupu pēc augstākās nodevu likmes.

37. No nodevas samaksas par tirdzniecību publiskās vietās, atbrīvojami ražotāji un tirgotāji, kas pārdod bioloģiski sertificētus pārtikas produktus, izņemot alkoholiskos dzērienus.

38. Ja tirdzniecības organizators organizē ielu tirdzniecību, nodevu par katru pieteikto tirdzniecības vietu, atbilstoši iesniegtajam tirdzniecības dalībnieku sarakstam, maksā tirdzniecības organizators, ievērojot šo noteikumu 35. punkta noteikumus. Nodevas apmērs samazināms par 25 %, ja tirdzniecības organizators veic nodevas nomaksu par visiem tirdzniecības dalībniekiem.

39. No nodevas samaksas pašvaldības izveidotajā ielu tirdzniecības vietā Ainažu ielā 8, Saulkrastos, atbrīvojamas pirmās un otrās grupas invalīdi, maznodrošinātas un trūcīgas personas, kuras savu dzīvesvietu deklarējušas Saulkrastu novadā.

40. Ja tiek pieņemts lēmums par atļaujas ielu tirdzniecībai vai tirdzniecības organizēšanai darbības apturēšanu uz laiku vai anulēšanu normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos, samaksātā pašvaldības nodeva netiek atmaksāta.

IX. Atļaujas saņēmēja pienākumi kārtības nodrošināšanai

41. Atļaujas saņēmējs ir atbildīgs par tirdzniecības normu ievērošanu konkrētajā tirdzniecības vietā laikā.

42. Atļaujas saņēmējs nodrošina ielu tirdzniecībā izmantojamo speciālo iekārtu atbilstību normatīvo aktu prasībām.

43. Atļaujas saņēmējs ir atbildīgs par ielu tirdzniecības vai ielu tirdzniecības organizēšanas atļaujā norādīto nosacījumu ievērošanu.

44. Atļaujas saņēmējs nodrošina, ka tirdzniecības vietā ir šādi dokumenti:

44.1. pašvaldības izsniegtā ielu tirdzniecības vai ielu tirdzniecības organizēšanas atļauja;

44.2. atsevišķu komercdarbības veidu veikšanai vai preču tirdzniecībai nepieciešamās licences kopija;

44.3. citi normatīvajos aktos noteiktie dokumenti, ja saistībā ar konkrēto preču tirdzniecību tādi nepieciešami, piemēram, Pārtikas un veterinārā dienesta reģistrācijas apliecība.

45. Tirdzniecības vietā atrasties ar preci un veikt tirdzniecību var tikai atļaujā norādītā persona – fiziskā persona, kas nav reģistrējusi saimniecisko darbību, vai šīs personas pilnvarots ģimenes loceklis, uzrādot notariāli apstiprinātu pilnvaru, vai persona, kas ar norādīto juridisko personu ir juridiski noformējusi darba attiecības un ir attiecīgi pilnvarota.

46. Atļaujas saņēmējam ir pienākums uzturēt tirdzniecības vietu tīrībā un kārtībā, nodrošināt atkritumu konteineru novietošanu un atkritumu savākšanu, kā arī pēc tirdzniecības pabeigšanas sakārtot tirdzniecības vietas apkārtni.

47. Tirdzniecības dalībniekam aizliegts nodot tirdzniecības vietas izmantošanas tiesības citai personai.

X. Izsniegtās atļaujas ielu tirdzniecībai darbības apturēšana uz laiku vai anulēšana

48. Atļauju komisija ir tiesīga anulēt izsniegto tirdzniecības atļauju, ja tā konstatējusi pārkāpumus, kas noteikti normatīvajos aktos par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību vai gadījumā, ja tirdzniecības dalībnieks vai tirdzniecības organizators pārkāpis šajos noteikumos noteikto saskaņošanas kārtību par tirdzniecības vietas iekārtošanu vai tirdzniecības dalībnieka un tirdzniecības organizatora pienākumus kārtības nodrošināšanai.

49. Anulējot tirdzniecības atļauju vai saskaņojumu, iekasētā pašvaldības nodeva netiek atmaksāta.

50. Pašvaldība var pieprasīt, lai ielu tirdzniecības dalībnieks vai ielu tirdzniecības organizators pārtrauc darbību un atbrīvo tirdzniecības darbības vietu uz laiku, sakarā ar tirdzniecības teritorijā vai tai piegulošajā teritorijā vai ēkās veicamajiem remontdarbiem vai sakarā ar citu projektu realizāciju vai publiskajiem pasākumiem.

XI. Tirgus statusa piešķiršanas kārtība

51. Lai saņemtu pašvaldības saskaņojumu tirgus izveidošanai pašvaldības administratīvajā teritorijā, persona iesniedz pašvaldībā:

51.1. iesniegumu, norādot fiziskās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu vai juridiskās personas nosaukumu un nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru, adresi, kontakttālruni, elektroniskā pasta adresi;

51.2. zemes īpašuma vai lietošanas tiesību apliecinoša dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu);

51.3. ar Būvvaldi saskaņotu tirgus plānu ar tirdzniecības vietu izvietojumu un vizuālo risinājumu;

51.4. normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izstrādātus tirgus noteikumus un tirgus projektu.

52. Lēmumu par tirgus statusa piešķiršanu pieņem Saulkrastu novada dome.

XII. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

53. Administratīvā pārkāpuma procesu par šajos noteikumos minēto prasību pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Saulkrastu pašvaldības policijas amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Saulkrastu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

54. Par šajos noteikumos minēto prasību pārkāpumiem piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskām personām līdz 100 naudas soda vienībām, juridiskajām personām līdz 300 naudas soda vienībām.

55. Administratīvā soda samaksāšana neatbrīvo noteikumu pārkāpēju no noteikumu izpildes, kā arī no nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas, saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

XIII. Administratīvo aktu apstrīdēšana

56. Atteikumu izsniegt atļauju var apstrīdēt Saulkrastu novada domē viena mēneša laikā no atteikuma saņemšanas dienas.

57. Saulkrastu novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā.

XIV. Noslēguma jautājumi

58. Atļaujas ielu tirdzniecība, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir spēkā visu atļaujā norādīto termiņu.

59. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

59.1. Saulkrastu novada domes 2010. gada 16. jūnija saistošie noteikumi Nr. 14 "Par atļauju saņemšanu alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai novietnēs Saulkrastu novadā",

59.2. Saulkrastu novada domes 2015. gada 29. jūlija saistošie noteikumi Nr. 16 "Par ielu tirdzniecību un tirgus statusa piešķiršanas kārtību Saulkrastu novadā".

59.3. Saulkrastu novada domes 2015. gada 30. septembra saistošo noteikumu Nr. SN 23/2015 "Par pašvaldības nodevām Saulkrastu novadā" IV nodaļa "Nodeva par tirdzniecību publiskās vietās".

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
Saistošo noteikumu par tirdzniecību publiskās vietās, tirgus statusa piešķiršanas kārtību un alkoholisko dzērienu izbraukuma tirdzniecību sabiedrisko pasākumu norises vietās un novietnēs Saulkrastu novadā
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAr Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma spēkā stāšanos Saulkrastu novada pašvaldības teritorijā ietilpst Saulkrastu pagasts, Saulkrastu pilsēta un Sējas pagasts.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts cita starpā noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Saistošie noteikumi izstrādāti pamatojoties ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 3. punktu, likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas 4. punktu, Alkoholisko dzērienu aprites likuma 8. panta pirmo, trešo un ceturto daļu, Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumu Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību"
8., 8.1, 9. punktu.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi izstrādāti, lai noteiktu:

1) kārtību, kādā ar Saulkrastu novada pašvaldību saskaņojama tirdzniecības vietas iekārtošana;

2) tirdzniecības dalībnieka un tirdzniecības organizatora pienākumus kārtības nodrošināšanai;

3) tirdzniecības vietās realizējamo preču grupas;

4) kārtību, kādā ar pašvaldību saskaņojama sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana;

5) nosacījumus pašvaldības atļaujas ielu tirdzniecībai izsniegšanai un izsniegtās ielu tirdzniecības vai tirdzniecības organizatora atļaujas darbības apturēšanai uz laiku vai anulēšanai;

6) gadījumus, kad tirdzniecības organizators ir tiesīgs noteikt tirdzniecības dalībniekam maksu par ielu tirdzniecības organizēšanas nodrošināšanu;

7) alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības kārtību izbraukuma tirdzniecībā sabiedrisko pasākumu norises vietās;

8) alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības novietnēs saskaņošanas kārtību

9) kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss;

10) nodevas par ielu tirdzniecību apmēru un samaksas kārtību;

11) atbildību par šo noteikumu neievērošanu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuIeņēmumi no pašvaldības nodevām tiek prognozēti izstrādājot gadskārtējo budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNoteikumi izdošana veicinās kārtību un likumību ielu tirdzniecības vietās, līdz ar to sakārtos uzņēmējdarbības vidi Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmNav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmAtbilstoši likuma Par pašvaldībām 43.1 panta ceturtajai daļai saistošo noteikumu projekts un to paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības mājaslapā internetā.
Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
14.05.2022