Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 04.05.2022. - ... / Spēkā esošā
Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 35/2014

2014. gada 10. septembrī
Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Salaspils novadā
Apstiprināti Salaspils novada domes sēdē
2014. gada 10. septembrī
(prot. Nr. 18, 3. §)

Precizēti 2014. gada 8. oktobrī
(prot. Nr. 21, 26. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 1. un 13. punktu,
Ģeotelpiskās informācijas likuma
13. panta sesto daļu, 26. panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 24. aprīļa
noteikumu Nr. 281 "Augstas detalizācijas
topogrāfiskās informācijas
un tās centrālās datubāzes noteikumi
"
69. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā veic augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas (turpmāk – topogrāfiskā informācija) iesniegšanu, pārbaudi, reģistrāciju un izsniegšanu Salaspils novada pašvaldībā (turpmāk – pašvaldība).

2. Noteikumos lietotie termini un jēdzieni tiek lietoti Aizsargjoslu likuma, Ģeotelpiskās informācijas likuma un uz to pamata izdoto Ministru kabineta noteikumu izpratnē.

3. Pašvaldības topogrāfiskās informācijas turētājs ir Salaspils novada pašvaldības iestāde "Salaspils novada būvvalde" (turpmāk – būvvalde), kura pašvaldības administratīvajā teritorijā veic topogrāfiskās informācijas pieņemšanu, pārbaudi, reģistrāciju un uzkrāšanu topogrāfiskās informācijas datubāzē, kā arī mērniecībai nepieciešamo datu izsniegšanu.

3.1 Mērniecībai nepieciešamo datu izsniegšanu veic pamatojoties uz pasūtītāja iesniegumu. Pēc iesnieguma saņemšanas topogrāfisko informāciju no datubāzes (planšetes) izsniedz trīs darbdienu laikā. Sarežģītu vai lielu objektu gadījumā, topogrāfisko informāciju no datubāzes (planšetes) izsniedz septiņu darbdienu laikā.

(Salaspils novada domes 24.02.2022. saistošo noteikumu Nr. 4/2022 redakcijā)

4. Noteikumi ir obligāti visām juridiskām un fiziskām personām, kas Salaspils novada administratīvajā teritorijā veic topogrāfiskos un ģeodēziskos darbus, izstrādā detālplānojumus, zemes ierīcības projektus, kā arī veic visa veida ēku, būvju un inženierkomunikāciju projektēšanu, būvniecību un ekspluatāciju.

4.1 Objektu pieņemšana ekspluatācijā nenotiek, ja izpildmērījuma plāns vai būvju nojaukšanas (demontāžas) izpildmērījuma plāns nav reģistrēts datubāzē.

(Salaspils novada domes 24.02.2022. saistošo noteikumu Nr. 4/2022 redakcijā)

II. Topogrāfiskās informācijas pārbaude, reģistrācija, sagatavošana un izsniegšana

5. Būvvaldē pārbaudei un reģistrācijai topogrāfiskās informācijas datubāzē iesniedz topogrāfisko informāciju (topogrāfisko plānu vai izpildmērījuma plānu), kuru izstrādājusi mērniecībā licencēta vai sertificēta persona (mērnieks vai komersants) sešu mēnešu laikā, kopš pasūtītāja iesnieguma reģistrācijas Būvvaldē.

(Grozīts ar Salaspils novada domes 24.02.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2022)

6. Topogrāfisko plānu vai izpildmērījuma plānu iesniedz būvvaldei mērogā 1:500 vai lielākā, digitālā vektordatu formā "Bentley Systems" datorizētās projektēšanas (DGN) datņu formātā vai "Autodesk" datorizētās projektēšanas (DWG) datņu formātā, izmantojot elektroniskos datu nesējus (kompaktdisks, kopnes USB saskarnes atmiņas ierīce u.c.) vai nosūtot uz elektroniskā pasta adresi topoinform@salaspils.lv.

(Grozīts ar Salaspils novada domes 24.02.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2022)

7. Pirms topogrāfiskā plāna vai izpildmērījuma plāna iesniegšanas pārbaudei un reģistrācijai topogrāfiskās informācijas datubāzē, to saskaņo ar inženierkomunikāciju turētājiem, pārvaldītājiem un atbildīgajām personām, kuru tīkli, inženierkomunikācijas vai sistēmas ir reģistrētas topogrāfiskās informācijas datubāzē (planšetēs).

(Salaspils novada domes 24.02.2022. saistošo noteikumu Nr. 4/2022 redakcijā)

8. Būvvalde ir tiesīga pieprasīt papildus saskaņojumus ar inženierkomunikāciju turētājiem, pārvaldītājiem un atbildīgajām personām, ja pārbaudei iesniegtā topogrāfiskā plānā konstatēti jauni, izbūvēti un reģistrēti tīkli, inženierkomunikācijas vai sistēmas.

(Salaspils novada domes 24.02.2022. saistošo noteikumu Nr. 4/2022 redakcijā)

9. Informācija par sarkanajām līnijām tiek izsniegta digitālā veidā vienlaikus ar informāciju no topogrāfiskās informācijas datubāzes (planšetēm), kas tiek izsniegta mērniecības darbu veikšanai un pārbaudīta noteikumu 10. punktā noteiktajā kārtībā.

10. Pārbaudot iesniegtās topogrāfiskās informācijas (izpildmērījuma plāna, topogrāfiskā plāna) atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, būvvalde 10 darba dienu laikā no tās saņemšanas dienas:

10.1. saskaņo to un reģistrē topogrāfiskās informācijas datubāzē;

10.2. vai sniedz pamatotu atteikumu to saskaņot un reģistrēt, norādot uz pieļautajām kļūdām un neatbilstībām, un elektroniski nosūta vai nodod attiecīgo datni mērniekam vai komersantam labojumu veikšanai.

11. Noteikumu 10.2. apakšpunktā minētajā gadījumā mērniekam vai komersantam ir pienākums novērst kļūdas un neatbilstības un laboto topogrāfisko informāciju iesniegt atkārtotai pārbaudei būvvaldei, kas pēc atkārtotas pārbaudes veikšanas pieņem vienu no noteikumu 10. punktā minētajiem lēmumiem.

12. Lai būvvalde nepieciešamības gadījumā varētu pārbaudīt topogrāfiskā un izpildmērījuma plāna topogrāfiskās informācijas atbilstību apvidū esošajai situācijai, pasūtītājs vai par būvdarbiem atbildīgā persona vismaz 5 darba dienas pirms attiecīgo izbūvju veikšanas, nosūtot vēstuli uz elektroniskā pasta adresi topoinform@salaspils.lv un, norādot kontaktinformāciju, informē būvvaldi par:

12.1. datumu un laiku, kad būs atvērta tranšeja inženierkomunikācijas izbūvei, ja apakšzemes inženierkomunikāciju iegulda, izmantojot atvērtas tranšejas metodi;

12.2. datumu un laiku, kad notiks inženierkomunikācijas izbūve, ja inženierkomunikācija tiks izbūvēta, izmantojot beztranšeju tehnoloģiju.

(Grozīts ar Salaspils novada domes 24.02.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2022)

13. Pēc personas pieprasījuma būvvalde sagatavo un izsniedz topogrāfiskās informācijas datubāzē iekļauto topogrāfisko informāciju. Ja būvvaldei iesniegts pieprasījums sagatavot inženiertīklu situācijas plānu, būvvalde šo plānu sagatavo gadījumā, ja pieprasījumā norādītajai teritorijai izgatavots topogrāfiskais plāns un attiecīgā topogrāfiskā informācija iekļauta pašvaldības topogrāfiskās informācijas datubāzē.

14. Topogrāfiskā plāna derīguma termiņš ir divi gadi. Inženiertīklu situācijas plāna derīguma termiņš ir viens gads.

15. Lai saņemtu inženierkomunikāciju trašu ierādes, topogrāfiskajam plānam jābūt ne vecākam par vienu gadu.

16. Izgatavojot topogrāfiskos plānus, tajos jāattēlo dabā esošie valsts un vietējā ģeodēziskā tīkla punkti.

17. Topogrāfiskais uzmērījums nav nepieciešams, bet to var aizvietot ar datorizdruku no topogrāfiskās informācijas datubāzes šādos gadījumos:

17.1. avārijas darbu gadījumā;

17.2. uzstādot pagaidu būves vai reklāmas (līdz 0,3 m dziļumam);

17.3. veicot lokālus darbus laukumā, kura platība nepārsniedz 4 m2 vai inženiertīklu garums nav garāks par 4 m;

17.4. darbu veikšanai, kuriem nav vajadzīgs būvprojekts.

18. Ja topogrāfiskās informācijas datubāzē par teritoriju, kurā plānots veikt noteikumu 17.2. vai 17.3. apakšpunktā minētos darbus, nav datu, būvvalde ir tiesīga pieprasīt topogrāfiskā plāna izstrādi šai teritorijai.

19. Ja, veicot būvdarbus vai rakšanas darbus, tiek atrastas topogrāfiskajā plānā neuzrādītas vai vietai neatbilstošas komunikācijas, tad jāfiksē to novietojums dabā, attiecīgi jāuzmēra un jāparāda izpildshēmā vai topogrāfiskajā uzmērījumā.

20. No jauna izbūvētie inženiertīkli jāuzmēra pirms tranšejas (būvbedres) aizbēršanas.

III. Maksa par topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju, sagatavošanu un izsniegšanu un maksas veikšanas kārtība

21. Topogrāfiskās informācijas pārbaude, reģistrācija, sagatavošana un izsniegšana ir maksas pakalpojums. Maksa par topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju, sagatavošanu un izsniegšanu ir noteikta cenrādī, kas apstiprināts ar Salaspils novada domes lēmumu.

22. Samaksu par topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju, sagatavošanu un izsniegšanu veic, pamatojoties uz Salaspils novada domes Administrācijas grāmatvedības sagatavotu rēķinu, kas sastādīts ievērojot pieprasītās informācijas veidu un apjomu, rēķinā norādītajā termiņā un kārtībā.

23. Samaksu par topogrāfiskās informācijas pārbaudi veic pirms topogrāfiskās informācijas iesniegšanas būvvaldē, kura topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju, sagatavošanu un izsniegšanu veic noteikumos norādītajā termiņā pēc pakalpojuma apmaksas saņemšanas.

24. Noteikumu 11. punktā noteiktajā gadījumā, maksa par atkārtotu topogrāfiskā plāna pārbaudi un reģistrāciju netiek nepiemērota.

IV. Noslēguma jautājums

25. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu atzīt par spēku zaudējušiem Salaspils novada domes 2010. gada 31. marta saistošos noteikumus Nr. 11/2010 "Par topogrāfiskās informācijas apriti, aktualizāciju un vienotā digitālā topogrāfiskā plāna uzturēšanas kārtību Salaspils novadā".

26. Topogrāfisko plānu un izpilmērījumu plānu izstrāde, kas uzsākta pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, ir pabeidzama atbilstoši Salaspils novada domes 2010. gada 31. marta saistošiem noteikumiem Nr. 11/2010 "Par topogrāfiskās informācijas apriti, aktualizāciju un vienotā digitālā topogrāfiskā plāna uzturēšanas kārtību Salaspils novadā" bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Čudars
04.05.2022