Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta rīkojums Nr. 776

Rīgā 2021. gada 29. oktobrī (prot. Nr. 72 62. §)
Par starptautiskās palīdzības pieprasīšanu 

1. Pamatojoties uz Valsts operatīvās medicīniskās komisijas 2021. gada 21. oktobra sēdes lēmumu par starptautiskās palīdzības pieprasīšanu un pieprasījuma projekta iesniegšanu Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānisma informācijas apmaiņas sistēmā, Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likuma 24. panta pirmo un otro daļu, Ministru kabineta 2017. gada 12. decembra noteikumu Nr. 721 "Humānās palīdzības saņemšanas un sniegšanas kārtība" 6. punktu un Ministru kabineta 2017. gada 12. decembra noteikumu Nr. 722 "Starptautiskās palīdzības pieprasīšanas kārtība" 5. punktu, kā arī ņemot vērā  informatīvo ziņojumu "Par gultu izvēršanu Covid-19 pacientiem" (izskatīts Ministru kabineta 2021. gada 26. oktobra sēdē), pieprasīt starptautisko un humāno palīdzību Covid-19 epidēmijas apkarošanai  (medicīnas iekārtas, aprīkojumu un veselības aprūpes personālu), izmantojot Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānismu, NATO Eiroatlantisko katastrofu palīdzības koordinācijas centru un, ja nepieciešams, diplomātiskos kanālus. 

2. Noteikt Veselības ministriju par atbildīgo institūciju starptautiskās palīdzības pieprasīšanas, akceptēšanas un saņemšanas koordinēšanā.

3. Ārlietu ministrijai:

3.1. ja nepieciešams, nodrošināt starptautiskās palīdzības pieprasījuma nosūtīšanu iespējamiem starptautiskās palīdzības sniedzējiem, izmantojot diplomātiskos kanālus;

3.2. sniegt atbalstu Veselības ministrijai diplomātisko kontaktu veidā.

4. Visus lēmumus, kuri nepieciešami saistībā ar starptautiskās palīdzības pieprasīšanas koordinēšanu, pieņem veselības ministrs.

5. Veselības ministrijai (Zāļu valsts aģentūrai un Veselības inspekcijai) veikt visas nepieciešamās darbības, lai izvērtētu un apstiprinātu ārvalstu ziedojamo, pērkamo vai lietošanai nododamo medicīnisko ierīču atbilstību Eiropas Savienības un Latvijas tiesību aktu prasībām.

6. Aizsardzības ministrijai, ņemot vērā pieejamos resursus un kapacitāti, izvērtēt iespējas sniegt atbalstu medicīnisko ierīču loģistikai un uzglabāšanai.

7. Veselības ministrijai, ja nepieciešams, sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā pieprasījumu par finansējuma piešķiršanu no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 2021. un 2022. gadā, lai nodrošinātu Ministru kabineta 2017. gada 12. decembra noteikumu Nr. 722 "Starptautiskās palīdzības pieprasīšanas kārtība" 3.8. apakšpunktā minēto izdevumu segšanu.

8. Veselības ministrijai ir tiesības piemērot Publisko iepirkumu likuma 3. panta astotajā daļā noteikto izņēmumu, lai nodrošinātu Ministru kabineta 2017. gada 12. decembra noteikumu Nr. 722 "Starptautiskās palīdzības pieprasīšanas kārtība" 3.8. apakšpunktā minēto atbalstu.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Veselības ministrs D. Pavļuts
29.10.2021