Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 11.10.2022. - 30.06.2024. / Spēkā esošā
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 12

Siguldā 2021. gada 26. augustā
Par līdzfinansējuma samaksas kārtību interešu izglītības un pagarinātās dienas grupas nodarbībām Siguldas novada pašvaldības izglītības iestādēs
Apstiprināti ar Siguldas novada
pašvaldības domes lēmumu (prot. Nr. 7, 23. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā tiek maksāts līdzfinansējums par interešu izglītības un pagarinātās dienas grupas nodarbībām (turpmāk – līdzfinansējums), kuras īsteno Siguldas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) izglītības iestādes (turpmāk – iestādēs).

2. Līdzfinansējuma samaksas kārtība attiecas uz iestāžu izglītojamo likumisko pārstāvju (turpmāk – vecāki) līdzfinansējumu par interešu izglītības programmas nodarbībām un pagarinātās dienas grupas nodarbībām.

3. Līdzfinansējums tiek izmantots interešu izglītības programmu un pagarinātās dienas grupu pedagogu un administratora darba algām un šo pedagogu un administratora valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, interešu izglītības un pagarinātās dienas grupu nodarbībām nepieciešamo mācību līdzekļu iegādei, kā arī tādas infrastruktūras, inventāra un iekārtu nomai, kas nepieciešams interešu izglītības programmas īstenošanai.

4. Iestādei ir tiesības pārbaudīt datus, kas nepieciešami noteikumu izpildes nodrošināšanai, izmantojot iestādes un pašvaldības rīcībā esošo informāciju un pašvaldības un valsts reģistros pieejamo informāciju.

5. Līdzfinansējums tiek ieskaitīts pašvaldības budžetā.

II. Līdzfinansējuma noteikšanas kārtība

6. Par līdzfinansējuma apmēru lemj pašvaldības dome.

7. Lai izglītojamais varētu apmeklēt vecāku līdzfinansētās interešu izglītības programmas nodarbības un pagarinātās dienas grupas nodarbības, vecākiem ir jāiesniedz iestādes vadītājam iesniegums par izglītojamā uzņemšanu interešu izglītības programmā vai pagarinātās dienas grupas nodarbībās un jānoslēdz ar iestādi līgums (turpmāk – līgums).

8. Interešu izglītības līdzfinansējuma maksai 25 % atlaide (turpmāk – atbalsts) piemērojas izglītojamam no ģimenes, kurai piešķirts pašvaldības statuss "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni", ja šim izglītojamam ar vismaz vienu no vecākiem deklarētā dzīvesvieta uz kārtējā gada 1. janvāri plkst. 00.00 ir pašvaldības administratīvajā teritorijā.

(Siguldas novada domes 22.09.2022. saistošo noteikumu Nr. 41 redakcijā)

8.1 Nosacījums par deklarēšanos Siguldas novada administratīvajā teritorijā uz kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00 netiek piemērots tiem izglītojamiem, kuri pēc kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00 pārcēlušies dzīvot uz Siguldas novadu un izglītojamais un vismaz viens no vecākiem deklarējuši pastāvīgo dzīvesvietu Siguldas novadā. Pārcelšanās tiek apstiprināta ar īpašumā, valdījumā vai lietošanā iegūtu dzīvošanai derīgu nekustamā īpašuma objektu Siguldas novadā.

(Siguldas novada domes 22.09.2022. saistošo noteikumu Nr. 41 redakcijā)

9. Atbalsts:

9.1. tiek piemērots ar kārtējā gada 2. septembri, ja iesniegums par atbalsta piemērošanu iesniegts no 1. jūlija līdz 25. augustam;

9.2. pārējos gadījumos – ar nākamā kalendārā mēneša pirmo datumu.

10. Vecākiem, kuri saņem noteikumu 8. punktā minēto atbalstu, ir pienākums informēt iestādi, ja ir mainījušās ziņas, kas bija par pamatu atbalsta saņemšanai. Ja vecāks, kura bērnam piešķirts atbalsts, nepaziņo, ka ir mainījušās ziņas, kas bija par pamatu atbalsta saņemšanai, vai atbalsta saņemšanai sniedzis nepatiesu informāciju, tad izdevumi, kas radušies, tādēļ, ka vecāks ir nepamatoti izmantojis atbalstu, vecākam var tikt piedzīti saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

11. Atbalsts tiek pārtraukts ar nākamā kalendārā mēneša pirmo datumu vai atbalsts netiek piešķirts, ja nepastāv apstākļi, kas ir par pamatu atbalsta piešķiršanai.

(Siguldas novada domes 22.09.2022. saistošo noteikumu Nr. 41 redakcijā)

III. Līdzfinansējuma samaksas kārtība

12. Līdzfinansējumu vecāki maksā bezskaidras naudas norēķinu veidā, pamatojoties uz pašvaldības izdotu grāmatvedības attaisnojuma dokumentu.

13. Līdzfinansējums vecākam par iepriekšējo mēnesi jāsamaksā līdz kārtējā mēneša 20. datumam.

14. Līdzfinansējumu var veikt avansā. Avansā pārmaksātais līdzfinansējums pāriet uz nākamo samaksas periodu. Ja izglītojamais izstājas no iestādes, avansā iemaksātais līdzfinansējums tiek atmaksāts.

15. Lai izglītojamais varētu iepazīsties ar interešu izglītības programmas darbības specifiku pirms līguma slēgšanas par interešu izglītības programmu apguvi, lai izlemtu par dalību izvēlētajā interešu izglītības programmā, izglītojamajam ir tiesības apmeklēt vienu interešu izglītības programmas nodarbību, par kuru līdzfinansējuma maksa netiek piemērota.

16. Ja vairāk nekā divus mēnešus nav veikts līdzfinansējums, iestāde sagatavo un nosūta vecākiem brīdinājumu, norādot parāda summu un samaksas termiņu, izglītības iestāde sagatavo un nosūta vēstuli par parāda samaksas termiņu.

17. Ja līdzfinansējuma parāds netiek samaksāts līdz parāda nomaksas termiņam, interešu izglītības un pagarinātās dienas grupas nodarbības izglītojamajam tiek pārtrauktas un iestāde parādu piedzen Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Šis nosacījums neattiecas uz gadījumu, ja vecāks ir noslēdzis vienošanos ar iestādi par parāda samaksu un ievēro vienošanās noteikto. Slimošanas periodā iestāde līdzfinansējumu samazina par 50 % (piecdesmit procentiem), ja izglītojamais nav apmeklējis interešu izglītības vai pagarinātās grupas nodarbības slimības dēļ vairāk kā 50 % mēnesī un iestādei ir iesniegta ģimenes ārsta vai medicīnas iestādes izziņa trīs darba dienu laikā pēc izglītojamā izveseļošanās.

18. Slimošanas periodā iestāde no līdzfinansējuma atbrīvo, ja izglītojamais nav apmeklējis interešu izglītības vai pagarinātās grupas nodarbības slimības dēļ 100 % mēnesī un iestādei ir iesniegta ģimenes ārsta vai medicīnas iestādes izziņa trīs darba dienu laikā pēc izglītojamā izveseļošanās.

19. Ja iestāde nevar nodrošināt attiecīgās nodarbības vairāk par 50 % mēnesī, līdzfinansējuma maksa šīm nodarbībām tiek samazināta par 50 %. Savukārt, ja iestāde nevar nodrošināt attiecīgās nodarbības 100 % mēnesī, līdzfinansējuma maksa par šīm nodarbībām netiek piemērota. Šī punkta nosacījums neattiecas uz mācību gadā izglītojamiem paredzētajām brīvdienām.

20. Citos gadījumos, ja nodarbības netiek apmeklētas, līdzfinansējums netiek samazināts.

21. Noteikumu ievērošanas un līdzfinansējuma samaksas izpildes kontroli organizē un nodrošina iestādes vadītājs.

IV. Noslēguma jautājumi

22. 2021./2022. mācību gada pirmajā semestrī atbalsts piemērojas ar kārtējā gada 2. septembri, ja iesniegums par atbalsta piemērošanu iesniegts līdz 2021. gada 1. oktobrim.

23. Ar noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Siguldas novada pašvaldības domes 2019. gada 15. augusta saistošie noteikumi Nr. 25 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību interešu izglītības un pagarinātās dienas grupas nodarbībām Siguldas novada pašvaldības izglītības iestādēs".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics
11.10.2022