Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta instrukcija Nr. 8

Rīgā 2021. gada 7. septembrī (prot. Nr. 60 26. §)
Vienotā uzdevumu izpildes kontroles kārtība Vienotajā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portālā
Izdota saskaņā ar
Valsts pārvaldes iekārtas likuma
72. panta pirmās daļas 2. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Instrukcija nosaka kārtību, kādā Vienotajā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portālā (turpmāk – TAP portāls) ministrijas un padotības iestādes (turpmāk – iestāde) un Valsts kanceleja kontrolē likumos un Saeimas lēmumos, Valsts prezidenta paziņojumos, Ministru kabineta tiesību aktos, Ministru kabineta komitejas sēdes un Valsts sekretāru sanāksmes protokollēmumos doto uzdevumu izpildi, kā arī Ministru prezidenta doto uzdevumu (rezolūciju) izpildi (turpmāk – uzdevumi).

2. Uzdevumus, par kuru izpildi jāinformē Ministru kabinets vai kuros ir noteikta tiesību aktu projektu vai dokumentu projektu sagatavošana un iesniegšana Ministru kabinetā vai Valsts sekretāru sanāksmē, Valsts kanceleja sadarbībā ar iestādēm kontrolē saskaņā ar šo instrukciju.

3. Iestādes vadītājs vai viņa deleģēta amatpersona TAP portālā nosaka par uzdevumu izpildes kontroli atbildīgo amatpersonu iestādē.

4. Valsts kanceleja attiecībā uz šīs instrukcijas 2. punktā minētajiem uzdevumiem TAP portālā izveido uzdevumus iestādēm un izdara atzīmes atbilstoši TAP portālā pieejamiem aizpildes laukiem.

5. Valsts kancelejas kontroles vienība nodrošina iestāžu metodisko vadību vienotas uzdevumu izpildes kontroles jautājumos.

II. Likumos, Saeimas lēmumos un Valsts prezidenta paziņojumos Ministru kabinetam doto uzdevumu izpildes apzināšana un kontroles uzsākšana

6. Valsts kanceleja apzina likumos, Saeimas lēmumos, Valsts prezidenta paziņojumos Ministru kabinetam (ministrijām, padotības iestādēm un Valsts kancelejai) dotos uzdevumus, nosaka par šo uzdevumu izpildi atbildīgās iestādes atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām iestādes funkcijām un TAP portālā sagatavo apstiprināšanai Ministru prezidenta uzdevuma projektu attiecīgajam Ministru kabineta loceklim.

7. Ja iestāde nepiekrīt Ministru prezidenta dotā uzdevuma izpildei, tā četru darbdienu laikā TAP portālā sagatavo noraidīšanas pamatojumu. Pamatojumā norāda noraidīšanas iemeslu un iestādi, kurai atbilstoši iestādes funkcijām būtu piekritīgs dotais uzdevums.

8. Valsts kanceleja pēc šīs instrukcijas 7. punktā minētā noraidīšanas pamatojuma saņemšanas izvērtē, vai sniegtā informācija ir pamatota. Ja norādītā informācija:

8.1. ir pamatota, Valsts kanceleja sagatavo atkārtotu Ministru prezidenta uzdevuma projektu ar uzdevumu piekritīgajai iestādei atbilstoši šīs instrukcijas 6. punktam;

8.2. nav pamatota, Valsts kanceleja atkārtoti novirza uzdevuma izpildi šīs instrukcijas 6. punktā minētajai iestādei.

9. Ja iestāde nepiekrīt Ministru prezidenta dotā uzdevuma izpildei pēc šīs instrukcijas 8. punktā minētā uzdevuma saņemšanas, tā četru darbdienu laikā TAP portālā sagatavo noraidīšanas pamatojumu. Pamatojumā norāda noraidīšanas iemeslu un iestādi, kurai atbilstoši iestādes funkcijām būtu piekritīgs dotais uzdevums.

10. Pēc šīs instrukcijas 9. punktā minētā noraidīšanas pamatojuma saņemšanas Ministru prezidents nosaka, kurai iestādei ir piekritīgs Ministru prezidenta sagatavotais uzdevums, vai virza jautājumu izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē.

III. Uzdevumu izpildes kontrole

11. TAP portāls automātiski nosūta brīdinājumu vai atgādinājumu par uzdevuma izpildes gaitu. Pirms noteiktā uzdevuma izpildes datuma TAP portāls atbildīgajai amatpersonai nosūta brīdinājumu par uzdevuma izpildes termiņa tuvošanos, bet pēc noteiktā uzdevuma izpildes datuma – atgādinājumu par uzdevuma neizpildi. Brīdinājumam ir informatīvs raksturs, un iestāde to pieņem zināšanai. Iestāde regulāri apzina TAP portālā saņemtos brīdinājumus un atgādinājumus.

12. Iestāde pēc atgādinājuma saņemšanas sagatavo un pievieno TAP portālā informāciju par uzdevuma izpildes gaitu:

12.1. norāda, vai uzdevums ir izpildīts pilnībā, un sniedz atsauci uz pamatojuma dokumentiem;

12.2. ja uzdevums nav izpildīts vai ir izpildīts daļēji, norāda neizpildes iemeslus un iespējamo izpildes datumu. Ja TAP portālā ievietotais skaidrojums par neizpildīto uzdevumu ir aktuāls arī pēc atkārtota atgādinājuma saņemšanas, ministrijai nav pienākuma atkārtoti sagatavot un pievienot informāciju par uzdevuma izpildes gaitu.

13. Ja Ministru kabineta sēdē, Ministru kabineta komitejas sēdē vai Valsts sekretāru sanāksmē noraida tiesību akta projektu, kas ir izstrādāts, pamatojoties uz šīs instrukcijas 6. punktā minēto dokumentu, ministrijai atjauno uzdevuma izpildes kontroli. Ja tiesību akta projektu noraida ar jaunu uzdevumu, nosaka divu mēnešu uzdevuma izpildes kontroles termiņu, ja Ministru kabineta sēdes, Ministru kabineta komitejas sēdes vai Valsts sekretāru sanāksmes protokollēmumā nav noteikts cits termiņš.

14. Ja Ministru kabineta sēdē, Ministru kabineta komitejas sēdē vai Valsts sekretāru sanāksmē tiesību akta projektu neatbalsta, ministrijai nosaka divu mēnešu termiņu neatbalstītā tiesību akta projekta precizēšanai un atkārtotai iesniegšanai Ministru kabineta sēdē, Ministru kabineta komitejas sēdē vai Valsts sekretāru sanāksmē, ja Ministru kabineta sēdes, Ministru kabineta komitejas sēdes vai Valsts sekretāru sanāksmes laikā nav noteikts cits termiņš.

IV. Uzdevumu izpildes kontroles izbeigšana, atjaunošana, termiņa grozīšana un aktualitātes zaudēšana

15. Valsts kanceleja, izdarot attiecīgu atzīmi TAP portālā, izbeidz uzdevumu izpildes kontroli šādos gadījumos:

15.1. ja iestādes dokumentu projekti, kas saistīti ar to uzdevumu izpildi, kuros noteikta dokumentu sagatavošana un iesniegšana Ministru kabinetā vai Valsts sekretāru sanāksmē, ir iesniegti, izskatīti, pieņemti, akceptēti vai apstiprināti Ministru kabineta kārtības rullī un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

15.2. ja saistībā ar uzdevumiem, par kuru izpildi rakstiski jāinformē Ministru kabinets, iestāde ir iesniegusi rakstisku informāciju un tā ir atzīstama par pietiekamu;

15.3. ja pilnvarojums, kurā dots uzdevums, ir zaudējis spēku;

15.4. pamatojoties uz Ministru prezidenta rezolūciju.

16. Ja Valsts kanceleja konstatē, ka uzdevuma izpildes kontrole tika izbeigta nepamatoti, tā atjauno uzdevuma izpildes kontroli vai izveido jaunu uzdevumu TAP portālā, sniedzot pamatojumu kontroles atjaunošanai.

17. Ja uzdevums un tā izpildes termiņš noteikts likumā vai Ministru kabineta tiesību aktā, iestāde priekšlikumus par uzdevuma aktualitāti vai uzdevuma izpildes termiņa grozīšanu iesniedz attiecīga tiesību akta projekta veidā. Ministru kabineta sēdes, Ministru kabineta komitejas sēdes, Valsts sekretāru sanāksmes protokollēmumā un Ministru prezidenta dotā uzdevuma termiņu negroza.

V. Noslēguma jautājums

18. Instrukcija stājas spēkā 2021. gada 9. septembrī.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs J. Reirs
09.09.2021