Tiesību akts: spēkā esošs
Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 17/2021

Ķekavas pagastā, Ķekavas novadā 2021. gada 21. jūlijā
Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ķekavas novadā
Apstiprināti ar Ķekavas novada domes 2021. gada 21. jūlija
sēdes lēmumu Nr. 13 (prot. Nr. 5/2021)

Precizēti ar Ķekavas novada domes 2021. gada 18. augusta
sēdes lēmumu Nr. 9 (prot. Nr. 9/2021)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas
10. punktu, likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas
5. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu,
39. pantu, Ministru kabineta 2011. gada 21. jūnija noteikumu Nr. 491
"Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" 3. punktu, Ministru
kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības
mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai
publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai
" 13. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un sesku, turpmāk kopā saukti dzīvnieki, īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus, dzīvnieku reģistrācijas kārtību, un atbildību par šo noteikumu neievērošanu, nosaka kārtību kādā maksājama pašvaldības nodeva par suņa turēšanu Ķekavas novada administratīvajā teritorijā, kā arī klaiņojošu dzīvnieku izķeršanas kārtību.

2. Noteikumu prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga un kontrolē Reģionālā pašvaldības policija.

3. Ķekavas novada pašvaldība Latvijas Republikā spēkā esošo normatīvo aktu noteiktajā kārtībā organizē klaiņojošo un bez pajumtes un īpašnieka aprūpes vai uzraudzības palikušu dzīvnieku izķeršanu un izolēšanu, eitanāziju, dzīvnieku līķu savākšanu.

II. Dzīvnieku reģistrācijas kārtība

4. Ķekavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošos dzīvniekus reģistrē Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

5. Dzīvniekus, kuriem ir implantēta mikroshēma, var reģistrēt Ķekavas novada pašvaldībā Gaismas ielā 19 k-9-1, Ķekavā, Ķekavas pagastā, Ķekavas novadā, kur pašvaldības darbinieks reģistrē mājas (istabas) dzīvnieku Lauksaimniecības datu centra datu bāzē un, saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra publisko maksas pakalpojumu cenrādi, iekasē maksu par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju.

III. Pašvaldības nodevas apmērs un samaksas kārtība

6. Visām fiziskajām un juridiskajām personām par suņu turēšanu Ķekavas novada administratīvajā teritorijā ir jāmaksā ikgadēja nodeva. Nodevas likme ir 4.27 euro par vienu suni gadā.

7. Nodeva jāsāk maksāt, kad suns sasniedzis 3 (trīs) mēnešu vecumu vai 2 (divu) nedēļu laikā pēc suņa iegādes.

8. No nodevas samaksas ir atbrīvoti:

8.1. pensionāri par vienu suni, par katru nākamo dzīvnieku maksājot nodevu pilnā apmērā;

8.2. redzes invalīdi un I grupas invalīdi par visu veidu dzīvnieku turēšanu un suņu īpašnieki, kuriem pieder suņi pavadoņi, suņi asistenti, suņi terapeiti un dienesta suņi, kuri reģistrēti atbilstoši dzīvnieku reģistrācijas kārtībai;

8.3. ārpus pilsētu un ciemu turēto suņu īpašnieki, uzrādot dzīvnieku vakcinācijas pasi.

9. Ikgadējā dzīvnieku nodeva jānomaksā ne vēlāk kā līdz attiecīgā gada l. maijam Ķekavas novada pašvaldības iestādē, uzrādot dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību.

10. Samaksājot nodevu, dzīvnieka īpašniekam tiek izsniegts žetons, kura nēsāšana pie suņa kaklasiksnas nav obligāta, bet ir vēlama.

11. Ikgadējās nodevas samaksas apliecinoša žetona nozaudēšanas gadījumā mājdzīvnieka īpašniekam 1 (viena) mēneša laikā jāinformē Ķekavas novada pašvaldības atbildīgais darbinieks, kas izsniegs jaunu žetonu (uzrādot vakcinācijas apliecību).

IV. Dzīvnieku īpašnieku un turētāju pienākumi

12. Dzīvnieku īpašniekam un turētājam ir pienākums:

12.1. nodrošināt dzīvnieku turēšanu atbilstoši Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" prasībām;

12.2. nekavējoties ziņot Reģionālai pašvaldības policijai par dzīvnieka pazušanu;

12.3. nodrošināt, lai dzīvniekam, atrodoties ārpus dzīvokļa vai mājas (vai mājas iežogota pagalma), būtu aplikta kakla siksna vai cits aksesuārs, piemēram, iemauktiņi, bet bīstamam sunim jābūt arī sarkanai atšķirības lentei, ar ko apzīmē bīstamu suni.

12.4. reģistrēt mājas (istabas) dzīvnieku vienotajā mājas (istabas) dzīvnieku datubāzē; atbilstoši Ministru kabineta 2011. gada 21. jūnija noteikumu Nr. 491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" prasībām;

12.5. veikt dzīvnieku vakcināciju atbilstoši Veterinārmedicīnas likuma prasībām;

12.6. nepieļaut, ka dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī novada sabiedriskās vietās;

12.7. nevest suni pastaigā vietās, kur tas aizliegts ar aizlieguma zīmi.

V. Bezsaimnieku kaķu aprūpe un uzturēšana

13. Bezsaimnieku kaķu kolonijas reģistrē un uzskaita Ķekavas novada pašvaldības lauksaimniecības speciālists.

14. Ķekavas novada administratīvajā teritorijā dzīvojamo māju tuvumā drīkst turēt sterilizētu bezsaimnieka kaķi, ja ir nodrošināta tā labturība, apzīmēšana un barošanas vietas sakopšana.

15. Mājas dzīvniekiem paredzētā ēdiena novietošana koplietošanas telpās vai sabiedriskajās vietās, izņemot speciāli tam paredzētās un apzīmētās vietās, kā arī tuvāk par 15 metriem no sabiedriskām ēkām un daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, ir aizliegta. Personām, kas baro Mājas dzīvniekus, jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

VI. Klaiņojošu dzīvnieku izķeršana un izolācija

16. Dzīvnieki, kuri palikuši bez pajumtes un īpašnieka (turētāja) aprūpes vai uzraudzības (izņemot savvaļas dzīvnieki), uzskatāmi par klaiņojošiem. Par klaiņojošu dzīvnieku nav uzskatāms sterilizēts un atbilstoši apzīmēts (kakla siksna vai kupēts auss galiņš) kaķis, kas uzturas pilsētas vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā.

17. Klaiņojošie dzīvnieki tiek izķerti un ievietoti patversmē Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, un to izķeršanu organizē Reģionālā pašvaldības policija.

18. Lēmumu par izķeramo dzīvnieku secību pieņem klaiņojošo dzīvnieku ķērājs, izvērtējot bīstamības pakāpi.

19. Persona, piesakot izsaukumu Reģionālajai pašvaldības policijai, sniedz visu viņa rīcībā esošo informāciju par dzīvnieka atrašanās vietu, izskatu, uzvedību.

20. Nekavējoties izķerami bezpalīdzīgā stāvoklī nonākuši dzīvnieki vai tādi dzīvnieki, kas rada draudus cilvēku drošībai.

21. Dzīvnieka īpašnieks vai turētājs 14 dienu laikā var dzīvnieku saņemt atpakaļ, ierodoties Reģionālajā pašvaldības policijā, kur īpašniekam vai turētājam noformē administratīvā pārkāpuma protokolu.

22. Dzīvnieka īpašniekam vai turētājam, saņemot dzīvnieku patversmē, ir jāuzrāda dzīvnieka reģistrācijas dokuments un vakcinācijas apliecība, un jāsedz visus izdevumus, kas saistīti ar dzīvnieka noķeršanu, transportēšanu, izmitināšanu un aprūpi.

23. Izdevumus, kas saistīti ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi dzīvnieka īpašniekam nosaka atbilstoši patversmes cenrādim.

VII. Atbildība par noteikumu pārkāpšanu

24. Atbildība par šo noteikumu pārkāpšanu ir paredzēta Dzīvnieku aizsardzības likuma X nodaļā "Administratīvie pārkāpumi dzīvnieku aizsardzības jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā".

25. Šo noteikumu izpildi kontrolē un administratīvā pārkāpuma procesu par šo noteikumu pārkāpšanu veic pašvaldības policijas amatpersonas.

26. Lietas par šo noteikumu pārkāpumiem izskata Ķekavas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

27. Administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Administratīvās atbildības likumā noteiktajā kārtībā.

28. Administratīvais sods vainīgās personas neatbrīvo no pienākuma atlīdzināt šo noteikumu pārkāpšanas rezultātā radītos izdevumus, kas saistīti ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, un nodarītos zaudējumus.

VIII. Noslēguma jautājumi

29. Šie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

30. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē:

30.1. Ķekavas novada pašvaldības 2013. gada 18. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 7/2013 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ķekavas novadā";

30.2. Baldones novada domes 2014. gada 28. oktobra saistošie noteikumi Nr. 13 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Baldones novadā".

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko
Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 17/2021 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ķekavas novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsŠie saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nepieciešami, lai izdotu jaunu normatīvo aktu, kas aizstātu līdz 2021. gada 1. jūlijam pastāvošo Ķekavas un Baldones novadu pašvaldību saistošos noteikumus.
2. Īss projekta satura izklāstsNoteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas dzīvnieku īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus Ķekavas novada administratīvajā teritorijā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNoteikumu izpilde tiks nodrošināta Ķekavas novada pašvaldības budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNoteikumi šo jomu neskar.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Ķekavas novada pašvaldība, bet izpildes kontroli – Reģionālā pašvaldības policija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas nav notikušas.

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko
25.08.2021