Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 359

Rīgā 2021. gada 8. jūnijā (prot. Nr. 46 9. §)
Kārtība, kādā stipendijas atbrīvojamas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli
Izdoti saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"
9. panta sesto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā stipendijām no Ministru kabineta apstiprināto fondu vai starptautisko izglītības vai sadarbības programmu līdzekļiem piešķirams atbrīvojums no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

2. Lai fonds varētu pretendēt uz iekļaušanu ar Ministru kabineta rīkojumu apstiprinātajā sarakstā, kurā iekļauti fondi un programmas, no kuru līdzekļiem izmaksātās stipendijas atbrīvojamas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, tas līdz taksācijas gada 15. jūnijam vai 15. decembrim Finanšu ministrijā iesniedz:

2.1. iesniegumu ar lūgumu iekļaut fondu šā punkta ievaddaļā minētajā sarakstā;

2.2. Uzņēmumu reģistra lēmumu (reģistrācijas apliecību) par fonda reģistrāciju (kopiju);

2.3. fonda stipendijas nolikumu, kas noformēts atbilstoši šo noteikumu 7. punktā minētajām prasībām;

2.4. fonda statūtus (kopiju).

3. Finanšu ministrija:

3.1. 30 dienu laikā pēc attiecīgā šo noteikumu 2. punktā minētā termiņa apkopo saņemtos fondu iesniegumus un rakstveidā sniedz fondiem atbildi par to iekļaušanu vai neiekļaušanu tiesību akta projektā par grozījumiem Ministru kabineta rīkojumā, ar kuru apstiprināts šo noteikumu 2. punktā minētais saraksts;

3.2. divu mēnešu laikā pēc fondu iesniegumu apkopošanas sagatavo un iesniedz noteiktā kārtībā Ministru kabinetā šo noteikumu 3.1. apakšpunktā minēto tiesību akta projektu.

4. Izglītības un zinātnes ministrija līdz šo noteikumu 2. punktā minētajam termiņam sniedz Finanšu ministrijai informāciju par starptautiskajām izglītības vai sadarbības programmām un to izmaiņām.

5. Pēc iekļaušanas šo noteikumu 2. punktā minētajā sarakstā fonds katru stipendijas nolikumu reģistrē Valsts ieņēmumu dienestā šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

6. Fonds visu ceturksnī nodibināto stipendiju nolikumus iesniedz reģistrācijai Valsts ieņēmumu dienestā līdz ceturksnim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam.

7. Fonda stipendijas nolikumā sniedzamas šādas ziņas:

7.1. stipendijas nodibināšanas mērķis atbilstoši likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktajai stipendijas definīcijai;

7.2. prasības personām, kuras var pretendēt uz stipendijas piešķiršanu;

7.3. stipendijas piešķiršanas noteikumi;

7.4. laikposms, uz kādu stipendija tiek piešķirta;

7.5. stipendijas apmērs un tās izmaksas kārtība;

7.6. stipendijas finansēšanas avoti.

8. Valsts ieņēmumu dienests 15 dienu laikā pēc attiecīgā fonda stipendijas nolikuma saņemšanas pieņem lēmumu par nodibinātās stipendijas nolikuma reģistrāciju vai, ja iesniegtais nolikums neatbilst šo noteikumu 7. punktā minētajām prasībām, pieņem lēmumu par atteikumu to reģistrēt un informē fondu par pieņemto lēmumu.

9. Ja fonds par iepriekšējo taksācijas gadu nav iesniedzis paziņojumu, kas iedzīvotāju ienākuma nodokli regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sniedzams par taksācijas gadā piešķirtajām un izmaksātajām stipendijām, kuras saskaņā ar šiem noteikumiem nav apliekamas ar nodokli, Valsts ieņēmumu dienests pieņem lēmumu par atteikumu jauna stipendijas nolikuma reģistrēšanai.

10. Stipendija personai, kura apgūst starptautisko izglītības vai sadarbības programmu, var tikt izmaksāta arī:

10.1. ar ārvalsts mācību iestādes vai mācību programmas organizētāja starpniecību;

10.2. saskaņā ar iesniegtajiem rēķiniem, sedzot mācību maksu un ceļa izdevumus, izdevumus saistībā ar uzturēšanos mācību vietā, kā arī citus ar izbraukšanu uz ārvalsti saistītus izdevumus (atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai komandējumu un darbinieku darba braucienu izdevumu atlīdzināšanas kārtībai, nepārsniedzot noteiktās viesnīcas maksas normas).

11. Ja Valsts ieņēmumu dienests konstatē, ka fonds atkārtoti nav iesniedzis šo noteikumu 9. punktā minēto paziņojumu, Valsts ieņēmumu dienests par to informē Finanšu ministriju.

12. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001. gada 31. jūlija noteikumus Nr. 337 "Kārtība, kādā stipendijas atbrīvojamas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli" (Latvijas Vēstnesis, 2001, 115. nr.; 2009, 203. nr.).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs J. Reirs
11.06.2021