Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

Talsos 2021. gada 28. janvārī (prot. Nr. 1, 16. p., lēmums Nr. 16)
Par pabalstu krīzes situācijā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
41. panta pirmās daļas 1. punktu,
43. panta pirmās daļas 13. punktu,
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības
likuma
35. panta otro daļu
I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Talsu novada pašvaldības pabalsta krīzes situācijā (turpmāk – pabalsts) apmēru, pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību, kā arī mājsaimniecības, kurām ir tiesības saņemt pabalstu.

2. Pabalstu ir tiesības saņemt krīzes situācijā nonākušām mājsaimniecībām, kuru deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir Talsu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

II. Pabalsta piešķiršanas kārtība un apmērs

3. Pabalsta saņemšanai pabalsta pieprasītājs ne vēlāk kā viena mēneša laikā no brīža, kad iestājusies krīzes situācija, Talsu novada pašvaldības iestādē "Talsu novada Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests) vai izmantojot vienoto valsts pārvaldes pakalpojumu portālu (www.latvija.lv) iesniedz iesniegumu un dokumentus, kas apliecina krīzes situācijas apstākļus un pamato materiālas palīdzības nepieciešamību. Parakstot iesniegumu, pabalsta pieprasītājs dod Sociālajam dienestam atļauju izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju par (iesnieguma iesniedzēja) mājsaimniecību.

4. Ja šo saistošo noteikumu 3. punktā minētajā termiņā iesniegumu nav bijis iespējams iesniegt objektīvu apstākļu (t.sk. atrašanās ārstniecības iestādē, veselības problēmas, ģimenes apstākļi u.c.) dēļ, pabalsta pieprasītājs iesniegumam pievieno dokumentus, kas apliecina objektīvo apstākļu iestāšanos.

5. Pabalsta pieprasītājs iesniegumu paraksta visu mājsaimniecības pilngadīgo locekļu vārdā.

6. Pabalstu mājsaimniecībai piešķir Sociālais dienests, ja tā nonākusi krīzes situācijā, kurā katastrofas vai citu ārēju notikumu dēļ personai vairs nav iespēju izmantot ierastos problēmu risināšanas veidus, pati saviem spēkiem tā nespēj pārvarēt šo notikumu radītās sekas un tai ir nepieciešama psihosociāla vai materiāla palīdzība.

7. Pabalstu piešķir bez ienākumu izvērtēšanas mājsaimniecībai.

8. Pabalstu kalendārā gada laikā piešķir:

8.1. Mājsaimniecībai atsevišķu izdevumu apmaksai – materiāls atbalsts mājsaimniecības sociālās funkcionēšanas un neatkarīgas dzīves nodrošināšanai – līdz 150 euro vienai personai mājsaimniecībā.

8.2. Mājsaimniecībai ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai ar Sociālo un veselības jautājumu komitejas iepriekšēju lēmumu – līdz 1000 euro vienai mājsaimniecībai, ņemot vērā iepriekš neparedzēto apstākļu radīto zaudējumu sekas, tikai gadījumos, ja mājsaimniecībai nav tiesību saņemt citu valsts noteiktu pabalstu vai apdrošināšanas atlīdzību, vai tie ir nepietiekami minimālo izdevumu segšanai.

9. Sociālā dienesta lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu var apstrīdēt Talsu novada domē.

10. Talsu novada domes lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

III. Noslēguma jautājums

11. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu atzīt par spēku zaudējušiem Talsu novada domes 2018. gada 28. jūnija saistošos noteikumus Nr. 22 "Par vienreizēju pabalstu krīzes situācijā" (prot. Nr. 15, 4. punkts, lēmums Nr. 234).

Talsu novada domes priekšsēdētāja S. Pētersone
Saistošo noteikumu Nr. 3 "Par pabalstu krīzes situācijā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaInformācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsTalsu novada domes saistošo noteikumu projekts "Par pabalstu krīzes situācijā" (turpmāk – noteikumu projekts) izstrādāts saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta otro daļu.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta otrā daļa paredz, ka pašvaldība, neizvērtējot mājsaimniecības ienākumus, var piešķirt pabalstu krīzes situācijā.

2. Īss projekta satura izklāstsNoteikumu projekts paredz, ka:

‒ pabalstu krīzes situācijā ir tiesības saņemt krīzes situācijā nonākušai mājsaimniecībai, kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta ir Talsu novada administratīvajā teritorijā;

‒ pabalsts atsevišķu izdevumu apmaksai ir 150,00 euro vienai personai mājsaimniecībā;

‒ ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai ar Sociālo un veselības jautājumu komitejas lēmumu līdz 1000,00 euro mājsaimniecībai;

‒ pabalstu piešķir Talsu novada Sociālais dienests, neizvērtējot mājsaimniecības ienākumus.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuIzdevumu finansējums jau plānots 2021. gada budžetā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmAtbildīgā iestāde par saistošo noteikumu izpildi ir Talsu novada Sociālais dienests.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav attiecināms.
Talsu novada domes priekšsēdētāja S. Pētersone
24.03.2021