Tiesību akts: spēkā esošs
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 143

Rīgā 2020. gada 1. septembrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 36 4. p.)
Ziņošanas kārtība par internalizētiem norēķiniem
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Finanšu un kapitāla tirgus komisijai sniedz informāciju par norēķiniem ar finanšu instrumentiem, kuri iegrāmatoti centrālajā vērtspapīru depozitārijā un par kuriem norēķini tiek veikti, nenosūtot norēķinu instrukcijas trešajām personām (tai skaitā centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem vai citai finanšu iestādei, pie kā tiek turēti finanšu instrumenti), (turpmāk – internalizēti norēķini).

2. Noteikumi ir saistoši ieguldījumu brokeru sabiedrībām un kredītiestādēm (turpmāk – tirgus dalībnieks), kas veic internalizētus norēķinus saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 23. jūlija Regulas (ES) Nr. 909/2014 par vērtspapīru norēķinu uzlabošanu Eiropas Savienībā, centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un grozījumiem Direktīvās 98/26/EK un 2014/65/ES (turpmāk – CSDR) 9. pantu.

3. Terminu lietojums šajos noteikumos atbilst CSDR un Finanšu instrumentu tirgus likuma terminu lietojumam.

II. Norēķini, par kuriem jāsniedz ziņojums, un ziņojumā ietveramās informācijas saturs un formāts

4. Tirgus dalībnieks ziņo par internalizētiem norēķiniem, ievērojot šādu Eiropas Savienības tieši piemērojamo tiesību aktu prasības:

4.1. CSDR 9. pantu par internalizētiem norēķiniem;

4.2. Komisijas 2016. gada 11. novembra Deleģēto regulu Nr. 2017/391, ar ko Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 909/2014 papildina attiecībā uz regulatīvajiem tehniskajiem standartiem, ar kuriem sīkāk konkretizē par internalizētajiem norēķiniem veiktas ziņošanas saturu;

4.3. Komisijas 2016. gada 11. novembra Īstenošanas regulu Nr. 2017/393, ar ko nosaka īstenošanas tehniskos standartus attiecībā uz veidnēm un procedūrām ziņošanai par internalizētiem norēķiniem un attiecīgās informācijas pārsūtīšanai saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 909/2014.

5. Tirgus dalībnieks, ziņojot par internalizētiem norēķiniem, ievēro Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes pamatnostādņu Nr. ESMA70-151-367 "Pamatnostādnes par ziņošanu par internalizētiem norēķiniem saskaņā ar CSDR 9. pantu" V sadaļu "Pamatnostādnes par ziņošanu par internalizētiem norēķiniem", kurā sniegtas norādes par CSDR prasību piemērošanu dažādu scenāriju gadījumā.

III. Informācijas par internalizētiem norēķiniem nosūtīšanas kārtība

6. Tirgus dalībnieks informāciju par internalizētiem norēķiniem nosūta elektroniski, izmantojot Datu ziņošanas sistēmu (turpmāk – DZS), kuras interneta adrese ir https://dati.fktk.lv.

7. Detalizēta kārtība, kādā nosūtāma (tostarp atceļama un labojama) informācija par internalizētiem norēķiniem, noteikta DZS lietošanas instrukcijā, kas pieejama DZS.

IV. DZS lietošana

8. Tiesības nosūtīt (augšupielādēt) informāciju ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijā reģistrētiem tirgus dalībnieka DZS lietotājiem. Par reģistrētiem lietotājiem var kļūt tikai tirgus dalībnieka norādītas fiziskās personas.

9. DZS lietotāju reģistrēšana, informācijas par DZS lietotājiem labošana un lietotāja tiesību anulēšana notiek Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 18. jūnija normatīvajos noteikumos Nr. 76 "Elektroniski sagatavoto pārskatu iesniegšanas normatīvie noteikumi" noteiktajā kārtībā.

10. Tirgus dalībnieks fizisko personu, kas Finanšu un kapitāla tirgus komisijai ziņos informāciju par internalizētiem norēķiniem, nozīmē nekavējoties, tiklīdz tirgus dalībniekam iestājas pienākums ziņot informāciju par internalizētiem norēķiniem. Ja tirgus dalībnieka nozīmētā fiziskā persona ziņošanas par internalizētiem norēķiniem pienākumu pildīšanai jau ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijā reģistrēts DZS lietotājs, jauns iesniegums DZS lietotāja reģistrācijai nav jāiesniedz.

V. Noslēguma jautājums

11. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2019. gada 27. augusta noteikumi Nr. 136 "Ziņošanas kārtība par internalizētiem norēķiniem".

Finanšu un kapitāla tirgus
komisijas priekšsēdētāja S. Purgaile
15.09.2020