Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 65

Rīgā 2020. gada 4. februārī (prot. Nr. 5 10. §)
Noteikumi par speciālo līdzekļu veidiem un to glabāšanas, nēsāšanas un lietošanas kārtību Valsts ieņēmumu dienestā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu"
16.1 panta trešo daļu un 16.6 panta trešās daļas 5. punktu

1. Noteikumi nosaka Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu un muitas policijas ierēdņiem (darbiniekiem) un Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvaldes ierēdņiem (turpmāk – ierēdnis (darbinieks)) atļautos speciālo līdzekļu veidus, to glabāšanas, nēsāšanas un lietošanas kārtību.

2. Ierēdnim (darbiniekam) ir atļauti šādi speciālo līdzekļu veidi:

2.1. aktīvās aizsardzības un drošības garantēšanas līdzekļi:

2.1.1. sasiešanas līdzekļi;

2.1.2. roku dzelži, roku saites;

2.1.3. steki (nūja ar papildu rokturi vai bez tā);

2.1.4. gāzes baloniņi;

2.1.5. elektrošoka pistoles vai ierīces ar vadiem un elektrodiem;

2.2. speciālo operāciju nodrošināšanas līdzekļi:

2.2.1. transporta piespiedu apstādināšanas līdzekļi;

2.2.2. telpu atvēršanas līdzekļi.

3. Ierēdnim (darbiniekam) ir atļauts dienesta pienākumu izpildes laikā nēsāt speciālos līdzekļus.

4. Šo noteikumu 2.1. un 2.2.1. apakšpunktā noteiktos speciālos līdzekļus nēsāšanai un lietošanai izsniedz attiecīgi apmācītam un sagatavotam ierēdnim (darbiniekam).

5. Ierēdnis (darbinieks), kuram izsniegts speciālais līdzeklis, nedrīkst pieļaut tā nokļūšanu citu personu rīcībā.

6. Roku dzelžus un roku saites ierēdnis (darbinieks) nēsā tā, lai tie nevarētu izkrist un nepievērstu citu personu uzmanību. Atkarībā no saņemtā uzdevuma tos nēsā:

6.1. slēptā veidā (zem virsdrēbēm), ja ierēdnis (darbinieks) pilda pienākumus, nenēsājot formas tērpu;

6.2. atklātā veidā, ja ierēdnis (darbinieks) pilda pienākumus formas tērpā.

7. Ierēdnis (darbinieks), kas apsargā noteiktu apsardzes objektu, piedalās pārbaudēs vai nodrošina procesuālo uzdevumu izpildi, patstāvīgi pieņem lēmumu par šo noteikumu 2. punktā noteikto speciālo līdzekļu lietošanu.

8. Pirms speciālā līdzekļa lietošanas personu mutiski brīdina par to.

9. Speciālo līdzekli var lietot bez brīdinājuma, ja vilcināšanās to lietot rada tiešus draudus personas dzīvībai vai veselībai vai var izraisīt citas smagas sekas, vai šāds brīdinājums konkrētajā situācijā nav iespējams.

10. Ja personu apsardzes uzraudzībā konvojē, izmantojot transportlīdzekli, tās rokas sasien vai saslēdz roku dzelžos priekšpusē, bet, ja persona apsardzes uzraudzībā pārvietojas kājām, tās rokas var sasiet vai saslēgt roku dzelžos mugurpusē. Lietojot sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus un roku saites, ierēdnis (darbinieks), kas personu konvojē, pārliecinās, ka persona nespēj atbrīvoties no tiem.

11. Sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus vai roku saites noņem:

11.1. ēdienreižu laikā;

11.2. tiesas laikā, izņemot gadījumu, ja ir pamatotas aizdomas par iespējamu personas bēgšanu, uzbrukumu vai pretošanos;

11.3. tualetes apmeklēšanas laikā;

11.4. medicīniskās palīdzības sniegšanas laikā, ja tas apdraud personas dzīvību;

11.5. nododot pārvietojamo personu citas apsardzes uzraudzībā, izņemot gadījumus, ja lieto sasiešanas līdzekļus;

11.6. citos gadījumos, ja ir draudi personas veselībai vai dzīvībai.

12. Sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus un roku saites aizliegts izmantot smagas saslimšanas gadījumā, ja ir saņemts saslimšanu apliecinošs rakstisks ārstniecības iestādes atzinums.

13. Sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus un roku saites aizliegts izmantot ilgāk par divām stundām bez pārtraukuma.

14. Konvojējot personu gaisa kuģī, sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus vai roku saites nenoņem visā lidojuma laikā.

15. Konvojējot personu kājām, ja gaisa temperatūra ir zemāka par 0 °C, sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus vai roku saites atļauts lietot ne ilgāk kā:

15.1. vienu stundu, ja gaisa temperatūra nav zemāka par mīnus 10 °C;

15.2. pusstundu, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 10 °C.

16. Šo noteikumu 13. un 15. punktā noteiktajos gadījumos sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus vai roku saites noņem uz laiku no 15 līdz 20 minūtēm.

17. Aizliegts lietot steku, ja likumpārkāpēja ļaunprātīga nepakļaušanās ierēdņa (darbinieka) likumīgajām prasībām izpaužas kā bezdarbība. Aizliegts ar steku sist pa galvu, kaklu, vēderu vai cirkšņa rajonā.

18. Gāzes baloniņu lieto, ja nepieciešams ar sašķidrinātu gāzi īslaicīgi dezorientēt vai paralizēt personu vai dzīvnieku. Aizliegts lietot gāzes baloniņu atklātas uguns tuvumā.

19. Elektrošoka pistoles vai ierīces ar vadiem un elektrodiem lieto, ja nepieciešams ar augstsprieguma elektrisko lādiņu īslaicīgi paralizēt personu vai dzīvnieku. Lietojot elektrošoka pistoli vai ierīci ar vadiem un elektrodiem, aizliegts elektrisko lādiņu raidīt galvā, cirkšņa vai sirds rajonā.

20. Transporta piespiedu apstādināšanas līdzekļus, kas nodara mehāniskus bojājumus riepām, lieto, ja nepieciešams apturēt transportlīdzekli.

21. Transporta piespiedu apstādināšanas līdzekļus aizliegts lietot:

21.1. ar motoru darbināma divriteņa vai trīsriteņa, kā arī kvadricikla apstādināšanai;

21.2. ceļu posmos ar ierobežotu redzamību, kas ir mazāka par 100 m vienā virzienā, ceļu kāpumos vai kritumos, uz dzelzceļa pārbrauktuvēm, tuneļos, uz tiltiem, estakādēm, ceļu pārvadiem, kā arī vietās, kur šo speciālo līdzekļu lietošana var apdraudēt likumpārkāpumā neiesaistītas personas, izraisot ceļu satiksmes negadījumu.

22. Telpu atvēršanas līdzekļus lieto, ja nepieciešams iekļūt slēgtās teritorijās, ēkās vai telpās.

23. Ierēdnis (darbinieks) šo noteikumu 2.1.4., 2.1.5. un 2.2. apakšpunktā noteiktos speciālos līdzekļus lieto, ievērojot speciālā līdzekļa ražotāja instrukcijas.

24. Ierēdnis (darbinieks) šo noteikumu 2. punktā noteiktos speciālos līdzekļus glabā slēgtā galda atvilktnē, skapī vai telpā.

25. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005. gada 20. decembra noteikumus Nr. 962 "Valsts ieņēmumu dienesta finanšu policijai atļauto speciālo līdzekļu veidi, to glabāšanas, nēsāšanas un lietošanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 206. nr.).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs J. Reirs
07.02.2020