Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 29.03.2022. - 31.12.2024. / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr. 464

Rīgā 2019. gada 1. oktobrī (prot. Nr. 44 44. §)
Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm formas tērpa un atšķirības zīmju aprakstu

1. Noteikumi nosaka Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm (turpmāk – amatpersona) formas tērpa un atšķirības zīmju aprakstu (1., 2., 3., 3.1, 4., 5., 6., 7., 8. un 9. pielikums).

(MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

2. Valsts policijas un Valsts policijas koledžas amatpersonu formas tērpu un atšķirības zīmes, kuru apraksts noteikts šo noteikumu 3., 3.1 un 4. pielikumā, ievieš līdz 2024. gada 1. jūlijam. Līdz pilnīgai Valsts policijas un Valsts policijas koledžas amatpersonu formas tērpa un atšķirības zīmju ieviešanai amatpersonas ir tiesīgas nēsāt formas tērpus un atšķirības zīmes, kuru apraksts noteikts šo noteikumu 1. un 2. pielikumā.

(MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

3. Valsts robežsardzes un Valsts robežsardzes koledžas amatpersonu formas tērpu un atšķirības zīmes, kuru apraksts noteikts šo noteikumu 5. un 6. pielikumā, ievieš līdz 2021. gada 31. decembrim. Līdz pilnīgai Valsts robežsardzes un Valsts robežsardzes koledžas amatpersonu formas tērpa un atšķirības zīmju ieviešanai amatpersonas ir tiesīgas nēsāt formas tērpus un atšķirības zīmes, kuru apraksts noteikts šo noteikumu 1. un 2. pielikumā.

(MK 11.02.2021. noteikumu Nr. 97 redakcijā)

3.1 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas amatpersonu formas tērpu un atšķirības zīmes, kuru apraksts noteikts šo noteikumu 8. un 9. pielikumā, ievieš līdz 2022. gada 31. decembrim. Līdz pilnīgai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas amatpersonu formas tērpa un atšķirības zīmju ieviešanai amatpersonas ir tiesīgas nēsāt formas tērpus un atšķirības zīmes, kuru apraksts noteikts šo noteikumu 1. un 2. pielikumā.

(MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

4. Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu formas tērpu un atšķirības zīmes, kuru apraksts noteikts šo noteikumu 7. pielikumā, ievieš līdz 2024. gada 31. decembrim. Līdz Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu formas tērpa un atšķirības zīmju ieviešanai amatpersonas ir tiesīgas nēsāt formas tērpus un atšķirības zīmes, kuru apraksts noteikts šo noteikumu 1. un 2. pielikumā.

(MK 24.08.2021. noteikumu Nr. 575 redakcijā)

5. Grozījumi šo noteikumu 1. un 2. pielikumā attiecībā uz Ieslodzījuma vietu pārvaldes formas tērpu un atšķirības zīmju apraksta svītrošanu stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

(MK 24.08.2021. noteikumu Nr. 575 redakcijā; minētie grozījumi iekļauti noteikumu redakcijā uz 01.01.2025.)

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Iekšlietu ministrs S. Ģirģens
1. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Iestāžu amatpersonu formas tērpa apraksts

(Pielikums MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā; grozījumi pielikumā attiecībā uz Ieslodzījuma vietu pārvaldes formas tērpu un atšķirības zīmju apraksta svītrošanu stājas spēkā 01.01.2025. un iekļauti noteikumu redakcijā uz 01.01.2025., sk noteikumu 5. punktu)

1. Formas tērpa krāsas

1. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona) (izņemot ģenerāli) formas tērpam noteiktas šādas krāsas:

1.1. tumši zila – Valsts policijas un Valsts policijas koledžas (turpmāk – Valsts policija) amatpersonas formas tērpam;

1.2. melna – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas (turpmāk – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests) un Iekšējās drošības biroja amatpersonas formas tērpam;

1.3. tumši pelēka – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas ikdienas formas tērpam;

1.4. tumša haki – Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas formas tērpam;

1.5. tumši zaļa vai melna – Valsts robežsardzes un Valsts robežsardzes koledžas (turpmāk – Valsts robežsardze) amatpersonas formas tērpam;

1.6. balta – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pulkveža, pulkvežleitnanta un majora formas tērpa parādes (svētku) žaketēm.

2. Pulkveža formas tērpa bikšu uzšuvumiem un visiem apmalojumiem noteiktas šādas krāsas:

2.1. karmīnsarkana – Valsts policijas, Iekšējās drošības biroja, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pulkveža formas tērpam;

2.2. gaiši zaļa – Valsts robežsardzes pulkveža formas tērpam.

3. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu ģenerāļa formas tērpam noteiktas šādas krāsas:

3.1. tumši zila – Valsts policijas ģenerāļa formas tērpam;

3.2. melna – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Iekšējās drošības biroja ģenerāļa formas tērpam;

3.3. tumša haki – Ieslodzījuma vietu pārvaldes ģenerāļa formas tērpam;

3.4. tumši zaļa – Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam;

3.5. balta – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ģenerāļa formas tērpa parādes žaketēm.

4. Ģenerāļa formas tērpa bikšu iekantēm, uzšuvumiem un visiem apmalojumiem noteiktas šādas krāsas:

4.1. karmīnsarkana – Valsts policijas, Iekšējās drošības biroja, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ģenerāļa formas tērpam;

4.2. gaiši zaļa – Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam.

2. Vīriešu ziemas mētelis (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

5. Pieguloša silueta mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām, ar nobīdītu triju pogu aizdari un piecām apdares pogām. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz mugurpuses vidukļa līnijas ar divām pogām piepogāts savilktnis. Iešūta apkakle ar atlokiem, piepogājama kažokādas apkakle (pulkveža mētelim – piepogājama karakulādas apkakle melnā krāsā, uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes pulkveža formas tērpam – gaiši zaļā krāsā)). Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Uz kreisās piedurknes – dienesta emblēma. Valsts robežsardzes amatpersonai uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Apkakles stūros – zīmotne "LV" (Valsts robežsardzei – bez zīmotnes) (1. attēls).


1. attēls

6. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes ģenerālim – pieguloša silueta mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām, ar nobīdītu triju pogu aizdari un piecām apdares pogām. Iešūta apkakle ar atlokiem. Apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Piepogājama karakulādas apkakle melnā krāsā. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz mugurpuses vidukļa līnijas ar divām pogām piepogāts savilktnis. Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā) ar vienu pogu. Ģenerāļa iestādes vadītāja (izņemot iestādes padotībā esošas koledžas vadītāju) uzplečus var papildināt ar iestādes simboliku un ozollapām. Uz kreisās piedurknes – ar metalizētiem diegiem izšūta attiecīgās iestādes emblēma. Valsts robežsardzes amatpersonai uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Sānu kabatām, apkaklei, priekšējai aizdares malai, savilktņiem un uzplečiem apmalojums karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā) (2. attēls).


2. attēls

3. Vīriešu vasaras mētelis (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām, izņemot Valsts policiju)

7. Mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar līstīti, ar nobīdītu divu pogu aizdari un četrām apdares pogām. Iešūta atlokāma apkakle. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes – dienesta emblēma. Valsts robežsardzes amatpersonai uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Apkakles stūros – zīmotne "LV" (Valsts robežsardzei – bez zīmotnes). Uz piedurknes līstītes – viena poga (3. attēls).


3. attēls

8. Ģenerālim – mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar līstīti, nobīdīto divu pogu aizdari un četrām apdares pogām. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā) ar vienu pogu. Ģenerāļa iestādes vadītāja (izņemot iestādes padotībā esošas koledžas vadītāju) uzplečus var papildināt ar iestādes simboliku un ozollapām. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes – ar metalizētiem diegiem izšūta attiecīgās iestādes emblēma. Valsts robežsardzes amatpersonai uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Apkaklei un priekšējai aizdares malai apmalojums karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā) (4. attēls).


4. attēls

4. Sieviešu ziemas mētelis (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

9. Mētelis ar piecu pogu aizdari. Priekšpuse ar atsevišķi piegrieztām sānu daļām un iegrieztām sānu kabatām ar pārloku. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Iešūta atlokāma apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Ģenerālei uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu karmīnsarkanā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā) krāsā ar vienu pogu. Ģenerāles iestādes vadītājas (izņemot iestādes padotībā esošas koledžas vadītāju) uzplečus var papildināt ar iestādes simboliku un ozollapām. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma. Apkakles stūros – zīmotne "LV" (Valsts robežsardzei – bez zīmotnes). Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Apkaklei un priekšējai aizdares malai apmalojums karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā). Uz piedurknes – trīs pogas. Valsts robežsardzes amatpersonai uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma (5. attēls).


5. attēls

5. Sieviešu vasaras mētelis (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām, izņemot Valsts policiju)

10. Taisna silueta mētelis ar nobīdītu divu pogu aizdari un divām apdares pogām. Priekšpuse ar krūšu iešuvēm un iegrieztām sānu kabatām ar līstīti. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Ģenerāles mētelim uz plecu vīlēm no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā) ar vienu pogu. Ģenerāles iestādes vadītājas (izņemot iestādes padotībā esošas koledžas vadītāju) mēteļa uzplečus var papildināt ar iestādes simboliku un ozollapām. Uz vidukļa līnijas – josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma. Apkakles stūros – zīmotne "LV" (Valsts robežsardzei – bez zīmotnes). Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Uz piedurknes līstītes – viena poga. Uz Valsts robežsardzes amatpersonas mēteļa labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma (6. attēls).


6. attēls

6. Ziemas virsjaka (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

11. Pagarināta taisna silueta ūdensnecaurlaidīga auduma virsjaka ar siltinātu atpogājamu oderi un melnu kažokādas apkakli (pulkveža virsjakai – piepogājama karakulādas apkakle melnā krāsā), četrām uzšūtām (divām krūšu un divām sānu) kabatām ar spiedpogu pārloku, četrām iegrieztām kabatām (viena uz kreisās piedurknes (ar rāvējslēdzēju) un trīs iekškabatas). Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un piecu spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar piešūtām trikotāžas aprocēm. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu spiedpogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros – zīmotne "LV" (Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām – bez zīmotnes). Ar rāvējslēdzēju piestiprināma kapuce ar oderi. Virsjakas jostas daļā – no iekšpuses savelkama josta. Valsts policijas amatpersonas virsjakas mugurdaļā plecu līmenī izvietots uzraksts "POLICIJA". Valsts robežsardzes amatpersonas virsjaka papildināta ar atstarojošo elementu. Valsts policijas un Valsts robežsardzes amatpersonas virsjakas jostas daļā sānos divas cilpas. Valsts policijas un Valsts robežsardzes amatpersonas virsjakai uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma, Valsts robežsardzes amatpersonas virsjakai uz labās piedurknes – Valsts robežsardzes struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma (7. attēls).


7. attēls

12. Ģenerālim – pagarināta taisna silueta ūdensnecaurlaidīga auduma virsjaka ar piepogājamu karakulādas apkakli melnā krāsā, četrām uzšūtām (divām krūšu un divām sānu) kabatām ar spiedpogu pārloku, piecām iegrieztām kabatām (divas uz piedurknēm (ar rāvējslēdzēju) un trīs iekškabatas). Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar piešūtām aprocēm. Uz plecu vīlēm no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā) ar vienu pogu. Ģenerāļa iestādes vadītāja (izņemot iestādes padotībā esošas koledžas vadītāju) uzplečus var papildināt ar iestādes simboliku un ozollapām. Uz kreisās piedurknes – ar metalizētiem diegiem izšūta attiecīgās iestādes emblēma. Uz Valsts robežsardzes amatpersonas virsjakas labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Uzpleči, apkakle un krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā). Virsjakas jostas daļā – no iekšpuses savelkama josta (8. attēls).


8. attēls

7. Īsā ziemas virsjaka (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

13. Ūdensnecaurlaidīga auduma virsjaka ar siltinātu atpogājamu oderi un apkakli, divām uzšūtām krūšu kabatām ar spiedpogu pārloku, divām iegrieztām sānu kabatām ar rāvējslēdzēju, vienu iegrieztu kabatu uz kreisās piedurknes (ar rāvējslēdzēju) un trim iekškabatām. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un četru spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar vienas spiedpogas aizdari. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma. Uz Valsts robežsardzes amatpersonas virsjakas labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Ģenerāļa virsjakai uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā) ar vienu pogu. Ģenerāļa iestādes vadītāja (izņemot iestādes padotībā esošas koledžas vadītāju) uzplečus var papildināt ar iestādes simboliku un ozollapām. Apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Uz kreisās piedurknes – ar metalizētiem diegiem izšūta attiecīgās iestādes emblēma. Ar rāvējslēdzēju piestiprināma kapuce ar oderi. Virsjakas apakšmala ar jostu un diviem savilktņiem. Valsts policijas amatpersonu virsjakām mugurdaļā plecu līmenī izvietots uzraksts "POLICIJA". Uzpleči, apkakle un krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā). Valsts robežsardzes amatpersonu virsjaka papildināta ar atstarojošo elementu (9. attēls).


9. attēls

8. Ziemas bikses (puskombinezons) (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

14. Ūdensnecaurlaidīga auduma puskombinezons ar siltinātu oderi un divām iegrieztām sānu kabatām ar rāvējslēdzēju. Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un trim spiedpogām (10. attēls).


10. attēls

9. Virsjaka (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

15. Virsjaka ar vienrindas triju pogu aizdari un vienas pogas aizdari uz jostas. Priekšpuse ar divām uzšūtām krūšu kabatām ar pārloku un ar divām iekškabatām. Pārloki piepogājami ar vienu pogu. Virs labās kabatas – personas identifikācijas zīme, Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta un Aviācijas inženiertehniskā dienesta amatpersonai virs kreisās kabatas – Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta un Aviācijas inženiertehniskā dienesta atpazīšanas zīme. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu un divām vertikālām ielocēm. Piedurknes ar piešūtu aproci un divu pogu aizdari. Uz plecu vīlēm uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma. Apkakles stūros – zīmotne "LV", Valsts robežsardzei – zīmotne stilizēta burta R veidā. Virsjakas apakšmala ar jostu, kuras sānu daļās iestrādāta gumija. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas virsjakai uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā. Uz Valsts robežsardzes amatpersonas virsjakas labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Valsts robežsardzes ģenerālim – apkakles apmales līdz atlokiem un krūšu kabatas pārloki apstrādāti ar apmalojumu gaiši zaļā krāsā, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā (11. attēls).


11. attēls

10. Kombinētās bikses (ziemas bikses) (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām, izņemot Valsts policiju)

16. Bikses ar vidukļa līnijā piešūtu jostu, rāvējslēdzēja aizdari priekšpusē (vidus vīlē), sprādzi uz jostas un cilpām, divām pogām bikšu sašaurinātajā apakšdaļā un pēdsloksni (valkāšanai zābakos) ar divām pogām. Uz jostas – astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu. Ziemas bikses (tikai Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām) – ar iepogājamu silto oderi (12. attēls).


12. attēls

11. Vīriešu virskrekls (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām, izņemot Valsts policiju)

17. Pieguloša silueta virskrekls ar vienrindas piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu katrā pārlokā, uzpleču pārvalkiem un īsām vai garām piedurknēm. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma. Apkakles stūros – zīmotne "LV" (13. attēls).


13. attēls

12. Lauka formas tērps (Valsts robežsardzes amatpersonām)

18. Taisna silueta virskrekls ar vienrindas piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas, divām uzšūtām krūšu kabatām ar divām pogām katrā pārlokā. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu. Iešūtas divvīļu garās piedurknes ar elkoņu vietā uzšūtiem pastiprinājumiem no tāda paša auduma. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta un Aviācijas inženiertehniskā dienesta amatpersonai virs kreisās krūšu kabatas – Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta un Aviācijas inženiertehniskā dienesta atpazīšanas zīme. Uz kreisās piedurknes Valsts robežsardzes emblēma, uz labās – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Bikses ar rāvējslēdzēja aizdari. Uz jostas – septiņas cilpas, sānos divi savilktņi. Priekšpusē – divas iegrieztas sānu kabatas. Ceļgalu vietā uzšūti pastiprinājumi no tāda paša auduma. Bikšu staru sānu daļā – divas uzšūtas kabatas ar pārloku, aizpogājamas ar divām pogām. Mugurpuses labajā pusē – viena iegriezta kabata ar pārloku, aizpogājama ar divām pogām. Mugurpusē uzšūts bikšu sēdvietas pastiprinājums no tāda paša auduma. Pie bikšu galiem piešūtas regulējamas cilpas (14. attēls).


14. attēls

13. Vīriešu žakete (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

19. Taisna silueta žakete ar divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu katrā pārlokā, divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām. Priekšpuse ar vienrindas četru pogu aizdari. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme, Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta un Aviācijas inženiertehniskā dienesta amatpersonai virs kreisās krūšu kabatas – Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta un Aviācijas inženiertehniskā dienesta atpazīšanas zīme, bet Iekšējās drošības biroja amatpersonai virs kreisās krūšu kabatas – Iekšējās drošības biroja atpazīšanas zīme. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonu formas tērpam uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma. Valsts robežsardzes amatpersonām uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Iekšējās drošības biroja amatpersonām uz labās piedurknes – uzšuve ar izšūtu Latvijas Republikas karoga attēlu un uzrakstu "LATVIJA". Apkakles stūros – zīmotne "LV", Valsts robežsardzei – zīmotne stilizēta burta R veidā (15. attēls).


15. attēls

20. Ģenerālim – taisna silueta žakete ar nobīdīto divu pogu aizdari un divām apdares pogām, divām uzšūtām krūšu kabatām ar pārloku, divām iegrieztām sānu kabatām ar aizpogājamu pārloku un divām iekškabatām. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām, uzpleči ar vienu pogu. Uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā) ar vienu pogu, apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļā krāsā). Ģenerāļa iestādes vadītāja (izņemot iestādes padotībā esošas koledžas vadītāju) uzplečus var papildināt ar iestādes simboliku un ozollapām. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma. Valsts robežsardzes amatpersonām uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā (16. attēls).


16. attēls

14. Bikses (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

21. Bikses ar rāvējslēdzēja aizdari (vīriešu biksēm – priekšpusē vidus vīlē, sieviešu biksēm – sānos labajā pusē). Uz jostas – astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu (sieviešu biksēm – bez kabatas). Pulkveža biksēm uz bikšu ārējās vīles – divi uzšuvumi karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes pulkveža formas tērpam – gaiši zaļā krāsā) (17. attēls).


17. attēls

22. Ģenerālim – bikses ar piešūtu jostu vidukļa līnijā, rāvējslēdzēja aizdari priekšpusē (vidus vīlē). Uz jostas – astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu. Bikšu ārējās vīlēs no karmīnsarkana (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļa) auduma iešūtas iekantes un divi uzšuvumi (18. attēls).


18. attēls

15. Vīriešu parādes žakete (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

23. Taisna silueta žakete ar divu pogu aizdari un četrām apdares pogām. Priekšpuse ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārlokiem, kreisajā pusē augšā – iegrieztā kabata ar līstīti un divām iekškabatām (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonu formas tērpam – ar divām uzšūtām krūšu kabatām un aizpogājamu pārloku). Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme, Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta un Aviācijas inženiertehniskā dienesta amatpersonai virs kreisās krūšu kabatas – attiecīgi Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta vai Aviācijas inženiertehniskā dienesta atpazīšanas zīme. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām. Uz plecu vīlēm – uzpleči (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pulkveža, pulkvežleitnanta un majora formas tērpam – izšūti ar metalizētiem zeltītas krāsas diegiem; Iekšējās drošības biroja amatpersonai – izšūti ar metalizētiem sudraba krāsas diegiem) ar vienu pogu un iešūtām dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Valsts policijas amatpersonas formas tērpam uzpleču apmale apstrādāta ar lentīti dzeltenā krāsā. Mugurdaļa – ar vīli. Uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī sānu kabatu pārloki (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas formas tērpam – arī krūšu kabatu pārloki) un piedurknes apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes amatpersonas formas tērpam – gaiši zaļā krāsā). Uz kreisās piedurknes izšūta iestādes emblēma. Valsts robežsardzes amatpersonām uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma; emblēma un speciālās dienesta pakāpes uz uzpleča vai uzpleču pārvalka izšūtas ar metalizētiem zeltītas krāsas diegiem. Iekšējās drošības biroja amatpersonai – uz kreisās piedurknes emblēma; emblēma un speciālās dienesta pakāpes uz uzpleča vai uzpleču pārvalka izšūtas ar metalizētiem sudraba krāsas diegiem un uz labās piedurknes izšūta uzšuve ar Latvijas Republikas karoga attēlu un uzrakstu "LATVIJA". Apkakles stūros – zīmotne "LV" ar iekšējo apdari tumši sarkanā krāsā. Valsts robežsardzei – zīmotne stilizēta burta R veidā (19. attēls).


Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes amatpersonas parādes žakete
(izņemot Valsts robežsardzes amatpersonas)


Valsts robežsardzes amatpersonas parādes žakete
19. attēls

16. Vīriešu parādes bikses (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

24. Bikses ar piešūtu jostu un rāvējslēdzēja aizdari. Uz jostas – astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē), atsevišķi piegrieztām sānu daļām un kabatām sānu vīlēs. Mugurdaļa ar divām iešuvēm un vienu kabatu ar līstīti un pogu. Vecākajiem virsniekiem uz bikšu ārējās vīles – divas uzšuves karmīnsarkanā krāsā (20. attēls).


20. attēls

25. Ģenerālim – bikses ar piešūtu jostu vidukļa līnijā, rāvējslēdzēja aizdari priekšpusē (vidus vīlē). Uz jostas – astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu. Bikšu ārējās vīlēs no karmīnsarkana (Valsts robežsardzes ģenerāļa formas tērpam – gaiši zaļa) auduma iešūtas iekantes un divi plati uzšuvumi (21. attēls).


21. attēls

17. Sieviešu žakete (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

26. Pieguloša silueta žakete ar nobīdītu divu pogu aizdari un četrām apdares pogām. Valsts robežsardzes amatpersonas žakete – puspieguloša silueta auduma žakete ar nobīdītu divu pogu aizdari un divām apdares pogām. Priekšpuse ar četrām iešuvēm un divām iegrieztām sānu kabatām ar pārlokiem. Kreisajā pusē augšā – iegrieztā kabata ar līstīti. Labajā pusē kreisās krūšu kabatas līmenī – personas identifikācijas zīme. Mugurpuse ar vīli. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma. Valsts robežsardzes amatpersonai uz žaketes labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Emblēma un speciālā dienesta pakāpe uz uzpleča vai uzpleču pārvalka izšūta ar metalizētiem zeltītas krāsas diegiem. Elkoņa vīle beidzas ar šķēlumu un trim apdares pogām. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Apkakles stūros – zīmotne "LV". Valsts robežsardzes amatpersonas formas tērpam – zīmotne stilizēta burta R veidā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Iekšējās drošības biroja amatpersonas formas tērpam uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā. Valsts robežsardzes amatpersonas parādes žaketes uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu gaiši zaļā krāsā. Valsts policijas amatpersonas parādes žaketes uzpleču apmale apstrādāta ar lentīti dzeltenā krāsā. Uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī kabatu pārloki un piedurknes apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (22. attēls).


Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonas žakete
(izņemot Valsts robežsardzes amatpersonas)


Valsts robežsardzes amatpersonas žakete
22. attēls

18. Sieviešu svārki (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

27. Svārki ar oderi, vidukļa līnijā piešūtu jostu un rāvējslēdzēja aizdari, mugurpuses vīlē uz jostas – vienas pogas aizdare. Priekšpuse ar divām iešuvēm. Mugurpuse ar divām iešuvēm, vīli un šķēlumu. Valsts robežsardzes amatpersonas svārkiem uz jostas piecas cilpas (23. attēls).


Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonas svārki
(izņemot Valsts robežsardzes amatpersonas)


Valsts robežsardzes amatpersonas svārki
23. attēls

19. Sieviešu blūze ar garām piedurknēm (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

28. Pieguloša silueta blūze ar vienrindas piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar divām uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas vienvīles piedurknes ar piešūtu aproci un vienas pogas aizdari. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Virs kreisās krūšu kabatas – uzšuve ar iestādes nosaukumu. Valsts policijas amatpersonas blūzes priekšpusē zem apkakles iešūtas divas pogas kaklasaites stiprināšanai (24. attēls).


24. attēls

29. Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonai – virs svārkiem valkājama blūze ar vienrindas četru pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu katrā pārlokā, ar uzplečiem, kuru viens gals iešūts piedurknes vīlē, bet otrs piepogājams ar vienu pogu, un īsām vai garām piedurknēm. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas vienvīles piedurknes (blūze ar garām piedurknēm – ar piešūtu aproci un vienas pogas aizdari). Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Blūzes apakšmala ar jostu un divu pogu aizdari (25. attēls).


25. attēls

20. Sieviešu blūze ar īsām piedurknēm (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

30. Pieguloša silueta blūze ar vienrindas piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar divām uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas īsas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Virs kreisās krūšu kabatas – uzšuve ar iestādes nosaukumu. Valsts policijas amatpersonu blūzēm priekšpusē zem apkakles iešūtas divas pogas kaklasaites stiprināšanai (26. attēls).


26. attēls

21. Vīriešu krekls ar garām piedurknēm (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

31. Krekls ar septiņu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Virs kreisās krūšu kabatas – uzšuve ar iestādes nosaukumu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas vienvīles piedurknes ar piešūtu aproci un vienas pogas aizdari. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm (27. attēls).


27. attēls

32.  Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonai – virs biksēm valkājams virskrekls ar vienrindas četru pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu katrā pārlokā, ar uzplečiem, kuru viens gals iešūts piedurknes vīlē, bet otrs piepogājams ar vienu pogu, un īsām vai garām piedurknēm. Iešūtas vienvīles piedurknes. Virskreklam ar garām piedurknēm piešūta aproce un vienas pogas aizdare. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūta apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Virskrekla apakšmala ar jostu un divu pogu aizdari (28. attēls).


28. attēls

22. Vīriešu krekls ar īsām piedurknēm (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

33. Krekls ar septiņu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Virs kreisās krūšu kabatas – uzšuve ar iestādes nosaukumu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm (29. attēls).


29. attēls

23. Polo krekls (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

34. Valsts policijas amatpersonai – tumši zilas vai baltas krāsas trikotāžas polo krekls ar īsām iešūtām piedurknēm, vienrindas triju pogu aizdari pa aizdarsloksni, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu katrā pārlokā. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme, virs kreisās krūšu kabatas – uzšuve ar iestādes nosaukumu. Krekla mugurdaļā plecu līmenī gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma, uz labās piedurknes var būt struktūrvienības emblēma (30. attēls).


30. attēls

35. Iekšējās drošības biroja amatpersonai – baltas krāsas trikotāžas polo krekls ar īsām iešūtām piedurknēm, vienrindas triju pogu aizdari pa aizdarsloksni, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu katrā pārlokā. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma (31. attēls).


31. attēls

36.  Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonai – haki krāsas trikotāžas polo krekls ar īsām iešūtām piedurknēm, vienrindas triju pogu aizdari pa aizdarsloksni, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu katrā pārlokā. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes zīmēm. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma (32. attēls).


32. attēls

37. Valsts robežsardzes amatpersonai – tumši zaļas, melnas vai baltas krāsas trikotāžas polo krekls ar īsām iešūtām piedurknēm, vienrindas triju pogu aizdari pa aizdarsloksni. Iešūta apkakle. Krekla priekšdaļā krūšu līmenī uzšūtas divas simetriskas sešstūra krūšu kabatas ar rāvējslēdzēju. Virs krūšu kabatām katrā pusē uzšūta melna līplente – vieta personas identifikācijas zīmei un iestādes uzšuvei. Abos plecu galos iešūts taisnstūra uzplecis. Tā vaļīgais trijstūrgals piepogājams plecu vīlei ar pogu. Gar apkakles, uzpleču, kabatu, pārloku, piedurkņu atloku griezto malu, apdarloksnes ārmalām stepēta nošuve (33. attēls).


33. attēls

38. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonai – melnas krāsas trikotāžas polo krekls ar īsām iešūtām piedurknēm, vienrindas triju pogu aizdari pa aizdarsloksni, divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu katrā pārlokā. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Virs labās krūšu kabatas – personas identifikācijas zīme. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma (34. attēls).


34. attēls

24. Sieviešu veste (Valsts robežsardzes amatpersonām)

39. Tumši zaļa puspieguloša silueta veste ar reljefu griezumu priekšpusē un vienrindas triju pogu aizdari. V veida kakla izgriezums. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Trīs iegrieztas kabatas ar līstīti – divas sānu un kreisajā pusē krūšu līmenī. Mugurpuse puspieguloša griezuma, vidukļa daļā dekoratīva josta ar divām pogām (35. attēls).


35. attēls

25. Kaklasaite (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

40. Kaklasaite karmīnsarkanā krāsā (36. attēls).


36. attēls

26. Sieviešu kaklasaite (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

41. Dubultšuvuma kaklasaite karmīnsarkanā krāsā ar baltu lenti pa vidu. Piepogājama ar divām pogām (37. attēls).


37. attēls

27. Sieviešu kakla apsējs (Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām)

42. Divkārtīgs figurāls kakla apsējs karmīnsarkanā krāsā. Gar kakla apsēja taisno malu ar divām taisnām šuvēm katrā malā piešūta balta ripsa lente (38. attēls).


38. attēls

28. Cimdi (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

43. Ādas cimdi melnā krāsā vai adīti cimdi tumši zilā, zaļā, brūnā, baltā vai melnā krāsā.

29. Šalle (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

44. Adīta šalle tumši zilā, zaļā, brūnā, baltā vai melnā krāsā.

30. Ieročjosta un siksna (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

45. Ieročjosta un siksna melnā vai tumši brūnā krāsā. Bikšu siksna – melnā vai tumši brūnā krāsā.

31. Parādes josta (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

46. Dzeltena auduma lente ar ieaustu apmalojumu un zīmējumu karmīnsarkanā krāsā, Valsts robežsardzes amatpersonas (izņemot kuģošanas līdzekļu amatpersonas) formas tērpam – gaiši zaļā krāsā. Valsts robežsardzes kuģošanas līdzekļu amatpersonai – melna bez zīmējuma un ar iekšpusē apšūtu melnu korsāžas lenti. Ovāla sprādze no dzeltena metāla ar reljefu simetrisku ozollapu dekoru un mazā valsts ģerboņa attēlu. Valsts robežsardzes amatpersonai josta papildināta ar divām maksts turētāja piekabināmām lentēm, uz katras lentes divas ovālas sprādzes no dzeltena metāla ar reljefu simetrisku ozollapu dekoru un mazā valsts ģerboņa attēlu. Pie vienas no divām maksts turētāja piekabināmām lentēm piestiprināta ķēde ar dzeltena metāla āķīti (39. attēls).


Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonas parādes josta (izņemot Valsts robežsardzi)


Valsts robežsardzes amatpersonas parādes josta (izņemot kuģošanas līdzekļu amatpersonas)


Valsts robežsardzes kuģošanas līdzekļu amatpersonas parādes josta
39. attēls

32. Pulovers (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

47. Adīts pulovers. Uz pleciem un piedurknēm – auduma uzšuves. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Uz piedurknēm virs elkoņiem uzšūtas kabatas. Uz kreisās piedurknes kabatas – dienesta emblēma. Valsts robežsardzes amatpersonai uz pulovera labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma. Krūšu daļas labajā pusē kakla izgriezuma apakšdaļas līmenī – personas identifikācijas zīme. Valsts policijas amatpersonai – apaļš vai trīsstūrveida kakla izgriezums. Valsts robežsardzes amatpersonai – apaļš kakla izgriezums. Personas identifikācijas zīme izvietota pulovera priekšā, skaitot vienu ceturtdaļu pulovera garuma no labā pleca vīles uz leju (40. attēls).


40. attēls

33. Ziemas cepure (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

48. Cepure no ūdensnecaurlaidīga vai pusvilnas auduma ar piepogājamu melnu kažokādas uzmali (pulkveža cepurei – karakulādas uzmale melnā krāsā) un nagu, virs naga piestiprināta melna siksniņa (Valsts robežsardzes pulkvedim, pulkvežleitnantam, majoram, kapteinim, virsleitnantam un leitnantam – pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā), priekšpuses vidū – kokarde (41. attēls). Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonai – adīta ziemas cepure ar kokardi priekšpuses vidū. Valsts robežsardzes amatpersonas lauka formas ziemas cepure ir adīta (42. attēls).


41. attēls


42. attēls

49. Ģenerālim cepures priekšējā un aizmugurējā siena, virsdaļa un karakulādas uzmale melnā krāsā. Karakulādas uzmale piepogājama ar spiedpogām. Cepures augšējās daļas apmale apstrādāta ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa cepurei – gaiši zaļā krāsā). Pamatnes priekšpusē ar divām pogām piestiprināta pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā. Cepures priekšpusē nags, apšūts ar ozollapu dekoru zelta krāsā. Cepures priekšpuses vidū – kokarde ar krāsainu lielā valsts ģerboņa attēlu (43. attēls).


43. attēls

34. Sieviešu vasaras cepure (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

50. Ovālas formas cepure ar nagu. Priekšējā daļā – melna siksniņa, kas galos piestiprināta ar divām pogām. Priekšpuses vidū – kokarde. Valsts policijas amatpersonas cepures sānsienu pamatnes vīlē – apmalojums karmīnsarkanā krāsā (44. attēls). Valsts policijas amatpersonas parādes cepures priekšējā daļā – pīta dekoratīvā aukliņa zelta krāsā, kas galos piestiprināta ar divām pogām (45. attēls). Valsts robežsardzes amatpersonas cepure tumši zaļā krāsā (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Iekšējās drošības biroja amatpersonas cepure melnā krāsā), ovālas formas, ar dubultu stiprinātu uzlocītu apmali. Sānsienas pamatnes vīlē apmalojums gaiši zaļā krāsā, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas cepurei – karmīnsarkanā krāsā. Priekšpuses vidū – kokarde. Cepures priekšējā daļā – melna siksniņa (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts robežsardzes pulkvedes, pulkvežleitnantes, majores, kapteines, virsleitnantes un leitnantes cepurei pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā), kas galos piestiprināta ar divām pogām. Cepures iekšpusē apakšmala apšūta ar ripsa lenti (46. attēls).


44. attēls. Sieviešu vasaras cepure Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām (izņemot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu)


45. attēls. Sieviešu vasaras parādes cepure Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām (izņemot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu)


46. attēls. Vasaras cepure Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Iekšējās drošības biroja amatpersonām

35. Laiviņcepure (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām, izņemot Valsts policiju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu)

51. Cepure, ko veido divas sānsienas, pamatne un uzmale. Sānsienu pamatnes vīlē un gar uzmales malu – apmalojums karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes amatpersonas formas tērpam – gaiši zaļā krāsā). Priekšpuses vidū – kokarde (47. attēls).


47. attēls

36. Berete (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām, izņemot Valsts policiju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu)

52. Filca berete attiecīgajam dienestam atbilstošā formas tērpa krāsā. Priekšpuses vidū – kokarde (48. attēls).


48. attēls

37. Vasaras cepure (naģene) (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

53. Cepure ar ovālas formas augšējo daļu, pamatni un apmali. Priekšpusē – nags. Augšējās daļas šķautnes apmale un augšējās daļas stiprinājuma vieta pie pamatnes apstrādāta ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes amatpersonas formas tērpam – gaiši zaļā krāsā). Pamatnes priekšpusē ar divām pogām sānos piestiprināta pīta dekoratīvā aukliņa zelta krāsā. Pamatnes priekšpuses vidū – kokarde. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pulkvedim, pulkvežleitnantam un majoram parādes cepures augšējā daļa baltā krāsā (49. attēls).


49. attēls

54. Ģenerālim – cepure ar ovālas formas augšējo daļu, pamatni un apmali. Priekšpusē nags, kurš apšūts ar ozollapu dekoru zelta krāsā. Augšējās daļas šķautnes apmale un augšējās daļas stiprinājuma vieta pie pamatnes apstrādāta ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā (Valsts robežsardzes ģenerāļa cepurei – gaiši zaļā krāsā). Pamatnes priekšpusē ar divām pogām piestiprināta pīta dekoratīva aukliņa zelta krāsā. Pamatnes priekšpuses vidū – kokarde ar krāsainu lielā valsts ģerboņa attēlu (50. attēls).


50. attēls

38. Žokejcepure (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

55. Auduma žokejcepure ar pagarinātu nagu, priekšpuses vidū – kokarde (51. attēls). Ģenerālim cepures nags apšūts ar ozollapu dekoru zelta krāsā (52. attēls).


51. attēls


52. attēls

39. Lietusmētelis (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām, izņemot Valsts policiju)

56. Brīva silueta ūdensnecaurlaidīga auduma mētelis ar piešūtu kapuci. Priekšpuse ar septiņu spiedpogu aizdari, iegrieztām sānu kabatām un diviem roku izgriezumiem ar spiedpogu. Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz piedurknēm un lietusmēteļa apakšējā daļā – gaismu atstarojoša lente (53. attēls).


53. attēls

40. Apmetnis (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām, izņemot Valsts policiju)

57. Ūdensnecaurlaidīga auduma apmetnis ar atlokāmu apkakli un kapuci, kas piepogāta ar četrām pogām. Priekšpuse ar iegriezumu, aizpogājama ar piecām pogām. Priekšpusē rokām divi izgriezumi, kas aizpogājami ar divām pogām.

41. Lauka formas tērps (Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām)

58. Vasaras lauka formas tērps – vasaras kostīms attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā, apakškrekls ar īsām piedurknēm, saišu zābaki, vasaras cepure un ieroču josta.

59. Ziemas lauka formas tērps – ziemas kostīms attiecīgajam dienestam atbilstošā krāsā, saišu zābaki, ziemas cepure, ieroču josta, šalle un cimdi.

42. Vasaras formas tērps (Valsts policijas amatpersonām)

60. Auduma virsjaka ar piecu vienrindas pogu slēpto aizdari un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas, virsjakas priekšdaļā divas uzšūtas kabatas ar pārloku. Virs labās kabatas – personas identifikācijas zīme. Virs kreisās kabatas – uzšuve ar iestādes nosaukumu. Mugurdaļa ar atdaļu, zem atdaļas plecu līmenī gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA", uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu. Iešūtas divvīļu garās piedurknes. Piedurknes ar piešūtu aproci ar vienu pogu (54. attēls).


54. attēls

61. Auduma bikses – viduklī piešūta josta ar astoņām cilpām un diviem savilktņiem, aizdare ar rāvējslēdzēju un divām pogām. Priekšdaļā divas iegrieztas sānu kabatas. Bikšu sānu daļā divas uzšūtas kabatas ar pārloku. Bikšu ceļgala vietā uzšūti pastiprinājumi no tāda paša auduma, mugurdaļā viena iegriezta kabata ar pārloku (55. attēls).


55. attēls

43. Dežūrformas komplekts (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām)

62. Dežūrformas virskrekls no auduma melnā krāsā. Taisna silueta, ar vienrindas piecu pogu aizdari (slēptu) pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Jakas priekšdaļā divas uzšūtas kabatas ar pārloku. Virs katras kabatas – līplente uzšuvju piestiprināšanai. Jakas abos plecu galos iešūts uzplecis, kurš piepogāts ar vienu pogu. Mugurdaļā atsevišķi piegriezta plecu daļa, no kuras iešūtas divas vertikālas brīvas ieloces. Ieloces ārmala stepēta ar divām paralēlām nošuvēm. Uz kreisās piedurknes piešūta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēma (56. attēls).


56. attēls

63. Dežūrformas bikses no auduma melnā krāsā ar rāvējslēdzēja aizdari un vienu pogu uz jostas. Uz jostas – astoņi jostas turētāji un divi savilktņi. Priekšpusē – divas iegrieztas sānu kabatas un ceļgalu līmenī uzšūtas tāda paša auduma uzlikas. Uz abām bikšu starām simetriski pret sānu vīli uzšūta kabata ar pārloku, aizpogājama ar vienu pogu. Mugurpusē – viena iegriezta kabata ar pārloku, aizpogājamu ar vienu pogu (57. attēls).


57. attēls

64. Taisna silueta trikotāžas krekls melnā krāsā ar īsām piedurknēm, apaļš kakla izgriezums. Uz kreisās piedurknes – iestādes emblēma (58. attēls).


58. attēls

44. Kombinezons (Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta amatpersonām)

65. Kombinezons no kokvilnas auduma (Rib-Stop tips) vai no karstumizturīga materiāla ar ugunsdrošiem diegiem (Nomex tips) olīvkrāsā. Kombinezona priekšpusē aizdare ar divpusēju rāvējslēdzēju, josta regulējama ar Velcro tipa lentes aizdari. Piedurkņu manšetes regulējamas ar rāvējslēdzēju vai Velcro tipa lentes aizdari. Uz kreisās piedurknes – kabata dokumentiem ar uzšūtām kabatiņām pildspalvām. Uz krūtīm – divas iešūtas kabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Kombinezona bikšu daļas sānu vīlēs – divas kabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Kombinezona bikšu daļas augšstilba zonā – divas uzšūtas kabatas ar rāvējslēdzēja aizdari un kabatiņa nazim. Bikšu lejasdaļā (aizmugurē) – divas uzšūtas sānu kabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Virs krūšu kabatām un uz piedurknēm piešūtas Velcro tipa lentes "cilpiņu" daļas emblēmu stiprināšanai. Uz kreisās piedurknes – Valsts robežsardzes emblēma, uz labās piedurknes – Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes emblēma. Kombinezona priekšējā labajā pusē – starptautiskās operācijas emblēma, kombinezona priekšējā kreisajā pusē – Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta pilota pazīšanas zīme un informācija par pilotu, kombinezona priekšējā kreisajā pusē virs Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta pilota pazīšanas zīmes un informācijas par pilotu – uzšuve ar Latvijas Republikas karogu un uzrakstu LATVIJA. Visas uzšuves ir noņemamas.

45. Apavi (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām)

66. Apavi – melnā krāsā.

46. Vīriešu parādes tērps (Valsts robežsardzes amatpersonām)

67. Bikses no tumši zaļa auduma ar rāvējslēdzēja aizdari. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm. Uz bikšu ārējās vīles – divi zeltītas krāsas uzšuvumi. Fraka no tumši zaļa pusvilnas auduma, puspieguloša silueta ar nobīdīto triju pogu aizdari un trim apdares pogām ar ķēdīti. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām. Apkakle – iešūta, ar atlokiem no atlasa. Mugurpuse puspieguloša griezuma ar dekoratīvu jostu un divām pogām. Veste – balta atlasa. Vestes priekšpuse puspieguloša, ar vienrindas četru pogu aizdari, V veida kakla izgriezumu. Mugurpuse puspieguloša.

47. Sieviešu parādes tērps (Valsts robežsardzes amatpersonām)

68. Svārki no tumši zaļa auduma, taisni, pagarināti, ar oderi, ar vidukļa līnijā piešūtu jostu un slēptu rāvējslēdzēja aizdari. Priekšdaļa ar divām iešuvēm. Mugurdaļa ar divām iešuvēm, vidusvīli un šķēlumu, kurš nostiprināts ar slīpu nošuvi. Uz svārku ārējās vīles piešūta lente gaiši zaļā krāsā. Žakete no tumši zaļa pusvilnas auduma, puspieguloša. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Apkakle – iešūta, ar atlokiem no atlasa. Aizdare ar četrām pogām ar ķēdīti. Mugurpuse puspieguloša. Blūze – balta zīda, puspieguloša, ar vienrindas slēpto četru pogu aizdari un vienas pogas aizdari pie apkakles. Apkakle iešūta. Iešūtas vienvīles piedurknes.

48. Flīsa jaka (Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām)

69. Taisna silueta flīsa jaka ar centrālo divpusēja rāvējslēdzēja aizdari un pretsloksni vēja aizturei. Priekšpusē pleca atdaļas un stāva savienojumā – uzlikumvīle. Pleca atdaļām priekšdaļa un mugurdaļa no membrānas materiāla. Labajā puspriekšdaļā krūšu līmenī uzšūta līpaizdares josla atšķirības zīmei. Priekšdaļā krūšu līmenī kreisajā pusē iestrādāta kabata ar rāvējslēdzēju. Abās puspriekšdaļās iestrādātas divas simetriskas slīpas sānkabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Uz kreisās piedurknes uzšūta figūrveida līpaizdare emblēmai. Piedurkņu elkoņdaļas nostiprinātas ar figūrveida elkoņu uzliku no membrānas materiāla, kas iestrādāta uzlikumvīlē. Jakai iešūta stāvapkakle ar pārloku rāvējslēdzēja galviņas nosegšanai. Virsjakas lejasmalas piekļāvuma regulēšanai malas tunelī iestrādāta savelkama aukla ar savilktni. Abām puspriekšdaļām horizontāli iestrādātas tīkliņa drānas iekškabatas ar līpaizdari. Gar rāvējslēdzēja aizdari, apakšmalu, kabatām apdares nošuve. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem (59. attēls).


59. attēls

2. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Iestāžu amatpersonu formas tērpa atšķirības zīmju apraksts

1. Iestāžu amatpersonu formas tērpa aksesuāru, pazīšanas zīmju un uzšuvju apraksts

1. Uzpleči (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām) izgatavoti no auduma attiecīgā formas tērpa krāsā un piestiprināti pie apģērba ar pogu. Uzpleču pārvalki izgatavoti no auduma attiecīgā formas tērpa krāsā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas (turpmāk – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests) un Iekšējās drošības biroja amatpersonu formas tērpam uzpleču apmales apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā, bet šā dienesta pulkveža, pulkvežleitnanta un majora parādes formas tērpam izšūtas atšķirības zīmes ar metalizētiem zeltītas krāsas diegiem un Iekšējās drošības biroja amatpersonas formas tērpam – ar metalizētiem sudraba krāsas diegiem. Valsts policijas un Valsts policijas koledžas (turpmāk – Valsts policija) amatpersonas parādes (svētku) formas tērpam uzpleču apmales apstrādātas ar apmalojumu karmīnsarkanā krāsā, uzšūtu zeltītas krāsas lentīti, atšķirības zīmes izgatavotas no dzeltena metāla vai izšūtas ar zeltītas vai sudrabotas krāsas diegiem.

2. Kaklasaites saspraude (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām, izņemot Valsts policiju) – metāla saspraude:

2.1. Iekšējās drošības biroja un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas formas tērpam – vidū vairogs, pa diagonāli – valsts karoga krāsu salikums, virs vairoga – trīs piecstaru zvaigznes zelta krāsā (1. attēls);

1. attēls

2.2. Valsts robežsardzes un Valsts robežsardzes koledžas (turpmāk – Valsts robežsardze) amatpersonas formas tērpa saspraudes vidū – vairogs zaļā krāsā (kuģošanas līdzekļu amatpersonai – melnā krāsā) ar zelta krāsas apmali. Vairoga vidū stilizēts burts R zelta krāsā, no vairoga uz abām pusēm ozollapas (2. attēls);

2. attēls

2.3. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas formas tērpa saspraudes vidū – dzeltena astoņstaru zvaigzne. Zvaigznes centrā – dzeltens aplis, aiz kura malām redzamas sarkanas grieķu krusta daļas, apļa centrā uz melna fona sakrustoti cirvīši dzeltenā krāsā, virs kuriem vairogs ar zilu trijstūri centrā, zem vairoga un cirvīšiem horizontāli, puslokā uz leju izliekta sarkanbaltsarkana lente ar pārlocītām un trijstūrī iegrieztām sānu malām (3. attēls).

3. attēls

3. Sieviešu kakla apsēja saspraude (Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām) – dzeltena metāla gredzenveida saspraude:

3.1. Valsts robežsardzes amatpersonas saspraudes priekšējā daļā – vairogs zaļā krāsā ar dzeltenu apmali. Vairoga vidū – stilizēts burts R dzeltenā krāsā. No vairoga uz abām pusēm – ozollapas (4. attēls);

 

4. attēls

3.2. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas saspraude – dzeltens aplis, kuram simetriski pa vidu izvietota dzeltena astoņstaru zvaigzne. Zvaigznes centrā – dzeltens aplis, aiz kura malām redzamas sarkanas grieķu krusta daļas, apļa centrā uz melna fona sakrustoti cirvīši dzeltenā krāsā, virs kuriem vairogs ar zilu trijstūri centrā, zem vairoga un cirvīšiem horizontāli, puslokā uz leju izliekta sarkanbaltsarkana lente ar pārlocītām un trijstūrī iegrieztām sānu malām (5. attēls).

 

5. attēls

4. Zīmotne (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām):

4.1. zīmotnes burti "LV" apakšējā daļā savienoti. Burtu apmales – reljefas, vidusdaļa – padziļināta uz visu formas tērpa apkakļu stūriem (izņemot kreklu apkakles un kažokādas apkakles) zelta, sudraba vai karmīnsarkanā krāsā (6. attēls);

6. attēls

4.2. ģenerāļa formas tērpam – ozollapas formas zīmotne. Divas apakšējā daļā savienotas ar zelta vai sudraba krāsas diegiem izšūtas atšķirīga izmēra ozollapas (7. attēls);

7. attēls

4.3. Valsts robežsardzes amatpersonas formas tērpam – vairoga formas zīmotne zaļā krāsā (kuģošanas līdzekļu personālam – melnā krāsā) ar zelta krāsas apmali. Vairoga vidū – stilizēts burts R zelta krāsā uz visu formas tērpa apkakļu stūriem (izņemot kreklu, polo kreklu, lauka virskreklu, ziemas virsjaku, īso ziemas virsjaku) (8. attēls).

8. attēls

5. Pogas (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām):

5.1. poga no dzeltena vai sudraba krāsas oksidēta metāla. Uz pogas – reljefs mazā valsts ģerboņa attēls un apmale (9. attēls);

9. attēls

5.2. poga no dzeltena vai sudraba krāsas oksidēta metāla. Uz pogas – reljefs mazā valsts ģerboņa attēls un apmale (10. attēls).

10. attēls

6. Kokarde (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām):

6.1. mazliet ieliekta dzeltena vai sudraba krāsas metāla vai uz auduma izšūta vai presēta kokarde ar ozollapu vainagā ietvertu uz priekšu izvirzītu mazā valsts ģerboņa attēlu. Mazais valsts ģerbonis var būt krāsains (11. attēls);

11. attēls

6.2. ģenerālim – mazliet ieliekta dzeltena vai sudraba krāsas metāla kokarde ar krāsainu lielā valsts ģerboņa attēlu (12. attēls).

12. attēls

7. Akselbantes (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām) – akselbantes no auklām dzeltenā (zelta) krāsā ar zeltītiem metāla uzgaļiem (13. attēls).

13. attēls

8. Uzšuves un pazīšanas zīmes (Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām):

8.1. visu Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām uz formas tērpa ir uzšuves melnā krāsā ar attiecīgās amatpersonas vārda pirmo burtu un uzvārdu (personas identifikācijas zīme). Uzšuvei ir dzeltena vai sudraba krāsas apmale un burti dzeltenā vai sudraba krāsā. Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām – plastikāta piespraude melnā krāsā ar attiecīgās amatpersonas vārda pirmo burtu un uzvārdu. Piespraudei apmale zeltītā krāsā, bet piespraudes vidusdaļā izvietots amatpersonas vārda pirmais burts un uzvārds (burti zeltītā krāsā). Piespraude stiprināma pie ziemas virsjakas, virsjakas, vīriešu žaketes, krekla, sieviešu blūzes, pulovera, polo krekla virs labās krūšu kabatas, bet pie sieviešu žaketes – labajā pusē kreisās krūšu kabatas līmenī;

8.2. Valsts policijas amatpersonai uz formas tērpa krekla virs kreisās krūšu kabatas ir uzšuve melnā krāsā ar dzeltenu uzrakstu "POLICIJA". Apkārt uzšuvei – dzeltena apmale (14. attēls);

14. attēls

8.3. Valsts robežsardzes amatpersonai uz formas tērpa krekla (blūzes) virs kreisās krūšu kabatas ir uzšuve melnā krāsā ar dzeltenu uzrakstu "ROBEŽSARDZE". Apkārt uzšuvei – dzeltena apmale (15. attēls);

15. attēls

8.4. Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta un Aviācijas inženiertehniskā dienesta amatpersonai uz formas tērpa (virsjakas, žaketes, parādes žaketes, lauka formas virskrekla, kombinezona) ir Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta un Aviācijas inženiertehniskā dienesta pazīšanas zīme – krāsainas Valsts robežsardzes emblēmas un zeltītu spārnu kombinācija. Zīme izgatavota no dzeltena metāla vai izšūta uz auduma, vai presēta (16. attēls);

16. attēls

8.5. Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta amatpersonai – izšūta pilota identifikācijas zīme ar attiecīgās amatpersonas dienesta pakāpi un amatpersonas vārda pirmo burtu un uzvārdu. Zīme melnā krāsā ar apmali dzeltenā krāsā. Uzraksti izšūti dzeltenā krāsā. Zīmei piešūta Velcro tipa stiprinājuma "āķīšu" daļa, komplektā ietilpst Velcro tipa stiprinājuma "cilpiņu" daļa zīmes stiprināšanai pie kombinezona;

8.6. Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienesta amatpersonai – uzšuve ar Latvijas Republikas karogu un uzrakstu LATVIJA. Izšuvums veikts ar zelta, baltas, sarkanas, sudraba krāsas diegiem;

8.7. Iekšējās drošības biroja amatpersonai uz formas tērpa labās piedurknes ir uzšuve melnā krāsā ar izšūtu Latvijas Republikas karoga attēlu un uzrakstu "LATVIJA" (17. attēls). Uz formas tērpa krekla virs kreisās krūšu kabatas ir uzšuve melnā krāsā ar sudraba krāsas uzrakstu "IEKŠĒJĀS DROŠĪBAS BIROJS". Apkārt uzšuvei – sudraba krāsas apmale (18. attēls);

17. attēls

 

18. attēls

8.8. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonai uz formas tērpa krekla (blūzes) virs kreisās krūšu kabatas ir uzšuve melnā krāsā ar dzeltenu uzrakstu "VUGD". Apkārt uzšuvei – dzeltena apmale (19. attēls);

19. attēls

8.9. Valsts policijas koledžas, Valsts robežsardzes koledžas un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas kadetam uzpleča vidū visā tā garumā pa horizontāli 10 mm plata dzeltena josla (20. attēls).

20. attēls

2. Iestāžu amatpersonu dienesta pakāpju atšķirības zīmju apraksts

9. Ierindniekam nav atšķirības zīmju (21. attēls).

21. attēls

10. Kaprālim – 25 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli viena 10 mm plata dzeltena vai sudraba krāsas josla (22. attēls).

22. attēls

11. Seržantam – 25 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli divas 10 mm platas dzeltenas vai sudraba krāsas joslas (23. attēls).

23. attēls

12. Virsseržantam – 25 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli viena 20 mm plata dzeltena vai sudraba krāsas josla (24. attēls).

24. attēls

13. Virsniekvietniekam – 17 mm attālumā no uzpleča apakšējās daļas pa vertikāli viena 10 mm plata dzeltena vai sudraba krāsas josla un viena 3 mm augsta dzeltena vai sudraba krāsas metāla (vai izšūta ar zeltītas vai sudrabotas krāsas diegiem) zīmotne nošķeltas četrstūra piramīdas veidā. Katras sānu plaknes vidējā trešdaļa – ar trim šķēlumiem, pārējās virsmas – ar rievotu faktūru. Malu garums – 12 mm. Uz augšējās šķēluma plaknes – apaļš vainadziņš ar gludu izcilni vidū (25. attēls).

25. attēls

14. Leitnantam – divas 3 mm augstas dzeltena vai sudraba krāsas metāla (vai izšūtas ar zeltītas vai sudrabotas krāsas diegiem) zīmotnes nošķeltas četrstūra piramīdas veidā. Katras sānu plaknes vidējā trešdaļa – ar trim šķēlumiem, pārējās virsmas – ar rievotu faktūru. Malu garums – 12 mm. Uz augšējās šķēluma plaknes – apaļš vainadziņš ar gludu izcilni vidū (26. attēls).

26. attēls

15. Virsleitnantam – trīs 3 mm augstas dzeltena vai sudraba krāsas metāla (vai izšūtas ar zeltītas vai sudrabotas krāsas diegiem) zīmotnes nošķeltas četrstūra piramīdas veidā. Katras sānu plaknes vidējā trešdaļa – ar trim šķēlumiem, pārējās virsmas – ar rievotu faktūru. Malu garums – 12 mm. Uz augšējās šķēluma plaknes – apaļš vainadziņš ar gludu izcilni vidū (27. attēls).

27. attēls

16. Kapteinim – četras 3 mm augstas dzeltena vai sudraba krāsas metāla (vai izšūtas ar zeltītas vai sudrabotas krāsas diegiem) zīmotnes nošķeltas četrstūra piramīdas veidā. Katras sānu plaknes vidējā trešdaļa – ar trim šķēlumiem, pārējās virsmas – ar rievotu faktūru. Malu garums – 12 mm. Uz augšējās šķēluma plaknes – apaļš vainadziņš ar gludu izcilni vidū (28. attēls).

28. attēls

17. Majoram – viena 5 mm augsta dzeltena vai sudraba krāsas metāla (vai izšūta ar zeltītas vai sudrabotas krāsas diegiem) zīmotne astoņstaru zvaigznes veidā. Šķautnes ar rievotu faktūru. Uz augšējās šķēluma plaknes – vainadziņš (diametrs – 4 mm) ar gludu izcilni vidū (29. attēls).

29. attēls

18. Pulkvežleitnantam – divas 5 mm augstas dzeltena vai sudraba krāsas metāla (vai izšūtas ar zeltītas vai sudrabotas krāsas diegiem) zīmotnes astoņstaru zvaigznes veidā. Šķautnes ar rievotu faktūru. Uz augšējās šķēluma plaknes – vainadziņš (diametrs – 4 mm) ar gludu izcilni vidū (30. attēls).

30. attēls

19. Pulkvedim – trīs 5 mm augstas dzeltena vai sudraba krāsas metāla (vai izšūtas ar zeltītas vai sudrabotas krāsas diegiem) zīmotnes astoņstaru zvaigznes veidā. Šķautnes ar rievotu faktūru. Uz augšējās šķēluma plaknes – vainadziņš (diametrs – 4 mm) ar gludu izcilni vidū (31. attēls).

31. attēls

20. Ģenerālim – pīne no četrām zelta vai sudraba krāsas auklām (32. attēls).

32. attēls

3. Iestāžu emblēmu apraksts

21. Valsts policijai un Valsts policijas koledžai – vairogveida emblēma ar zīmējumu dzeltenā un baltā krāsā uz melna fona. Emblēmas centrā baltā aplī dzeltens auseklītis, uz kura izvietots balts zobens ar lejup vērstu asmeni. Uz emblēmas uzraksts ar dzelteniem burtiem – "LATVIJAS VALSTS", ar baltiem burtiem – "POLICIJA" (33. attēls).

33. attēls

22. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžai – vairogveida emblēma ar līnijas kontūru dzeltenā krāsā gar malu uz melna fona. Majora, pulkvežleitnanta, pulkveža parādes formas tērpam – vairogveida emblēma uz balta fona. Augšējā daļā uzraksts ar tumši sarkaniem burtiem – "VALSTS UGUNSDZĒSĪBAS UN GLĀBŠANAS DIENESTS". Emblēmas centrā izvietota dzeltena astoņstaru zvaigzne. Zvaigznes centrā – sarkans aplis, aiz kura malām redzamas tumši sarkanas grieķu krusta daļas. Apļa centrā uz dzeltenu krustotu cirvīšu fona izvietots vairogs ar sarkanām malām. Vairoga centrā uz oranža fona izvietots vienādmalu trijstūris zilā krāsā. Zem vairoga un cirvīšiem horizontāli puslokā uz leju izliekta sarkanbaltsarkana lente ar pārlocītām un trijstūrī iegrieztām sānu malām (34. attēls).

34. attēls

23. Valsts robežsardzei – emblēma ar kontūru dzeltenā krāsā gar malu. Vairoga augšējā daļā – trīs zvaigznes dzeltenā krāsā uz melna fona. Vidusdaļā – valsts robežstabs ar svītrotu dalījumu sarkanā un baltā krāsā (vienādā platumā). Kreisajā pusē robežstabam – sarkans lauva, labajā pusē – sudraba grifs, abi ar ķetnām tur uzslieto robežstabu. Lauvas un grifa mēle – dzeltenā krāsā. Zem lauvas un grifa, kā arī zem valsts robežstaba pamatnes – ozolzaru vītne zaļā krāsā. Apakšējā daļā – sarkanbaltsarkana lente (35. attēls).

35. attēls

24. Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldei – emblēma, kuru veido vairogs ar kontūru dzeltenā krāsā. Vairogs rombveida formā ar izliektām malām. Uz vairoga virsmas centrā atrodas vanaga attēls (vanags brūnā krāsā ar melnas krāsas iezīmētu stilizēto spārnu svītrojumu un putna kontūru). Sākoties no romba apakšas, virzienā uz uzšuves malām un uz augšu atrodas divas zaļas krāsas ozollapu vītnes ar dzeltenām ozolzīlēm. Lapu vītnes sākas tieši pie robežstaba pamatnes. Uzšuves vidū atrodas robežstabs balti sarkanā krāsā. Virs robežstaba atrodas trīs dzeltenas piecstaru zvaigznes. Vairogu papildina lokveida elements ar kontūru dzeltenā krāsā, kurā ir izvietots uzraksts ar teritoriālās pārvaldes nosaukumu, izkārtotu divās rindās: augšējā rindā – AVIĀCIJAS, apakšējā rindā – PĀRVALDE. Uzšuves pamatnes augšējā daļa un apakšējās daļas ārējā kontūra ir gaiši zilā krāsā (36. attēls).

36. attēls

25. Ieslodzījuma vietu pārvaldei – emblēma uz formas tērpa kreisās piedurknes. Emblēmas pamatne tumši zaļā krāsā, gar tās malu kontūra, bet centrā – saule, kuras stari iespīd logā. Apakšējā daļā uzraksts – "IeVP". Kontūra, centra zīmējums un uzraksts dzeltenā krāsā (37. attēls).

37. attēls

26. Iekšējās drošības birojam – emblēma pie speciālā formas tērpa labās piedurknes. Emblēmai ir apaļa forma, un tās centrā izvietots stilizēts dzirnakmens sudraba krāsā. Augšējā daļā uzraksts "IEKŠĒJĀS DROŠĪBAS BIROJS" sudraba krāsā, apakšējā daļā uzraksts "LATVIJAS REPUBLIKA" sudraba krāsā. Apkārt emblēmai apmalojums sudraba krāsā (38. attēls).

38. attēls

Iekšlietu ministrs S. Ģirģens
3. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Valsts policijas un Valsts policijas koledžas amatpersonu formas tērpa apraksts

(Pielikums MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

Valsts policijas un Valsts policijas koledžas amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona) formas tērpu (1.–7. attēls) veido šādas savstarpēji komplektējamas sastāvdaļas:

1. Polo krekls ar īsām piedurknēm.

2. Polo krekls ar garām piedurknēm.

3. Virsjaka.

4. Bikses.

5. Lietus bikses.

6. Lietus jaka.

7. Ziemas jaka.

8. Modulārā uzkabes veste.

9. Laiviņcepure.

10. Cepure ar nagu.

11. Adīta cepure.

12. Ausaine.

13. Šalle.

14. Cimdi.

15. Termoveļa.

16. Bikšu josta.

17. Apavi un zeķes.


1. attēls. Amatpersonu formas tērpa kopskats. 1. piemērs


2. attēls. Amatpersonu formas tērpa kopskats. 2. piemērs


3. attēls. Amatpersonu formas tērpa kopskats. 3. piemērs


4. attēls. Amatpersonu formas tērpa kopskats. 4. piemērs


5. attēls. Amatpersonu formas tērpa kopskats. 5. piemērs


6. attēls. Amatpersonu formas tērpa kopskats. 6. piemērs


7. attēls. Amatpersonu formas tērpa kopskats. 7. piemērs

1. Polo krekls ar īsām piedurknēm – polo krekls (8. un 9. attēls) tumši zilā, pelēkā vai baltā krāsā. Priekšdaļā kreisajā pusē krūšu līmenī uzraksts "POLICIJA". Priekšdaļā labajā pusē krūšu līmenī personas identifikācijas zīme, zem tās – dienesta pakāpes atšķirības zīme. Muguras daļā gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma, zem tās – Valsts policijas emblēma. Uz labās piedurknes kabata.


8. attēls. Polo krekls ar īsām piedurknēm tumši zilā krāsā. Priekšpuse


9. attēls. Polo krekls ar īsām piedurknēm tumši zilā krāsā. Mugurpuse

2. Polo krekls ar garām piedurknēm – polo krekls (10.–12. attēls) tumši zilā, pelēkā vai baltā krāsā. Priekšdaļā kreisajā pusē krūšu līmenī uzraksts "POLICIJA". Priekšdaļā labajā pusē krūšu līmenī personas identifikācijas zīme, zem tās – dienesta pakāpes atšķirības zīme. Muguras daļā gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma, zem tās – Valsts policijas emblēma. Uz labās piedurknes kabata.


10. attēls. Polo krekls ar garām piedurknēm tumši zilā krāsā. Priekšpuse


11. attēls. Polo krekls ar garām piedurknēm tumši zilā krāsā. Mugurpuse


12. attēls. Polo krekls ar garām piedurknēm tumši zilā krāsā. Sānskats

3. Virsjaka – elastīga, vēja un ūdensnecaurlaidīga virsjaka (13.–15. attēls) tumši zilā krāsā. Uz piedurknēm gaismu atstarojošas joslas. Priekšdaļā kreisajā pusē krūšu līmenī gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Priekšdaļā labajā pusē krūšu līmenī personas identifikācijas zīme, zem tās – dienesta pakāpes atšķirības zīme. Muguras daļā gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma, zem tās – Valsts policijas emblēma.


13. attēls. Virsjaka. Priekšpuse


14. attēls. Virsjaka. Mugurpuse


15. attēls. Virsjaka. Sānskats

4. Bikses (16.–18. attēls) tumši zilā krāsā ar staru sānos un galos iestrādātu gaismu atstarojošu lenti ar uzrakstu "POLICIJA" vai bez šādas lentes.


16. attēls. Bikses. Priekšpuse


17. attēls. Bikses. Mugurpuse


18. attēls. Bikses. Sānskats

5. Lietus bikses – ūdensnecaurlaidīgas brīvas formas lenču bikses (19.–21. attēls) tumši zilā krāsā ar paaugstinājumu muguras centrā. Staru galos gaismu atstarojoša lente ar uzrakstu "POLICIJA".


19. attēls. Lietus bikses. Priekšpuse


20. attēls. Lietus bikses. Mugurpuse


21. attēls. Lietus bikses. Sānskats

6. Lietus jaka – ūdensnecaurlaidīga virsjaka ar kapuci (22.–24. attēls) augstas redzamības dzeltenā vai tumši zilā un augstas redzamības dzeltenā krāsā. Priekšdaļā, muguras daļā un uz piedurknēm gaismu atstarojoša lente ar uzrakstu "POLICIJA". Priekšdaļā kreisajā pusē krūšu līmenī gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Priekšdaļā labajā pusē krūšu līmenī personas identifikācijas zīme, zem tās – dienesta pakāpes atšķirības zīme. Muguras daļā gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma, zem tās – Valsts policijas emblēma.


22. attēls. Lietus jaka tumši zilā un augstas redzamības dzeltenā krāsā. Priekšpuse


23. attēls. Lietus jaka tumši zilā un augstas redzamības dzeltenā krāsā. Mugurpuse


24. attēls. Lietus jaka tumši zilā un augstas redzamības dzeltenā krāsā. Sānskats

7. Ziemas jaka – ūdensnecaurlaidīga siltināta virsjaka ar kapuci (25.–27. attēls) augstas redzamības dzeltenā vai tumši zilā un augstas redzamības dzeltenā krāsā. Priekšdaļā, muguras daļā un uz piedurknēm gaismu atstarojoša lente ar uzrakstu "POLICIJA". Priekšdaļā kreisajā pusē krūšu līmenī gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Priekšdaļā labajā pusē krūšu līmenī personas identifikācijas zīme, zem tās – dienesta pakāpes atšķirības zīme. Muguras daļā gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma, zem tās – Valsts policijas emblēma.


25. attēls. Ziemas jaka tumši zilā un augstas redzamības dzeltenā krāsā. Priekšpuse


26. attēls. Ziemas jaka tumši zilā un augstas redzamības dzeltenā krāsā. Mugurpuse


27. attēls. Ziemas jaka tumši zilā un augstas redzamības dzeltenā krāsā. Sānskats

8. Modulārā uzkabes veste – regulējama garuma un platuma uzkabes veste (28.–30. attēls) augstas redzamības dzeltenā krāsā. Priekšdaļā kreisajā pusē krūšu līmenī gaismu atstarojošs uzraksts "POLICIJA". Priekšdaļā labajā pusē krūšu līmenī personas identifikācijas zīme, zem tās – dienesta pakāpes atšķirības zīme. Priekšdaļā krūšu līmenī, aizmugures daļā – lāpstiņu līmenī gaismu atstarojoša lente ar uzrakstu "POLICIJA". Veste papildināma ar uzkabes sistēmā iestiprināmām daudzfunkcionālām kabatām – luktura kabatu, gāzes baloniņa kabatu, rokudzelžu kabatu un steka kabatu, kā arī ar taktisko uzkabes jostu ekipējuma izvietošanai.


28. attēls. Modulārā uzkabes veste. Priekšpuse


29. attēls. Modulārā uzkabes veste. Mugurpuse


30. attēls. Modulārā uzkabes veste. Sānskats

9. Laiviņcepure – cepure (31. attēls) tumši zilā krāsā ar pelēku iemalojumu. Priekšpusē vidū izvietota Valsts policijas kokarde.


31. attēls. Laiviņcepure

10. Cepure ar nagu – oderēta cepure ar nagu (33. attēls) tumši zilā krāsā ar pelēku iemalojumu. Priekšpusē vidū izvietota Valsts policijas kokarde.


33. attēls. Cepure ar nagu

11. Adīta cepure – cepure ar atloka daļu (34. attēls) tumši zilā krāsā. Priekšdaļā atlocījuma vidū piešūts austs Valsts policijas kokardes attēls.


34. attēls. Adīta cepure

12. Ausaine – siltināta ūdensnecaurlaidīga ausaine (35. attēls) tumši zilā un melnā krāsā. Priekšpusē izvietots mīkstas formas nags, kurš piestiprināms pie ausaines ar spiedpogām. Naga centrā izvietota Valsts policijas kokarde. Sānos pagarinātas pieausu daļas, kas sastiprināmas kopā uzlocītā stāvoklī virs cepures vai zem zoda ar spiedpogu.


35. attēls. Ausaine

13. Šalle – tuneļveida šalle tumši zilā krāsā. Šalles apakšmalā uzraksts "POLICIJA".

14. Cimdi – ūdensnecaurlaidīgi siltināti cimdi melnā krāsā ar uzrakstu "POLICIJA".

15. Termoveļas komplekts – tumšas krāsas trikotāžas krekls ar garām piedurknēm un tumšas krāsas trikotāžas bikses.

16. Bikšu josta – regulējama garuma bikšu josta melnā krāsā.

17. Apavi un zeķes – apavi melnā krāsā un zeķes tumšā krāsā.

3.1 pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Valsts policijas un Valsts policijas koledžas amatpersonu  svētku (parādes) formas tērpa apraksts

(Pielikums MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

Valsts policijas un Valsts policijas koledžas amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona) svētku (parādes) formas tērpu (1.–18. attēls) veido šādas sastāvdaļas:

1. Balts krekls.

2. Balta blūze.

3. Žakete (vīriešu).

4. Žakete (sieviešu).

5. Bikses (vīriešu).

6. Svārki.

7. Kaklasaite (vīriešu, sieviešu).

8. Kaklasaites saspraude.

9. Kakla apsējs (sieviešu).

10. Starpsezonas mētelis (vīriešu).

11. Starpsezonas mētelis (sieviešu).

12. Starpsezonas cepure ar nagu (vīriešu).

13. Starpsezonas cepure ar nagu (sieviešu).

14. Cepure (filca, sieviešu).

15. Šalle.

16. Cimdi.

17. Akselbante.

18. Personas identifikācijas zīme.

19. Bikšu josta.

20. Kurpes (vīriešu, sieviešu).

1. Balts krekls (1. attēls). Balts krekls ar garām vienvīles piedurknēm un vienrindas aizdari. Priekšpusē krūšu līmenī divas simetriski uzšūtas kabatas ar pārloku. Virs labās krūšu kabatas personas identifikācijas zīmes stiprinājuma vieta. Uzpleči ar dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma, zem tās – Valsts policijas emblēma.


1. attēls. Balts krekls

2. Balta blūze (2. attēls). Balta blūze ar garām vienvīles piedurknēm un vienrindas aizdari. Priekšpusē krūšu līmenī divas simetriski uzšūtas kabatas ar pārloku. Virs labās krūšu kabatas personas identifikācijas zīmes stiprinājuma vieta. Uzpleči ar dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma, zem tās – Valsts policijas emblēma.


2. attēls. Balta blūze

3. Žakete (vīriešu) (3. attēls). Tumši zila klasiska piegriezuma žakete ar iešūtām divvīļu piedurknēm un vienrindas aizdari, divām iegrieztām krūšu kabatām ar pārloku un divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku. Virs labās krūšu kabatas personas identifikācijas zīmes stiprinājuma vieta. Uz žaketes atlokiem izšūtas zīmotnes. Uzpleči ar dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Vecākajam virsniekam uz žaketes piedurknēm uzšūta viena sudraba krāsas lente. Ģenerālim uz žaketes piedurknēm uzšūtas divas paralēlas sudraba krāsas lentes. Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma un zem tās – Valsts policijas emblēma.


3. attēls. Žakete (vīriešu)

4. Žakete (sieviešu) (4. attēls). Tumši zila klasiska piegriezuma žakete ar iešūtām divvīļu piedurknēm, vienrindas aizdari un divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku. Žaketes labās priekšdaļas krūšu līmenī personas identifikācijas zīmes stiprinājuma vieta. Uz žaketes atlokiem izšūtas zīmotnes. Uzpleči ar dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Vecākajai virsniecei uz žaketes piedurknēm uzšūta viena sudraba krāsas lente. Ģenerālei uz žaketes piedurknēm uzšūtas divas paralēlas sudraba krāsas lentes. Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma un zem tās – Valsts policijas emblēma.


4. attēls. Žakete (sieviešu)

5. Bikses (vīriešu) (5. attēls). Tumši zilas klasiska piegriezuma bikses. Biksēm iegludinātas buktes. Bikšu priekšpusē slīpas gurnu sānkabatas. Bikšu mugurpuses labajā pusē iegriezta kabata ar iešūtu līstīti. Vecākajam virsniekam uz bikšu ārējās vīles uzšūta viena sudraba krāsas lente. Ģenerālim uz bikšu ārējās vīles uzšūtas divas paralēlas sudraba krāsas lentes.


5. attēls. Bikses (vīriešu)

6. Svārki (6. attēls). Svārki tumši zilā krāsā. Svārku priekšpusē slīpas gurnu sānkabatas. Svārku mugurpusē divas iešuves un atdaļa ar sudraba krāsas lentes iemalojumu. Svārku mugurpuses vidusvīles lejasgalā – pārlaidumšķirtne.


6. attēls. Svārki

7. Kaklasaite (vīriešu, sieviešu) (7. attēls). Tumši zila klasiski sienama vidēji plata zīda auduma kaklasaite.


7. attēls. Kaklasaite (vīriešu, sieviešu)

8. Kaklasaites saspraude (8. attēls). Metāla saspraude.


8. attēls. Kaklasaites saspraude

9. Kakla apsējs (sieviešu) (9. attēls). Tumši zila zīda auduma lakats.


9. attēls. Kakla apsējs (sieviešu)

10. Starpsezonas mētelis (vīriešu) (10. attēls). Tumši zils klasiska piegriezuma starpsezonas mētelis ar iešūtām divvīļu piedurknēm un nobīdītu aizdari. Apkakle ar noapaļotiem atlokiem, uz atlokiem izšūtas zīmotnes. Divas ieslīpi iegrieztas sānu kabatas ar pārloku, pārloki ar sudraba krāsas lentes apmalojumu. Mugurpuses centrālās vīles lejasdaļā – pārlaidumšķirtne. Uzpleči ar dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Vecākajam virsniekam uz mēteļa piedurknēm uzšūta viena sudraba krāsas lente. Ģenerālim uz mēteļa piedurknēm uzšūtas divas paralēlas sudraba krāsas lentes. Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma un zem tās – Valsts policijas emblēma.


10. attēls. Starpsezonas mētelis (vīriešu)

11. Starpsezonas mētelis (sieviešu) (11. attēls). Tumši zils klasiska piegriezuma starpsezonas mētelis ar iešūtām divvīļu piedurknēm un nobīdītu aizdari. Apkakle ar noapaļotiem atlokiem, uz atlokiem izšūtas zīmotnes. Divas ieslīpi iegrieztas sānu kabatas ar pārloku, pārloki ar sudraba krāsas lentes apmalojumu. Mugurpuses centrālās vīles lejasdaļā – pārlaidumšķirtne. Uzpleči ar dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Vecākajai virsniecei uz mēteļa piedurknēm uzšūta viena sudraba krāsas lente. Ģenerālei uz mēteļa piedurknēm uzšūtas divas paralēlas sudraba krāsas lentes. Uz kreisās piedurknes Latvijas valsts karoga emblēma un zem tās – Valsts policijas emblēma.


11. attēls. Starpsezonas mētelis (sieviešu)

12. Starpsezonas cepure ar nagu (vīriešu) (12. attēls). Tumši zila cepure ar nagu. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām piestiprināta no dekoratīvām sudraba krāsas aukliņām pīta pīne. Cepures augšējās daļas apmale un pamatnes augšējās daļas savienojuma vieta apstrādāta ar sudraba krāsas iemalojumu. Cepures pamatne dekorēta ar melnu reljefi izšūtu korda lenti. Lentes izšuvums melnā krāsā, attēlo ozollapu rakstu. Uz cepures pamatnes piestiprināta metāla kokarde. Ģenerālim cepures nags dekorēts ar ozollapu vijumu sudraba krāsā.


12. attēls. Starpsezonas cepure ar nagu (vīriešu)

13. Starpsezonas cepure ar nagu (sieviešu) (13. attēls). Tumši zila cepure ar nagu. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām piestiprināta no dekoratīvām sudraba krāsas aukliņām pīta pīne. Cepures augšējās daļas apmale un pamatnes augšējās daļas savienojuma vieta apstrādāta ar sudraba krāsas iemalojumu. Cepures pamatne dekorēta ar melnu reljefi izšūtu korda lenti. Lentes izšuvums melnā krāsā, attēlo ozollapu rakstu. Uz cepures pamatnes piestiprināta metāla kokarde. Ģenerālei cepures nags dekorēts ar ozollapu vijumu sudraba krāsā.


13. attēls. Starpsezonas cepure ar nagu (sieviešu)

14. Cepure (filca, sieviešu) (14. attēls). Tumši zila stingras formas filca platmale. Cepure dekorēta ar reljefi izšūtu melnu korda lenti. Lentes izšuvums melnā krāsā, attēlo ozollapu rakstu. Cepures priekšpuses centrā piestiprināta metāla kokarde.  Ģenerālei cepure dekorēta ar ozollapu vijumu sudraba krāsā.


14. attēls. Cepure (filca, sieviešu)

15. Šalle (15. attēls). Tumši zila auduma šalle.


15. attēls. Šalle

16. Cimdi (16. attēls). Siltināti melnas ādas cimdi.


16. attēls. Cimdi

17. Akselbante (17. attēls). Akselbante pīta no sudraba krāsas auklām ar sudraba krāsas metāla uzgali.


17. attēls. Akselbante

18. Personas identifikācijas zīme (18. attēls). Metāla piespraude. Personas identifikācijas zīme ar magnētisku stiprinājumu.


18. attēls. Personas identifikācijas zīme

19. Bikšu josta. Melna ādas bikšu josta ar sudraba krāsas metāla sprādzi.

20. Kurpes (vīriešu, sieviešu). Klasiskas ādas kurpes melnā krāsā.

4. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Valsts policijas un Valsts policijas koledžas amatpersonu atšķirības zīmju apraksts

(Pielikums MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

Valsts policijas un Valsts policijas koledžas amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona) ir šādas atšķirības zīmes:

1. Personas identifikācijas zīme – tumši zilas krāsas vai augstas redzamības dzeltenas krāsas auduma lente, uz kuras simetriski vidū izvietots amatpersonas vārda pirmais burts un uzvārds sudraba krāsā (1. un 2. attēls).


1. attēls. Personas identifikācijas zīmes piemērs uz tumši zilas krāsas auduma lentes 


2. attēls. Personas identifikācijas zīmes piemērs uz augstas redzamības dzeltenas krāsas auduma lentes

2. Uzraksts "POLICIJA" –  tumši zilas krāsas vai augstas redzamības dzeltenas krāsas auduma lente, uz kuras simetriski vidū izvietots uzraksts "POLICIJA" sudraba krāsā (3. un 4. attēls).


3. attēls. Uzraksts "POLICIJA"  uz tumši zilas krāsas auduma lentes


4. attēls. Uzraksts "POLICIJA" uz augstas redzamības dzeltenas krāsas auduma lentes

3. Latvijas valsts karoga emblēma – emblēma ar Latvijas valsts karoga attēlu (5. attēls).


5. attēls. Latvijas valsts karoga emblēma

4. Valsts policijas emblēma – emblēma ar mazā valsts ģerboņa attēlu un uzrakstu "POLICIJA" pelēkā vai augstas redzamības dzeltenā krāsā uz tumši zila fona (6. un 7. attēls).


6. attēls. Valsts policijas emblēma pelēkā krāsā uz tumši zila fona


7. attēls. Valsts policijas emblēma augstas redzamības dzeltenā krāsā uz tumši zila fona

5. Valsts policijas kokarde – metāla astoņstaru zvaigzne ar stilizētu staru līnijām ausekļa simbola veidā sudraba krāsā (8. attēls), vidū simetriski izvietots vairoga simbols Latvijas valsts karoga krāsās, virs tā – trīs piecstaru zvaigznes. Stiprināma ar skrūvi un uzgriezni vai saspraudi.


8. attēls. Valsts policijas kokarde

6. Valsts policijas kokardes emblēma – austs Valsts policijas kokardes attēls (9. attēls) – astoņstaru zvaigzne ar staru līnijām ausekļa simbola veidā, vidū simetriski izvietots vairoga simbols Latvijas valsts karoga krāsās, virs tā – trīs piecstaru zvaigznes.


9. attēls. Austs Valsts policijas kokardes attēls

7. Dienesta pakāpes atšķirības zīme – auduma pārvalks tumši zilā krāsā ar izšūtu amatpersonas dienesta pakāpes apzīmējumu sudraba krāsā. Dienesta pakāpes atšķirības zīmes amatpersonām ir šādas:

7.1. Valsts policijas koledžas kadetam uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli visā garumā izšūta 10 mm plata josla sudraba krāsā (10. attēls);


10. attēls. Atšķirības zīme kadetam 

7.2. ierindniekam uz atšķirības zīmes nav dienesta pakāpes apzīmējuma (11. attēls);


11. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme ierindniekam

7.3. kaprālim uz atšķirības zīmes simetriski vidū horizontāli izvietota 10 mm plata josla (12. attēls);


12. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kaprālim

7.4. seržantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū horizontāli viena zem otras izvietotas divas 10 mm platas joslas (13. attēls);


13. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme seržantam

7.5. virsseržantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū horizontāli izvietota 20 mm plata josla (14. attēls);


14. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsseržantam

7.6. virsniekvietniekam uz atšķirības zīmes simetriski vidū horizontāli viena zem otras izvietota 10 mm plata josla un 12 x 12 mm liela zīmotne romba veidā (15. attēls);


15. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsniekvietniekam

7.7. leitnantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas divas 12 x 12 mm lielas zīmotnes romba veidā (16. attēls);


16. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme leitnantam

7.8. virsleitnantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas trīs 12 x 12 mm lielas zīmotnes romba veidā (17. attēls);


17. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsleitnantam

7.9. kapteinim uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas četras 12 x 12 mm lielas zīmotnes romba veidā (18. attēls);


18. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kapteinim

7.10. majoram uz atšķirības zīmes simetriski vidū izvietota zīmotne astoņstaru zvaigznes veidā (19. attēls);


19. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme majoram

7.11. pulkvežleitnantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas divas zīmotnes astoņstaru zvaigznes veidā (20. attēls);


20. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme pulkvežleitnantam

7.12. pulkvedim uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas trīs zīmotnes astoņstaru zvaigznes veidā (21. attēls);


21. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme pulkvedim

7.13. ģenerālim uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli visā tās garumā izvietota zīmotne četru auklu pīnes veidā (22. attēls).


22. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme ģenerālim

5. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Valsts robežsardzes un Valsts robežsardzes koledžas amatpersonu formas tērpa apraksts

(Pielikums MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

Valsts robežsardzes un Valsts robežsardzes koledžas amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona) formas tērpu (1.–13. attēls) veido šādas savstarpēji komplektējamas sastāvdaļas:

1. Ikdienas formas tērpa krekls.

2. Ikdienas formas tērpa bikses.

3. Polo krekls.

4. Taktiskais krekls.

5. SoftShell virsjaka.

6. Lietus virsjaka.

7. Lietus bikses.

8. Ziemas virsjaka.

9. Žokejcepure.

10. Ziemas cepure (ar nagu).

11. Ziemas cepure (flīsa).

12. Berete.

13. Taktiskā atstarojošā veste.

1. Ikdienas formas tērpa krekls (1. attēls). Taisna silueta tumši pelēkzaļas krāsas auduma virskrekls ar garām piedurknēm. Atlokāma stāvapkakle. Zem tās – pievienotas aizdares detaļas apkakles valkāšanai paceltā pozīcijā. Priekšpuses abās pusēs simetriski krūšu līmenī ieslīpi novietotas uzšūtas kabatas ar slēpto rāvējslēdzēja aizdari. Virs kabatām – horizontāli ar līpslēdžiem piestiprinātas atšķirības zīmes (labajā pusē – uzvārds, kreisajā – dienesta pakāpe). Piedurkņu augšdelma daļā uzšūtas kabatas ar rāvējslēdzēja aizdari iekšmalā. Uz kabatām ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts robežsardzes emblēma).


1. attēls

2. Ikdienas formas tērpa bikses (2. attēls). Taisnstaru tumši pelēkzaļas krāsas auduma bikses. Bikšu priekšpusē – izliektas formas sānkabatas. Bikšu staru sānu daļā simetriski novietotas kabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Uz bikšu starām apakšstilbu līmenī simetriski novietotas kabatas medicīniskajai paketei. Uz ceļgaliem – iešūtas izliektas formas pastiprinātas drānas uzlikas ar ceļgalu sargu ievietošanai paredzētām atverēm.


2. attēls

3. Polo krekls (3. attēls). Piekļāvīga silueta pelēkzaļas krāsas krekls ar īsām tumšāka krāsas toņa trikotāžas auduma piedurknēm, rāvējslēdzēja aizdari un atlokāmu apkakli. Priekšpusē simetriski krūšu līmenī horizontāli novietotas līpslēdžu joslas atšķirības zīmēm. Piedurkņu augšdelma daļā uzšūtas kabatas ar vertikālu rāvējslēdzēja aizdari. Uz kabatu virsmām – ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts robežsardzes emblēma).


3. attēls

4. Taktiskais krekls (4. attēls). Piekļāvīga silueta pelēkzaļas krāsas krekls ar garām trikotāžas auduma tumšāka krāsas toņa piedurknēm, rāvējslēdzēja aizdari un stāvapkakli. Priekšpusē simetriski krūšu līmenī horizontāli novietotas līpslēdžu joslas atšķirības zīmēm. Uz piedurknēm uzšūti elkoņu sargi. Piedurkņu augšdelma daļā uzšūtas kabatas ar vertikālu rāvējslēdzēja aizdari. Uz kabatu virsmām – ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts robežsardzes emblēma). Uz kreisās piedurknes – kabata.


4. attēls

5. SoftShell virsjaka (5. attēls). Taisna silueta vēju un mitrumu aizturoša tumši pelēkzaļas krāsas SoftShell auduma virsjaka ar garām piedurknēm, stāvapkakli un noņemamu kapuci, rāvējslēdzēja aizdari. Priekšpusē simetriski krūšu līmenī virs atdaļas horizontāli novietotas līpslēdžu joslas atšķirības zīmēm. Jostas vietas augstumā – divas iešūtas kabatas ar vertikālu rāvējslēdzēja aizdari. Sānu vīlēs apakšmalā – galos paverami rāvējslēdzēji. Mugurpusē zem vidukļa – vienota kabata ar divām ieslīpi simetriski izvietotām atverēm ar rāvējslēdzējiem kapuces ievietošanai. Piedurkņu augšdelma daļā iegrieztas kabatas ar vertikālu rāvējslēdzēja aizdari. Uz kabatām – ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts robežsardzes emblēma). Mugurpusē lāpstiņu augstumā uzraksts "ROBEŽSARDZE".


5. attēls

6. Lietus virsjaka (6. attēls). Taisna silueta tumši pelēkzaļas krāsas ūdensnecaurlaidīga auduma jaka ar garām piedurknēm, stāvapkakli, kapuci un zem pārloka slēpto rāvējslēdzēja aizdari. Priekšpusē – jostas vietas augstumā simetriski novietotas iegrieztas kabatas ar vertikālu slēpto rāvējslēdzēja aizdari. Krūšu līmenī horizontāli novietotas līpslēdžu joslas atšķirības zīmēm. Sānu vīlēs apakšmalā – galos paverami ar pārloku nosegti rāvējslēdzēji. Piedurkņu augšdelma daļā – ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts robežsardzes emblēma).


6. attēls

7. Lietus bikses (7. attēls). Taisna silueta tumši pelēkzaļas krāsas ūdensnecaurlaidīga auduma bikses ar iešuvēm sānos kustību ērtumam, slīpi iešūtu rāvējslēdzēja aizdari priekšā abās pusēs, rāvējslēdzēja aizdari staru galos ārējās vīlēs un piepogājamām lencēm.


7. attēls

8. Ziemas virsjaka (8. attēls). Taisna silueta tumši pelēkzaļas krāsas ūdensnecaurlaidīga auduma virsjaka ar siltinātu oderi, garām piedurknēm, stāvapkakli, noņemamu kapuci un zem pārloka slēptu rāvējslēdzēja aizdari. Priekšpusē krūšu līmenī simetriski novietotas iegrieztas kabatas ar vertikālu zem pārloka slēptu rāvējslēdzēja aizdari. Krūšu līmenī virs atdaļas horizontāli novietotas līpslēdžu joslas atšķirības zīmēm. Sānu vīlēs apakšmalā – galos paverami ar pārloku nosegti rāvējslēdzēji. No piedurkņu galiem uz augšu – uzšūtas figūrveida uzlikas elkoņu daļas stiprināšanai. Piedurkņu augšdelma daļā – ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – struktūrvienības vai Valsts robežsardzes koledžas emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts robežsardzes emblēma). Mugurpusē lāpstiņu augstumā uzraksts "ROBEŽSARDZE".


8. attēls

9. Žokejcepure (9. attēls). Tumši pelēkzaļas krāsas jauktšķiedru auduma cepure ar nagu un izšūtu emblēmu (kokardi) – Valsts robežsardzes emblēmas attēlu. Ģenerāļa formas tērpa cepurei – uz naga simetriski abās pusēs izvietotas izšūtas ozollapas – pa trim katrā pusē. Pakauša daļā – lokveida izgriezums ar lenci un divas gredzenveida ventilācijas atveres. Cepures lielums regulējams ar sprādzi.


9. attēls

10. Ziemas cepure (ar nagu) (10. attēls). Vēju un mitrumu aizturoša tumši pelēkzaļas krāsas auduma cepure ar silto oderi, nagu un izšūtu emblēmu (kokardi) – Valsts robežsardzes emblēmas attēlu. Ģenerāļa formas tērpa cepurei uz naga simetriski abās pusēs izvietotas izšūtas ozollapas – pa trim katrā pusē. Cepurei ir divsleju pakauša daļa, pieres atdaļa, sānu daļas un uzlokāms kakla/ausu sildītājs. Pakausī regulējama ar lenci. Ausu sildītāji stiprināmi divās pozīcijās – zem zoda vai uz galvas – ar trim spiedpogām uz aizdares lencēm.


10. attēls

11. Ziemas cepure (flīsa) (11. attēls). Puslodes formā šūta tumši pelēkzaļas krāsas flīsa auduma cepure ar atloku un siltinātu oderi. Uz atloka pieres daļas ar vienu toni tumšākas krāsas diegu izšūta emblēma (kokarde) – Valsts robežsardzes emblēmas attēls.


11. attēls

12. Berete (12. attēls). Tumši pelēkzaļas krāsas filca berete ar apšūtu malu un sudraba krāsas metāla kokardi – Valsts robežsardzes emblēmu.


12. attēls

13. Taktiskā atstarojošā veste (13. attēls). Augstas redzamības dzeltenzaļas krāsas auduma veste ar regulējamu plecu augstumu un sānu platumu. Priekšā labajā pusē ar līpslēdzi piestiprināma personas identifikācijas zīme. Labajā pusē augšdaļā – kabata rācijai. Vestes priekšā vidusdaļā simetriski abās pusēs – kabatas. Mugurpusē lāpstiņu augstumā ar līpslēdžiem piestiprināms uzraksts ar baltiem burtiem uz melna fona "ROBEŽSARDZE" vai "IMIGRĀCIJAS KONTROLE" (14. attēls) un zem tā – trīs paralēlas horizontālas atstarojošas joslas.


13. attēls


14. attēls

6. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Valsts robežsardzes un Valsts robežsardzes koledžas amatpersonu atšķirības zīmju apraksts

(Pielikums MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

Valsts robežsardzes un Valsts robežsardzes koledžas amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona) ir šādas atšķirības zīmes:

1. Personas identifikācijas zīme – tumši pelēkzaļas krāsas auduma lente, uz kuras simetriski vidū izvietots amatpersonas vārda pirmais burts un uzvārds gaiši pelēkzaļā krāsā (1. attēls).


1. attēls. Personas identifikācijas zīmes paraugs

2. Valsts robežsardzes emblēma – gaiši pelēkzaļā krāsā izšūta emblēma ar 2 mm platu kontūru zaļā krāsā. Emblēmas augstums – 110 mm, platums platākajā daļā – 75 mm, šaurākajā – 55 mm (2. attēls).


2. attēls. Valsts robežsardzes emblēma

3. Valsts robežsardzes kokarde – gaiši pelēkzaļā krāsā uz auduma izšūta kokarde – robežsardzes emblēma (3. attēls).


3. attēls. Valsts robežsardzes kokarde

4. Dienesta pakāpes atšķirības zīme – tumši pelēkzaļas krāsas auduma lente, uz kuras simetriski vidū izšūts amatpersonas dienesta pakāpes apzīmējums gaiši pelēkzaļā krāsā. Dienesta pakāpes atšķirības zīmes amatpersonām ir šādas:

4.1. Valsts robežsardzes koledžas kadetam atšķirības zīmes vidū horizontāli visā garumā 10 mm plata gaiši pelēkzaļa josla (4. attēls);


4. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kadetam

4.2. ierindniekam uz atšķirības zīmes nav dienesta pakāpes apzīmējuma (5. attēls);


5. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme ierindniekam

4.3. kaprālim uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli izvietota viena 10 mm plata josla (6. attēls);


6. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kaprālim

4.4. seržantam uz atšķirības zīmes centrā vertikāli blakus izvietotas divas 10 mm platas joslas (7. attēls);


7. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme seržantam

4.5. virsseržantam uz atšķirības zīmes centrā vertikāli izvietota viena 20 mm plata josla (8. attēls);


8. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsseržantam

4.6. virsniekvietniekam uz atšķirības zīmes simetriski centrā vertikāli izvietota 10 mm plata josla un 12 x 12 mm liels rombs (9. attēls);


9. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsniekvietniekam

4.7. leitnantam uz atšķirības zīmes centrā horizontāli blakus izvietoti divi 12 x 12 mm lieli rombi (10. attēls);


10. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme leitnantam

4.8. virsleitnantam uz atšķirības zīmes centrā horizontāli blakus izvietoti trīs 12 x 12 mm lieli rombi (11. attēls);


11. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsleitnantam

4.9. kapteinim uz atšķirības zīmes centrā horizontāli blakus izvietoti četri 12 x 12 mm lieli rombi (12. attēls);


12. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kapteinim

4.10. majoram uz atšķirības zīmes centrā izvietota astoņstaru zvaigzne (13. attēls);


13. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme majoram

4.11. pulkvežleitnantam uz atšķirības zīmes centrā horizontāli izvietotas divas astoņstaru zvaigznes (14. attēls);


14. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme pulkvežleitnantam

4.12. pulkvedim uz atšķirības zīmes centrā horizontāli izvietotas trīs astoņstaru zvaigznes (15. attēls);


15. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme pulkvedim

4.13. ģenerālim uz atšķirības zīmes izšūta divu aukliņu plakanpīne. Ģenerālim – iestādes vadītājam – pīnes centrā piestiprināta Valsts robežsardzes emblēma – metāla, ar krāsainu emalju (16. attēls).


16. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme ģenerālim

7. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu formas tērpa un atšķirības zīmju apraksts

(Pielikums MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

1. Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona) formas tērps ir tumši pelēkā krāsā. Formas tērpa uzšuvumi, apmalojumi un iekantes ir karmīnsarkanā krāsā.

2. Amatpersonu formas tērpu veido šādas savstarpēji komplektējamas sastāvdaļas:

2.1. ziemas mētelis;

2.2. vasaras mētelis;

2.3. ziemas virsjaka;

2.4. speciālā ziemas virsjaka;

2.5. virsjaka;

2.6. flīsa virsjaka;

2.7. žakete;

2.8. bikses;

2.9. ziemas bikses;

2.10. vasaras bikses;

2.11. svārki;

2.12. blūze;

2.13. vīriešu krekls;

2.14. polo krekls;

2.15. virskrekls;

2.16. kaklasaite;

2.17. kaklasaites saspraude;

2.18. zeķes un zeķbikses;

2.19. cimdi;

2.20. šalle;

2.21. ieročjosta un siksna;

2.22. pulovers;

2.23. ziemas cepure;

2.24. vasaras cepure;

2.25. žokejcepure;

2.26. berete;

2.27. kurpes;

2.28. zābaki.

3. Formas tērpa sastāvdaļu apraksts:

3.1. ziemas mētelis:

3.1.1. vīriešu ziemas mētelis (1. attēls). Pieguloša silueta mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām, ar nobīdītu triju pogu (diametrs – 22 mm) aizdari un piecām apdares pogām (diametrs – 22 mm). Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz mugurpuses vidukļa līnijas ar divām pogām (diametrs – 22 mm) piepogāts savilktnis. Iešūta apkakle ar atlokiem, piepogājama mākslīgās kažokādas apkakle. Uzpleču un apkakles apmales līdz atlokiem apstrādātas ar apmalojumu. Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu (diametrs – 14 mm) un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Uz kreisās piedurknes – emblēma. Apkakles stūros – zīmotne "LV";


1. attēls. Vīriešu ziemas mētelis

3.1.2. vīriešu ziemas mētelis amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (2. attēls). Pieguloša silueta mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām, ar nobīdītu triju pogu (diametrs – 22 mm) aizdari un piecām apdares pogām (diametrs – 22 mm). Iešūta apkakle ar atlokiem. Apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Piepogājama mākslīgās kažokādas apkakle melnā krāsā, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz mugurpuses vidukļa līnijas ar divām pogām (diametrs – 22 mm) piepogāts savilktnis. Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar vienu pogu (diametrs – 14 mm). Uz kreisās piedurknes – ar zeltītiem diegiem izšūta emblēma. Sānu kabatām, apkaklei, priekšējai aizdares malai, savilktņiem un uzplečiem – apmalojums;


2. attēls. Vīriešu ziemas mētelis amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi

3.1.3. sieviešu ziemas mētelis (3. attēls). Piecu pogu (diametrs – 22 mm) aizdare. Priekšpuse ar atsevišķi piegrieztām sānu daļām un iegrieztām sānu kabatām ar pārloku. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz piedurknes – trīs pogas (diametrs – 14 mm). Iešūta atlokāma apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu, apkakles stūros – zīmotnes. Piepogājama mākslīgās kažokādas apkakle melnā krāsā, apkakles stūros – zīmotnes. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu (diametrs – 14 mm) un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm;

3.1.4. sieviešu ziemas mētelis amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (3. attēls). Piecu pogu (diametrs – 22 mm) aizdare. Priekšpuse ar atsevišķi piegrieztām sānu daļām un iegrieztām sānu kabatām ar pārloku. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz piedurknes – trīs pogas (diametrs – 14 mm). Uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu un vienu pogu (diametrs – 14 mm). Iešūta atlokāma apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Apkaklei un priekšējai aizdares malai – apmalojums. Piepogājama mākslīgās kažokādas apkakle melnā krāsā, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā;


3. attēls. Sieviešu ziemas mētelis

3.2. vasaras mētelis:

3.2.1. vīriešu vasaras mētelis (4. attēls). Mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar līstīti, ar nobīdītu divu pogu (diametrs – 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs – 22 mm). Iešūta atlokāma apkakle. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu (diametrs – 14 mm) un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes – emblēma. Apkakles stūros – zīmotne "LV". Uz piedurknes līstītes – viena poga (diametrs – 22 mm);


4. attēls. Vīriešu vasaras mētelis

3.2.2. vīriešu vasaras mētelis amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (5. attēls). Mētelis ar divām iegrieztām sānu kabatām ar līstīti, ar nobīdītu divu pogu (diametrs – 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs – 22 mm). Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu un vienu pogu (diametrs – 14 mm). Uz vidukļa līnijas cauri divām jostas cilpām izvērta josta ar sprādzi. Uz kreisās piedurknes – ar zeltītiem diegiem izšūta emblēma. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Apkaklei un priekšējai aizdares malai – apmalojums;


5. attēls. Vīriešu vasaras mētelis amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi

3.2.3. sieviešu vasaras mētelis (6. attēls). Taisna silueta mētelis ar nobīdītu divu pogu (diametrs – 22 mm) aizdari un divām apdares pogām (diametrs – 22 mm). Priekšpuse ar krūšu iešuvēm un iegrieztām sānu kabatām ar līstīti. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu (diametrs – 14 mm) un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm;

3.2.4. sieviešu vasaras mētelis amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (6. attēls). Taisna silueta mētelis ar nobīdītu divu pogu (diametrs – 22 mm) aizdari un divām apdares pogām (diametrs – 22 mm). Priekšpuse ar krūšu iešuvēm un iegrieztām sānu kabatām ar līstīti. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu un vienu pogu (diametrs – 14 mm). Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Apkaklei un priekšējai aizdares malai – apmalojums;


6. attēls. Sieviešu vasaras mētelis

3.3. ziemas virsjaka:

3.3.1. ziemas virsjaka (7. attēls). Pagarināta taisna silueta ūdensnecaurlaidīga auduma ziemas virsjaka ar siltinātu atpogājamu oderi un melnu mākslīgās kažokādas apkakli, četrām uzšūtām (divām krūšu un divām sānu) kabatām ar spiedpogu pārloku, četrām iegrieztām kabatām (viena uz kreisās piedurknes (ar rāvējslēdzēju) un trīs iekškabatas). Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un piecu spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar piešūtām trikotāžas aprocēm. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu spiedpogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros – zīmotne "LV". Ar rāvējslēdzēju piestiprināma kapuce ar oderi. Virsjakas jostas daļā – no iekšpuses savelkama josta. Uz kreisās piedurknes – emblēma. Virs labās krūšu kabatas – uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu;


7. attēls. Ziemas virsjaka

3.3.2. ziemas virsjaka amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (8. attēls). Pagarināta taisna silueta ūdensnecaurlaidīga auduma ziemas virsjaka ar piepogājamu mākslīgās kažokādas apkakli melnā krāsā un apkakles stūros izšūtām zīmotnēm, četrām uzšūtām (divām krūšu un divām sānu) kabatām ar spiedpogu pārloku, piecām iegrieztām kabatām (divas uz piedurknēm (ar rāvējslēdzēju) un trīs iekškabatas). Priekšpuse ar rāvējslēdzēju un spiedpogu aizdari. Iešūtas divvīļu piedurknes ar piešūtām aprocēm. Uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu un vienu pogu (diametrs – 14 mm). Uz kreisās piedurknes – ar zeltītiem diegiem izšūta emblēma. Iešūta atlokāma apkakle, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Uzpleči, apkakle un krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu. Virsjakas jostas daļā – no iekšpuses savelkama josta. Virs labās krūšu kabatas – uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu;


8. attēls. Ziemas virsjaka amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi

3.4. speciālā ziemas virsjaka (9. attēls). Taisna silueta virsjaka ar speciāla elpojoša ūdensnecaurlaidīga materiāla virsdrānu, ar garām piedurknēm un noņemamu kapuci, ar centrālo rāvējslēdzēja aizdari un pārloku rāvējslēdzēja galviņas nosegšanai, ar pārmalas aizdarsloksni un pretsloksni vēja aizturei un līpaizdares joslām, kas iestrādātas aizdarsloksnē, lejasmalā spiedpoga. Uz kreisās piedurknes – emblēma, virs tās – Latvijas karogs. Abām puspriekšdaļām – horizontālas plecāja atdaļas un stāva savienojumā pārmala. Priekšpusē krūšu līmenī virs atdaļas simetriski izvietotas līpaizdares cilpiņu daļas joslas dienesta pakāpes atšķirības zīmēm (uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu, kā arī pakāpe). Abām puspriekšdaļām krūšu līmenī iestrādātas divas simetriskas vertikālas iegrieztas kabatas ar līstīti un rāvējslēdzēja aizdari. Abās puspriekšdaļās iestrādātas divas simetriskas slīpas iegrieztas sānu kabatas ar līstīti un rāvējslēdzēja aizdari. Mugurdaļa ar horizontālu plecāja atdaļu. Virsjakas lejasmalā – gumija ar savilcēju piekļāvuma regulēšanai. Mugurdaļā lāpstiņu līmenī – uzraksts "IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDE". Rocēs iešūtas divsleju garās piedurknes ar figūrveida elkoņu uzlikām no elkoņa līdz aprocei. Uz abām piedurknēm augšdelma līmenī uzšūtas simetriskas kabatas ar ūdensnecaurlaidīga rāvējslēdzēja aizdari un uzšūtu slokšņveida līpaizdares cilpiņu daļas joslu emblēmām. Piedurkņu dūrgalā divas aproces: virskārtā – aproce, kuru regulē ar līpaizdari, bet apakšējā kārtā – elastīga materiāla aproce. Zem roces iestrādātas gredzenveida atveres ventilācijai. Kreisās piedurknes apakšdelma līmenī uzšūta kabata ar ūdensnecaurlaidīga rāvējslēdzēja aizdari. Virsjakas sānos lejasmalā – līpaizdares. Virsjakas kaklē iestrādāta stāvapkakle un ar rāvējslēdzēju piestiprināma noņemama oderēta kapuce ar sinteponu. Kapuces priekšmalas tunelī ievērta aukla ar savilktni sejasmalas piekļāvuma regulēšanai un pakauša daļā iestrādāta aukla un savilcējs kapuces dziļuma un apjoma regulēšanai. Pilnvirsmas odere, kas siltināta ar sinteponu. Iekšpusē jostas daļā iestrādāta aukla ar fiksējošu savilktni virsjakas piekļāvuma regulēšanai. Abām puspriekšdaļām oderē horizontāli iestrādātas iekškabatas ar līpaizdari. Gar atdaļām, roci, pārmalas aizdarsloksni, lejasmalu, kabatām un kapuces ārmalu – apdares nošuve;


9. attēls. Speciālā ziemas virsjaka

3.5. virsjaka (10. attēls). Vairāku slāņu kombinēta auduma taisna silueta elastīga, vēja un ūdensnecaurlaidīga virsjaka ar kapuci, ar centrālo rāvējslēdzēja aizdari un pretsloksni vēja aizturei, iešūtu nolocītu figūrveida sloksni rāvējslēdzēja galviņas nosegšanai, iešūtu stāvapkakli. Mugurkaklē iešūta rāvējslēdzēja aizdare kapuces pievienošanai. Priekšdaļas plecu daļā un mugurdaļas plecu daļā (virs lāpstiņām) – atdaļas. Abās puspriekšdaļās krūšu līmenī zem atdaļas uzšūtas līpaizdares cilpiņu daļas joslas dienesta pakāpes atšķirības zīmēm (uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu, kā arī pakāpe) un divas cilpas radiosakaru garnitūrai. Priekšdaļās krūšu līmenī zem atdaļas izvietotas divas simetriskas vertikālas kabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Abās puspriekšdaļās iestrādātas divas simetriskas slīpas sānkabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Mugurdaļā lāpstiņu līmenī – uzraksts "IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDE". Divsleju garās piedurknes ar pagarinātu dūrgalu un atveri īkšķim. Kopgriezta virsjakas sāndaļa un apakšējā piedurknes daļa, sānu daļā zem roces – rāvējslēdzēja aizdare ar tīkliņa drānas ielaidumu (ķīli) vēdināšanai. Uz abām piedurknēm simetriski augšdelma līmenī iešūtas kabatas ar rāvējslēdzēja aizdari, uz tām uzšūtas figūrveida līpaizdares cilpiņu daļas joslas emblēmām. Piedurkņu elkoņdaļās – iešuve, kas veido izliekumu elkoņa apjomam. Virsjakas lejasmalas tunelī iestrādāta aukla ar savilktni piekļāvuma regulēšanai. Virsjakas sānos lejasmalā – līpaizdares. Uz kreisās piedurknes – emblēma, virs tās – Latvijas karogs. Abās puspriekšdaļās – tīkliņa drānas odere ar horizontāli iestrādātām iekškabatām ar līpaizdari. Gar atdaļu, apkakli, lejasmalu, dūrgalu, rāvējslēdzēja aizdari, kabatām un roci – apdares nošuve. Kapuces priekšmalas tunelī ievērta aukla ar savilktni sejasmalas piekļāvuma regulēšanai un pakauša daļā iestrādāta aukla un savilcējs kapuces dziļuma un apjoma regulēšanai;


10. attēls. Virsjaka

3.6. flīsa virsjaka (11. attēls). Taisna silueta flīsa virsjaka ar centrālo divpusēja rāvējslēdzēja aizdari un pretsloksni vēja aizturei. Priekšpusē – horizontālas plecāja atdaļas un stāva savienojumā uzlikumvīle. Priekšdaļā krūšu līmenī kreisajā pusē iestrādāta vertikāla kabata ar rāvējslēdzēju. Abās puspriekšdaļās iestrādātas divas simetriskas slīpas sānkabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Divsleju garās piedurknes (savienotas ar uzlikumvīli), ar dūrgalā iestrādātu elastīgu lenti, dūrgalos – horizontāla uzlikumvīle. Kopgriezta virsjakas sāndaļa un apakšējā piedurknes daļa (savienota ar uzlikumvīli). Uz kreisās piedurknes simetriski uzšūtas figūrveida līpaizdares cilpiņu daļas joslas emblēmām. Abās puspriekšdaļās krūšu līmenī zem atdaļas uzšūtas līpaizdares cilpiņu daļas joslas dienesta pakāpes atšķirības zīmēm (uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu, kā arī pakāpe) un divas cilpas radiosakaru garnitūrai. Piedurkņu elkoņdaļas nostiprinātas ar figūrveida elkoņu uzliku no membrānas materiāla, kas iestrādāta uzlikumvīlē. Virsjakai iešūta stāvapkakle ar pārloku rāvējslēdzēja galviņas nosegšanai. Virsjakas lejasmalas tunelī iestrādāta aukla ar savilktni piekļāvuma regulēšanai. Uz kreisās rokas – emblēma, virs emblēmas – Latvijas karogs. Mugurdaļā lāpstiņu līmenī – uzraksts "IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDE". Abām puspriekšdaļām horizontāli iestrādātas tīkliņa drānas iekškabatas ar līpaizdari. Gar rāvējslēdzēja aizdari, apakšmalu un kabatām – apdares nošuve. Gar priekšdaļas atdaļu, kakli, elkoņa uzliku un roci – uzlikumvīles;


11. attēls. Flīsa virsjaka

3.7. žakete:

3.7.1. vīriešu žakete (12. attēls). Taisna silueta žakete ar divām uzšūtām krūšu kabatām ar vienu pogu (diametrs – 22 mm) katrā pārlokā, divām iegrieztām sānu kabatām ar pārloku un divām iekškabatām. Priekšpuse ar vienrindas četru pogu (diametrs – 22 mm) aizdari. Virs labās krūšu kabatas – uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu. Iešūta apkakle ar atlokiem. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām (diametrs – 14 mm). Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu (diametrs – 14 mm) un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Uz kreisās piedurknes – emblēma. Apkakles stūros – zīmotne "LV";


12. attēls. Vīriešu žakete

3.7.2. vīriešu žakete amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (13. attēls). Taisna silueta žakete ar nobīdītu divu pogu (diametrs – 22 mm) aizdari un divām apdares pogām (diametrs – 22 mm), divām uzšūtām krūšu kabatām ar pārloku, divām iegrieztām sānu kabatām ar aizpogājamu pārloku un divām iekškabatām. Mugurpuse ar vīli un šķēlumu. Iešūta apkakle ar atlokiem, apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā. Iešūtas vienvīles piedurknes ar trim apdares pogām (diametrs – 14 mm). Uz plecu vīlēm – no zeltītiem diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu un vienu pogu (diametrs – 14 mm), apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu. Uz kreisās piedurknes – emblēma. Virs labās krūšu kabatas – uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu;


13. attēls. Vīriešu žakete amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi

3.7.3. sieviešu žakete (14. attēls). Pieguloša silueta žakete ar nobīdītu divu pogu (diametrs – 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs – 22 mm). Priekšpuse ar četrām iešuvēm un divām iegrieztām sānu kabatām ar pārlokiem. Kreisajā pusē augšā – iegrieztā kabata ar līstīti. Labajā pusē kreisās krūšu kabatas līmenī – uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu. Mugurpuse ar vīli. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz kreisās piedurknes – emblēma. Emblēma un dienesta pakāpes atšķirības zīmes uz uzpleča vai uzpleču pārvalka izšūtas ar metalizētiem zeltītas krāsas diegiem. Elkoņa vīle beidzas ar šķēlumu un trim apdares pogām (diametrs – 14 mm). Uz plecu vīlēm – uzpleči ar vienu pogu (diametrs – 14 mm) un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Iešūta atlokāma apkakle ar atsevišķi piegrieztu stāvdaļu. Apkakles stūros – zīmotne "LV";

3.7.4. sieviešu žakete amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (14. attēls). Pieguloša silueta žakete ar nobīdītu divu pogu (diametrs – 22 mm) aizdari un četrām apdares pogām (diametrs – 22 mm). Priekšpuse ar četrām iešuvēm un divām iegrieztām sānu kabatām ar pārlokiem. Kreisajā pusē augšā – iegrieztā kabata ar līstīti. Labajā pusē kreisās krūšu kabatas līmenī – uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu. Mugurpuse ar vīli. Iešūtas divvīļu piedurknes. Uz kreisās piedurknes – emblēma. Emblēma izšūta ar metalizētiem zeltītas krāsas diegiem. Uz žaketes plecu vīlēm – no zeltītas krāsas diegiem pīti uzpleči ar apmalojumu un vienu pogu (diametrs – 14 mm), apkakles apmales līdz atlokiem, kā arī krūšu un sānu kabatu pārloki apstrādāti ar apmalojumu. Apkakles stūros – zīmotne divu zeltītu ozollapu veidā;


14. attēls. Sieviešu žakete

3.8. bikses:

3.8.1. bikses (15. attēls) ar rāvējslēdzēja aizdari (vīriešu biksēm – priekšpusē vidus vīlē, sieviešu biksēm – sānos labajā pusē) un sprādzi uz jostas. Uz jostas – astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu (sieviešu biksēm – bez kabatas);


15. attēls. Bikses

3.8.2. bikses amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (16. attēls) ar piešūtu jostu vidukļa līnijā, rāvējslēdzēja aizdari priekšpusē (vidus vīlē) un sprādzi uz jostas. Uz jostas – astoņas cilpas un divi savilktņi. Priekšpuse ar divām ielocēm (pa vienai katrā pusē) un divām ieslīpām kabatām. Mugurpuse ar divām iešuvēm un vienu iegriezto kabatu ar cilpu un pogu. Bikšu ārējās vīlēs iešūtas 2 mm platas auduma iekantes un divi 20 mm plati uzšuvumi;


16. attēls. Bikses amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi

3.9. ziemas bikses (17. attēls). Siltinātas ziemas bikses ar paaugstinātu jostas daļu (siltais puskombinezons) un pārplecu lencēm. Ūdensnecaurlaidīga virsdrāna – blīvaudums (membrānas materiāls). Taisns siluets ar mugurdaļā paaugstinātu figūrveida piejostu, priekšvīlē rāvējslēdzēja pārmalas aizdare, kuru piejostas galos noslēdz līpaizdare. Abās priekšstarās iestrādātas slīpas sānkabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Bikšu priekšdaļā ceļgalu līmenī – griezumlīnijas vertikālajām atdaļām no bikšu staru vīļu puses un četras iešuves, pa divām no katras vīles puses (kustību ērtumam). Bikšu staru lejasmalās simetriski pret iekšvīli – noturīga materiāla figūrveida uzlikas. Bikšu staru lejasmalās sānu vīlē iestrādāta rāvējslēdzēja aizdare ar ķīļveida paplatinājuma detaļu un līpaizdarēm apjoma regulēšanai un bikšu nēsāšanai virs zābaka, horizontālajā griezumlīnijā bikšu lejasmalas iekšpusē iešūta ūdensnecaurlaidīga materiāla kārta ar elastīgu lenti lejasmalā. Mugurdaļā jostas vietā iestrādāta 40 mm plata elastīga gumijas lente piekļāvuma regulēšanai un jostas cilpas. Abām mugurstarām figūrveida sēžas uzlika. Iestrādāts starpstaru ķīlis. Abas staras uz pleciem satur 40 mm platas vienlaidus elastīgas gumijas lentes pārplecu lences, kas savienotas ar mugurstarām. Priekšpusē tās ir regulējama garuma un ievērtas aizdarņos. Pilnvirsmas odere, kas siltināta ar sinteponu. Gar sānu vīli un iekšējo vīli – apdares nošuve. Gar sēdvīli, slīpo sānkabatu atverēm, priekšējo vīli, pārmalas aizdarsloksni un lejasmalu – divas paralēlas nošuves;


17. attēls. Ziemas bikses

3.10. vasaras bikses (18. attēls). Jauktšķiedru auduma taisna silueta garās bikses. Bikšu priekšvīlē rāvējslēdzēja pārmalas aizdare, kas piejostas galos noslēgta ar pogas aizdari. Abās priekšstarās iestrādātas slīpas sānkabatas. Simetriski pret sānu vīli – divas uzšūtas kabatas ar pretieloci, figūrveida pārloku un līpaizdari. Bikšu priekšējā daļā ceļgalu līmenī ir griezuma līnijas ar vertikālām atdaļām no bikšu staru vīļu puses un četras iešuves – pa divām no katras vīles puses (kustību ērtumam). Bikšu staru lejasmalās iestrādātas līpaizdares apjoma regulēšanai, horizontālā griezuma līnijā bikšu lejasmalas iekšpusē iešūta elastīga materiāla pēdsloksne bikšu nēsāšanai zābakā un iestrādāta ar rāvējslēdzēju piestiprināma ūdensnecaurlaidīga materiāla kārta ar elastīgu lenti lejasmalā. Jostas ievēršanai uzšūtas piecas (lielākiem izmēriem  – septiņas) jostas cilpas. Abām mugurstarām gurnu līmenī ir slīpas atdaļas un iešūtas slīpas figūrveida sānkabatas ar līpaizdari. Iestrādāts starpstaru ķīlis. Gar bikšu sānu vīli, iekšējo un priekšējo vīli, pārmalas aizdarsloksni, slīpo sānkabatu atverēm, stilbu kabatu, pārloku, apakšmalu un kabatām – apdares nošuve. Gar sēdvīli un mugurdaļas atdaļu – trīs paralēlas nošuves;


18. attēls. Vasaras bikses

3.11. svārki (19. attēls). Svārki ar oderi, vidukļa līnijā piešūtu jostu un rāvējslēdzēja aizdari, mugurpuses vīlē uz jostas – vienas pogas aizdare. Priekšpuse ar divām iešuvēm. Mugurpuse ar divām iešuvēm, vīli un šķēlumu;


19. attēls. Svārki

3.12. blūze:

3.12.1. blūze ar īsām piedurknēm (20. attēls). Blūze tumši pelēkā vai baltā krāsā ar piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas īsas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Virs labās kabatas – uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu. Virs kreisās kabatas – uzšuve "IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDE". Priekšpusē zem apkakles iešūtas divas pogas kaklasaites stiprināšanai;


20. attēls. Blūze ar īsām piedurknēm

3.12.2. blūze ar garām piedurknēm (21. attēls). Blūze tumši pelēkā vai baltā krāsā ar piecu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas vienvīles piedurknes ar piešūtu aproci un vienas pogas aizdari. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Priekšpusē zem apkakles iešūtas divas pogas kaklasaites stiprināšanai;


21. attēls. Blūze ar garām piedurknēm

3.13. vīriešu krekls:

3.13.1. krekls ar īsām piedurknēm (22. attēls). Krekls tumši pelēkā vai baltā krāsā ar septiņu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Virs labās kabatas – uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu. Virs kreisās kabatas – uzšuve "IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDE". Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas vienvīles piedurknes. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm;


22. attēls. Krekls ar īsām piedurknēm

3.13.2. krekls ar garām piedurknēm (23. attēls). Krekls tumši pelēkā vai baltā krāsā ar septiņu pogu aizdari pa aizdarsloksni un vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Priekšpuse ar uzšūtām krūšu kabatām un pārloku ar vienu pogu. Mugurpuse ar piešūtu atdaļu. Iešūtas vienvīles piedurknes ar piešūtu aproci un vienas pogas aizdari. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm;


23. attēls. Krekls ar garām piedurknēm

3.14. polo krekls (24. attēls). Trikotāžas auduma taisna silueta krekls ar īsām iešūtām piedurknēm, vienrindas triju pogu aizdari ar aizdarsloksni. Virs krūšu līmeņa uzšūtas līpaizdares cilpiņu daļas joslas dienesta pakāpes atšķirības zīmēm (uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu, kā arī pakāpe) un divas cilpas radiosakaru garnitūrai. Krekla lejasmalā sānos – šķēlumi. Adīta, elastīga atlokapkakle. Krekla mugurdaļā lāpstiņu līmenī – uzraksts "IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDE". Gar griezumlīnijām, piedurkņu lejasmalu, pārmalas aizdarsloksni un lejasmalu – apdares nošuve;


24. attēls. Polo krekls

3.15. virskrekls (25. attēls). Jauktšķiedras auduma taisna silueta krekls ar garām piedurknēm. Centrālā vienrindu slēptā aizdare ar septiņām pogām, nostiprinājumiem uz pārmalas starp tām, vienu pogu uz apkakles stāvdaļas. Iešūta, atlokāma apkakle ar stāvdaļu. Abām puspriekšdaļām – plecāja atdaļa ar līpaizdares cilpiņu daļas joslām dienesta pakāpes atšķirības zīmēm (uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu, kā arī pakāpe) un divām cilpām radiosakaru garnitūrai. Priekšdaļās krūšu līmenī atdaļas griezumlīnijā – divas simetriski uzšūtas kabatas ar līpaizdari un slīpu dubultu nošuvi kabatas apakšējā stūrī un divas simetriski uzšūtas kabatas ar pretieloci, figūrveida pārloku un līpaizdari. Kabatu apakšējā daļa iestrādāta horizontālā griezumlīnijā. Mugurdaļas lāpstiņu līmenī – dubulta atdaļa, zem tās – uzraksts "IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDE". Uz kreisās vienvīles piedurknes augšdelma daļā uzšūtas figūrveida līpaizdares cilpiņu daļas joslas emblēmām. Padusēs – gredzenveida atveres. Piedurkņu lejasmalā – divas ieloces un aizdarsloksnes (iegriezumi), kas apstrādātas ar apmalojumu. Piedurkņu aproces gali ar pogcauruma un pogas aizdari. Krekla lejasmala dubulti nolocīta un nošūta. Gar plecu vīlēm, atdaļu un kabatām – divas apdares nošuves, gar roci, sānu vīli, pārmalas aizdarsloksni, lejasmalu, aproci un apkakli – apdares nošuve;


25. attēls. Virskrekls

3.16. kaklasaite:

3.16.1. vīriešu kaklasaite (26. attēls). Klasiska kaklasaite karmīnsarkanā krāsā;


26. attēls. Vīriešu kaklasaite

3.16.2. sieviešu kaklasaite (27. attēls). Ar divām pogām piepogājama dubultšuvuma kaklasaite karmīnsarkanā krāsā ar baltu lenti pa vidu;


27. attēls. Sieviešu kaklasaite

3.17. kaklasaites saspraude (28. attēls). Dzeltena metāla saspraude (garums – 60 mm, platums – 5 mm), vidū – 10 mm plata un 15 mm augsta emblēma;


28. attēls. Kaklasaites saspraude

3.18. zeķes un zeķbikses. Zeķes tumši pelēkā vai melnā krāsā. Sieviešu zeķbikses miesas krāsā;

3.19. cimdi:

3.19.1. ādas cimdi melnā krāsā;

3.19.2. adīti cimdi tumši pelēkā vai melnā krāsā;

3.19.3. ziemas cimdi. Ikdienas siltie cimdi tumši pelēkā vai melnā krāsā no 100 % poliestera ar poliuretāna pārklājumu, ūdeni, vēju necaurlaidīgi, elpojoši. Audums uz plaukstas daļas pārklāts ar gumijotu materiālu, lai palielinātu cimda nodilumizturību un saķeri ar citiem priekšmetiem. Odere elpojoša, nodrošina labu siltuma izolāciju;

3.20. šalle. Adīta šalle tumši pelēkā vai melnā krāsā. Garums – 120 cm, platums – 20 cm;

3.21. ieročjosta un siksna. Ādas vai sintētiska materiāla siksna melnā vai tumši pelēkā krāsā. Ieročjostas platums – 50 mm, bikšu siksnas platums – 35 mm;

3.22. pulovers (29. attēls). Adīts pulovers ar apaļu kakla izgriezumu. Uz pleciem un piedurknēm – auduma uzšuves. Uz plecu vīlēm – uzpleči ar pārvalkiem, vienu pogu un dienesta pakāpes atšķirības zīmēm. Uz piedurknēm virs elkoņiem uzšūtas kabatas. Uz kreisās piedurknes kabatas – emblēma. Priekšpusē krūšu līmenī – uzšuve ar vārda pirmo burtu un uzvārdu;


29. attēls. Pulovers

3.23. ziemas cepure:

3.23.1. vīriešu un sieviešu ziemas cepure – ausaine (30. attēls). Oderēta cepure ar nagu. Cepures priekšpuses vidū – kokarde;


30. attēls. Ziemas cepure – ausaine

3.23.2. vīriešu un sieviešu ziemas cepure (flīsa) (31. attēls). Flīsa cepure ar atloka daļu. Priekšdaļā atlocījuma vidū piešūta kokarde;


31. attēls. Ziemas cepure (flīsa)

3.23.3. ziemas cepure amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (32. attēls). Cepures priekšējā un aizmugurējā siena, virsdaļa un mākslīgās kažokādas uzmale melnā krāsā. Mākslīgās kažokādas uzmale piepogājama ar spiedpogām. Cepures augšējās daļas šķautnes apmale un augšējās daļas stiprinājuma vieta pie pamatnes apstrādāta ar apmalojumu. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām piestiprināta pīta dekoratīva aukliņa zeltītā krāsā. Cepures priekšpusē – nags, kas apšūts ar zeltītas krāsas ozollapu dekoru. Cepures priekšpuses vidū – kokarde ar krāsainu lielā valsts ģerboņa attēlu;


32. attēls. Ziemas cepure amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi

3.24. vasaras cepure:

3.24.1. vīriešu vasaras cepure (naģene) (33. attēls). Cepure ar ovālas formas augšējo daļu, pamatni un apmali. Priekšpusē – nags. Augšējās daļas šķautnes apmale un augšējās daļas stiprinājuma vieta pie pamatnes apstrādāta ar apmalojumu. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām (diametrs – 14 mm) sānos piestiprināta pīta dekoratīvā aukliņa zeltītā krāsā. Pamatnes priekšpuses vidū – kokarde;


33. attēls. Vīriešu vasaras cepure (naģene)

3.24.2. vīriešu vasaras cepure (naģene) amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (34. attēls). Cepure ar ovālas formas augšējo daļu, pamatni un apmali. Priekšpusē – nags, kas apšūts ar zeltītas krāsas ozollapu dekoru. Augšējās daļas šķautnes apmale un augšējās daļas stiprinājuma vieta pie pamatnes apstrādāta ar apmalojumu. Pamatnes priekšpusē ar divām pogām (diametrs – 14 mm) piestiprināta pīta dekoratīva aukliņa zeltītā krāsā. Pamatnes priekšpuses vidū – kokarde ar krāsainu lielā valsts ģerboņa attēlu;


34. attēls. Vīriešu vasaras cepure (naģene) amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi

3.24.3. sieviešu vasaras cepure (35. attēls). Ovālas formas cepure ar dubultu stiprinātu uzlocītu apmali. Priekšpuses vidū – kokarde. Cepures priekšējā daļā – pīta dekoratīva aukliņa zeltītā krāsā, kas galos piestiprināta ar divām pogām (diametrs – 14 mm). Cepures iekšpusē apakšmala apšūta ar 3–4 cm platu ripsa lenti;

3.24.4. sieviešu vasaras cepure amatpersonām ar ģenerāļa speciālo dienesta pakāpi (35. attēls). Ovālas formas cepure ar dubultu stiprinātu uzlocītu apmali. Priekšpuses vidū – kokarde ar krāsainu lielā valsts ģerboņa attēlu. Cepures priekšējā daļā – pīta dekoratīva aukliņa zeltītā krāsā, kas galos piestiprināta ar divām pogām (diametrs – 14 mm), apmales priekšpuse apšūta ar zeltītas krāsas ozollapu dekoru. Cepures iekšpusē apakšmala apšūta ar 3–4 cm platu ripsa lenti;


35. attēls. Sieviešu vasaras cepure

3.25. vīriešu un sieviešu žokejcepure (36. attēls). Auduma žokejcepure ar pagarinātu nagu, priekšpuses vidū – kokarde;


36. attēls. Vīriešu un sieviešu žokejcepure

3.26. vīriešu un sieviešu berete (37. attēls). Filca berete. Priekšpuses vidū – kokarde;


37. attēls. Vīriešu un sieviešu berete

3.27. kurpes:

3.27.1. vīriešu un sieviešu kurpes (38. attēls). Gludas dabīgās ādas ikdienas darba kurpes melnā krāsā, paredzētas vāji šķēršļotam apvidum, komfortablas, vieglas, elpojošas, ūdensnecaurlaidīgas, antistatiskas, ar termoplastiska poliuretāna zoli. Virsma – mitrumu atgrūdoša, nodilumizturīga, ar noturīgu krāsojumu. Mēlīte – anatomiski veidota, polsterēta. Aizdare ar saitēm melnā krāsā. Melni aizdares caurumiņi (actiņas) un ādas cilpa mēlītes fiksācijai;


38. attēls. Vīriešu un sieviešu kurpes

3.27.2. klasiskas vīriešu kurpes (39. attēls). Klasiskas dabīgās ādas vīriešu kurpes melnā krāsā ar ērtu paplašinātu purngala daļu. Zole – formēta, ar noturīgu krāsojumu, nodilumizturīga, sala un mitruma izturīga, neslīdoša, no gumijas vai termoplasta, melnā krāsā. Zoles biezums – ne mazāk kā 10 mm (ieskaitot reljefu). Papēdis – ne augstāks par 3 cm (kopā ar zoli). Iekšējā dabīgās ādas zole – ielīmēta vai izņemama, var būt kombinācijā ar citu atbilstošu materiālu, papēža un tiltiņa daļā dublēta ar mīkstu materiālu. Aizdare ar saitēm melnā krāsā, kas izvērtas caur atbilstoša skaita aizdares caurumiņu (actiņu) pāriem. Sintētiska, neslīdoša materiāla saites;


39. attēls. Klasiskas vīriešu kurpes

3.27.3. sieviešu kurpes (40. attēls). Dabīgās ādas sieviešu laiviņkurpes melnā krāsā. Zole – formēta, ar noturīgu krāsojumu, nodilumizturīga, sala un mitruma izturīga, neslīdoša, no gumijas vai termoplasta (ar neizteiktu reljefu), melnā krāsā. Zoles biezums – 5–8 mm (ieskaitot reljefu). Papēža augstums – 30–60 mm (kopā ar zoli). Papēža forma – taisna vai ar sašaurinājumu lejasdaļā līdz 20 % no augšējās daļas. Iekšējā dabīgās ādas zole – ielīmēta vai izņemama, var būt kombinācijā ar citu atbilstošu materiālu, papēža un tiltiņa daļā dublēta ar mīkstu materiālu;


40. attēls. Sieviešu kurpes

3.28. zābaki:

3.28.1. vīriešu un sieviešu vissezonu zābaki (41. attēls). Daudzfunkcionāli ikdienas saišu zābaki melnā krāsā ar īsiem stulmiem, paredzēti vāji šķēršļotam apvidum, komfortabli, viegli, elpojoši, ūdensnecaurlaidīgi, antistatiski, ar profilētu zoli. Āda – kombinēta, gluda, mīksta, elastīga un ūdensizturīga. Odere – izturīga, elpojoša, no trīsslāņu (membrānas materiāls) materiāla, kas pieskaņots apavu krāsai. Zole – izturīga, antistatiska, neslīdoša, viegla, no gumijas, poliuretāna vai ekvivalenta materiāla. Mēlīte ar mīkstu polsterējumu, piešūta pie stulma, veidojot kabatu un nodrošinot aizsardzību pret mitrumu. Iekšējā zole – izņemama, termiski izolējoša, mitrumu absorbējoša, ātri žūstoša, antistatiska. Visas apdares šuves pārklātas ar sviedrus uzsūcošām lentēm. Aizdare ar slēgtiem āķiem, saitējums ar sintētiskas šķiedras saiti, ar hidrofobām īpašībām;


41. attēls. Vīriešu un sieviešu vissezonu zābaki

3.28.2. vīriešu ziemas zābaki (42. attēls). Gludas dabīgās ādas ziemas zābaki melnā krāsā ar saitēm, īsiem stulmiem, paredzēti vāji šķēršļotam apvidum, komfortabli, viegli, elpojoši, ūdensnecaurlaidīgi, antistatiski, ar termoplastiska poliuretāna zoli. Zole – mitrumu atgrūdoša, nodilumizturīga, ar noturīgu krāsojumu, melnā krāsā. Mēlīte anatomiski veidota, polsterēta. Melni aizdares caurumiņi (actiņas) un ādas cilpa mēlītes fiksācijai. Zoles biezums – ne mazāk kā 10 mm (ieskaitot reljefu). Zoles reljefs – vismaz 3 mm. Papēdis – ne augstāks par 3 cm (kopā ar zoli). Saistzole – izņemama, mazgājama, antibakteriāla, ortopēdiska, mitrumu uzsūcoša;


42. attēls. Vīriešu ziemas zābaki

3.28.3. sieviešu ziemas zābaki (43. attēls). Dabīgās ādas sieviešu zābaki melnā krāsā. Virsāda – gluda, hidrofoba. Aizdare – rāvējslēdzējs sānā. Zābaka augšdaļā aizmugurē iestrādāts papildu rāvējslēdzējs 180–200 mm. Pēc pilnas papildu rāvējslēdzēja atvēršanas aiz tā iestrādātais mīkstais ieliktnis ļauj paplašināt zābaka augšdaļu vismaz par 65 mm. Zābaka vilnas odere ir noturīga pret krāsojumu un izdilumu. Papēža forma – taisna. Papēža augstums – 33–35 mm (kopā ar zoli). Zole – sala un mitruma izturīga, neslīdoša, no gumijas vai termoplasta (ar izteiktu reljefu) – no augstas pretnodiluma pakāpes materiāliem, kas zolei nodrošina amortizāciju un vieglumu. Zoles biezums 8–10 mm (ieskaitot reljefu). Iekšējā kažokādas zole – ielīmēta vai izņemama, papēža un tiltiņa daļā dublēta ar mīkstu materiālu.


43. attēls. Sieviešu ziemas zābaki

4. Amatpersonu identifikācijas un atšķirības zīmes un to apraksts:

4.1. personas identifikācijas zīme (44. attēls). Tumši pelēkas krāsas auduma lente, uz kuras simetriski vidū izvietots amatpersonas vārda pirmais burts un uzvārds dzeltenā krāsā;


44. attēls. Personas identifikācijas zīme

4.2. iestādes identifikācijas zīme (45. attēls). Tumši pelēkas krāsas auduma lente, uz kuras simetriski vidū izvietots uzraksts "IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDE" dzeltenā krāsā;


45. attēls. Iestādes identifikācijas zīme

4.3. Latvijas valsts karoga emblēma (46. attēls). Izšūta emblēma ar Latvijas valsts karoga attēlu. Emblēmas augstums – 35 mm, platums – 70 mm;


46. attēls. Latvijas valsts karoga emblēma

4.4. Ieslodzījuma vietu pārvaldes emblēma (47. attēls). Emblēmas augstums – 110 mm, platums – 70 mm. Pamatne tumši pelēkā krāsā, gar tās malu – 2 mm plata kontūra, centrā – saule, kuras stari iespīd logā. Apakšdaļā – uzraksts "IESLODZĪJUMA VIETU PĀRVALDE" dzeltenā krāsā;


47. attēls. Ieslodzījuma vietu pārvaldes emblēma

4.5. dienesta pakāpes atšķirības zīmes ir izšūtas uz tumši pelēkas krāsas auduma ar metalizētiem zeltītas krāsas diegiem. Dienesta pakāpes atšķirības zīmes amatpersonām ir šādas:

4.5.1. ierindniekam uz atšķirības zīmes nav dienesta pakāpes apzīmējuma (48. attēls);


48. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme ierindniekam

4.5.2. kaprālim uz atšķirības zīmes simetriski vidū horizontāli izvietota 10 mm plata josla (49. attēls);


49. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kaprālim

4.5.3. seržantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū horizontāli viena zem otras izvietotas divas 10 mm platas joslas (50. attēls);


50. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme seržantam

4.5.4. virsseržantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū horizontāli izvietota 20 mm plata josla (51. attēls);


51. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsseržantam

4.5.5. virsniekvietniekam uz atšķirības zīmes simetriski vidū horizontāli viena zem otras izvietota 10 mm plata josla un 12 x 12 mm liela zīmotne romba veidā (52. attēls);


52. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsniekvietniekam

4.5.6. leitnantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas divas 12 x 12 mm lielas zīmotnes romba veidā (53. attēls);


53. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme leitnantam

4.5.7. virsleitnantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas trīs 12 x 12 mm lielas zīmotnes romba veidā (54. attēls);


54. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsleitnantam

4.5.8. kapteinim uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas četras 12 x 12 mm lielas zīmotnes romba veidā (55. attēls);


55. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kapteinim

4.5.9. majoram uz atšķirības zīmes simetriski vidū izvietota zīmotne astoņstaru zvaigznes veidā (56. attēls);


56. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme majoram

4.5.10. pulkvežleitnantam uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas divas zīmotnes astoņstaru zvaigznes veidā (57. attēls);


57. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme pulkvežleitnantam

4.5.11. pulkvedim uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli viena zem otras izvietotas trīs zīmotnes astoņstaru zvaigznes veidā (58. attēls);


58. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme pulkvedim

4.5.12. ģenerālim uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli visā tās garumā izvietota zīmotne četru auklu pīnes veidā (59. attēls).


59. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme ģenerālim

8. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas amatpersonu ikdienas formas tērpa apraksts

(Pielikums MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona) ikdienas formas tērpu (1.–12. attēls) veido šādas savstarpēji komplektējamas sastāvdaļas:

1. Ikdienas formas tērpa krekls.

2. Ikdienas formas tērpa bikses.

3. T-krekls.

4. Polo krekls.

5. Flīsa jaka.

6. Soft-shell jaka.

7. Vējjaka (lietus un vēja necaurlaidīga).

8. Siltā/ziemas jaka.

9. Nagcepure.

10. Ziemas cepure (flīsa).

11. Lietusmētelis.

12. Cepure galvas/kakla apsējs.

13. Cimdi.

14. Termoveļas komplekts.

15. Ergonomiska siksna.

16. Apavi un zeķes.

 

1. Ikdienas formas tērpa krekls (1. attēls). Taisna silueta tumši pelēkas krāsas auduma virskrekls ar garām piedurknēm. Atlokāma stāvapkakle. Apkakles ārmalā iešūts karmīnsarkanas krāsas iemalojums. Atdaļas mugurdaļas un puspriekšdaļu piešūšanas vīlēs iešūts karmīnsarkanas lentes iemalojums. Priekšpuses abās pusēs simetriski krūšu līmenī vertikāli iestrādātas līstītes kabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Virs kabatām – horizontāli ar līpslēdžiem piestiprinātas atšķirības zīmes (labajā pusē – uzvārds, kreisajā – dienesta pakāpe). Mugurdaļā starp plēšielocēm 2 cm no atdaļas ar sudraba krāsas atstarojošu pulveri horizontāli uzputināts uzraksts "VUGD". Krekla piedurknes šķirtnes pārmalā iešūts atstarojošas sudraba krāsas lentes iemalojums. Abām piedurknēm virs aproces iestrādāta līstītes dokumentu kabata ar rāvējslēdzēja atveri. Piedurkņu elkoņdaļām uzšūtas astoņstūru uzlikas. Abām piedurknēm 7 cm no pleca vīles ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – LV karoga emblēma, uz kreisās piedurknes – VUGD emblēma).


1. attēls

2. Ikdienas formas tērpa bikses (2. attēls). Taisnstaru tumši pelēkas krāsas auduma bikses. Bikšu priekšpusē – slīpās sānkabatas. Sānu vīlē no iešuvēm līdz lejasmalai iešūts atstarojošas sudraba krāsas lentes iemalojums. Mugurstarām gurnu līmenī iešūtas vīles kabatas ar pārloku un līpaizdari. Virs sānu vīlēm uzšūtas taisnstūra trapeces formas uzliktās stilbu kabatas ar sešstūru pārloku un līpaizdari. Visiem kabatu pārlokiem iešūts karmīnsarkanas lentes iemalojums.


2. attēls

3. T-krekls (3. attēls). Tumši sudrabpelēks taisnstāva trikotāžas T-krekls. Uz krekla priekšdaļas kreisajā pusē virskrūšu daļā ar atstarojošu sudraba krāsas pulveri uzputināta astoņstaru emblēma, bet karoga baltās un karmīnsarkanās daļas, aplis, vairoga mala, grieķu krusta daļas un civilās aizsardzības zilā trijstūra zīme uzputināta ar neatstarojošu atbilstošas krāsas pulveri. Mugurdaļā lāpstiņu līmenī ar atstarojošu sudraba krāsas pulveri uzputināts uzraksts "VUGD".


3. attēls

4. Polo krekls (4. attēls). Tumši sudrabpelēks vai balts taisnstāva kokvilnas trikotāžas polo krekls ar īsām piedurknēm un stāvatliekto apkakli. Krekla priekšpusē iestrādāta pārmalas aizdare ar trim pogām. Priekšpusē simetriski krūšu līmenī horizontāli novietotas līpslēdžu joslas atšķirības zīmēm. Priekšdaļā krūšu līmenī simetriski horizontāli uzšūtas sešstūru kabatas ar piecstūru pārlokiem. Kabata aizdarāma ar vienu pogu un pogcaurumu. Mugurdaļā lāpstiņu līmenī ar atstarojošu sudraba krāsas pulveri uzputināts uzraksts "VUGD". Piedurkņu augšdelma daļā ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – Latvijas valsts karoga emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēma).


4. attēls

5. Flīsa jaka (5. attēls). Taisnstāva trikotāžas (flīsa) jaka ar dažādšķiedru auduma virskārtas detaļām palielinātas slodzes vietās, rocēs gludi iešūtām vienvīles piedurknēm, stāvapkakli un centrālo dalāmā divslīdņu rāvējslēdzēja aizdari. Atdaļu piešūšanas vīlēs iešūts karmīnsarkanas krāsas lentes iemalojums. Kreisajā puspriekšdaļā paralēli tai iestrādāta līstītes kabata ar rāvējslēdzēja aizdari. Piedurkņu elkoņu daļām uzšūtas dažādšķiedru auduma uzlikas. Piedurkņu plecgalos iestrādātas rāvējslēdzēju kabatu atveres. Mugurdaļā virs atdaļas vīles ar sudraba krāsas atstarojošu pulveri horizontāli uzputināts uzraksts "VUGD". Iesānvīlēs iestrādātas sānkabatas ar rāvējslēdzēja aizdari. Piedurkņu augšdelma daļā ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – Latvijas valsts karoga emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēma).


5. attēls

6. Soft-shell jaka (6. attēls). Vēju un mitrumu aizturoša taisna silueta tumši pelēkas krāsas virsjaka ar garām piedurknēm, stāvapkakli, noņemamo kapuci, rāvējslēdzēja aizdari. Priekšpusē simetriski krūšu līmenī virs atdaļas horizontāli novietotas līpslēdžu joslas atšķirības zīmēm. Abās puspriekšdaļu vidējās daļās paralēli priekšmalai iestrādātas rāvējslēdzēja kabatu atveres. Jostas vietas augstumā – divas iešūtas kabatas ar vertikālu rāvējslēdzēja aizdari. Reglāna piedurkņu atgrieztās plecu daļas šūtas no karmīnsarkana pamatmateriāla. Mugurdaļā zem atdaļas piešūšanas vīles centrāli ar sudraba krāsas atstarojošu pulveri horizontāli uzputināts uzraksts "VUGD". Piedurkņu augšdelma daļā ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – Latvijas valsts karoga emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēma).


6. attēls

7. Vējjaka (7. attēls). Taisna silueta tumši pelēkas krāsas ūdensnecaurlaidīga auduma jaka ar garām piedurknēm, stāvapkakli, kapuci un zem pārloka slēpto rāvējslēdzēja aizdari. Priekšpusē simetriski novietotas iegrieztas kabatas ar vertikālu slēpto rāvējslēdzēja aizdari. Atdaļu piešūšanas vīlēs iešūts karmīnsarkanas un atstarojošas sudraba krāsas lentes iemalojums. Krūšu līmenī horizontāli novietotas līpslēdžu joslas atšķirības zīmēm. Mugurdaļā zem atdaļas piešūšanas vīles centrāli ar sudraba krāsas atstarojošu pulveri horizontāli uzputināts uzraksts "VUGD". Piedurkņu vīles lejasgalos to piekļāvīguma nolūkā iešūti taisnstūra savilkņi, savilkņu kontūrmalās iešūts karmīnsarkanas lentes iemalojums. Piedurkņu augšdelma daļā ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – Latvijas valsts karoga emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēma). Kreisajai piedurknei vertikāli uzšūta dokumentu kabata ar ūdensnecaurlaidīga rāvējslēdzēja atveri.


7. attēls

8. Siltā/ziemas jaka (8. attēls). Taisna silueta tumši pelēkas krāsas ūdensnecaurlaidīga auduma virsjaka ar siltinātu oderi, garām piedurknēm, stāvapkakli un kapuci. Priekšpusē krūšu līmenī simetriski novietotas iegrieztas kabatas ar vertikālu zem pārloka slēptu rāvējslēdzēja aizdari. Krūšu līmenī horizontāli novietotas līpslēdžu joslas atšķirības zīmēm. Abās puspriekšdaļās iestrādātas līstītes slīpās sānkabatas. Mugurdaļā zem atdaļas ar sudraba krāsas atstarojošu pulveri horizontāli uzputināts uzraksts "VUGD". Abu piedurkņu priekšējās vīlēs iestrādāta 13 cm gara dokumentu kabata ar rāvējslēdzēja aizdari. Atdaļu piešūšanas vīlēs iešūts karmīnsarkanas un atstarojošas sudraba krāsas lentes iemalojums. Krūškabatu līstīšu priekšmalās un dūrgalu savilkņu kontūrmalās iešūts karmīnsarkanas lentes iemalojums. Piedurkņu augšdelma daļā ar līpslēdžiem piestiprinātas emblēmas (uz labās piedurknes – Latvijas valsts karoga emblēma, uz kreisās piedurknes – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēma).


8. attēls

9. Nagcepure (9. attēls). Tumši pelēkas krāsas žokejcepure ar pagarinātu nagu un izšūtu emblēmu (kokardi). Virs naga pierdaļas vidū uzšūta sudraba krāsas kokarde ar ozollapu vainagā ietvertu mazā valsts ģerboņa attēlu. Gar naga malu pierdaļas lejasmalā visā naga platumā piestiprināta dekoratīva karmīnsarkana pīta aukla. Ģenerāļa formas tērpa cepurei uz naga simetriski abās pusēs izvietotas izšūtas ozollapas – pa trim katrā pusē. Pakauša daļā – lokveida izgriezums ar lenci un divas gredzenveida ventilācijas atveres. Cepures lielums regulējams ar sprādzi.


9. attēls

10. Ziemas cepure (flīsa) (10. attēls). Galvai piekļāvīga kopizmēra cepure tumši pelēkā krāsā, šūta no ķīmisko šķiedru abpusēji uzkārstas trikotāžas drānas (flīsa). Uzlocītās apmales priekšpuses vidū ar sudraba krāsas diegiem uzšūta sudraba krāsas kokarde ar ozollapu vainagā ietvertu mazā valsts ģerboņa attēlu.


10. attēls

11. Lietusmētelis (11. attēls). Tumši pelēkas krāsas reglāna piegriezuma ūdensnecaurlaidīga auduma garais lietusmētelis ar kapuci. Mugurpusē uz atdaļas ar sudraba krāsas atstarojošu pulveri horizontāli uzputināts uzraksts "VUGD". Kreisajai piedurknei uzputināta VUGD emblēma, labajai – LV karoga emblēma. Paralēli lietusmēteļa lejasmalai un dūrgaliem – termoliedētas atstarojošās lentes sudraba krāsā.


11. attēls

12. Cepure galvas/kakla apsējs (12. attēls) – tuneļveida (apaļadīts) galvas/kakla apsējs tumši sudrabpelēkā krāsā.


12. attēls

13. Cimdi – piecpirkstu cimdi tumši pelēkā vai melnā krāsā.

14. Termoveļas komplekts – tumši sudrabpelēkas krāsas trikotāžas krekls ar garām piedurknēm un tumšas krāsas trikotāžas bikses.

15. Ergonomiska siksna – regulējama garuma bikšu josta melnā krāsā.

16. Apavi un zeķes – apavi melnā krāsā un zeķes tumši pelēkā vai melnā krāsā.

9. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 464
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas amatpersonu ikdienas formas tērpu atšķirības zīmju apraksts

(Pielikums MK 22.03.2022. noteikumu Nr. 179 redakcijā)

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona) ikdienas formas tērpam ir šādas atšķirības zīmes:

1. Personas identifikācijas zīme – tumši pelēkas krāsas auduma lente ar karmīnsarkanu kontūru, uz kuras simetriski vidū izšūti amatpersonas iniciāļi un uzvārds sudraba (pelēkā) krāsā (1. attēls).


1. attēls. Personas identifikācijas zīme

2. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēma – vairogveida emblēma tumši pelēkā krāsā ar karmīnsarkanu kontūru. Majora, pulkvežleitnanta un pulkveža parādes formas tērpam – vairogveida emblēma uz balta fona ar zeltītu kontūru un citiem atribūtiem (izņemot uzrakstu, kas ir karmīnsarkanā krāsā). Augšējā daļā uzraksts ar sudraba (pelēkas) krāsas burtiem – "VALSTS UGUNSDZĒSĪBAS UN GLĀBŠANAS DIENESTS". Uzrakstu no emblēmas apakšējās daļas atdala karmīnsarkana kontūra. Emblēmas apakšējās daļas (zem uzraksta) centrā izvietota sudraba (pelēkas) krāsas astoņstaru zvaigzne. Zvaigznes centrā – tumša sudraba (pelēkas) krāsas aplis, aiz kura malām redzamas tumša sudraba (pelēkas) krāsas grieķu krusta simetriskas vienādplatas daļas. Apļa centrā uz sudraba (pelēkas) krāsas krustotu cirvīšu fona izvietots vairogs ar sudraba (pelēkas) krāsas malām. Vairoga centrā uz sudraba (pelēkas) krāsas fona izvietots vienādmalu trijstūris zilā krāsā. Zem vairoga un cirvīšiem horizontāli puslokā uz leju izliekta sarkanbaltsarkana lente (karmīnsarkana – Latvijas karoga krāsās un proporcijās) ar pārlocītiem un izliekti grieztiem galiem (2. attēls).


2. attēls. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēma

3. Latvijas valsts karoga emblēma – izšūta emblēma ar Latvijas valsts karoga attēlu. Augšējā daļā uzraksts ar sudraba krāsas atstarojoša diega burtiem – "LATVIJA" (3. attēls).


3. attēls. Latvijas valsts karoga emblēma

4. Dienesta pakāpes atšķirības zīme – tumši pelēkas krāsas auduma lente ar karmīnsarkanu kontūru, uz kuras simetriski vidū izšūts amatpersonas dienesta pakāpes apzīmējums sudraba (pelēkā) krāsā. Dienesta pakāpes atšķirības zīmes amatpersonām ir šādas:

4.1. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta koledžas kadetam atšķirības zīmes vidū horizontāli visā garumā 4 mm plata gaiši pelēkzaļa josla (4. attēls);


4. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kadetam

4.2. ierindniekam uz atšķirības zīmes nav dienesta pakāpes apzīmējuma (5. attēls);


5. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme ierindniekam

4.3. kaprālim uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli izvietota viena 4 mm plata josla (6. attēls);


6. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kaprālim

4.4. seržantam uz atšķirības zīmes vidū vertikāli blakus izvietotas divas 4 mm platas joslas (7. attēls);


7. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme seržantam

4.5. virsseržantam uz atšķirības zīmes vidū vertikāli izvietota viena 12 mm plata josla (8. attēls);


8. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsseržantam

4.6. virsniekvietniekam uz atšķirības zīmes simetriski vidū vertikāli izvietota 6 mm plata josla un 14 x 14 mm liels rombs (9. attēls);


9. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsniekvietniekam

4.7. leitnantam uz atšķirības zīmes vidū horizontāli blakus izvietoti divi 14 x 14 mm lieli rombi (10. attēls);


10. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme leitnantam

4.8. virsleitnantam uz atšķirības zīmes vidū horizontāli blakus izvietoti trīs 14 x 14 mm lieli rombi (11. attēls);


11. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme virsleitnantam

4.9. kapteinim uz atšķirības zīmes vidū horizontāli blakus izvietoti četri 14 x 14 mm lieli rombi (12. attēls);


12. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme kapteinim

4.10. majoram uz atšķirības zīmes vidū izvietota 20 mm liela astoņstaru zvaigzne (13. attēls);


13. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme majoram

4.11. pulkvežleitnantam uz atšķirības zīmes vidū horizontāli izvietotas divas 20 mm lielas astoņstaru zvaigznes (14. attēls);


14. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme pulkvežleitnantam

4.12. pulkvedim uz atšķirības zīmes vidū horizontāli izvietotas trīs 20 mm lielas astoņstaru zvaigznes (15. attēls);


15. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme pulkvedim

4.13. ģenerālim uz atšķirības zīmes izšūta divu aukliņu plakanpīne (16. attēls). Ģenerālim – iestādes vadītājam – pīnes centrā piestiprināta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēma – metāla, ar krāsainu emalju.


16. attēls. Dienesta pakāpes atšķirības zīme ģenerālim

29.03.2022