Darbības ar dokumentu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.118

Rīgā 2019.gada 20.jūnijā (prot. Nr.25, 3.p.)

Par akciju sabiedrības "RĪGAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk - Regulators) 2018.gada 27.decembrī saņēma akciju sabiedrības "RĪGAS SILTUMS", vienotais reģistrācijas numurs: 40003286750, juridiskā adrese: Cēsu iela 3A, Rīga, LV-1012 (turpmāk - AS "RĪGAS SILTUMS"), iesniegumu (2018.gada 27.decembris Nr.3/6109) ar tam pievienotu siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu, 2019.gada 29.martā saņēma papildu informāciju un precizētu tarifu projektu (2019.gada 29.marts Nr.3/1223), 2019.gada 8.maijā saņēma papildu informāciju (2019.gada 7.maijs Nr.3/1908), 2019.gada 29.maijā saņēma papildu informāciju un precizētu tarifu projektu (2019.gada 29.maijs Nr.3/2302), 2019.gada 7.jūnijā saņēma papildu informāciju (2019.gada 7.jūnijs Nr.3/2434) un 2019.gada 12.jūnijā saņēma papildu informāciju un precizētu tarifu projektu (2019.gada 12.jūnijs Nr.3/2493) (turpmāk - tarifu projekts).

Regulators konstatē

1. Tarifu projekts ir aprēķināts saskaņā ar Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmumu Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika" (turpmāk - Metodika) un atbilst likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk - Likums) 19.panta pirmajai daļai un 20.pantam.

2. AS "RĪGAS SILTUMS" paziņojumu par tarifu projekta iesniegšanu Regulatoram publicēja 2018.gada 28.decembrī (Latvijas Vēstnesis, 2018, 253.nr.). Tarifu projekta izvērtēšanas laikā 2019.gada 21.janvārī un 10.jūnijā Regulators saņēma divu personu elektroniskos sūtījumus (reģ. Regulatorā 21.01.2019. Nr.20/G un 10.06.2019. Nr.170/J) ar apsvērumiem par tarifu projektā iekļauto atsevišķu izmaksu pozīciju pamatotību (turpmāk - Apsvērumi).

3. AS "RĪGAS SILTUMS" saskaņā ar Metodikas 26.punktu ir iesniegusi tarifu projektu, kurā tarifu veidojošajās izmaksās iekļautas iepriekšējā perioda neparedzētās izmaksas no kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņām, sadalot neparedzētās izmaksas uz divu gadu periodu un vienlaicīgi aprēķinot tarifu projektu bez neparedzētajām izmaksām pēc divu gadu perioda beigām.

4. AS "RĪGAS SILTUMS" saskaņā ar Metodikas 43.2punktu ir aprēķinājusi dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti - 0,13 EUR/MWh.

5. Regulators 2019.gada 25.janvārī Regulatora telpās Ūnijas ielā 45, Rīgā, rīkoja uzklausīšanas sanāksmi par AS "RĪGAS SILTUMS" tarifu projektu. Uzklausīšanas sanāksmē piedalījās AS "RĪGAS SILTUMS" pārstāvji, privātpersonas, Rīgas domes pārstāvji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Uzklausīšanas sanāksmes laikā priekšlikumi par tarifu projektu netika izteikti.

6. No Metodikas 43.8punkta izriet, ka Regulators pēc savas iniciatīvas vai komersanta pieprasījuma atbilstoši Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļai var dot uz noteiktu termiņu atļauju komersantam pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies kurināmā vai iepirktās siltumenerģijas cena. Atļaujā Regulators nosaka atskaites periodu komersanta iesniedzamajai informācijai par kurināmā un pirktās siltumenerģijas izmaksu izmaiņām.

7. Metodikas 43.9punkts noteic, ja komersants ir saņēmis 43.8punktā minēto atļauju un komersants pieņem lēmumu par jauniem tarifiem, tad ne vēlāk kā 30 dienas pirms jauno tarifu spēkā stāšanās brīža komersants publicē tarifus oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", nosūta attiecīgajai pašvaldībai iedzīvotāju informēšanai un ievietošanai tās tīmekļvietnē un publicē savā tīmekļvietnē, ja tāda ir, un vienlaikus iesniedz Regulatoram pamatojumu jaunajiem tarifiem, iesniedzot Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju.

8. AS "RĪGAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās ir iekļautas šķeldas un dabasgāzes kā kurināmā izmaksas un iepirktās siltumenerģijas izmaksas.

9. Regulatora padomes sēdē AS "RĪGAS SILTUMS" pilnvarotais pārstāvis uzturēja lūgumu apstiprināt iesniegto tarifu projektu.

Regulators secina

1. Regulators ir izvērtējis tarifu projektu un tarifu veidojošo izmaksu pamatojumu un secina, ka tarifu projekts ir pamatots un aprēķināts tādā apmērā, lai segtu AS "RĪGAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas. Regulators ir izvērtējis arī iesniegtos Apsvērumus un secina, ka izmaksu pozīcijas tarifu projektā iekļautas atbilstoši Metodikā noteiktajam.

2. Regulators secina, ka AS "RĪGAS SILTUMS" ir iespējamas kurināmā cenas izmaiņas. Tādējādi, lai AS "RĪGAS SILTUMS" būtu tiesiska iespēja savlaicīgāk reaģēt uz kurināmā cenas un iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņām un noteikt tarifu, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, AS "RĪGAS SILTUMS" ir pamatoti izdot Regulatora atļauju pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

3. Regulators secina, ka būtisks nosacījums atļaujas izdošanai ir šis lēmums par AS "RĪGAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu apstiprināšanu, kuru pieņemot Regulators izvērtēja AS "RĪGAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas. Ņemot vērā minēto, atļaujas termiņš nosakāms, līdz stājas spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi AS "RĪGAS SILTUMS".

4. Pēc atļaujas piešķiršanas AS "RĪGAS SILTUMS" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus Likuma un enerģētikas nozares speciālo normatīvo aktu tiesību normas nodrošina Regulatora tiesības uzraudzīt AS "RĪGAS SILTUMS" darbību un aizstāvēt lietotāju tiesības saņemt siltumenerģijas apgādes pakalpojumus par tarifiem, kuri atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

5. Atļauja AS "RĪGAS SILTUMS" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus nozīmē AS "RĪGAS SILTUMS" tiesības izvēlēties, vai un kad atļauju izmantot.

Vienlaicīgi, lai nodrošinātu lietotāju interešu aizstāvību, nosakāms atļaujas nosacījums - AS "RĪGAS SILTUMS" pienākums pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, ja divpadsmit mēnešu laikā no AS "RĪGAS SILTUMS" apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vai AS "RĪGAS SILTUMS" pašas noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vidējā svērtā šķeldas cena vai vidējā svērtā dabasgāzes cena ir zemāka nekā piemērotajā siltumenerģijas tarifā un plānotā vidējā svērtā iepirktās siltumenerģijas cena ir zemāka nekā piemērotajā siltumenerģijas tarifā un ja šo abu lielumu izmaiņas ietekmē siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksu samazinājumu, kas rada vismaz 0,25 EUR ietekmi uz gala tarifu, vai arī ja pēc divpadsmit mēnešiem saskaņā ar Metodikas 26.punkta nosacījumiem ir radušies neparedzētie ieņēmumi.

Šāds nosacījums nodrošinās šā lēmuma atbilstību Likuma 1., 5. un 20.pantam, nosacījums ir samērīgs ar AS "RĪGAS SILTUMS" noteiktajām tiesībām līdz ar atļaujas piešķiršanu un atbilst šā lēmuma mērķim - piešķirt tiesības AS "RĪGAS SILTUMS" saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

6. Saņemot no AS "RĪGAS SILTUMS" Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju saistībā ar aprēķinātajiem tarifiem, Regulators 21 dienas laikā pēc jaunā tarifa un pamatojuma saņemšanas izvērtēs iesniegto tarifu atbilstību Metodikai un iesniegto tarifu pamatojumu, kas nodrošinās Regulatora uzraudzību pār AS "RĪGAS SILTUMS" aprēķinātajiem tarifiem. Ja Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas pieņems lēmumu par AS "RĪGAS SILTUMS" iesniegto tarifu neatbilstību Metodikai vai noraidīs iesniegto tarifu pamatojumu, tarifi nestāsies spēkā AS "RĪGAS SILTUMS" noteiktajā termiņā un Regulators rīkosies atbilstoši Metodikas 43.12punktā noteiktajam.

Saskaņā ar Metodikas 5., 14., 26. un 43.8punktu, likuma "Par akcīzes nodokli" 6.1panta pirmo daļu, 15.1panta pirmās daļas 1.punktu, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 7.pantu, 9.panta pirmās daļas 1., 3. un 9.punktu un otro daļu, 10.panta pirmo daļu, 19.panta pirmo, septīto un trīspadsmito daļu, 20.pantu un 21.panta piekto daļu un 25.panta pirmo daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, Administratīvā procesa likuma 55.panta 1.punktu, 56.panta pirmo daļu, 63.panta pirmās daļas 1.punktu, 65.panta pirmo daļu, 68.panta pirmo, otro un trešo daļu,

padome nolemj:

1. apstiprināt AS "RĪGAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

1.1. siltumenerģijas ražošanas tarifu 34,78 EUR/MWh;

1.2. siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu 13,77 EUR/MWh;

1.3. siltumenerģijas tirdzniecības tarifu 1,31 EUR/MWh;

1.4. siltumenerģijas gala tarifu 51,90 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 0,13 EUR/MWh un neparedzētām izmaksām 1,91 EUR/MWh);

2. apstiprināt AS "RĪGAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

2.1. siltumenerģijas ražošanas tarifu 34,78 EUR/MWh;

2.2. siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu 13,77 EUR/MWh;

2.3. siltumenerģijas tirdzniecības tarifu 1,31 EUR/MWh;

2.4. siltumenerģijas gala tarifu 49,99 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 0,13 EUR/MWh);

3. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 1.punktā apstiprinātie tarifi ir spēkā no 2019.gada 1.augusta līdz 2021.gada 31.jūlijam;

4. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 2.punktā apstiprinātie tarifi stājas spēkā 2021.gada 1.augustā;

5. piešķirt AS "RĪGAS SILTUMS" atļauju pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā cenas un iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņu gadījumā;

6. noteikt atļaujas termiņu - līdz stāsies spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi AS "RĪGAS SILTUMS";

7. noteikt atļaujas nosacījumu - AS "RĪGAS SILTUMS" pienākumu pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, ja divpadsmit mēnešu laikā no AS "RĪGAS SILTUMS" apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vai AS "RĪGAS SILTUMS" pašas noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vidējā svērtā šķeldas cena vai vidējā svērtā dabasgāzes cena ir zemāka nekā piemērotajā siltumenerģijas tarifā un plānotā vidējā svērtā iepirktās siltumenerģijas cena ir zemāka nekā piemērotajā siltumenerģijas tarifā un ja šo abu lielumu izmaiņas ietekmē siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksu samazinājumu, kas rada vismaz 0,25 EUR ietekmi uz gala tarifu, vai arī ja pēc divpadsmit mēnešiem saskaņā ar Metodikas 26.punkta nosacījumiem ir radušies neparedzētie ieņēmumi;

8. uzdot AS "RĪGAS SILTUMS" iesniegt Regulatoram informāciju par šķeldas un dabasgāzes cenas izmaiņām trīs darbdienu laikā no līguma noslēgšanas vai grozīšanas brīža vai, ja noslēgtie līgumi vai dabasgāzes iegādes procesi paredz kurināmā cenas izmaiņas biežāk nekā reizi mēnesī, iesniegt Regulatoram informāciju par iepriekšējā mēneša šķeldas un dabasgāzes cenām līdz kārtējā mēneša sestajai darbdienai;

9. uzdot AS "RĪGAS SILTUMS" vienlaicīgi ar šā lēmuma lemjošās daļas 8.punktā noteiktās informācijas iesniegšanu informēt Regulatoru par jauniem noslēgtiem kurināmā (šķeldas un dabasgāzes) piegādes līgumiem, iesniedzot līgumu kopijas, kā arī sniegt informāciju, kas pamato saimnieciski izdevīgākā kurināmā cenas piedāvājuma izvēli;

10. uzdot AS "RĪGAS SILTUMS" iesniegt līdz kārtējā mēneša sestajai darbdienai iepriekšējā mēneša vidējās svērtās iepirktās siltumenerģijas cenas aprēķinu, norādot iepirktos apjomus un cenas;

11. uzdot AS "RĪGAS SILTUMS" iesniegt sešu darbdienu laikā pēc divpadsmit mēnešiem no AS "RĪGAS SILTUMS" apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vai AS "RĪGAS SILTUMS" pašas noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās saskaņā ar Metodikas 26.punktu neparedzēto ieņēmumu vai izmaksu aprēķinu, izdalot pa divpadsmit mēnešiem;

12. atcelt no 2019.gada 1.augusta Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2013.gada 29.maija lēmumu Nr.89 "Par akciju sabiedrības "RĪGAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 104.nr.).

Ja mainās tarifu ietekmējošie faktori vai AS "RĪGAS SILTUMS" neievēro normatīvos aktus vai šajā lēmumā noteikto, Regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu vai atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis

20.06.2019