Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 11.01.2024. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr. 155

Rīgā 2019. gada 9. aprīlī (prot. Nr. 18 6. §)
Tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēmas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Tabakas izstrādājumu,
augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču
un to šķidrumu aprites likuma
6. panta vienpadsmito daļu

1. Noteikumi nosaka Komisijas 2017. gada 15. decembra Īstenošanas regulā (ES) 2018/574 par tehniskajiem standartiem attiecībā uz tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēmas izveidi un darbību (turpmāk – regula Nr. 2018/574) noteikto kompetento iestādi un prasības tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēmas darbības nodrošināšanai.

2. Šie noteikumi attiecas uz komersantiem, kas veic darbības ar tabakas izstrādājumiem.

3. Šie noteikumi neattiecas uz fiziskām personām, kas saskaņā ar likumu "Par akcīzes nodokli" ieved vai saņem tabakas izstrādājumus Latvijas Republikā personīgajam patēriņam, un juridiskām personām, kas saskaņā ar likumu "Par akcīzes nodokli" ieved vai saņem tabakas izstrādājumus Latvijas Republikā savām vajadzībām.

4. Šajos noteikumos lietotie termini atbilst terminiem, kas lietoti regulā Nr. 2018/574.

5. Valsts ieņēmumu dienests ir regulas Nr. 2018/574 25. panta pirmās daļas "k" punktā noteiktā kompetentā iestāde.

6. Informācija par unikālo identifikatoru izdevēju un tā identifikācijas kodu ir publicēta Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē.

7. Ekonomikas dalībnieka identifikatora kodu un objekta identifikatora kodu pieprasa komersants, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar tabakas izstrādājumiem, reģistrēta saņēmēja darbībai ar tabakas izstrādājumiem, reģistrēta nosūtītāja darbībai ar tabakas izstrādājumiem, tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecībai, tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecībai (turpmāk – speciālā atļauja (licence) darbībām ar tabakas izstrādājumiem), un tabakas izstrādājumu importētājs.

8. Iekārtu identifikatora kodu pieprasa komersants, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar tabakas izstrādājumiem un kura speciālajā atļaujā (licencē) ir norādīta tabakas izstrādājumu ražošana, vai tabakas izstrādājumu importētājs, kas ievedīs tabakas izstrādājumus nodošanai patēriņam Latvijas Republikā.

9. Ekonomikas dalībnieka identifikatora kodu, objekta identifikatora kodu un iekārtas identifikatora kodu saskaņā ar regulas Nr. 2018/574 II pielikuma II nodaļas 1. iedaļu šo noteikumu 7. un 8. punktā minētie komersanti pieprasa valsts akciju sabiedrībā "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs".

10. Ekonomikas dalībnieku identifikatora kodi, objektu identifikatora kodi un iekārtu identifikatora kodi ir publicēti bezsaistē izplatāmajās datnēs valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" tīmekļvietnē.

11. Komersants, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) darbībām ar tabakas izstrādājumiem, un tabakas izstrādājumu importētājs darbības ar tabakas izstrādājumiem veic tikai pēc ekonomikas dalībnieka identifikatora koda, objekta identifikatora koda un iekārtu identifikatora koda saņemšanas.

12. Komersants, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) darbībām ar tabakas izstrādājumiem, un tabakas izstrādājumu importētājs nevar veikt labojumus regulas Nr. 2018/574 II pielikuma II nodaļas 1. iedaļas 1.2., 1.5. un 1.8. punktā norādītajā informācijā saistībā ar ekonomikas dalībnieka identifikatora koda, objekta identifikatora koda vai iekārtu identifikatora koda pieprasījumu, kas neatbilst izsniegtajai speciālajai atļaujai (licencei) darbībām ar tabakas izstrādājumiem vai komercreģistrā norādītajai informācijai.

13. Valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" vienas darbdienas laikā pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē publicēta informācija par speciālo atļauju (licenču) darbībām ar tabakas izstrādājumiem izsniegšanu, pārreģistrāciju, anulēšanu, apturēšanu un atjaunošanu, attiecīgajos identifikatoru reģistros aktualizē informāciju par ekonomikas dalībnieka identifikatora kodu, objekta identifikatora kodu un iekārtu identifikatora kodu.

14. Tabakas izstrādājumu ražotāji un importētāji katru tabakas izstrādājumu iepakojuma vienību marķē ar vienības līmeņa unikālo identifikatoru.

15. Unikālo identifikatoru ģenerēšanu un izsniegšanu nodrošina valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs".

16. Saskaņā ar regulas Nr. 2018/574 3. panta devīto daļu valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" iekasē maksu no komersantiem par unikālo identifikatoru ģenerēšanu un izsniegšanu. Maksa par unikālo identifikatoru ģenerēšanu un izsniegšanu ir 1,25 euro (bez pievienotās vērtības nodokļa) par 1000 unikālajiem identifikatoriem.

(MK 09.01.2024. noteikumu Nr. 6 redakcijā)

17. Ja tabakas izstrādājumi ražoti citā Eiropas Savienības dalībvalstī un tos paredzēts nodot patēriņam Latvijas Republikā, saskaņā ar regulas Nr. 2018/574 4. panta pirmo daļu unikālos identifikatorus pēc citas Eiropas Savienības dalībvalsts tabakas izstrādājumu ražotāja pieprasījuma ģenerē un izsniedz valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs".

18. Valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" unikālos identifikatorus izsniedz elektroniskā veidā.

19. Ekonomikas dalībnieki tabakas izstrādājumu iepakojuma vienību vai kopējo iepakojuma vienību marķēšanai izmanto derīgus unikālos identifikatorus.

20. Valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" vienas darbdienas laikā pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma saņemšanas deaktivizē ekonomikas dalībniekam izsniegtos unikālos identifikatorus.

21. Noteikumi stājas spēkā 2019. gada 20. maijā.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs J. Reirs
11.01.2024