Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 01.07.2021. - 10.04.2023. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr. 328

Rīgā 2017. gada 13. jūnijā (prot. Nr. 30 33. §)
Kritēriji un kārtība, kādā novērtē atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem
Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma
20. panta vienpadsmito daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kritērijus un kārtību, kādā novērtē atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem.

II. Kritēriji dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamības novērtēšanai

2. Kritēriji dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma novērtējumam valstspilsētās:

2.1. uz katriem 700 iedzīvotājiem ierīkots vismaz viens sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts, kas atbilst normatīvajos aktos par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām noteiktajām prasībām;

2.2. ierīkoti šķiroto atkritumu savākšanas laukumi, kas atbilst normatīvajos aktos par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām noteiktajām prasībām:

2.2.1. vismaz viens šķiroto atkritumu savākšanas laukums pilsētās ar iedzīvotāju skaitu līdz 50 000. Ja pilsēta tiek dalīta atkritumu apsaimniekošanas zonās, šķiroto atkritumu savākšanas laukums ierīkojams katrā atkritumu apsaimniekošanas zonā;

2.2.2. vismaz divi šķiroto atkritumu savākšanas laukumi pilsētās ar iedzīvotāju skaitu no 50 000 līdz 100 000. Ja pilsēta tiek dalīta vairāk nekā divās atkritumu apsaimniekošanas zonās, šķiroto atkritumu savākšanas laukums ierīkojams katrā atkritumu apsaimniekošanas zonā;

2.2.3. pilsētās ar iedzīvotāju skaitu virs 100 000 papildus šo noteikumu 2.2.2. apakšpunktā minētajam šķiroto atkritumu savākšanas laukumu skaitam ierīkots vismaz viens šķiroto atkritumu savākšanas laukums uz katriem nākamiem 100 000 iedzīvotājiem. Ja pilsēta tiek dalīta atkritumu apsaimniekošanas zonās, šķiroto atkritumu savākšanas laukums ierīkojams katrā atkritumu apsaimniekošanas zonā.

(Grozīts ar MK 08.06.2021. noteikumiem Nr. 366)

2.1 Jēkabpils, Ogres un Valmieras valstspilsētā nodrošina atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem atbilstoši šo noteikumu 2. punktā minētajiem kritērijiem.

(MK 08.06.2021. noteikumu Nr. 366 redakcijā)

3. Kritēriji dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma novērtējumam novados:

3.1. uz katriem 550 iedzīvotājiem novadu pilsētās ierīkots vismaz viens sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts, kas atbilst normatīvajos aktos par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām noteiktajām prasībām;

3.2. katrā apdzīvotā vietā ar iedzīvotāju skaitu virs 200 vai uz katriem 450 iedzīvotājiem novadu pagastos ierīkots vismaz viens sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts, kas atbilst normatīvajos aktos par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām noteiktajām prasībām;

3.3. visos novados, kuros ir 8000 iedzīvotāju vai vairāk, ierīkots vismaz viens šķiroto atkritumu savākšanas laukums, kas atbilst normatīvajos aktos par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām noteiktajām prasībām.

3.1 Jēkabpils, Ogres un Valmieras novada pilsētās un pagastos, izņemot Jēkabpils, Ogres un Valmieras valstspilsētu, nodrošina atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem atbilstoši šo noteikumu 3. punktā minētajiem kritērijiem.

(MK 08.06.2021. noteikumu Nr. 366 redakcijā)

4. Ja novadā nav ierīkoti šķiroto atkritumu savākšanas laukumi vai sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkti atbilstoši šo noteikumu 3. punktā minētajiem kritērijiem, pašvaldība nodrošina regulāru atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma sniegšanu saskaņā ar šķiroto atkritumu savākšanas maršrutu.

III. Kārtība, kādā novērtē dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem

5. Dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem novērtē, aprēķinot nepieciešamo atkritumu dalītās savākšanas punktu vai šķiroto atkritumu savākšanas laukumu skaitu saskaņā ar šādu formulu:

P = I : K, kur

P – dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamības rādītājs;

I – iedzīvotāju skaits pašvaldībā;

K – dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamības kritērijs atbilstoši šo noteikumu 2.1., 2.2.1., 2.2.2., 2.2.3., 3.1., 3.2. vai 3.3. apakšpunktam.

6. Šo noteikumu 5. punktā minētajos aprēķinos iegūto dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamības rādītāju salīdzina ar informāciju par izveidoto atkritumu dalītās savākšanas punktu skaitu vai šķiroto atkritumu savākšanas laukumu skaitu attiecīgajā pašvaldībā. Ja dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamības rādītājs ir mazāks vai vienāds ar izveidoto atkritumu dalītās savākšanas punktu skaitu vai šķiroto atkritumu savākšanas laukumu skaitu attiecīgajā pašvaldībā, tad dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamība iedzīvotājiem atbilst šajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem. Ja dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamības rādītājs ir lielāks par izveidoto atkritumu dalītās savākšanas punktu skaitu vai šķiroto atkritumu savākšanas laukumu skaitu attiecīgajā pašvaldībā, tad dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma pieejamība iedzīvotājiem neatbilst šajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem.

7. Dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma atbilstība šajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem dalītās atkritumu savākšanas pakalpojuma novērtēšanai nav pamats ierobežot atkritumu apsaimniekotājiem veidot papildu atkritumu dalītās savākšanas punktus un šķiroto atkritumu savākšanas laukumus pašvaldības administratīvajā teritorijā.

8. Viena gada laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas pašvaldības izvērtē atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem, ņemot vērā šajos noteikumos noteiktos kritērijus. Ja atkritumu apsaimniekošanas līgumos, kas noslēgti publisko iepirkumu vai publisko un privāto partnerību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, nav paredzēti nosacījumi, lai nodrošinātu atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem atbilstoši šajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem, pašvaldības līdz 2020. gada 30. jūnijam pārskata minētos līgumus, iekļaujot tajos nosacījumus, lai nodrošinātu atkritumu dalītās savākšanas pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem atbilstoši šajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards
01.07.2021