1. Noteikumi nosaka uzturēšanas normas (turpmāk – uztura normas), higiēnas un pirmās nepieciešamības preču apjomu šādām personām (turpmāk – personas):
1.1. Valsts robežsardzes patvēruma meklētāju izmitināšanas telpās (turpmāk – izmitināšanas telpas) izmitinātajam patvēruma meklētājam;
1.2. Valsts robežsardzes izmitināšanas centrā (turpmāk – centrs) ievietotajam ārzemniekam.
2. Bērniem no sešu mēnešu vecuma līdz pilngadības sasniegšanai uztura normas tiek noteiktas, ievērojot normatīvajos aktos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem noteiktās uztura normas.
3. Jaundzimušajiem un zīdaiņiem no dzimšanas līdz sešu mēnešu vecuma sasniegšanai pamatuzturs ir mātes piens vai mākslīgais maisījums zīdaiņiem atbilstoši ārstniecības personas norādījumiem.
4. Pilngadīgajām personām nosaka dienas uztura normas saskaņā ar šo noteikumu 1. pielikumu:
4.1. dienas uztura pamatnorma Nr. 1;
4.2. dienas uztura norma Nr. 2:
4.2.1. grūtniecēm – sešus mēnešus pirms plānotā dzemdību termiņa;
4.2.2. sievietēm – trīs mēnešus pēc dzemdībām;
4.2.3. sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti, – visu barošanas laiku, bet ne ilgāk kā līdz bērna deviņu mēnešu vecuma sasniegšanai;
4.3. dienas uztura norma Nr. 3 – personām, kuras slimo ar tuberkulozi aktīvā fāzē, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimību paasinājuma fāzē, anēmiju, ļaundabīgiem audzējiem, AIDS, vidējas un smagas pakāpes malnutrīciju un ārstējas ambulatori;
4.4. dienas uztura norma Nr. 4 – personām, kuras uzturā nelieto gaļas un zivju produktus;
4.5. speciālā uztura norma – personām, kuras apsardzes uzraudzībā ir īslaicīgi izvestas no izmitināšanas telpām vai centra vai ir aizturētas un tās nav iespējams nogādāt uz izmitināšanas telpām vai centru ilgāk par četrām stundām no aizturēšanas brīža.
5. Atbilstoši ārstniecības personas norādījumiem:
5.1. personām, kuras slimo ar cukura diabētu, var aizstāt:
5.1.1. kviešu maizes devu ar rudzu maizi;
5.1.2. cukuru ar cukura aizvietotājiem;
5.1.3. makaronu izstrādājumus un divas trešdaļas no kartupeļu (neto) dienas uztura normas – ar 40 gramiem putraimu vai 400 gramiem dārzeņu (neto);
5.2. personām, kurām ir gremošanas trakta slimība saasinājuma fāzē, rudzu maizes devu (atbilstoši uztura normām) var aizstāt ar kviešu maizi.
7. Dienas uztura normā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus nosaka saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu.
9. Personām (sākot no piecu gadu vecuma) nosaka higiēnas un pirmās nepieciešamības preču gada normu Nr. 1 saskaņā ar šo noteikumu 3. pielikumu.
10. Bērniem (vecumā no viena gada līdz četriem gadiem) nosaka higiēnas un pirmās nepieciešamības preču gada normu Nr. 2 saskaņā ar šo noteikumu 3. pielikumu.
11. Bērniem līdz 12 mēnešu vecumam nosaka higiēnas un pirmās nepieciešamības preču gada normu Nr. 3 saskaņā ar šo noteikumu 3. pielikumu.
1. tabula
Nr. p. k. | Produkts | Dienas uztura norma (daudzums gramos) | |||
Nr. 1 | Nr. 2 | Nr. 3 | Nr. 4 | ||
1. | Maize no rudzu un kviešu miltiem | 150 | 150 | 150 | 150 |
2. | Maize no kviešu miltiem | 100 | 100 | 100 | 100 |
3. | Kviešu milti | 10 | 10 | 10 | 10 |
4. | Putraimi (kopā) | 50 | 50 | 50 | 50 |
5. | Makaronu izstrādājumi | 50 | 30 | 30 | 50 |
6. | Gaļa | 80 | 100 | 150 | – |
7. | Zivis (svaigas, saldētas un sālītas, bez galvām) | 80 | 80 | 100 | – |
8. | Kausēti dzīvnieku tauki | 15 | 15 | 15 | – |
9. | Augu eļļa | 15 | 15 | 15 | 30 |
10. | Cukurs | 40 | 40 | 40 | 40 |
11. | Dabīgā tēja | 5 | 3 | 3 | 5 |
12. | Sāls | 5 | 5 | 5 | 5 |
13. | Kartupeļi | 250 | 250 | 250 | 250 |
14. | Burkāni | 100 | 100 | 100 | 100 |
15. | Kāposti (svaigie) | 200 | 200 | 200 | 200 |
16. | Galda bietes | 50 | 50 | 50 | 50 |
17. | Sīpoli | 75 | 75 | 75 | 75 |
18. | Citi dārzeņi | 100 | 200 | 200 | 100 |
19. | Svaigi augļi | 200 | 200 | 200 | 200 |
20. | Žāvēti augļi | 15 | 15 | 15 | 15 |
21. | Piens | 250 | 250 | 300 | 250 |
22. | Krējums | 20 | 20 | 40 | 20 |
23. | Biezpiens | – | 50 | 50 | – |
24. | Siers | 30 | 50 | 50 | 30 |
25. | Sviests | – | 10 | 10 | – |
26. | Jogurts | – | 125 | 125 | – |
27. | Olas (gab.) | 0,5 | 1 | 1 | 1 |
28. | Sula | 200 | 200 | 200 | 200 |
29. | Konditorejas izstrādājumi | 25 | 20 | 20 | 25 |
30. | Garšvielas | 0,3 | 0,3 | 0,1 | 0,3 |
31. | Tomātu pasta | 3 | 3 | 3 | 3 |
32. | Ciete | 1 | 1 | 1 | 1 |
33. | Sausais piens | 40 | 40 | 40 | 40 |
34. | Sojas produkti | – | – | – | 20 |
35. | Olu pulveris | – | – | – | 20 |
36. | Pupiņas | – | – | – | 80 |
2. tabula
Nr. p. k. | Produkta nosaukums | Svars |
1. | Banānu čipsi | 100 gr |
2. | Auzu pārslu cepumi ar rozīnēm | 150 gr |
3. | Dzeramais ūdens (negāzēts) | 1,5 l |
Nr. p. k. | Produkts | Aizstājamais produkts (daudzums gramos) | Aizstājējprodukts (daudzums gramos) |
1. | Maize no rudzu un kviešu miltiem aizstājama ar: | 100 | |
1.1. | sausiņiem | 60 | |
1.2. | maizi no kviešu miltiem | 90 | |
1.3. | kraukšķīgām maizītēm | 80 | |
1.4. | kviešu miltiem | 66 | |
1.5. | dažādiem putraimiem | 66 | |
1.6. | makaronu izstrādājumiem | 66 | |
1.7. | smalkmaizītēm | 80 | |
2. | Visu veidu putraimi aizstājami ar: | 100 | |
2.1. | makaronu izstrādājumiem | 100 | |
2.2. | kviešu miltiem | 100 | |
2.3. | svaigiem dārzeņiem | 500 | |
2.4. | svaigiem kartupeļiem | 500 | |
3. | Svaigi kartupeļi un visu veidu dārzeņi aizstājami ar: | 100 | |
3.1. | putraimiem, miltiem, makaronu izstrādājumiem, žāvētiem kartupeļiem | 20 | |
3.2. | zaļajiem lociņiem | 200 | |
3.3. | svaigiem ķiplokiem | 20 | |
3.4. | žāvētiem dārzeņiem | 10 | |
3.5. | svaigiem augļiem | 100 | |
3.6. | konservētiem, sālītiem vai marinētiem dārzeņiem | 100 | |
4. | Visu veidu gaļa aizstājama ar: | 100 | |
4.1. | saldētu gaļu bez kauliem* | 80 | |
4.2. | 1. kategorijas subproduktiem | 100 | |
4.3. | 2. kategorijas subproduktiem | 300 | |
4.4. | pusķidātu putnu gaļu | 120 | |
4.5. | putnu gaļu | 100 | |
4.6. | cīsiņiem, sardelēm vai pusžāvēto desu | 80 | |
4.7. | gaļas konserviem | 75 | |
4.8. | zivīm (svaigas, saldētas un sālītas, bez galvām) | 150 | |
4.9. | zivju konserviem | 120 | |
4.10. | sojas koncentrāta produktiem* | 10 | |
4.11. | sieru | 48 | |
4.12. | olām (gab.) | 2 | |
4.13. | malto gaļu | 80 | |
4.14. | buljona koncentrātu | 80 | |
4.15. | sojas miltiem* | 30 | |
4.16. | olu pulveri* | 30 | |
5. | Visu veidu zivis (svaigas, saldētas un sālītas, bez galvām) aizstājamas ar: | 100 | |
5.1. | dažādiem gaļas konserviem | 50 | |
5.2. | visu veidu zivīm ar galvām | 130 | |
5.3. | zivju fileju | 70 | |
5.4. | malto zivju gaļu | 80 | |
5.5. | zivju konserviem | 80 | |
5.6. | gaļu (liellopu gaļu, aitas gaļu vai cūkgaļu) | 67 | |
6. | Kausēti dzīvnieku tauki aizstājami ar: | 100 | |
6.1. | margarīnu | 100 | |
6.2. | sviestu | 67 | |
6.3. | augu eļļu | 100 | |
6.4. | jēltaukiem | 130 | |
6.5. | speķi | 100 | |
7. | Pilnpiens (100 cm3 piena vienlīdzīgi 100 g) aizstājams ar: | 100 | |
7.1. | kefīru, rūgušpienu vai jogurtu | 100 | |
7.2. | sauso pienu* | 15 | |
7.3. | iebiezināto pienu ar cukuru | 20 | |
7.4. | iebiezināto pienu bez cukura | 30 | |
7.5. | krējumu | 15 | |
7.6. | biezpienu | 30 | |
7.7. | sieru | 18 | |
7.8. | olām (gab.) | 0,5 | |
8. | Olas (gab.) aizstājamas ar: | 1 | |
8.1. | pienu, kefīru, rūgušpienu vai jogurtu | 200 | |
8.2. | gaļu | 50 | |
8.3. | zivīm | 120 | |
8.4. | olu pulveri* | 15 | |
9. | Cukurs aizstājams ar: | 100 | |
9.1. | karamelēm | 50 | |
9.2. | ievārījumu, džemu vai augļu biezeni | 140 | |
9.3. | marmelādi | 130 | |
9.4. | cepumiem | 100 | |
9.5. | žāvētiem augļiem | 67 | |
9.6. | ķīseļa koncentrātu | 100 | |
10. | Tomātu pasta aizstājama ar: | 100 | |
10.1. | tomātu mērci | 200 | |
10.2. | tomātu sulu | 500 | |
11. | Svaigi augļi aizstājami ar: | 100 | |
11.1. | svaigām ogām | 100 | |
11.2. | arbūziem | 300 | |
11.3. | žāvētiem augļiem | 20 | |
11.4. | konservētiem kompotiem | 50 | |
11.5. | dabīgām sulām | 100 | |
11.6. | konservētām sulām, kuru saturā ir 50 % sausnas | 20 | |
11.7. | augļu dzērieniem | 130 | |
11.8. | augļu un ogu ekstraktiem | 10 | |
12. | Augļu un ogu sulas aizstājamas ar: | 100 | |
12.1. | augļu konserviem | 50 | |
12.2. | žāvētiem augļiem | 20 | |
13. | Žāvēti augļi aizstājami ar: | 100 | |
13.1. | svaigiem augļiem | 500 | |
13.2. | ķīseļa koncentrātu | 150 | |
14. | Dabīgā tēja aizstājama ar: | 100 | |
14.1. | šķīstošo tēju | 80 | |
14.2. | kafijas dzērienu | 150 | |
14.3. | šķīstošo kafiju | 100 | |
11.4. | kakao | 150 |
Piezīme. * Savstarpēji aizstājamie pārtikas produkti un to normas, kas neattiecas uz nepilngadīgajiem.
Nr. p. k. | Mazgāšanas līdzekļa un personīgās higiēnas līdzekļa nosaukums un mērvienība | Norma (gadā) | ||
Nr. 1 | Nr. 2 | Nr. 3 | ||
1. | Zobu suka (gab.) | 4 | 4 | 1 |
2. | Zobu pasta (ml) | 600 (1000–1500 ppm)* | 300 (līdz 1000 ppm) | 150 (līdz 1000 ppm) |
3. | Tualetes papīrs (30 m rullis) | 24 | 12 | 5 |
4. | Mitrās salvetes (iepakojums) | – | 15 | 20 |
5. | Higiēniskās paketes sievietēm (ja nepieciešamas) (gab.) | 180 | – | – |
6. | Saimniecības ziepes (g) | 2400 | – | – |
7. | Tualetes ziepes (g) | 1200 | – | – |
8. | Matu šampūns (ml) | 720 | 400 | – |
9. | Vienreizējie skuvekļi (ja nepieciešams) (gab.) | 36 | – | – |
10. | Vienreizējie kabatlakatiņi (paka) | 24 | 24 | 6 |
11. | Vate (g) | 200 | 200 | 200 |
12. | Ķemme (gab.) | 1 | 1 | 1 |
13. | Bērnu ziepes (g) | – | 700 | 600 |
14. | Bērnu krēms (ml) | – | 400 | 400 |
15. | Bērnu eļļa (ml) | – | 400 | 400 |
16. | Zīdaiņu pūderis (ml) | – | 300 (līdz divu gadu vecumam) | 400 |
17. | Knupītis (gab.) | – | 1 (līdz divu gadu vecumam) | 3 |
18. | Pudelīte (gab.) | – | 1 (līdz divu gadu vecumam) | 3 |
19. | Pudelītes knupītis (gab.) | – | 1 (līdz divu gadu vecumam) | 6 |
20. | Vaskadrāna (gab.) | – | 1 | 3 |
21. | Autiņbiksītes (gab.) | – | 1100 (līdz divu gadu vecumam) | 1400 |
22. | Veļas pulveris (g) | 4800 | 3000 | 3000** |
23. | Trauku mazgājamais līdzeklis (ml) | 2400 | 2000 | 2000 |
Piezīmes.
1. * ppm (parts per million) – fluorīda koncentrācija zobu pastā.
2. ** bērniem speciāli paredzēts veļas pulveris.