Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 42

Rīgā 2016. gada 19. janvārī (prot. Nr. 3 16. §)
Kārtība, kādā aizliedzama vai ierobežojama satiksme
Izdoti saskaņā ar likuma
"Par autoceļiem" 5. panta trešo daļu un
Ceļu satiksmes likuma 8. panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā aizliedz vai ierobežo satiksmi uz valsts autoceļiem un pašvaldību autoceļiem un ielām (turpmāk arī – ceļi).

2. Satiksmi uz ceļiem var aizliegt vai ierobežot šādos gadījumos:

2.1. lai novērstu ceļu bojājumus, kas radušies vai varētu rasties klimatisko apstākļu dēļ;

2.2. lai novērstu satiksmes negadījuma risku ceļa bojājumu dēļ;

2.3. ceļa vai tā posma uzturēšanas darbu vai būvdarbu laikā;

2.4. citu darbu laikā, ja tas objektīvi nepieciešams;

2.5. laikā, kad pa ceļiem tiek pārvietota Nacionālo bruņoto spēku militārā tehnika;

2.6. publisku pasākumu laikā;

2.7. sapulču, gājienu un piketu laikā;

2.8. ārvalstu amatpersonu vizīšu laikā.

3. Lēmumu par satiksmes aizliegumu vai ierobežojumu pieņem:

3.1. attiecībā uz valsts autoceļiem – valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi";

3.2. attiecībā uz pašvaldību autoceļiem un ielām – attiecīgā pašvaldība (turpmāk – pašvaldība);

3.3. laikā, kad pa ceļiem tiek pārvietota Nacionālo bruņoto spēku militārā tehnika, – Nacionālie bruņotie spēki, saskaņojot ar ceļa pārvaldītāju;

3.4. sevišķi neatliekamos gadījumos – policijas darbinieki un citas amatpersonas, kuras tam pilnvaro likumi un citi normatīvie akti (bez saskaņošanas ar ceļa pārvaldītāju).

4. Ja nepieciešams aizliegt vai ierobežot satiksmi, attiecīgus pasākumus, kas noteikti normatīvajos aktos par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu un satiksmes organizēšanu uz ceļiem, nodrošina:

4.1. šo noteikumu 2.1. un 2.2. apakšpunktā minētajos gadījumos – valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi" vai pašvaldība;

4.2. šo noteikumu 2.3. un 2.4. apakšpunktā minētajos gadījumos – būvdarbu, ceļa uzturēšanas darbu vai citu darbu veicējs;

4.3. šo noteikumu 2.5. apakšpunktā minētajā gadījumā – Nacionālie bruņotie spēki;

4.4. šo noteikumu 2.6. apakšpunktā minētajā gadījumā – pasākuma organizētājs;

4.5. šo noteikumu 2.7. apakšpunktā minētajā gadījumā – pašvaldība;

4.6. šo noteikumu 2.8. apakšpunktā minētajā gadījumā – pašvaldība vai vizītes organizētājs.

5. Būvdarbu, ceļa uzturēšanas darbu vai citu darbu veicējs iesniedz valsts akciju sabiedrībā "Latvijas Valsts ceļi" vai pašvaldībā iesniegumu par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu ne vēlāk kā 10 dienas pirms plānotās satiksmes ierobežošanas vai aizliegšanas.

6. Ārvalstu amatpersonas vizītes organizētājs iesniedz pašvaldībā iesniegumu par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu ne vēlāk kā piecas dienas pirms vizītes.

7. Iesniegumu par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu šo noteikumu 2.3., 2.4. un 2.8. apakšpunktā minētajos gadījumos iesniedz rakstveidā. Iesniegumā norāda:

7.1. satiksmes ierobežošanas vai aizliegšanas pamatojumu;

7.2. plānoto satiksmes ierobežojumu vai aizliegumu datumu un laiku;

7.3. organizētāja vai darbu veicēja vārdu un uzvārdu vai juridiskās personas nosaukumu, adresi un kontakttālruni;

7.4. ceļa nosaukumu un posmus, kur paredzēts ierobežot vai aizliegt satiksmi.

8. Iesniegumu par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu šo noteikumu 2.3. un 2.4. apakšpunktā minētajos gadījumos valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi" vai pašvaldība izskata ne vēlāk kā divas dienas pirms darbu uzsākšanas. Valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" un pašvaldības lēmumu var apstrīdēt vai pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

9. Pašvaldība, izskatot iesniegumu par ārvalstu amatpersonas vizītes rīkošanu, vienlaikus lemj par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu. Lēmumu par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu uz valsts autoceļiem pašvaldība pieņem, pamatojoties uz valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" atzinumu. Pašvaldība ne vēlāk kā dienu pirms pieteiktās ārvalstu amatpersonas vizītes rakstveidā informē pasākuma organizētāju par pieņemto lēmumu.

10. Pašvaldība, izskatot iesniegumu par publiska pasākuma, sapulces, gājiena vai piketa rīkošanu, vienlaikus lemj par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu. Lēmumu par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu uz valsts autoceļiem pašvaldība pieņem, pamatojoties uz valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" atzinumu.

11. Valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Valsts ceļi" vai pašvaldībai ir tiesības atteikt satiksmes aizlieguma vai ierobežojuma ieviešanu uz ceļiem, ja:

11.1. nav ievērots šo noteikumu 5. vai 6. punktā noteiktais termiņš;

11.2. ir plānots aizliegt vai ierobežot transportlīdzekļu satiksmi uz valsts galvenā autoceļa vai pašvaldības autoceļa vai ielas, nenodrošinot satiksmes dalībniekiem iespēju izmantot apbraucamo ceļu;

11.3. pa ceļu, kur plānots ieviest satiksmes aizliegumu vai ierobežojumu, kursē sabiedriskais transports, un tam nav nodrošināts apbraucamais ceļš;

11.4. ir pamatoti uzskatīt, ka iespējama ceļa bojāšana, būtiski traucējumi transportlīdzekļu, tai skaitā sabiedriskā transporta, satiksmē vai satiksmes drošības apdraudējums.

12. Informāciju par satiksmes aizliegumu vai ierobežojumiem savā tīmekļvietnē publicē:

12.1. valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi", ja aizliegums vai ierobežojumi attiecas uz valsts autoceļiem, ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par satiksmes aizlieguma vai ierobežojumu saskaņošanu, norādot autoceļa posmu, aizlieguma vai ierobežojumu veidu, termiņu un kontakttālruni, kā arī elektroniski informē pašvaldību, kuras teritorijā satiksmes aizliegums vai ierobežojumi ieviesti;

12.2. pašvaldība, ja aizliegums vai ierobežojumi attiecas uz pašvaldību autoceļiem un ielām, ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par satiksmes aizlieguma vai ierobežojumu saskaņošanu, norādot autoceļa vai ielas nosaukumu, posmu, aizlieguma vai ierobežojumu veidu, termiņu un kontakttālruni.

13. Ja uz ceļa plānots organizēt sapulci, gājienu vai piketu, kura norisi saskaņā ar likumu "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" var pieteikt ne vēlāk kā 24 stundas pirms plānotā pasākuma norises, informāciju par satiksmes aizliegumu vai ierobežojumiem publicē valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" tīmekļvietnē (www.lvceli.lv) vai pašvaldības tīmekļvietnē nekavējoties pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par satiksmes aizlieguma vai ierobežojumu saskaņošanu, norādot ceļa nosaukumu, posmu, aizlieguma vai ierobežojumu veidu, termiņu un kontakttālruni.

14. Transportlīdzekļu satiksmes aizliegums vai ierobežojumi šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētajā gadījumā neattiecas uz transportlīdzekļiem, kas kravas transporta cisternās ar valsts akciju sabiedrību "Latvijas Valsts ceļi" vai pašvaldību saskaņotā maršrutā pārvadā svaigpienu, ja par šiem transportlīdzekļiem valsts akciju sabiedrības "Ceļu satiksmes drošības direkcija" transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ir izdarīta atzīme "Svaigpiena transportlīdzeklis".

15. Satiksmes aizlieguma un ierobežojumu ievērošanu kontrolē Valsts policija, valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi" vai pašvaldība.

16. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1998. gada 15. decembra noteikumus Nr. 456 "Noteikumi par autoceļu valsts aizsardzību un kārtību, kādā ieviešami transportlīdzekļu satiksmes aizliegumi un ierobežojumi" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 375./380. nr.; 2001, 43. nr.; 2006, 101. nr.; 2011, 50. nr.).

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Satiksmes ministra pienākumu izpildītājs,
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
22.01.2016