Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.356

Rīgā 2015.gada 30.jūnijā (prot. Nr.30 33.§)
Pesticīdu atlieku kontroles kārtība augu un dzīvnieku izcelsmes produktos
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
10.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā ņem un sagatavo paraugus un novērtē izmeklējumu rezultātus pesticīdu atlieku kontrolei augu un dzīvnieku izcelsmes produktos (turpmāk – produkti).

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. analītiskā daļa – reprezentatīvs produkta daudzums, kas pesticīdu atlieku noteikšanai ņemts no analītiskā parauga;

2.2. analītiskais paraugs – produkta daudzums, kas sagatavots analīzei no laboratorijas parauga;

2.3. kopējais paraugs – katrs primārais gaļas, arī putnu gaļas, paraugs vai no partijas ņemto primāro paraugu apvienojums (labi sajaukts) augu izcelsmes produktiem, olām un olu produktiem, pienam un piena produktiem;

2.4. laboratorijas paraugs – paraugs, ko nosūta laboratorijai. Tas ir reprezentatīvs produkta daudzums, kas ņemts no kopējā parauga;

2.5. paraugs – viena vai vairākas vienības, ko ņem no vienību kopuma, vai produkta daļa, ko ņem no lielāka produkta daudzuma. Paraugs ir reprezentatīvs attiecībā pret partiju un kopējo paraugu vai dzīvnieku saistībā ar tā pesticīdu atlieku saturu, bet ne obligāti saistībā ar citiem raksturlielumiem;

2.6. parauga lielums – vienību skaits vai produkta daudzums, kas veido paraugu;

2.7. parauga ņemšana – procedūra, ko izmanto, lai ņemtu un sagatavotu paraugu;

2.8. parauga ņēmējs – Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk – dienests) vai Valsts augu aizsardzības dienesta inspektors, kas ir pilnvarots ņemt paraugus;

2.9. parauga ņemšanas ierīce:

2.9.1. rīks, piemēram, liekšķere, kauss, zonde, nazis vai dakšiņa, ko izmanto, lai paņemtu vienību no berama materiāla vai no liela iepakojuma, tai skaitā mucām, lielām siera un gaļas, arī putnu gaļas, vienībām (kas ir pārāk lielas, lai tās ņemtu par primāro paraugu);

2.9.2. rīks, piemēram, parauga sadalītājs, ko izmanto, lai sagatavotu laboratorijas paraugu no kopējā parauga vai analītisko daļu no analītiskā parauga;

2.10. partija – produkta daudzums, kas nosūtīts vienā laikā un par ko ir zināms, ka šim produktam ir viendabīgas īpašības (piemēram, izcelsme, ražotājs, šķirne, iepakotājs, iepakojuma veids, marķējums, nosūtītājs);

2.11. primārais paraugs – viena vai vairākas vienības, kas ņemtas no vienas vietas partijā;

2.12. vienība – partijas mazākā atsevišķā daļa, ko ņem, lai sagatavotu primāro paraugu vai tā daļu.

3. Pesticīdu atlieku pieļaujamais daudzums ir noteikts Eiropas Parlamenta un Padomes 2005. gada 23. februāra Regulas (EK) Nr. 396/2005, ar ko paredz maksimāli pieļaujamos pesticīdu atlieku līmeņus augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikā un barībā un ar ko groza Padomes Direktīvu 91/414/EEK (turpmāk – regula Nr. 396/2005), II un III pielikumā.

4. Dienests sniedz informāciju Eiropas Komisijai, Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei, Eiropas Savienības dalībvalstīm un Zemkopības ministrijai atbilstoši regulas Nr. 396/2005 31. panta 1. punktā minētajām prasībām.

5. Visos parauga ņemšanas, sagatavošanas un analizēšanas posmos ievēro piesardzības pasākumus, lai nepieļautu parauga piesārņošanu un bojāšanos, kas var ietekmēt analītiskos rezultātus.

6. Parauga ņēmējs ir atbildīgs par visām procedūrām, kas ir saistītas ar parauga sagatavošanu, iepakošanu un nogādi līdz laboratorijai.

II. Primārā parauga un kopējā parauga sagatavošana

7. Ja kravā, kas sastāv no vairākām kravas vienībām, partijas lielums vai robežas ir grūti nosakāmas, katru vagonu, kravas mašīnu vai kuģa kravu uzskata par atsevišķu partiju.

8. Krava ir viena partija vai vairāku partiju apkopojums. Partija šķirošanas vai ražošanas procesā var būt sajaukta.

9. Ja krava sastāv no vairākām partijām un ir iespējams noteikt to izcelsmi (piemēram, dažādi audzētāji), paraugu ņem no katras partijas atsevišķi.

10. Vienību veido:

10.1. katrs vesels dārzenis vai auglis vai to dabisks ķekars. Svaigus augļus vai dārzeņus negriež;

10.2. vesela, nesaplēsta ola;

10.3. dzīvnieka ķermeņa vesela daļa vai orgāns, vai tā daļa – lieliem dzīvniekiem, to daļām vai orgāniem. Lai sagatavotu vienības, ķermeņa daļas vai orgānus var sagriezt;

10.4. katrs nesadalīts liemenis vai tā daļa, vai vesels orgāns – maziem dzīvniekiem, to daļām vai orgāniem;

10.5. mazākais atsevišķais iepakojums, ja paraugus ņem no iepakotiem produktiem. Ja mazākais iepakojums ir ļoti mazs, vienību veido vairāki iepakojumi. Ja mazākais iepakojums ir ļoti liels, vienību sagatavo, izmantojot parauga ņemšanas ierīci;

10.6. no berama materiāla un liela iepakojuma ņemta produkta daļa (piemēram, no mucas, no liela siera iepakojuma).

11. Katru primāro paraugu ņem no nejauši izraudzītas vietas partijā. Primāro paraugu ņem tādā daudzumā, lai nodrošinātu nepieciešamo laboratorijas paraugu skaitu no kopējā parauga.

12. Ja no augu izcelsmes produktu, olu un olu produktu vai piena un piena produktu partijas ņem vairāk nekā vienu primāro paraugu, katrs primārais paraugs veido apmēram vienādu daļu no kopējā parauga.

13. Minimālo primāro paraugu skaitu no partijas ņem saskaņā ar šo noteikumu 1. pielikumu. Nejauši izraudzīto primāro paraugu skaitu no gaļas, arī putnu gaļas, partijas ņem saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu. Ja ir aizdomas, ka partija satur pārāk daudz pesticīdu atlieku, paraugu ņem saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu.

14. Primāro paraugu apraksts un minimālais laboratorijas paraugu lielums ir noteikts:

14.1. gaļai un gaļas produktiem, arī putnu gaļai un putnu gaļas produktiem – šo noteikumu 3. pielikumā;

14.2. augu izcelsmes produktiem – šo noteikumu 4. pielikumā;

14.3. olām un olu produktiem, pienam un piena produktiem – šo noteikumu 5. pielikumā.

15. Lai sagatavotu primāro paraugu vai laboratorijas paraugu, vienības negriež vai nelauž, ja vien vienību sadalīšana nav paredzēta šo noteikumu 3. pielikumā.

III. Laboratorijas parauga sagatavošana

16. Ja kopējais paraugs ir lielāks nekā nepieciešams laboratorijas paraugam, to sadala, nodrošinot reprezentatīvo daļu.

17. Reprezentatīvās daļas iegūšanai izmanto parauga ņemšanas ierīci, sadalīšanu četrās daļās vai citu piemērotu lieluma samazināšanas paņēmienu.

18. Ņemot laboratorijas paraugu vai vairākus laboratorijas paraugus, pēc nepieciešamības vienlaikus ņem paralēlo laboratorijas paraugu.

19. Ņemot laboratorijas paraugu, sagatavo parauga ņemšanas protokolu. Protokolā:

19.1. identificē partiju (norāda tās izcelsmi, īpašnieku vai piegādātāju, produkta nosaukumu, produkta daudzumu), ieraksta parauga ņemšanas datumu un vietu, kā arī citu informāciju, kas var būt svarīga;

19.2. norāda parauga ņemšanas metodi;

19.3. norāda visas atkāpes no izmantotajām parauga ņemšanas metodēm.

20. Parauga ņemšanas protokolu sagatavo trijos eksemplāros. Viens eksemplārs:

20.1. tiek pievienots katram laboratorijas paraugam (arī paralēlajam paraugam);

20.2. paliek pie parauga ņēmēja;

20.3. tiek izsniegts partijas īpašniekam vai tā pārstāvim.

21. Laboratorijas paraugu ievieto tīrā, inertā iepakojumā (konteinerā), kas paraugu pasargā no piesārņojuma, bojājumiem un iztecēšanas. Iepakojumu aizzīmogo un marķē un tam pievieno parauga ņemšanas protokolu.

22. Laboratorijas paraugu un paralēlo laboratorijas paraugu nogādā laboratorijā pēc iespējas ātrāk, ievērojot produkta uzglabāšanas nosacījumus. Ja pastāv iespēja, ka paraugs varētu sabojāties, pirms to nogādā laboratorijā, gaļas, arī putnu gaļas, paraugu pirms tam sasaldē.

IV. Analītiskā parauga sagatavošana

23. Laboratorijā katram paraugam piešķir laboratorijas identifikācijas numuru. Parauga saņemšanas datumu, parauga lielumu un laboratorijas identifikācijas numuru ieraksta parauga ņemšanas protokolā.

24. Analītisko paraugu no laboratorijas parauga atdala pēc iespējas agrāk. Ja pesticīdu atlieku daudzumu aprēķina produktam, ietverot daļas, kuras neanalizē, tai skaitā kauleņaugļu kauliņus, norāda atdalīto daļu svaru.

25. Analītisko paraugu sasmalcina un labi samaisa, lai varētu paņemt reprezentatīvās analītiskās daļas. Analītiskās daļas lielumu nosaka atbilstoši analīzes metodei un samaisīšanas efektivitātei.

26. Sasmalcināšanas un samaisīšanas metodes neietekmē analītiskajā paraugā esošās pesticīdu atliekas. Lai līdz minimumam samazinātu ietekmi uz pesticīdu atlieku daudzuma pārmaiņām, analītisko paraugu apstrādā piemērotos apstākļos.

27. Ja produkta apstrāde var ietekmēt pesticīdu atliekas un alternatīvas procedūras nav pieejamas, analītisko daļu veido veselas vienības vai segmenti, kas ņemti no veselām vienībām.

28. Ja analītiskā daļa sastāv no vairākām veselām vienībām vai segmentiem un to nevar uzskatīt par reprezentatīvu attiecībā pret analītisko paraugu, analizē pietiekami daudz paralēlo daļu, lai iegūtu ticamu rezultātu.

29. Ja analītiskā daļa pirms analizēšanas tiek uzglabāta, glabāšanas metode un laiks nedrīkst ietekmēt nosakāmo pesticīdu atlieku daudzumu.

V. Analīžu rezultātu novērtēšana

30. Analītiskos rezultātus iegūst no viena vai vairākiem laboratorijas paraugiem. Rezultātus apstiprina ar kvalitātes kontroli apliecinošiem datiem.

31. Ja pesticīdu atliekas pārsniedz noteikto maksimāli pieļaujamo daudzumu, nosaka to identitāti un apstiprina koncentrāciju, izdarot atkārtotu analīzi vienai vai vairākām analizējamām daļām. Analizējamās daļas ņem no sākotnējā laboratorijas parauga vai no sākotnējiem laboratorijas paraugiem.

32. Pesticīdu atlieku daudzumu attiecina uz kopējo paraugu, kas reprezentē partiju.

33. Ja kopējā parauga rezultāts pārsniedz pesticīdu atlieku daudzumu, kas noteikts regulas Nr. 396/2005 II un III pielikumā, dienests pieņem lēmumu par partijas neatbilstību noteiktajām normām, ņemot vērā:

33.1. rezultātus, kas iegūti no viena vai, ja nepieciešams, no vairākiem laboratorijas paraugiem;

33.2. analīzes ticamību un precizitāti, ko pierāda kvalitātes kontroli apliecinoši dati.

34. Partija atbilst noteiktajām normām, ja analītiskais rezultāts nepārsniedz pesticīdu atlieku daudzumu, kas noteikts regulas Nr. 396/2005 II un III pielikumā.

35. Ja partija neatbilst noteiktajām normām, paralēlo laboratorijas paraugu uzglabā laboratorijā divas nedēļas pēc testēšanas pārskata apstiprināšanas.

36. Ja partijas īpašnieks vai tā pārstāvis vēlas izmantot Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 882/2004 par oficiālo kontroli, ko veic, lai nodrošinātu atbilstības pārbaudi saistībā ar dzīvnieku barības un pārtikas aprites tiesību aktiem un dzīvnieku veselības un dzīvnieku labturības noteikumiem (turpmāk – regula Nr. 882/2004), 11. panta 5. punktā paredzētās tiesības uz atkārtotu pārbaudi, laboratorija pēc partijas īpašnieka vai tā pārstāvja pieprasījuma nosūta paralēlo laboratorijas paraugu izmeklēšanai uz partijas īpašnieka vai tā pārstāvja norādīto laboratoriju, kas atbilst regulas Nr. 882/2004 12. panta 2. punktā noteiktajām prasībām.

37. Paralēlā laboratorijas parauga izmeklēšanas izmaksas sedz partijas īpašnieks vai tā pārstāvis.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Komisijas 2002. gada 11. jūlija Direktīvas 2002/63/EK, ar ko nosaka Kopienas paraugu ņemšanas metodes pesticīdu atlieku oficiālajai kontrolei augu un dzīvnieku izcelsmes produktos un uz to virsmas un ar ko atceļ Direktīvu 79/700/EEK.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
1.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 30.jūnija
noteikumiem Nr.356
No partijas ņemamo primāro paraugu minimālais skaits

Nr.

p. k.

Produkta veids

No partijas ņemamo primāro paraugu
minimālais skaits

1.Gaļa, arī putnu gaļa1
Ja ir aizdomas, ka partija satur pārāk daudz pesticīdu atlieku, paraugu ņem saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu
2.Citi produkti
2.1.iepakoti vai berami produkti, kurus var uzskatīt par labi samaisītiem vai viendabīgiem

1

partija var būt sajaukta, piemēram, šķirošanas vai ražošanas procesā

2.2.iepakoti vai berami produkti, kas var nebūt labi samaisīti vai viendabīgiaugu izcelsmes primārajiem pārtikas produktiem, kas sastāv no lielām vienībām, primāro paraugu minimālais skaits atbilst minimālajam vienību skaitam, kas nepieciešams laboratorijas paraugam un sakrīt ar šo noteikumu 4. pielikumā norādīto minimālo vienību skaitu laboratorijas paraugam
2.2.1.partijas svars (kg)
2.2.1.1.3
2.2.1.2.50–5005
2.2.1.3.> 50010
2.2.2.skārda kārbu, kartona kārbu vai citu konteineru skaits partijā
2.2.2.1.1–251
2.2.2.2.26–1005
2.2.2.3.> 10010
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
2.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 30.jūnija
noteikumiem Nr.356
Nejauši izraudzīto primāro paraugu skaits gaļas, arī putnu gaļas, partijai, lai konstatētu neatbilstošas pesticīdu atliekas

Nr.
p. k.

Neatbilstošu pesticīdu atlieku sastopamības iespēja partijā (%)

Minimālais primāro paraugu skaits (n0), kas nepieciešams, lai konstatētu neatbilstošas pesticīdu atliekas ar šādu varbūtību

90 %

95 %

99 %

1.9012
2.8023
3.70234
4.60345
5.50457
6.40569
7.356711
8.307913
9.2591117
10.20111421
11.15151929
12.10222944
13.5455990
14.1231299459
15.0,5460598919
16.0,1230129954603

Piezīmes.

1. Paraugus izvēlas nejauši.

2. Ja primāro paraugu skaits ir lielāks nekā aptuveni 10 % no visām vienībām partijā, ņemtais primāro paraugu skaits var būt mazāks, un to aprēķina, izmantojot šādu formulu:

n =

n0

, kur

(1 + (n0 – 1)) / N

n – minimālais ņemamo primāro paraugu skaits;

n0 – primāro paraugu skaits saskaņā ar šo pielikumu;

N – to vienību skaits partijā, no kurām var iegūt primāro paraugu.

3. Ja ņem vienu primāro paraugu, varbūtība konstatēt neatbilstību ir līdzīga neatbilstošo pesticīdu atlieku sastopamībai.

4. Precīzām vai citām varbūtībām vai atšķirīgai neatbilstības sastopamībai ņemamo paraugu skaitu aprēķina, izmantojot šādu formulu:

1 – p = (1 – i)n, kur

p – varbūtība (izsaka kā daļas, nevis kā procentuālo daudzumu);

i – neatbilstošu pesticīdu atlieku sastopamība partijā (izsaka kā daļas, nevis kā procentuālo daudzumu);

n – paraugu skaits.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
3.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 30.jūnija
noteikumiem Nr.356
Primāro paraugu apraksts un laboratorijas paraugu minimālais lielums gaļai un gaļas produktiem, arī putnu gaļai un putnu gaļas produktiem

Nr.
p. k.

Preču klasifikācija

Piemēri

Primārais ņemamais
paraugs

Katra laboratorijas parauga minimālais daudzums

I. Primārie dzīvnieku izcelsmes produkti

1.

Zīdītājdzīvnieku gaļa.

Lai kontrolētu taukos šķīstošo pesticīdu atlieku atbilstību maksimāli pieļaujamajam pesticīdu atlieku daudzumam, paraugus ņem saskaņā ar šā pielikuma 2. punktu

1.1.lieli zīdītājdzīvnieki – viss liemenis vai tā puse, parasti ≤ 10 kgliellopi, aitas, cūkasvisa diafragma vai tās daļa, ja nepieciešams, kopā ar kakla muskuli0,5 kg
1.2.mazi zīdītājdzīvnieki – viss liemenistrušiviss liemenis vai pakaļējās ceturtdaļas0,5 kg pēc ādas novilkšanas un atkaulošanas
1.3.zīdītājdzīvnieku gaļas daļas – vaļējas, svaigas, atdzesētas, saldētas, iepakotas vai citādā veidāliemeņa ceturtdaļas, kakla–plecu gabali, muguras–krūšu–jostas gabali, pleca daļasvisa vienība vai visas vienības vai lielas vienības daļa0,5 kg pēc atkaulošanas
1.4.zīdītājdzīvnieku gaļas daļas –saldētas, nefasētasliemeņa ceturtdaļas, kakla–plecu gabalino konteinera šķērsgriezumā ņemta sasaldēta gaļa vai veselas atsevišķas gaļas daļas0,5 kg pēc atkaulošanas
2.

Zīdītājdzīvnieku tauki, arī liemeņa tauki.

Tauku paraugus, kas ņemti atbilstoši šā pielikuma 2.1., 2.2. un 2.3. apakšpunkta nosacījumiem, var izmantot, lai noteiktu tauku vai visa produkta atbilstību attiecīgajam maksimāli pieļaujamajam pesticīdu atlieku daudzumam

2.1.lieli zīdītājdzīvnieki – veseli liemeņi vai to puse, parasti ≥ 10 kgliellopi, aitas, cūkasnieru, vēderdobuma vai zemādas tauki, izgriezti no viena dzīvnieka0,5 kg
2.2.mazi zīdītājdzīvnieki kaušanas apstākļos – veseli liemeņi vai to pusevēderdobuma vai zemādas tauki no viena vai vairākiem dzīvniekiem0,5 kg
2.3.zīdītājdzīvnieku gaļas daļaskājas, kakla–plecu gabali, muguras–krūšu–jostas gabaliredzamie tauki, kas nogriezti no vienas vienības vai vairākām vienībām0,5 kg
veselas vienības vai veselu vienību daļas, ja tauki nav nogriežami2 kg
2.4.zīdītājdzīvnieku taukaudi – nefasētivienības, kas ņemtas ar parauga ņemšanas ierīci vismaz no trim vietām0,5 kg
3.Zīdītājdzīvnieku subprodukti
3.1.zīdītājdzīvnieku aknas – svaigas, atdzesētas, saldētasvisas aknas vai aknu daļa0,4 kg
3.2.zīdītājdzīvnieku nieres – svaigas, atdzesētas, saldētasviena vai abas nieres no viena vai diviem dzīvniekiem0,2 kg
3.3.zīdītājdzīvnieku sirdis – svaigas, atdzesētas, saldētasveselas sirdis vai, ja tās ir lielas, tikai kambara daļa0,4 kg
3.4.citi zīdītājdzīvnieku subprodukti – svaigi, atdzesēti, saldētidaļa vai vesela vienība no viena vai vairākiem dzīvniekiem vai šķērsgriezums, kas ņemts no nefasēta saldēta produkta0,5 kg
4.

Putnu gaļa.

Lai kontrolētu taukos šķīstošu pesticīdu atlieku atbilstību maksimāli pieļaujamajam pesticīdu atlieku daudzumam, paraugus ņem saskaņā ar šī pielikuma 5. punktu

4.1.lieli putnu liemeņi > 2 kgtītari, zosis, gaiļi, kapauni, pīlesciskas, kājas un pārējā tumšā gaļa0,5 kg pēc ādas novilkšanas un atkaulošanas
4.2.vidēji putnu liemeņi (0,5–2 kg)vistas, pērļu vistiņas, cāļiciskas, kājas un pārējā tumšā gaļa vismaz no trijiem putniem0,5 kg pēc ādas novilkšanas un atkaulošanas
4.3.nelieli putnu liemeņipaipalas, baloživismaz sešu putnu liemeņi0,2 kg muskuļu audu
4.4.putnu daļas – svaigas, atdzesētas, saldētas, iepakotas mazumtirdzniecībai vai vairumtirdzniecībaikājas, ceturtdaļas, krūtiņas un spārniiepakotas vienības vai atsevišķas vienības0,5 kg pēc ādas novilkšanas un atkaulošanas
5.

Mājputnu tauki, arī ķermeņa tauki.

Tauku paraugus, kas ņemti atbilstoši šā pielikuma 5.1. un 5.2. apakšpunkta nosacījumiem, var izmantot, lai noteiktu tauku vai visa produkta atbilstību attiecīgajam maksimāli pieļaujamajam pesticīdu atlieku daudzumam

5.1.putni kaušanas apstākļos – veseli vai liemeņa daļacāļi, tītarivēderdobuma tauku vienības vismaz no trim putniem0,5 kg
5.2.putnu gaļas daļaskājas, baltā gaļaredzamie tauki, kas nogriezti no vienības vai vairākām vienībām0,5 kg
vesela vienība vai veselas vienības daļas, ja tauki nav nogriežami2 kg
5.3.putnu taukaudi – nefasētivienības, kas vismaz no trijām vietām ņemtas ar parauga ņemšanas ierīci0,5 kg
6.Putnu subprodukti
6.1.pārtikā lietojami putnu subprodukti, izņemot zosu un pīļu aknu tauki un līdzīgi augstvērtīgi produktivienības vismaz no sešiem putniem vai no konteinera šķērsgriezumā ņemts subprodukts0,2 kg
6.2.zosu un pīļu aknu tauki un līdzīgi augstvērtīgi produktivienība no viena putna vai no konteinera šķērsgriezumā ņemts produkts0,05 kg

II. Pārstrādāti dzīvnieku izcelsmes produkti

7.

Pārējie dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti, žāvēta gaļa.

Atvasināti dzīvnieku izcelsmes produkti, pārstrādāti dzīvnieku tauki (arī kausēti un ekstrahēti tauki).

Pārstrādes produkti, kam ir viena sastāvdaļa (ar apņemošo šķidrumu vai bez tā, ar pārtikas piedevām un garšvielām vai bez tām), parasti iepakoti un gatavi patērēšanai pēc kulinārās apstrādes vai bez tās.

Pārstrādes produkti, kam ir vairākas sastāvdaļas, arī produkti, kuros ir gan augu, gan dzīvnieku sastāvdaļas, ja dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļa (sastāvdaļas) ir dominējošā

7.1.sasmalcināti, vārīti, konservēti, žāvēti, kausēti vai citādi pārstrādāti zīdītājdzīvnieku vai putnu produkti, arī produkti, kuros ir vairākas sastāvdaļas (piemēram, šķiņķis, desa, malta liellopu gaļa, cāļa pastēte)šķiņķis, desa, malta liellopu gaļa, cāļu pastēteiepakotas vienības vai no konteinera šķērsgriezumā ņemts produkts, vai vienības (arī sula, ja tāda ir), kas ņemtas ar parauga ņemšanas ierīci0,5 kg vai 2 kg, ja tauku saturs ir
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
4.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 30.jūnija
noteikumiem Nr.356
Primāro paraugu apraksts un laboratorijas paraugu minimālais lielums augu izcelsmes produktiem

Nr.
p. k.

Preču
klasifikācija

Piemērs

Primārais
paraugs

Katra laboratorijas parauga minimālais lielums

I. Primārie augu izcelsmes produkti

1.Visi svaigie augļi un svaigie dārzeņi, arī kartupeļi un cukurbietes
(izņemot zaļumus)
1.1.maza izmēra svaigi produkti, vienības lielums

ogas,

pupas,

olīvas

vesela vienība vai iepakojums (vienības vai iepakojumi), kas ņemts ar speciālo instrumentu1 kg
1.2.vidēja izmēra svaigi produkti, vienības lielums vidēji
25–250 g
āboli, apelsīniveselas vienības1 kg (vismaz 10 vienības)
1.3.liela izmēra svaigi produkti, vienības lielums vidēji > 250 gkāposti, gurķi, vīnogas (ķekari)vesela vienība (vienības)2 kg (vismaz 5 vienības)
2.Pākšaugižāvētas pupas, žāvēti zirņi1 kg
2.1.graudaugirīsi, kvieši1 kg
2.2.koku riekstiizņemot kokosriekstus1 kg
2.3.kokosrieksti5 gab.
2.4.eļļas augu sēklaszemesrieksti0,5 kg
2.5.sēklas, kas paredzētas dzērienu un saldumu ražošanaikafijas pupiņas0,5 kg
3.Zaļumisvaigi pētersīļiveselas vienības0,5 kg
pārējie – svaigi0,2 kg
3.1.kaltēti zaļumi – piemēro šā pielikuma II daļā minētos nosacījumus
3.2.garšvielasžāvētasvesela vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci0,1 kg

II. Pārstrādāti augu izcelsmes produkti

4.

Augu izcelsmes produkti, žāvēti augļi, dārzeņi, zaļumi, apiņi, malti graudaugu produkti.

Augu izcelsmes produkti, tējas, augu tējas, augu eļļas, sulas un citi produkti (piemēram, pārstrādātas olīvas un citrusaugļu sīrupi).

Ražoti augu izcelsmes produkti, kam ir viena sastāvdaļa, iepakoti vai neiepakoti produkti, kam ir viena vai vairākas sastāvdaļas (piemēram, garšvielas) un kas ir gatavi lietošanai tūlīt pēc iepakojuma atvēršanas.

Ražoti augu izcelsmes produkti, kam ir vairākas sastāvdaļas, arī produkti ar dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļām, kuros dominējošās ir augu izcelsmes sastāvdaļas, – maize un graudu pārstrādes produkti

4.1.produkti ar lielu vienības vērtībuiepakojums (iepakojumi) vai vienība (vienības), kas ņemta ar parauga ņemšanas ierīci0,1 kg*
4.2.maza apjoma cieti produkti

apiņi,

tējas,

augu tēja

iepakota vienība (vienības), kas ņemta ar parauga ņemšanas ierīci0,2 kg
4.3.pārējie cietie produkti

maize,

milti, žāvētie augļi

iepakojums (iepakojumi) vai vesela vienība (vienības), kas ņemta ar parauga ņemšanas ierīci0,5 kg
4.4.šķidrie produktiaugu eļļas un sulasiepakota vienība (vienības), kas ņemta ar parauga ņemšanas ierīci0,5 l vai 0,5 kg

Piezīme. * Iespējams ņemt mazāku laboratorijas parauga daudzumu, ja paraugu ņemšanas protokolā ir minēts šādas rīcības iemesls.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
5.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 30.jūnija
noteikumiem Nr.356
Primāro paraugu apraksts un laboratorijas paraugu minimālais lielums olām un olu produktiem, kā arī pienam un piena produktiem
Nr.
p. k.
Preču klasifikācijaPiemēriPrimārais paraugsKatra laboratorijas parauga minimālais
daudzums
I. Primārie dzīvnieku izcelsmes produkti

1.

Mājputnu olas
1.1.olas, izņemot paipalu un līdzīgu putnu olas veselas olas12 veselas vistu olas, 6 veselas zosu vai pīļu olas
1.2.paipalu un līdzīgu putnu olas veselas olas24 veselas olas
2.Piens vesela vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci0,5 l
II. Pārstrādāti dzīvnieku izcelsmes produkti
3.

Sekundārie dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti, sekundārie piena produkti, piemēram, vājpiens, iebiezināts piens un piena pulveris.

Atvasinātie dzīvnieku izcelsmes produkti, piena tauki, atvasinātie piena produkti, piemēram, sviests, sviesta eļļas, krējums, krējuma pulveris, kazeīns.

Ražoti (no vienas sastāvdaļas) dzīvnieku izcelsmes produkti, ražoti piena produkti, piemēram, jogurts, sieri.

Ražoti (no vairākām sastāvdaļām) dzīvnieku izcelsmes produkti, ražoti piena produkti (iekļaujot produktus ar augu izcelsmes sastāvdaļām, ja dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas dominē), piemēram, pārstrādāti siera produkti, siera pārstrādes produkti, aromatizēts jogurts, iebiezināts piens ar cukuru

3.1.piens, piena pulveris, iebiezināts piens un krējums, krējuma saldējums, krēms, jogurts iepakota vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci0,5 l (šķidrs) vai 0,5 kg (ciets)
 

Nefasētu iebiezinātu pienu un iebiezinātu krējumu pirms parauga ņemšanas rūpīgi samaisa, ņem aptuveni 2–3 l un pirms laboratorijas parauga ņemšanas vēlreiz visu labi samaisa.

Nefasēta piena pulvera paraugu ņem sterili, sausu zondi vadot cauri pulverim vienmērīgā ātrumā.

Nefasētu krējumu pirms parauga ņemšanas rūpīgi samaisa ar lāpstiņu, izvairoties no putošanas, kulšanas un sakulšanas sviestā

3.2.sviests un sviesta eļļasviests, sūkalu sviests, ziežamās sviesta taukus saturošās taukvielas ar zemu tauku saturu, bezūdens sviesta eļļa, bezūdens piena taukiiepakota vienība (vienības) vai vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci

0,2 kg vai

0,2 l

3.3.siers, arī pārstrādātais siers*
3.3.1.0,3 kg vai lielākas vienības vesela vienība (vienības) vai vienība (vienības), kas sadalīta ar paraugu ņemšanas ierīci0,5 kg
3.3.2.vienība0,3 kg
3.4.šķidri, saldēti vai žāvēti olu produkti vienība (vienības), kas ņemta aseptiski ar paraugu ņemšanas ierīci0,5 kg

Piezīme.* No sieriem ar apaļu pamatu paraugus ņem, izdarot divus radiālus griezumus no centra. No sieriem ar taisnstūra pamatu paraugus ņem, izdarot divus griezumus paralēli malām.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
04.07.2015