Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2020. gada 21. janvāra noteikumus Nr. 40 "Kontrolšāvienu izdarīšanas kārtība un valsts nodevas apmērs un maksāšanas kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.743

Rīgā 2014.gada 2.decembrī (prot. Nr.66 16.§)
Kārtība, kādā izdara kontrolšāvienu, kā arī valsts nodevas apmērs un maksāšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma
48.panta otro un piekto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izdara kontrolšāvienu, un valsts nodevas apmēru un maksāšanas kārtību.

2. Fiziskā persona, iestādes vai juridiskās personas vadītājs vai tā pilnvarotā persona, iesniedzot Valsts policijā Latvijā apritē esošos A, B un C kategorijas vītņstobra šaujamieročus, kuros lodei šāviena brīdī ir tiešs kontakts ar stobru (turpmāk – vītņstobra šaujamierocis) (arī tā maināmo stobru un aizslēga komplektu) un tiem paredzēto munīciju (trīs patronas) kontrolšāvienu izdarīšanai:

2.1. uzrāda personu apliecinošu dokumentu;

2.2. uzrāda attiecīgo ieroča atļauju (izņemot valsts un pašvaldību iestādes, kurām tiesības iegādāties, glabāt un savā darbībā izmantot ieročus piešķirtas saskaņā ar likumu);

2.3. iesniedz iesniegumu kontrolšāvienu izdarīšanai ar vītņstobra šaujamieroci, kurā norāda:

2.3.1. vītņstobra šaujamieroča iesniegšanas vietu un datumu;

2.3.2. informāciju par iesniedzēju;

2.3.3. vītņstobra šaujamieroča klasifikāciju (kategoriju), ieroča veidu, sēriju un numuru, marku (sistēmu), modeli, kalibru, izgatavošanas gadu un sastāvdaļu numurus;

2.4. ja persona nav atbrīvota no valsts nodevas samaksas, – iesniegumam pievieno valsts nodevas samaksu apliecinošu dokumentu.

3. Šo noteikumu 2. punktā minētā persona kontrolšāvienu izdarīšanai iesniedz tikai lietošanas kārtībā esošu vītņstobra šaujamieroci.

4. Valsts policija, saņemot šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minēto iesniegumu un vītņstobra šaujamieroci, iesniedzēja klātbūtnē:

4.1. veic iesniegtā vītņstobra šaujamieroča apskati un iesniegumā norāda informāciju par konstatētajiem vītņstobra šaujamieroča virsbūves vizuālajiem defektiem;

4.2. pārbauda, vai iesniegumā norādītā informācija par vītņstobra šaujamieroci atbilst vītņstobra šaujamieroča marķējumā un attiecīgajā ieroča atļaujā (izņemot valsts un pašvaldību iestādes, kurām tiesības iegādāties, glabāt un savā darbībā izmantot ieročus piešķirtas saskaņā ar likumu) norādītajai informācijai;

4.3. izdara iesniegumā ierakstu par vītņstobra šaujamieroča saņemšanu;

4.4. izsniedz iesniedzējam iesnieguma kopiju.

5. Ja persona neuzrāda vai neiesniedz šo noteikumu 2. punktā minētos dokumentus vai tiek konstatēta iesniedzamo ziņu neatbilstība, vītņstobra šaujamieroci kontrolšāvienu izdarīšanai nepieņem un atsaka izdarīt kontrolšāvienu līdz konstatēto neatbilstību novēršanai.

6. Valsts policija kontrolšāvienus izdara ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minētā iesnieguma un vītņstobra šaujamieroča saņemšanas, izņemot šādus gadījumus:

6.1. fiziskai personai pēc iepriekšējas pieteikšanās – pieteiktās darbadienas laikā;

6.2. valsts vai pašvaldības iestādei pēc iepriekšējas vienošanās laiku nosaka, pusēm vienojoties.

7. Pēc kontrolšāvienu izdarīšanas Valsts policija:

7.1. iekļauj Ieroču reģistrā ziņas par izdarītajiem kontrolšāvieniem;

7.2. iekļauj pēc kontrolšāvieniem iegūtās lodes un čaulas ložu un čaulu kontrolkolekcijā;

7.3. atdod iesniedzējam vītņstobra šaujamieroci, kas tika iesniegts kontrolšāvienu izdarīšanai;

7.4. izsniedz iesniedzējam izziņu par kontrolšāvienu izdarīšanu ar vītņstobra šaujamieroci.

8. Par kontrolšāvienu izdarīšanu ar vītņstobra šaujamieroci maksājama valsts nodeva 73,50 euro apmērā.

9. Valsts nodevu maksā pirms šaujamieroča iesniegšanas kontrolšāviena izdarīšanai ar maksājumu pakalpojumu sniedzēja starpniecību, kuram ir tiesības sniegt maksājumu pakalpojumus Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma izpratnē.

10. Valsts nodevu ieskaita valsts pamatbudžetā.

11. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2014. gada 3. jūnija noteikumus Nr. 274 "Kārtība, kādā izdara kontrolšāvienus ar vītņstobra šaujamieročiem" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 109. nr.).

12. Latvijā apritē esošajiem pašaizsardzībai reģistrētajiem B kategorijas pusautomātiskajiem, atkārtotas darbības vai viena šāviena īsstobra šaujamieročiem (izņemot apbalvojuma šaujamieročus) kontrolšāvieni Valsts policijā izdarāmi līdz 2018. gada 30. septembrim. Atkārtoto kontrolšāvienu izdarīšanas termiņu skaita no pēdējās kontrolšāvienu izdarīšanas dienas.

13. Noteikumi stājas spēkā 2015. gada 1. janvārī.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
01.01.2015