Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2014. gada 2. decembra noteikumus Nr. 743 "Kārtība, kādā izdara kontrolšāvienu, kā arī valsts nodevas apmērs un maksāšanas kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.274

Rīgā 2014.gada 3.jūnijā (prot. Nr.31 20.§)
Kārtība, kādā izdara kontrolšāvienus ar vītņstobra šaujamieročiem

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izdara kontrolšāvienus ar Latvijā apritē esošajiem A, B un C kategorijas vītņstobra šaujamieročiem (izņemot Nacionālo bruņoto spēku šaujamieročus un traumatiskos šaujamieročus), kuros lodei šāviena brīdī ir tiešs kontakts ar stobru (turpmāk – vītņstobra šaujamierocis).

2. Fiziskā persona, iestādes vai juridiskās personas vadītājs vai tā pilnvarotā persona, iesniedzot Valsts policijai vītņstobra šaujamieroci (arī tā maināmo stobru un aizslēga komplektu) un tam paredzēto munīciju (trīs patronas) kontrolšāvienu izdarīšanai:

2.1. uzrāda personu apliecinošu dokumentu;

2.2. uzrāda attiecīgo ieroča atļauju (izņemot valsts un pašvaldību iestādes, kurām tiesības iegādāties, glabāt un savā darbībā izmantot ieročus piešķirtas saskaņā ar likumu);

2.3. iesniedz iesniegumu kontrolšāvienu izdarīšanai ar vītņstobra šaujamieroci, kurā norāda:

2.3.1. vītņstobra šaujamieroča iesniegšanas vietu un datumu;

2.3.2. informāciju par iesniedzēju;

2.3.3. vītņstobra šaujamieroča klasifikāciju (kategoriju), ieroča veidu, sēriju un numuru, marku (sistēmu), modeli, kalibru, izgatavošanas gadu un sastāvdaļu numurus.

3. Šo noteikumu 2. punktā minētā persona kontrolšāvienu izdarīšanai iesniedz tikai lietošanas kārtībā esošu vītņstobra šaujamieroci.

4. Valsts policija, saņemot šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minēto iesniegumu un vītņstobra šaujamieroci, iesniedzēja klātbūtnē:

4.1. veic iesniegtā vītņstobra šaujamieroča apskati un iesniegumā norāda informāciju par konstatētajiem vītņstobra šaujamieroča virsbūves vizuālajiem defektiem;

4.2. pārbauda, vai iesniegumā norādītā informācija par vītņstobra šaujamieroci atbilst vītņstobra šaujamieroča marķējumā un attiecīgajā ieroča atļaujā (izņemot valsts un pašvaldību iestādes, kurām tiesības iegādāties, glabāt un savā darbībā izmantot ieročus piešķirtas saskaņā ar likumu) norādītajai informācijai;

4.3. ja nav saņemts maksājums par kontrolšāvienu izdarīšanu (neattiecas uz Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu, valsts drošības iestāžu, Valsts ieņēmumu dienesta, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, pašvaldības policijas un ostas policijas šaujamieročiem un valsts vai pašvaldības izglītības iestāžu sporta šaujamieročiem), vītņstobra šaujamieroci kontrolšāvienu izdarīšanai nepieņem un atsaka izdarīt kontrolšāvienu līdz maksājuma saņemšanai;

4.4. izdara iesniegumā ierakstu par vītņstobra šaujamieroča saņemšanu;

4.5. izsniedz iesniedzējam iesnieguma kopiju.

5. Valsts policija kontrolšāvienus izdara ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minētā iesnieguma un vītņstobra šaujamieroča saņemšanas, izņemot šādus gadījumus:

5.1. fiziskai personai pēc iepriekšējas pieteikšanās – pieteiktās darbadienas laikā;

5.2. valsts vai pašvaldības iestādei pēc iepriekšējas vienošanās laiku nosaka, pusēm vienojoties.

6. Pēc kontrolšāvienu izdarīšanas Valsts policija:

6.1. iekļauj Ieroču reģistrā ziņas par izdarītajiem kontrolšāvieniem;

6.2. iekļauj pēc kontrolšāvieniem iegūtās lodes un čaulas ložu un čaulu kontrolkolekcijā;

6.3. atdod iesniedzējam vītņstobra šaujamieroci, kas tika iesniegts kontrolšāvienu izdarīšanai;

6.4. izsniedz iesniedzējam izziņu par kontrolšāvienu izdarīšanu ar vītņstobra šaujamieroci.

7. Latvijā apritē esošajiem pašaizsardzībai reģistrētajiem B kategorijas pusautomātiskajiem, atkārtotas darbības vai viena šāviena īsstobra šaujamieročiem (izņemot apbalvojuma šaujamieročus) kontrolšāvieni Valsts policijā izdarāmi ne vēlāk kā līdz 2018. gada 30. septembrim. Atkārtoto kontrolšāvienu izdarīšanas termiņu skaita no pēdējās kontrolšāvienu izdarīšanas dienas.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
06.06.2014