Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valsts reformu ministrijas rīkojums nr.4

1995.gada 16.janvārī

Par Rīgas domes lēmuma nr.830 "Par pabalstiem Rīgas mazturīgajiem iedzīvotājiem 1994./1995.gada apkures sezonā" 10.punkta apturēšanu

Izdots saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 49.pantu

 

1. 1995.gada 10.janvārī Rīgas dome pieņēma lēmumu nr.830 (prot.nr. 27,12§) "Par pabalstiem Rīgas mazturīgajiem iedzīvotājiem 1994./1995.gada apkures sezonā". Minētā lēmuma 10.punkts ir nelikumīgs, jo:

1.1. likuma "Par pašvaldībām" 4.pants paredz, ka, realizējot vietējo pārvaldi, pašvaldības dome darbojas kā publisko tiesību subjekts, t.i., likumu ietvaros. Savukārt likuma "Par valsts un pašvaldības palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā" 4.pants atļauj pašvaldībai noteikt atvieglotus noteikumus personu (ģimeņu) reģistrēšanai savā teritorijā. Taču Rīgas domes lēmuma 10.punkts paredz nevis atvieglojumus, bet gan ierobežojumus sociālo pabalstu saņēmējiem, nosakot, ka Latvijas Republikas pilsoņiem ir tiesības saņemt sociālo pabalstu, turpretim ārvalstniekiem un bezvalstniekiem sociālie pabalsti var tikt piešķirti tikai izņēmuma gadījumā.

Līdz ar to Rīgas domes 830. lēmuma 10.punkts ir pretrunā ar likuma "Par valsts un pašvaldības palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā" 3.pantu, kas paredz, ka sociālos pabalstus - dzīvokļa īres un komunālo maksājumu pabalstus - ir tiesības saņemt gan Latvijas Republikas pilsoņiem (viņu ģimenēm), gan ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kas dzīvo un ir pastāvīgi pierakstīti Latvijas Republikā (izņemot personas, kam saskaņā ar likumdošanas aktiem ir tiesības uz termiņuzturēšanās atļauju) vai kam ir pastāvīgas uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā.

Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 41.panta otro daļu pašvaldības domes lēmumiem jāatbilst Satversmei, likumam "Par pašvaldībām", citiem likumiem, kā arī Ministru kabineta noteikumiem.

2. Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 49.pantu:

2.1. apturēt Rīgas domes lēmuma nr.830 "Par pabalstiem Rīgas mazturīgajiem iedzīvotājiem 1994./1995.gada apkures sezonā" 10.punktu kā nelikumīgu;

2.2. rīkojumu publicēt oficiālajā valdības laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un nosūtīt Rīgas domes priekšsēdētājam M.Purgailim.

Valsts reformu ministre V.A.Tērauda

 

 

16.01.1995