Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 01.08.2003. - 31.12.2003. / Vēsturiskā
Ministru kabineta noteikumi Nr. 316

Rīgā 2001.gada 17.jūlijā (prot. Nr. 34, 4.§)
Kārtība, kādā sastādāms administratīvā pārkāpuma protokols par transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu, noformējams paziņojums un nosūtāma informācija par uzlikto naudas sodu, kā arī iekasējams naudas sods
Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 43.panta sesto daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā amatpersona, kas izskata administratīvos pārkāpumus par transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumiem, kā arī par ceļa zīmju un brauktuves apzīmējumu prasību neievērošanu attiecībā uz transportlīdzekļu apstāšanos vai stāvēšanu bez transportlīdzekļa vadītāja klātbūtnes, sastāda administratīvā pārkāpuma protokolu, noformē paziņojumu par uzlikto naudas sodu un nosūta transportlīdzekļa īpašniekam informāciju, kā arī nosaka naudas soda iekasēšanas un kontroles kārtību.

II. Administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšana un paziņojuma noformēšana

2. Ja konstatēts transportlīdzekļa apstāšanās vai stāvēšanas noteikumu pārkāpums, amatpersona sastāda administratīvā pārkāpuma protokolu un noformē paziņojumu (1.pielikums), kurā norāda šādu informāciju:

2.1. pārkāpuma izdarīšanas vieta (pilsēta un iela vai citas apdzīvotas vietas nosaukums), datums un laiks;

2.2. institūcija, kuras amatpersona uzlikusi naudas sodu, un protokola sastādītāja amats, vārds un uzvārds;

2.3. transportlīdzekļa marka un valsts reģistrācijas numurs;

2.4. pārkāptais Ceļu satiksmes noteikumu punkts;

2.5. lēmums par naudas soda uzlikšanu un naudas soda apmērs;

2.6. naudas soda samaksas termiņš;

2.7. maksājuma uzdevuma rekvizīti un bankas, kurās veicama samaksa;

2.8. pieņemtā lēmuma pārsūdzēšanas kārtība;

2.9. informācija par sekām, kādas iestājas, ja naudas sods netiek samaksāts.

(Grozīts ar MK 27.05.2003. noteikumiem Nr. 280)

3. Administratīvā pārkāpuma protokolu un paziņojumu noformē divos eksemplāros. Protokolu paraksta amatpersona, kas pieņēmusi lēmumu par naudas soda uzlikšanu. Vienu protokola un paziņojuma eksemplāru piestiprina pie transportlīdzekļa priekšējā vējstikla vadītāja pusē vai uz motocikla, tricikla vai kvadricikla degvielas tvertnes tā, lai tas nepazustu vai netiktu sabojāts meteoroloģisko apstākļu dēļ un transportlīdzekļa vadītājam būtu viegli pamanāms. Otru protokola un paziņojuma eksemplāru glabā institūcijā, kuras amatpersona pieņēmusi lēmumu par naudas soda uzlikšanu.

4. Administratīvā pārkāpuma protokols un paziņojums ir stingrās uzskaites dokuments, un tas ir tipogrāfiski numurēts ar bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (turpmāk — Ceļu satiksmes drošības direkcija) noteikto divciparu kodu, sešciparu kārtas numuru un septīto aprēķināmo kontrolciparu.

III. Naudas soda iekasēšana un informācijas nosūtīšana

5. Paziņojumā par uzlikto naudas sodu norāda maksājuma uzdevuma rekvizītus, un atbilstoši tiem naudas sods maksājams Ceļu satiksmes likuma 43.panta trešajā daļā noteiktajā termiņā.

6. Transportlīdzekļa vadītājs vai transportlīdzekļa īpašnieks (valdītājs vai turētājs), uz kura vārda transportlīdzeklis ir reģistrēts, naudas sodu iemaksā norādītajā bankā attiecīgās pašvaldības budžeta kontā vai attiecīgajā Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļas kasē. Līdzekļus, kas iegūti, saņemot maksājumu par uzlikto naudas sodu, Ceļu satiksmes drošības direkcija triju dienu laikā iemaksā norādītajā bankā attiecīgās pašvaldības budžeta kontā, neieskaitot tos savā norēķinu kontā.

7. Ja laikā, kad tiek konstatēts transportlīdzekļa apstāšanās vai stāvēšanas noteikumu pārkāpums, transportlīdzekļa vadītājs ierodas pārkāpuma izdarīšanas vietā, naudas soda uzlikšanas kārtība nemainās un pārkāpuma izdarīšanas vietā naudas sodu neiekasē.

8. Triju dienu laikā no attiecīgā pārkāpuma konstatēšanas institūcija, kuras amatpersona uzlikusi naudas sodu, ievada transportlīdzekļu un vadītāju valsts nozīmes reģistrā šādu informāciju:

8.1. transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs, bet ārvalstī reģistrētam transportlīdzeklim — arī marka;

8.2. institūcija, kuras amatpersona uzlikusi naudas sodu, un protokola sastādītāja amats, vārds un uzvārds;

8.3. pārkāpuma izdarīšanas vieta (pilsēta un iela vai citas apdzīvotas vietas nosaukums), datums un laiks;

8.4. protokola numurs;

8.5. naudas soda apmērs.

9. Lai transportlīdzekļu un vadītāju valsts nozīmes reģistrā ievadītu šo noteikumu 8.punktā minēto informāciju un izdarītu atzīmi par Ceļu satiksmes likuma 43.panta ceturtajā daļā minētajiem aizliegumiem (turpmāk — aizliegumu atzīme), pašvaldība, kas pilnvarojusi institūciju (amatpersonu) kontrolēt transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu ievērošanu, noslēdz ar Ceļu satiksmes drošības direkciju sadarbības līgumu par informācijas apmaiņu. Minētā līguma noslēgšana ir nepieciešams nosacījums šo noteikumu piemērošanai.

10. Ja naudas sods netiek samaksāts Ceļu satiksmes likuma 43.panta trešajā daļā noteiktajā termiņā, transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam), uz kura vārda transportlīdzeklis ir reģistrēts, nosūta paziņojumu par nesamaksāto naudas sodu (2.pielikums). Paziņojumā norāda šādu informāciju:

10.1. institūcija, kuras amatpersona uzlikusi naudas sodu;

10.2. transportlīdzekļa marka un valsts reģistrācijas numurs;

10.3. transportlīdzekļa īpašnieka (valdītāja, turētāja) dati;

10.4. pārkāpuma izdarīšanas vieta (pilsēta un iela vai citas apdzīvotas vietas nosaukums), datums un laiks;

10.5. protokola numurs;

10.6. nesamaksātā naudas soda apmērs;

10.7. maksājuma uzdevuma rekvizīti un bankas, kurās veicama samaksa;

10.8. (svītrots ar MK 27.05.2003. noteikumiem Nr. 280);

10.9. informācija par sekām, kādas iestājas, ja naudas sods netiek samaksāts.

(Grozīts ar MK 27.05.2003. noteikumiem Nr. 280)

11. Atbilstoši šo noteikumu 9.punktā minētajam sadarbības līgumam Ceļu satiksmes drošības direkcija nodrošina paziņojuma par nesamaksāto naudas sodu nosūtīšanu transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam).

12. Transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam) nosūtāmais paziņojums par nesamaksāto naudas sodu ir sagatavots elektroniski un derīgs bez amatpersonas paraksta.

13. Aizliegumu atzīmi transportlīdzekļu un vadītāju valsts nozīmes reģistrā dzēš šādā kārtībā:

13.1. automātiski — pēc tam, kad naudas sods iemaksāts norādītajā bankā attiecīgās pašvaldības kontā vai attiecīgajā Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļas kasē;

13.2. to dzēš amatpersona, kas izskata sūdzību par piemēroto administratīvo sodu un atceļ lēmumu par naudas soda uzlikšanu;

13.3. to dzēš amatpersona, kas izskata strīdu par naudas soda samaksu, pamatojoties uz uzrādīto naudas soda samaksu apliecinošu dokumentu.

14. (Svītrots ar MK 27.05.2003. noteikumiem Nr. 280)

15. Institūcija, kuras amatpersona piemērojusi administratīvo sodu, strīdus par naudas soda samaksu risina, pamatojoties uz sastādīto administratīvā pārkāpuma protokolu, informāciju transportlīdzekļu un vadītāju valsts nozīmes reģistrā un uzrādītajiem naudas soda samaksu apliecinošiem dokumentiem.

16. Ja, maksājot naudas sodu, ir pieļauta kļūda, attiecīgo samaksāto naudas soda summu atmaksā no pašvaldības budžeta. Lai atgūtu minēto summu, persona institūcijā, kuras amatpersona piemērojusi administratīvo sodu, iesniedz iesniegumu kopā ar naudas soda samaksu apliecinošu dokumentu.

17. Informācija par transportlīdzeklim reģistrētajiem nesamaksātajiem naudas sodiem ir publiski pieejama.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Satiksmes ministrs A.Gorbunovs
1. pielikums
Ministru kabineta
2001. gada 17. jūlija
noteikumiem Nr. 316

(Pielikums MK 27.05.2003. noteikumu Nr. 280 redakcijā)

Administratīvā pārkāpuma protokols un  paziņojums Nr. ______

2. pielikums
Ministru kabineta
2001. gada 17. jūlija
noteikumiem Nr. 316

(Pielikums MK 27.05.2003. noteikumu Nr. 280 redakcijā)

01.08.2003