Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.300

Rīgā 2001.gada 3.jūlijā (prot. Nr.31, 14.¤)

Mājputnu olu marķēšanas un higiēnas prasības pārtikas apritē

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
8.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka pārtikā izmantojamo mājputnu (vistu un paipalu) olu (turpmāk - olas) marķēšanas un higiēnas prasības šādos pārtikas aprites posmos: šķirošanā, uzglabāšanā, transportēšanā un izplatīšanā.

2. Olas mazumtirdzniecībai un vairumtirdzniecībai iegūst no veselu putnu ganāmpulkiem, un tās atbilst normatīvo aktu prasībām pārtikas piesārņojuma jomā.

3. Noteikumi attiecas uz mājputnu olām, izņemot olas, kuras olu ražotājs pārdod savā saimniecībā tieši patērētājam privātai lietošanai.

II. Olu šķirošanas un marķēšanas prasības

4. Olu marķēšanas prasības attiecas uz vistu olām, izņemot inkubācijas olas un olas, ko piegādā tieši pārtikas uzņēmumiem un uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas nav iesaistīti pārtikas apritē.

5. Uz paipalu olām marķējumu neliek.

6. Vistu olas, kuras paredzētas mazumtirdzniecībai un vairumtirdzniecībai, ir marķētas.

7. Vistu olas pēc kvalitātes, izmantošanas un uzglabāšanas veida šķiro šādi:

7.1. A kategorija;

7.2. A kategorija "ekstra";

7.3. B kategorija;

7.4. C kategorija.

8. A kategorijas un A kategorijas "ekstra" olas ir svaigas vistu olas, kuras nav uzglabātas aukstumā un konservantos un kurām:

8.1. čaumala ir tīra, nemazgāta un nebojāta;

8.2. nekustīgā gaisa kamera A kategorijas olā nav augstāka par 6 mm, A kategorijas "ekstra" olā - par 4 mm;

8.3. dzeltenums ir novietots centrā un caurskatē (ovoskopējot) redzams kā ēna;

8.4. olbaltums ir dzidrs, stingrs, recekļveidīgs, bez citu audu piejaukumiem;

8.5. nav redzama embrija aizmetņa attīstība;

8.6. nav svešas smaržas.

9. B kategorijas olas ir aukstumā uzglabātas vistu olas, kurām:

9.1. čaumala ir tīra un nebojāta;

9.2. nekustīgā gaisa kamera nav augstāka par 9 mm;

9.3. dzeltenumam var būt ovāla forma, saldētavā turētām olām tas var būt kustīgs;

9.4. olbaltums ir dzidrs, pieļaujama neliela pašķidrināšanās;

9.5. nav redzama embrija aizmetņa attīstība;

9.6. nav svešas smaržas.

10. C kategorijas olas ir atšķirotās vistu olas, kuras neatbilst A un B kategorijas olām noteiktajām prasībām, un tās ir:

10.1. nelielas, sīkas olas, kuru svars ir mazāks par 35 gramiem;

10.2. olas, kurām nekustīgā gaisa kamera ir augstāka par 9 mm;

10.3. olas ar ieplēstām čaumalām, bet neskartu membrānu, kuras ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc olu šķirošanas izmanto pārstrādei pārtikas rūpniecībā;

10.4. olas ar pārplēstu čaumalu un membrānu, bet nebojātu dzeltenumu, kuras ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc olu šķirošanas termiski pārstrādā uzņēmumos, kas nav iesaistīti pārtikas apritē.

11. A kategorijas un A kategorijas "ekstra" olas iedala pēc svara:

11.1. XL - ļoti lielas, un to svars ir 73 grami un vairāk;

11.2. L - lielas, un to svars ir no 63 līdz 72 gramiem;

11.3. M - vidējas, un to svars ir no 53 līdz 62 gramiem;

11.4. S - mazas, un to svars ir mazāks par 53 gramiem.

12. Marķējums uz vistu olām ir labi salasāms.

13. Vistu olu marķējumā norāda galīgo derīguma termiņu un olu ražošanas uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu.

14. Galīgā derīguma termiņa marķējumu uz vistu olām uzliek šķirošanas brīdī (ar 5 mm lieliem cipariem), bet paipalu olām - uz etiķetes. Marķējumā norāda datumu (no 01 līdz 31) un mēnesi (no 01 līdz 12).

15. Olas, kuras fiziskās personas piegādā realizācijai tirgū, pārbauda un zīmogo (izņemot paipalu olas) teritoriālās veterinārās pārvaldes pilnvarots veterinārārsts, uzliekot uz olām zīmogu "Pārbaudīts" un pārbaudes dienas datumu.

III. Prasības olu iepakojumam un iesaiņojumam

16. Olu iepakojuma un iesaiņojuma materiāls:

16.1. atbilst prasībām, kādas normatīvajos aktos noteiktas materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku;

16.2. ir triecienizturīgs, sauss un tīrs;

16.3. ir gatavots no materiāla, kas pasargā olas no apkārtējās vides, smaržu un temperatūras iedarbības.

17. Olu ārējo iepakojumu drīkst izmantot atkārtoti, ja tas nav saplēsts, netīrs un uz tā neatrodas iepriekšējā marķējuma atliekas, kas var maldināt pircēju.

18. Olu iesaiņojumus un paliktņus drīkst izmantot tikai vienu reizi.

IV. Olu iepakojuma un iesaiņojuma marķēšana

19. Ja olas piedāvā mazumtirdzniecībā, uz katra olu iepakojuma un olu iesaiņojuma (arī tad, ja iesaiņojums ir ievietots iepakojumā) ārējās virsmas redzamā vietā ir labi salasāma etiķete, kurā norādīta šāda informācija:

19.1. A kategorijas olām - kategorijas simbols burts "A", no kura pa labi atrodas aplis 12 mm diametrā, kura iekšpusē ir iepakojumā esošo olu svara atšķirības zīme saskaņā ar šo noteikumu 11.punktu;

19.2. B kategorijas olām - kategorijas simbols burts "B", kas atrodas vienādmalu trijstūrī, kura mala ir 10 mm;

19.3. C kategorijas olām - kategorijas simbols burts "C", kas atrodas aplī, kura diametrs ir 12 mm.

20. Olu iepakojumu aizlīmē ar līmlenti. Pēc olu iepakojuma atvēršanas līmlenti nedrīkst lietot atkārtoti.

21. Olu iesaiņojumu un iepakojumu marķē saskaņā ar prasībām, kādas normatīvajos aktos noteiktas pārtikas preču marķēšanai, papildus uz etiķetes norādot:

21.1. olu skaitu;

21.2. olu izdēšanas datumu.

22. Šo noteikumu 10.3. un 10.4.apakšpunktā minētajām olām uz iepakojuma etiķetes norāda:

22.1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu un adresi, uz kurieni paredzēts nosūtīt olas;

22.2. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu un adresi, kurš olas nosūtījis.

23. Uz šo noteikumu 10.4.apakšpunktā minēto olu etiķetes papildus piestiprina etiķeti "Patēriņam cilvēku uzturā nederīgs" ar vismaz 8 mm lieliem burtiem melnā krāsā.

24. Olu šķirošanas un iepakošanas centrā (turpmāk - centrs) etiķetes uz iepakojuma un iesaiņojuma piestiprina olu šķirošanas un iepakošanas dienā.

25. A kategorijas "ekstra" olas fasē maza izmēra kastītēs (līdz 30 gab.) un uz kastītēm uzlīmē pašlīmējamu etiķeti "ekstra".

26. Ņemot vērā dējējvistu turēšanas apstākļus, uz A kategorijas un A kategorijas "ekstra" olu iepakojuma un iesaiņojuma var norādīt šādu papildinformāciju:

26.1. "Brīvās turēšanas apstākļi", ja tie atbilst šādiem nosacījumiem:

26.1.1. vistas nepārtraukti pavada dienu brīvā dabā;

26.1.2. vistu uzturēšanās vieta klāta galvenokārt ar augiem;

26.1.3. maksimālais ganāmpulka blīvums nav lielāks par 1000 vistām uz zemes hektāru vai viena vista uz 10 m2;

26.2. "Daļēji intensīvās turēšanas apstākļi", ja tie atbilst šādiem nosacījumiem:

26.2.1. vistas nepārtraukti pavada dienu brīvā dabā;

26.2.2. vistu uzturēšanās vieta klāta galvenokārt ar augiem;

26.2.3. maksimālais ganāmpulka blīvums nav lielāks par 4000 vistām uz zemes hektāru vai viena vista uz 2,5 m2;

26.3. "Vistu turēšana uz dziļajiem pakaišiem", ja tā atbilst šādiem nosacījumiem:

26.3.1. maksimālais ganāmpulka blīvums nav lielāks par septiņām vistām uz grīdas platības m2;

26.3.2. vismaz trešdaļa no grīdas platības ir klāta ar pakaišiem (salmiem, koku skaidām, smiltīm vai kūdru);

26.3.3. noteikta grīdas platība tiek izmantota putnu mēslu savākšanai;

26.4. "Laktas", ja dējējvistu turēšanas apstākļi atbilst šādiem nosacījumiem:

26.4.1. maksimālais ganāmpulka blīvums nav lielāks par 25 vistām uz grīdas platības m2;

26.4.2. ēkas iekšiene aprīkota ar laktām, kuru garums ir pietiekams, lai nodrošinātu vismaz 15 cm katrai vistai;

26.5. "Būru baterijas", ja vistas turētas režģotu būru baterijās.

V. Olu izplatīšanas higiēnas prasības

27. Olu ražošanas uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) olas piegādā:

27.1. centram;

27.2. inkubācijai;

27.3. pārtikas uzņēmumiem un uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas nav iesaistīti pārtikas apritē;

27.4. tirgum, kur nodrošināta pastāvīga veterinārā uzraudzība un kontrole.

28. Centrs var būt olu ražošanas uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) struktūrvienība vai patstāvīgs uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), un tas var atrasties olu ražošanas uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) vai ārpus tā.

29. Centra īpašnieks vai tā pilnvarota persona organizē centra paškontroles sistēmas izstrādi un ieviešanu.

30. Centrs tirdzniecībā olas realizē:

30.1. iesaiņojumā - kartona vai polimēra kastītēs, kurās ir ne vairāk par 30 olām;

30.2. lielajā iepakojumā - kartona vai polimēra kastēs.

31. Olu iesaiņojumu, kurā ir ne vairāk par 30 olām, mazumtirdzniecībā realizē neatvērtu, norādot uz etiķetes informāciju saskaņā ar šo noteikumu IV nodaļā minētajām prasībām.

32. Fiziskās personas realizē olas tirgū, kur nodrošināta pastāvīga veterinārā uzraudzība un kontrole.

33. A kategorijas, A kategorijas "ekstra" un B kategorijas olas var piedāvāt gan mazumtirdzniecībā, gan vairumtirdzniecībā.

34. C kategorijas olas var piedāvāt pārstrādei pārtikas uzņēmumiem vai uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas nav iesaistīti pārtikas apritē.

35. Ja ir beidzies A kategorijas "ekstra" olām noteiktais galīgais derīguma termiņš, tirdzniecības vietā no kastītes noņem uzlīmi "ekstra" un šīs olas piedāvā patērētājam kā A kategorijas olas līdz A kategorijai noteiktā galīgā derīguma termiņa beigām.

36. A kategorijas, A kategorijas "ekstra" un B kategorijas olas, kurām beidzies galīgais derīguma termiņš, aizliegts izplatīt mazumtirdzniecībā, bet tās drīkst piegādāt pārtikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), uz iepakojuma ārējās virsmas piestiprinot sarkanu etiķeti (burtu lielums - 2 cm) ar norādi "Olas rūpnieciskai pārstrādei".

VI. Olu uzglabāšanas un transportēšanas prasības

37. Olas uzglabā tīrās, sausās telpās, kurās ir nodrošināta pietiekama ventilācija un šo noteikumu 39., 41., 42. un 43.punktā noteiktais temperatūras režīms.

38. Transportēšanas un uzglabāšanas laikā olām jābūt tīrām, sausām, aizsargātām pret triecieniem, meteoroloģiskajiem apstākļiem, gaismas iedarbību un krasām temperatūras svārstībām.

39. A kategorijas un A kategorijas "ekstra" olas visos aprites posmos uzglabā temperatūrā no +5 °C līdz +18 °C. A kategorijas olām galīgais derīguma termiņš ir 28 dienas no izdēšanas datuma, A kategorijas "ekstra" olām - 9 dienas.

40. A, B un C kategorijas olas (izņemot šo noteikumu 10.3. un 10.4.apakšpunktā minētās) un paipalu olas, īslaicīgi uzglabājot tirdzniecības uzglabāšanas telpās, noliktavās vai transportējot (ne ilgāk kā 24 stundas), atļauts uzglabāt temperatūrā no +1 °C līdz +5 °C, bet to nevar uzskatīt par uzglabāšanu noteiktajā temperatūrā.

41. B kategorijas olas uzglabā aukstuma iekārtās vai ledusskapjos temperatūrā no +1 °C līdz +5 °C, un to galīgais derīguma termiņš ir 120 dienas no izdēšanas datuma.

42. C kategorijas olas uzglabā temperatūrā no +1 °C līdz +18 °C, un to galīgais derīguma termiņš ir 28 dienas no izdēšanas datuma. Derīguma termiņš neattiecas uz olām, kas minētas šo noteikumu 10.3. un 10.4.apakšpunktā.

43. Paipalu olas uzglabā temperatūrā no +5 °C līdz +18 °C, un to galīgais derīguma termiņš ir 30 dienas no izdēšanas datuma.

VII. Noslēguma jautājumi

44. Noteikumu 29.punkts stājas spēkā ar 2002.gada 1.martu.

45. Noteikumu 30.1.apakšpunktā minēto prasību ieviešanai ir noteikts pārejas periods līdz 2003.gada 1.janvārim. Līdz pārejas perioda beigām mazumtirdzniecībā olas atļauts realizēt caurspīdīgos polimēra maisiņos, nodrošinot patērētājus ar informāciju par olu kategoriju un uzglabāšanas režīmu.

46. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1999.gada 11.maija noteikumus Nr.170 "Vistu olu aprites noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 1999, 155./158.nr.).

Ministru prezidents A.BĒRZIŅŠ

Zemkopības ministrs A.Slakteris

11.07.2001