Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.690

Rīgā 2012.gada 9.oktobrī (prot. Nr.56 13.§)
Latvijas Dabas muzeja nolikums
Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 16.panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Latvijas Dabas muzejs (turpmāk – muzejs) ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pakļautību īsteno ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas starpniecību.

2. Muzeja darbības mērķis ir uzkrāt Latvijas dabas un materiālās kultūras vērtības, kas liecina par tās daudzveidību, vēsturi un aizsardzību, un veidot sabiedrībā priekšstatu par Latvijas dabu kā nacionālo bagātību un daļu no pasaules dabas daudzveidības.

II. Muzeja funkcijas, uzdevumi un tiesības

3. Muzejam ir šādas funkcijas:

3.1. uzturēt un attīstīt muzeja krājumu un nodrošināt tā saglabāšanu;

3.2. veikt zinātnisko darbību krājuma izpētē un dabaszinātnēs;

3.3. veikt vides izglītības darbu;

3.4. nodrošināt muzeja krājuma pieejamību sabiedrībai.

4. Lai nodrošinātu funkciju izpildi, muzejs veic šādus uzdevumus:

4.1. saglabā esošās dabaszinātniskās kolekcijas un priekšmetus, turpina to komplektēšanu, veic muzeja krājuma uzskaiti un zinātnisko izpēti;

4.2. veido pastāvīgās ekspozīcijas;

4.3. organizē un veido izstādes par dabaszinātņu tematiem;

4.4. veic Latvijas dabas izpēti, sagatavo un publicē zinātniskos pētījumus par muzeja krājumu un Latvijas dabu;

4.5. sagatavo un īsteno dabas izpētes un vides izglītības projektus;

4.6. informē sabiedrību par Latvijas un pasaules dabas daudzveidību, popularizē sabiedrības ilgtspējīgu attīstību un saudzīgu attieksmi pret dabu;

4.7. vāc, apkopo un analizē statistikas datus par muzeja apmeklētājiem un pasākumiem;

4.8. organizē skolēnu dabaszinātnisko pulciņu nodarbības;

4.9. organizē lekcijas, rīko ekskursijas muzeja telpās un dabā, kā arī organizē mācību ekspedīcijas;

4.10. izstrādā un īsteno izglītojošas muzejpedagoģiskās programmas un pasākumus;

4.11. izstrādā un īsteno mūžizglītības pasākumu programmu dažādām mērķauditorijām;

4.12. izdod ceļvežus, katalogus un citus informatīvus materiālus par Latvijas dabu, muzeja krājumu, muzeja vēsturi un muzeja zinātnisko un izglītojošo darbību;

4.13. sniedz konsultācijas dabaszinātņu jomā un muzeoloģijā;

4.14. veic dabas objektu ekspertīzi;

4.15. uztur un attīsta muzeja darbībai nepieciešamo infrastruktūru.

5. Muzejam ir šādas tiesības:

5.1. publicēt informatīvus, zinātniskus, populārzinātniskus un reklāmas izdevumus un popularizēt muzeju plašsaziņas līdzekļos;

5.2. muzeja popularizēšanai izmantot savu simboliku;

5.3. aptaujāt un intervēt muzeja apmeklētājus;

5.4. iekasēt maksu par muzeja sniegtajiem publiskajiem maksas pakalpojumiem atbilstoši muzeja publisko maksas pakalpojumu cenrādim;

5.5. veikt iepirkumus muzeja krājuma papildināšanai;

5.6. atbilstoši kompetencei sadarboties ar valsts un pašvaldību iestādēm, nevalstiskajām organizācijām, privātpersonām, kā arī starptautiskajām un ārvalstu institūcijām;

5.7. saņemt dāvinājumus, ziedojumus, ārvalstu finansiālo palīdzību, piedalīties projektu konkursos finanšu līdzekļu piesaistei;

5.8. citas muzeju darbību reglamentējošos normatīvajos aktos paredzētās tiesības.

III. Muzeja pārvalde un finansēšanas kārtība

6. Muzeja darbu vada muzeja direktors. Muzeja direktoru ieceļ amatā un atbrīvo no amata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, konsultējoties ar Latvijas Muzeju padomi.

7. Muzeja direktoram var būt vietnieki. Vietniekus ieceļ amatā un atbrīvo no amata, viņu kompetenci un atbildību nosaka muzeja direktors.

8. Muzeja darbības politikas un stratēģisko virzienu noteikšanai, augstas darba kvalitātes nodrošināšanai muzejā darbojas zinātniskā padome. Muzeja zinātniskās padomes sastāvu apstiprina muzeja direktors.

9. Muzejā darbojas muzeja krājuma komisija. Muzeja krājuma komisijas sastāvu un tās nolikumu apstiprina muzeja direktors.

10. Muzeja finanšu līdzekļus veido:

10.1. valsts budžeta dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem;

10.2. ieņēmumi par muzeja sniegtajiem publiskajiem maksas pakalpojumiem, citi pašu ieņēmumi, kā arī projektu konkursos piešķirtie līdzekļi;

10.3. ziedojumi un dāvinājumi;

10.4. ārvalstu finansiālā palīdzība.

IV. Muzeja darbības tiesiskuma nodrošināšana un pārskatu sniegšana

11. Muzeja darbinieku lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu muzeja direktoram. Muzeja direktora lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

12. Muzeja direktora izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību (izņemot šo noteikumu 11.punktā minētos gadījumus) var apstrīdēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

13. Muzejs sagatavo un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sniedz pārskatus par muzeja funkciju pildīšanu un finanšu līdzekļu izlietošanu. Muzejs reizi gadā sniedz pārskatu par muzeja funkciju izpildi Latvijas digitālajā kultūras kartē.

14. Muzejs pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pieprasījuma sniedz informāciju par tā darbību un finanšu līdzekļu izlietojumu.

V. Noslēguma jautājumi

15. Muzejs kā tiešās pārvaldes iestāde ir valsts aģentūras "Latvijas Dabas muzejs" funkciju, tiesību, saistību, prasību, bilancē esošās mantas, lietvedības un arhīva pārņēmējs.

16. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004.gada 24.augusta noteikumus Nr.737 "Valsts aģentūras "Latvijas Dabas muzejs" nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 136.nr.).

17. Noteikumi stājas spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E.Sprūdžs
01.01.2013