Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku

Ministru kabineta noteikumi Nr. 213

Rīgā 2001.gada 22.maijā (prot. Nr. 24, 23.§)

Kārtība, kādā ārvalstu fiziskajām personām atmaksājams pievienotās vērtības nodoklis par precēm, kuras tiek izvestas no Latvijas Republikas, un par Latvijas Republikā saņemtajiem izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli"
7.panta ceturto un ceturto prim daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā ārvalstu fiziskajām personām atmaksā samaksāto pievienotās vērtības nodokli par:

1.1.1. iekšzemē iegādātajām precēm, kuras tiek izvestas no Latvijas Republikas;

1.1.2. Latvijas Republikā saņemtajiem izmitināšanas pakalpojumiem viesnīcās, moteļos, viesu mājās, lauku tūrismam izmantojamās mājās, kempingos un tūrisma mītnēs (turpmāk - viesu izmitināšanas mītne);

1.2. kārtību, kādā Finansu ministrija izsniedz atļauju atmaksāt ārvalstu fiziskajām personām pievienotās vērtības nodokli (turpmāk - licence) par iekšzemē iegādātajām precēm un saņemtajiem izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs;

1.3. kārtību, kādā atmaksājams pievienotās vērtības nodoklis;

1.4. kārtību, kādā savstarpēji un ar valsts budžetu norēķinās uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas saņēmis licenci (turpmāk - licencētais uzņēmums), un:

1.4.1. mazumtirdzniecības uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) vai tā filiāle (turpmāk - veikals), kurā ārvalsts fiziskajai personai var izsniegt īpaša parauga čeku par iegādātajām precēm;

1.4.2. viesu izmitināšanas mītne, kurā ārvalsts fiziskajai personai var izsniegt īpaša parauga čeku par saņemtajiem izmitināšanas pakalpojumiem.

2. Šie noteikumi attiecas uz tām ārvalstu fiziskajām personām, kuras uzrāda ārvalstīs izdotu Latvijas Republikā atzītu derīgu ceļošanas dokumentu (turpmāk - pase) un kuru pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvijas Republikā.

3. Pievienotās vērtības nodokli par Latvijas Republikā iegādātajām precēm saskaņā ar šiem noteikumiem atmaksā, ja ārvalstu fiziskās personas šķērso Latvijas Republikas valsts robežu (turpmāk - valsts robeža) caur lidostu, ostu vai autoceļu robežkontroles punktiem.

4. Pievienotās vērtības nodokli par Latvijas Republikā saņemtajiem izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs saskaņā ar šiem noteikumiem atmaksā, ja ārvalstu fiziskās personas šķērso valsts robežu caur lidostu, ostu, autoceļu vai dzelzceļa robežkontroles punktiem.

II. Licences izsniegšanas kārtība

5. Licenci konkursa kārtībā izsniedz Finansu ministrija, pamatojoties uz licencēšanas komisijas lēmumu. Licenci izsniedz uz laiku līdz pieciem gadiem.

6. Valsts nodeva par licences izsniegšanu ir 10 latu. Licenci izsniedz, kā arī pārreģistrē pēc tam, kad uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir samaksājis valsts nodevu.

7. Finansu ministrijai pēc licencēšanas komisijas ieteikuma ir tiesības pagarināt licences darbības termiņu un pārreģistrēt licenci uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus.

8. Lai saņemtu licenci, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) iesniedz Finansu ministrijā rakstisku iesniegumu un šādus dokumentus:

8.1. notariāli apliecinātas uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas apliecības un statūtu kopijas;

8.2. Valsts ieņēmumu dienesta izsniegtu izziņu, kas apliecina, ka uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) nav nodokļu parādu un citu valsts vai pašvaldību budžetā ieskaitāmo obligāto maksājumu parādu;

8.3. nolikuma projektu, kas reglamentē uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), veikalu un viesu izmitināšanas mītņu darbību un kurā norādīta šāda informācija:

8.3.1. veikali un viesu izmitināšanas mītnes, kuros paredzēts organizēt ārvalstu fizisko personu apkalpošanu tā, lai samaksāto pievienotās vērtības nodokli varētu atmaksāt uz valsts robežas;

8.3.2. kārtība, kādā veikalos un viesu izmitināšanas mītnēs paredzēts apkalpot ārvalstu fiziskās personas;

8.3.3. atmaksājamā pievienotās vērtības nodokļa apmērs. Tas nedrīkst būt mazāks par 12 % no iegādāto preču vai saņemto izmitināšanas pakalpojumu vērtības;

8.4. citus dokumentus pēc licencēšanas komisijas pieprasījuma, ja iesniegtajos dokumentos norādītā informācija nav pietiekama, lai pieņemtu lēmumu par licences izsniegšanu;

8.5. īpaša parauga čeku precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem, kurš aizpildāms preču iegādes laikā veikalā vai izrakstīšanās dienā no viesu izmitināšanas mītnes un izsniedzams ārvalstu fiziskajām personām;

8.6. īpaša preču iesaiņojuma paraugu, kas nodrošina iegādāto preču identifikācijas iespējas, izvedot preces no Latvijas Republikas.

9. Licencētais uzņēmums divu nedēļu laikā informē Finansu ministriju par jebkuriem grozījumiem uzņēmuma statūtos, atmaksājamā nodokļa apmērā, īpaša parauga čekos precēm un izmitināšanas pakalpojumiem, kā arī par izmaiņām iegādāto preču iesaiņojuma veidā.

10. Licencētajam uzņēmumam nav tiesību nodot licenci citai personai.

11. Finansu ministrijai pēc licencēšanas komisijas ieteikuma ir tiesības anulēt izsniegto licenci, ja:

11.1. licencētais uzņēmums ir pasludināts par maksātnespējīgu vai tiek likvidēts;

11.2. licencētais uzņēmums nepilda saistības ar valsts budžetu;

11.3. licencētais uzņēmums nesniedz Valsts ieņēmumu dienestam informāciju saskaņā ar šo noteikumu 32.punktu;

11.4. netiek ievēroti licencē, šajos noteikumos vai citos normatīvajos aktos minētie nosacījumi;

11.5. licencētais uzņēmums ir iesniedzis Finansu ministrijā attiecīgu lūgumu.

12. Ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) turpina darbību pēc tam, kad licence ir anulēta vai beidzies tās derīguma termiņš, tas tiek saukts pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

III. Licencētā uzņēmuma un veikala darbība

13. Ja ārvalsts fiziskā persona vienā veikalā vienā dienā ir iegādājusies preces, kuru kopējā vērtība (bez pievienotās vērtības nodokļa) ir lielāka par likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 7.panta ceturtajā daļā noteikto summu, un ir uzrādījusi pasi, kas apliecina, ka šīs personas pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvijas Republikā, veikala pārstāvis noformē īpaša parauga čeku precēm (divos eksemplāros), apliecinot to ar parakstu un zīmogu.

14. Šo noteikumu 13.punktā minētajā īpaša parauga čekā precēm norāda:

14.1. veikala nosaukumu, adresi un reģistrācijas numuru Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā;

14.2. ārvalsts fiziskās personas vārdu, uzvārdu, pases numuru, rezidences valsti un adresi;

14.3. iegādāto preču nosaukumu un vērtību (bez pievienotās vērtības nodokļa);

14.4. samaksāto pievienotās vērtības nodokļa summu;

14.5. aprēķināto atmaksājamā pievienotās vērtības nodokļa summu;

14.6. čeka aizpildīšanas datumu.

15. Iegādājoties veikalā preces, ārvalsts fiziskā persona samaksā preču vērtību (kopā ar pievienotās vērtības nodokli), paraksta noformēto īpaša parauga čeku precēm un saņem čeka pirmo eksemplāru kopā ar dokumentiem, kas apliecina preču iegādi: preču pavadzīmēm-rēķiniem, faktūrrēķiniem vai elektronisko kases aparātu čekiem (turpmāk - nodokļa rēķini). Čeka otrais eksemplārs paliek veikala rīcībā.

IV. Licencētā uzņēmuma un viesu izmitināšanas mītnes darbība

16. Ja ārvalsts fiziskā persona vienā uzturēšanās reizē viesu izmitināšanas mītnē ir samaksājusi par izmitināšanas pakalpojumiem, kuru vērtība (bez pievienotās vērtības nodokļa) ir lielāka par likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 7.panta ceturtajā prim daļā noteikto summu, un ir uzrādījusi pasi, kas apliecina, ka šīs personas pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvijas Republikā, tad viesu izmitināšanas mītnes pārstāvis noformē īpaša parauga čeku izmitināšanas pakalpojumiem (divos eksemplāros), apliecinot to ar parakstu un zīmogu.

17. Šo noteikumu 16.punktā minētajā īpaša parauga čekā izmitināšanas pakalpojumiem norāda:

17.1. viesu izmitināšanas mītnes nosaukumu, adresi un reģistrācijas numuru Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā;

17.2. ārvalsts fiziskās personas vārdu, uzvārdu, pases numuru, rezidences valsti un adresi;

17.3. saņemto izmitināšanas pakalpojumu vērtību (bez pievienotās vērtības nodokļa);

17.4. samaksāto pievienotās vērtības nodokļa summu;

17.5. aprēķināto atmaksājamā pievienotās vērtības nodokļa summu;

17.6. čeka aizpildīšanas datumu.

18. Norēķinoties ar viesu izmitināšanas mītni, ārvalsts fiziskā persona samaksā saņemto izmitināšanas pakalpojumu vērtību (kopā ar pievienotās vērtības nodokli), paraksta noformēto īpaša parauga čeku izmitināšanas pakalpojumiem un saņem čeka pirmo eksemplāru kopā ar nodokļa rēķiniem. Čeka otrais eksemplārs paliek viesu izmitināšanas mītnes rīcībā.

V. Kārtība, kādā atmaksājams pievienotās vērtības nodoklis

19. Izvedot Latvijas Republikā iegādātās preces caur lidostas, ostas vai autoceļa robežkontroles punktu, ārvalsts fiziskā persona uzrāda robežkontroles punkta muitas amatpersonai pasi un iekšzemē iegādātās preces kopā ar veikalā aizpildīto īpaša parauga čeku precēm.

20. Robežkontroles punkta muitas amatpersona pārbauda uzrādīto preču atbilstību čekā norādītajām precēm un apzīmogo čeku, apliecinot, ka tajā norādītās preces ir izvestas no Latvijas Republikas.

21. Šķērsojot valsts robežu caur lidostas, ostas, autoceļa vai dzelzceļa robežkontroles punktu, ārvalsts fiziskā persona uzrāda robežsargam pasi un viesu izmitināšanas mītnē aizpildīto īpaša parauga čeku izmitināšanas pakalpojumiem.

22. Robežsargs apzīmogo īpaša parauga čeku izmitināšanas pakalpojumiem, apliecinot, ka čekā norādītā ārvalsts fiziskā persona ir atstājusi Latvijas Republikas teritoriju.

23. Apzīmogoto īpaša parauga čeku precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem kopā ar šo noteikumu 15. un 18.punktā minētajiem nodokļa rēķiniem un pasi ārvalsts fiziskā persona uzrāda licencētā uzņēmuma pārstāvim, kurš darbojas lidostā, ostā vai autoceļa robežkontroles punktā speciāli šim nolūkam paredzētā vietā. Licencētā uzņēmuma pārstāvis pārbauda veikalā vai viesu izmitināšanas mītnē aprēķināto atmaksājamo pievienotās vērtības nodokļa summu, koriģē to, ja aprēķinos ir pieļauta kļūda, un atmaksā minēto nodokļa summu ārvalsts fiziskajai personai. Īpašā parauga čeki precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem kopā ar nodokļa rēķiniem paliek licencētā uzņēmuma rīcībā.

24. Ārvalsts fiziskā persona nosūta licencētajam uzņēmumam pa pastu:

24.1. apzīmogotos īpaša parauga čekus precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem, ja pievienotās vērtības nodoklis nav atmaksāts lidostas, ostas vai autoceļa robežkontroles punktā;

24.2. apzīmogoto īpaša parauga čeku izmitināšanas pakalpojumiem, ja valsts robeža ir šķērsota caur dzelzceļa robežkontroles punktu.

25. Šo noteikumu 24.punktā minētajos gadījumos licencētais uzņēmums pārbauda veikalā vai viesu izmitināšanas mītnē aprēķināto atmaksājamo pievienotās vērtības nodokļa summu, koriģē to, ja aprēķinos ir pieļauta kļūda, un atmaksā minēto nodokļa summu ārvalsts fiziskajai personai, veicot bankas pārskaitījumu vai nosūtot bankas čeku. Īpašā parauga čeki precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem paliek licencētā uzņēmuma rīcībā.

26. Pievienotās vērtības nodoklis netiek atmaksāts, ja:

26.1. īpaša parauga čeki precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem nav aizpildīti pareizi;

26.2. nav iespējams identificēt preču iesaiņojumu;

26.3. uzrādītās preces ir lietotas vai neatbilst īpaša parauga čekā norādītajām precēm;

26.4. atmaksu pieprasa cita fiziskā persona, nevis tā ārvalsts fiziskā persona, kura norādīta īpaša parauga čekā precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem;

26.5. ārvalsts fiziskā persona pieprasa atmaksu vēlāk nekā trīs mēnešus pēc īpaša parauga čekā precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem norādītā aizpildīšanas datuma.

VI. Kārtība, kādā licencētais uzņēmums, veikals un viesu izmitināšanas mītne norēķinās savstarpēji un ar valsts budžetu

27. Veikals un viesu izmitināšanas mītne pievienotās vērtības nodokļa summu, kas taksācijas periodā iekasēta no ārvalstu fiziskajām personām, iemaksā valsts budžetā likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" noteiktajā kārtībā.

28. Licencētais uzņēmums ne retāk kā reizi mēnesī izraksta veikalam vai viesu izmitināšanas mītnei rēķinu par kopējo pievienotās vērtības nodokļa summu, kuru ārvalstu fiziskās personas ir samaksājušas, iegādājoties preces vai saņemot izmitināšanas pakalpojumus, un kura norādīta no ārvalstu fiziskajām personām saņemtajos robežkontroles punktos apzīmogotajos īpaša parauga čekos precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem.

29. Šo noteikumu 28.punktā minēto rēķinu licencētais uzņēmums nosūta veikalam vai viesu izmitināšanas mītnei kopā ar īpaša parauga čekiem precēm vai izmitināšanas pakalpojumiem (pirmajiem eksemplāriem).

30. Veikals vai viesu izmitināšanas mītne atmaksā licencētajam uzņēmumam šo noteikumu 28.punktā minētajā rēķinā norādīto pievienotās vērtības nodokļa summu.

31. Veikalam un viesu izmitināšanas mītnei ir tiesības samazināt taksācijas periodā valsts budžetā maksājamo nodokļa summu par licencētajam uzņēmumam atmaksāto pievienotās vērtības nodokļa summu.

32. Licencētais uzņēmums nodrošina atmaksātā pievienotās vērtības nodokļa uzskaiti par katru kalendāra mēnesi un līdz nākamā mēneša piecpadsmitajam datumam iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē, kurā tas reģistrēts kā nodokļu maksātājs, informāciju par savu darbību, kā arī par veikalu un viesu izmitināšanas mītņu darbību. Minētajā informācijā norāda:

32.1. uz konkrētām ārvalstīm izvesto preču vērtību, kas norādīta īpaša parauga čekos precēm;

32.2. konkrētu ārvalstu fiziskajām personām viesu izmitināšanas mītnēs sniegto pakalpojumu vērtību, kas norādīta īpaša parauga čekos izmitināšanas pakalpojumiem;

32.3. pievienotās vērtības nodokļa summu, kas saņemta no konkrētiem veikaliem vai viesu izmitināšanas mītnēm;

32.4. atmaksāto pievienotās vērtības nodokļa summu.

VII. Noslēguma jautājumi

33. Licence, kas izsniegta pirms šo noteikumu stāšanās spēkā, ir derīga līdz tajā norādītajam termiņam, ja tiek ievēroti šo noteikumu nosacījumi.

34. Šo noteikumu 1.1.2. un 1.4.2.apakšpunkts, 4., 16., 17., 18., 21. un 22.punkts un 24.2.apakšpunkts stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.

35. Šo noteikumu 23.punkts, 24.1.apakšpunkts, 25.punkts, 26.1., 26.4. un 26.5.apakšpunkts, 27., 28., 29., 30., 31. un 32.punkts attiecībā uz viesu izmitināšanas mītnēs saņemtajiem viesu izmitināšanas pakalpojumiem stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.

36. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1998.gada 8.septembra noteikumus Nr.343 "Kārtība, kādā ārvalstu fiziskajām personām atmaksājams pievienotās vērtības nodoklis par precēm, kuras tiek izvestas no Latvijas" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 265./266.nr.; 1999, 167./168., 331./332.nr.).

Ministru prezidents A.BĒRZIŅŠ

Finansu ministrs G.BĒRZIŅŠ

 

26.05.2001