1. Noteikumi nosaka barības sastāvdaļu kategorijas, ko norāda mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumu marķējumā.
2. Mājas (istabas) dzīvniekiem paredzētā barības maisījuma marķējumā barības sastāvdaļas nosaukumu norāda atbilstoši prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 13.jūlija Regulas (EK) Nr. 767/2009 par barības laišanu tirgū un lietošanu un ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 1831/2003 un atceļ Padomes Direktīvu 79/373/EEK, Komisijas Direktīvu 80/511/EEK, Padomes Direktīvas 82/471/EEK, 83/228/EEK, 93/74/EEK, 93/113/EK un 96/25/EK un Komisijas Lēmumu 2004/217/EK 17.panta 1. un 2.punktā.
3. Mājas (istabas) dzīvniekiem paredzētā barības maisījuma marķējumā norādītās barības sastāvdaļas nosaukumu var aizstāt ar tās barības sastāvdaļas kategorijas nosaukumu, kurā iekļauta attiecīgā barības sastāvdaļa vai vairākas barības sastāvdaļas (pielikums).
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:
1) Komisijas 1982.gada 23.jūnija Direktīvas 82/475/EEK, ar ko nosaka sastāvdaļu kategorijas, kuras var izmantot lolojumdzīvnieku barības maisījumu marķēšanai;
2) Komisijas 1991.gada 6.jūnija Direktīvas 91/334/EEK, ar ko groza Direktīvu 82/475/EEK, ar ko nosaka sastāvdaļu kategorijas, kuras var izmantot lolojumdzīvnieku barības maisījumu marķēšanai;
3) Komisijas 1998.gada 7.septembra Direktīvas 98/67/EK, ar ko groza Direktīvas 80/511/EEK, 82/475/EEK, 91/357/EEK un Padomes Direktīvu 96/25/EK un atceļ Direktīvu 92/87/EEK.
Nr.p.k. | Kategorijas apraksts | Definīcija |
1. | Gaļas un gaļas produktu atvasinājumi | Nokautie siltasiņu sauszemes dzīvnieki svaigā veidā vai konservēti, izmantojot atbilstošu apstrādi, un visi siltasiņu sauszemes dzīvnieku liemeņu vai to daļu pārstrādes produkti un derivāti svaigā veidā vai konservēti, izmantojot atbilstošu apstrādi |
2. | Piens un piena produktu atvasinājumi | Visi piena produkti svaigā veidā vai konservēti, izmantojot atbilstošu apstrādi, un to pārstrādē iegūtie produkti |
3. | Olas un to produktu atvasinājumi | Visi olu produkti svaigā veidā vai konservēti, izmantojot atbilstošu apstrādi, un to pārstrādē iegūtie produkti |
4. | Eļļas un tauki | Visas dzīvnieku un augu izcelsmes eļļas un tauki |
5. | Ieraugi | Visi ieraugi, kuru šūnās ir pārtraukti dzīvības procesi un kuri ir izžāvēti |
6. | Zivis un to produktu atvasinājumi | Zivs vai tās daļas svaigā veidā vai konservētas, izmantojot atbilstošu apstrādi, un to pārstrādē iegūtie produkti |
7. | Graudi | Visu veidu graudi neatkarīgi no to veida vai produkti, kas iegūti no cieti saturošas endospermas |
8. | Dārzeņi | Visu veidu dārzeņi un pākšaugi svaigā veidā vai konservēti, izmantojot atbilstošu apstrādi |
9. | Augu izcelsmes produkti | Augu izcelsmes produkti, kas iegūti to pārstrādes procesā, galvenokārt graudu, dārzeņu, pākšaugu un eļļu pārstrādē |
10. | Augu olbaltumvielu ekstrakti | Visi augu izcelsmes produkti, kuriem pārstrādes rezultātā ir iegūta vismaz 50 % sausnas kopproteīna koncentrācija |
11. | Minerālvielas | Visas neorganiskās vielas, kas ir izmantojamas dzīvnieku barībai |
12. | Dažādi cukuri | Visu veidu cukurs |
13. | Augļi | Visu veidu augļi svaigā veidā vai konservēti, izmantojot atbilstošu apstrādi |
14. | Rieksti | Visi no čaumalām izlobītie kodoli |
15. | Sēklas | Visu veidu sēklas, veselas vai rupja maluma |
16. | Aļģes | Aļģes svaigā veidā vai konservētas, izmantojot atbilstošu apstrādi |
17. | Moluski un vēžveidīgie | Visu veidu moluski, vēžveidīgie svaigā veidā vai konservēti, izmantojot atbilstošu apstrādi, un to pārstrādes produkti |
18. | Kukaiņi | Visu veidu kukaiņi un to attīstības stadijas |
19. | Maizes izstrādājumi | Visu veidu maize, kūkas, cepumi un makaronu izstrādājumi |