Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 01.01.2014. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr.740

Rīgā 2010.gada 10.augustā (prot. Nr.41 6.§)
Kārtība, kādā ziņo par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda ieviešanā konstatētajām neatbilstībām, pieņem lēmumu par piešķirtā finansējuma izlietojumu un atgūst neatbilstošos izdevumus
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā ziņo par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (turpmāk – Eiropas Savienības fonds) projektos (turpmāk– projekts) konstatētajām neatbilstībām, pieņem lēmumu par piešķirtā finansējuma izlietojumu un atgūst neatbilstoši veiktos izdevumus.

2. Neatbilstība šo noteikumu izpratnē ir:

2.1. jebkurš Latvijas Republikas vai Eiropas Savienības tiesību akta pārkāpums, kas atbilst Padomes 2006.gada 11.jūlija Regulas (EK) Nr. 1083/2006, ar ko paredz vispārīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu un Kohēzijas fondu un atceļ Regulu (EK) Nr. 1260/1999, 2.panta 7.punktam;

2.2. ja Eiropas Savienības fonda projekta iesniedzējs vai finansējuma saņēmējs ir izdarījis Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 189.2 panta trešajā daļā minēto administratīvo pārkāpumu un attiecīgais kompetentas institūcijas lēmums ir stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams vai attiecīgais tiesas spriedums ir stājies spēkā (attiecināms, ja Eiropas Savienības projekta iesniedzējs vai finansējuma saņēmējs nav valsts tiešās pārvaldes iestāde);

2.3. ja Eiropas Savienības fonda projekta iesniedzējs vai finansējuma saņēmējs ir atzīts par vainīgu Krimināllikuma 280.panta otrajā daļā minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un attiecīgais tiesas spriedums vai prokurora priekšraksts par sodu ir stājies spēkā (attiecināms, ja Eiropas Savienības fonda projekta iesniedzējs vai finansējuma saņēmējs ir fiziska persona);

2.4. ja Eiropas Savienības fonda projekta iesniedzējam vai finansējuma saņēmējam par Krimināllikuma 280.panta otrajā daļā minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu ir piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis un attiecīgais tiesas spriedums ir stājies spēkā (attiecināms, ja Eiropas Savienības fonda finansējuma saņēmējs ir privāto tiesību juridiska persona).

(MK 09.08.2011. noteikumu Nr.629 redakcijā)

II. Neatbilstības izvērtēšana

3. Vadošā iestāde, revīzijas iestāde, sertifikācijas iestāde, maksājumu iestāde, atbildīgā iestāde un sadarbības iestāde izvērtē katru tās konstatēto iespējamo neatbilstību.

4. Ja vadošā iestāde, revīzijas iestāde, sertifikācijas iestāde, maksājumu iestāde, atbildīgā iestāde vai sadarbības iestāde (ja tā nav līgumslēdzējs) projektā konstatē iespējamu neatbilstību, tā 10 darbdienu laikā pēc neatbilstības konstatēšanas, izmantojot savu oficiālo e-pasta adresi, elektroniski informē atbildīgo iestādi vai sadarbības iestādi, kas ar finansējuma saņēmēju noslēgusi civiltiesisko līgumu vai vienošanos par projekta īstenošanu (turpmāk – līgumslēdzējs).

5. Sniedzot šo noteikumu 4.punktā minēto informāciju, institūcija, kura konstatējusi iespējamu neatbilstību, norāda (attiecināms, ja tās rīcībā ir atbilstoša informācija):

5.1. finansējuma saņēmēju, kura īstenotajā projektā konstatēta iespējamā neatbilstība;

5.2. tā projekta numuru un nosaukumu, kurā konstatēta iespējamā neatbilstība;

5.3. neatbilstoši veikto izdevumu summu (ja tas ir iespējams);

5.4. iespējamās neatbilstības būtību (t.sk. izmaksu pozīciju);

5.5. veidu, kādā iespējamā neatbilstība atklāta.

5.1 Atbildīgajām iestādēm un sadarbības iestādēm ir tiesības saņemt no Sodu reģistra informāciju par Eiropas Savienības fonda projektu iesniedzējiem un finansējuma saņēmējiem, kuri ir sodīti par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 189.2 panta trešajā daļā minētā administratīvā pārkāpuma vai Krimināllikuma 280.panta otrajā daļā minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu vai tiem ir piemēroti piespiedu ietekmēšanas līdzekļi (ja Eiropas Savienības fonda projekta iesniedzējs vai finansējuma saņēmējs ir privāto tiesību juridiska persona) par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, lai varētu:

5.1 1. novērtēt Eiropas Savienības fonda projekta iesniedzēja atbilstību projekta iesnieguma vērtēšanas kritērijam par projekta iesniedzēja sodāmību attiecībā uz šo noteikumu 2.2., 2.3. un 2.4.apakšpunktā minēto administratīvo pārkāpumu un noziedzīgo nodarījumu;

5.1 2. konstatēt šo noteikumu 2.2., 2.3. un 2.4.apakšpunktā minēto neatbilstību un aprēķināt neatbilstoši veikto izdevumu summu, kas jāatgūst no attiecīgā Eiropas Savienības fonda finansējuma saņēmēja.

(MK 09.08.2011. noteikumu Nr.629 redakcijā)

6. Līgumslēdzējs, ņemot vērā tā rīcībā esošo informāciju, kā arī vadošās iestādes, revīzijas iestādes, sertifikācijas iestādes, maksājumu iestādes vai atbildīgās iestādes sniegto informāciju par projektā konstatēto iespējamo neatbilstību, pieņem lēmumu par neatbilstības konstatēšanu. Ja līgumslēdzējs, pieņemot šajā punktā minēto lēmumu, konstatē, ka neatbilstoši veikto izdevumu summu nav iespējams konkrēti noteikt vai būtu nesamērīgi samazināt projekta attiecināmo izmaksu summu par visu izdevumu summu, kas neatbilst normatīvo aktu un civiltiesiskā līguma vai vienošanās par projekta īstenošanu nosacījumiem, līgumslēdzējs saskaņā ar vadošās iestādes izstrādātajām vadlīnijām par finanšu korekciju piemērošanu piemēro proporcionālo finanšu korekciju.

(MK 03.01.2013. noteikumu Nr.4 redakcijā)

6.1 Ja līgumslēdzējs, sadarbības iestāde, atbildīgā iestāde vai vadošā iestāde nepiekrīt revīzijas iestādes ierosinātajām finanšu korekcijām, sertifikācijas iestāde ietur no Eiropas Komisijai deklarējamiem izdevumiem tos izdevumus, kurus revīzijas iestāde atzinusi kā neatbilstošus.

(MK 12.06.2012. noteikumu Nr.407 redakcijā)

6.2 Sertifikācijas iestāde atbilstoši šo noteikumu 6.1 punktam ieturētos izdevumus deklarē Eiropas Komisijai tikai tad, ja revīzijas iestāde ir atzinusi ieturētos izdevumus par atbilstošiem.

(MK 12.06.2012. noteikumu Nr.407 redakcijā)

7. Līgumslēdzējs informāciju par konstatēto neatbilstību ievada Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadības informācijas sistēmā (turpmāk – vadības informācijas sistēma) atbilstoši termiņiem, ko nosaka vienošanās par kārtību, kādā izmanto vadības informācijas sistēmu. Ja minētā vienošanās nenosaka, kādā termiņā ievadāma informācija par konstatēto neatbilstību, līgumslēdzējs pēc lēmuma pieņemšanas par attiecīgās neatbilstības konstatēšanu to ievada piecu darbdienu laikā no nākamā mēneša pirmā datuma.

(Grozīts ar MK 12.06.2012. noteikumiem Nr.407)

8. Reizi ceturksnī vadošā iestāde apkopo informāciju par visām attiecīgajā ceturksnī vadības informācijas sistēmā ievadītajām neatbilstībām.

9. Šo noteikumu 8.punktā minēto informāciju vadošā iestāde apkopo šādos termiņos:

9.1. par kārtējā gada I ceturksni – līdz kārtējā gada 1.maijam;

9.2. par kārtējā gada II ceturksni – līdz kārtējā gada 1.augustam;

9.3. par kārtējā gada III ceturksni – līdz kārtējā gada 1.novembrim;

9.4. par kārtējā gada IV ceturksni – līdz nākamā gada 1.februārim.

10. Ja līgumslēdzējs vadības informācijas sistēmā nav ievadījis informāciju par attiecīgajā ceturksnī konstatētajām neatbilstībām, uzskatāms, ka šajā ceturksnī attiecīgais līgumslēdzējs neatbilstības nav konstatējis.

11. Vadošā iestāde 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 9.punktā minētā termiņa beigām organizē sanāksmi ar visām šo noteikumu 3.punktā minētajām institūcijām, lai apspriestu attiecīgajā ceturksnī konstatētās neatbilstības un pieņemtu lēmumu, par kurām neatbilstībām jāziņo Eiropas Komisijai. Šo noteikumu 3.punktā minētās institūcijas līdz šo noteikumu 9.punktā minētā termiņa beigām var pieteikt izskatīšanai sanāksmē arī citus papildu jautājumus.

12. Piecas darbdienas pirms šo noteikumu 11.punktā minētās sanāksmes vadošā iestāde sanāksmes dalībniekiem elektroniski nosūta apkopotu informāciju par attiecīgajā ceturksnī konstatētajām neatbilstībām un saskaņā ar šo noteikumu 11.punktu pieteiktajiem papildu jautājumiem.

III. Ziņošana Eiropas Komisijai par konstatēto neatbilstību

13. Līgumslēdzējs Eiropas Komisijai ziņo par neatbilstību, izmantojot Eiropas Komisijas izveidotu un Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja uzturētu datu apmaiņas sistēmu, kas nodrošina drošu datu apmaiņu starp Eiropas Komisiju un katru Eiropas Savienības fondu vadībā iesaistīto institūciju (turpmāk – neatbilstību vadības sistēma).

14. Līgumslēdzējs neatbilstību vadības sistēmā ievada un tiešsaistes režīmā nosūta Eiropas Komisijai informāciju par neatbilstībām, kas atbilst Komisijas 2006.gada 8.decembra Regulas (EK) Nr. 1828/2006, kas paredz noteikumus par to, kā īstenot Padomes Regulu (EK) Nr. 1083/2006, ar ko paredz vispārīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu un Kohēzijas fondu, un Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 1080/2006 par Eiropas Reģionālās attīstības fondu (turpmāk – Regula Nr. 1828/2006), 28.panta 1. un 2.punkta, 30.panta 1.punkta un 36.panta nosacījumiem un par kurām nolemts ziņot šo noteikumu 11.punktā minētajā sanāksmē. Par neatbilstību, kas atbilst Regulas Nr. 1828/2006 29.panta nosacījumiem, līgumslēdzējs Eiropas Komisijai ziņo saskaņā ar šo noteikumu 15.punktā noteiktajiem termiņiem un kārtību.

15. Par neatbilstību, kas atbilst Komisijas Regulas Nr. 1828/2006 29.panta nosacījumiem, līgumslēdzējs ievada informāciju neatbilstību vadības sistēmā un tiešsaistes režīmā nosūta Eiropas Komisijai triju darbdienu laikā pēc attiecīgās neatbilstības konstatēšanas, vienlaikus elektroniski informējot vadošo iestādi, revīzijas iestādi, sertifikācijas iestādi un atbildīgo iestādi (ja tā nav līgumslēdzējs).

16. Vadošā iestāde pārliecinās par šo noteikumu 14. un 15.punktā minētās informācijas ievadi, salīdzinot neatbilstību vadības sistēmā ievadīto informāciju ar šo noteikumu 12.punktā minēto apkopojumu triju darbdienu laikā pēc apkopojuma sagatavošanas, un, ja nepieciešams, atgādina līgumslēdzējam par informācijas ievadīšanu.

17. Par neatbilstību vadības sistēmas lietošanas tiesību apjomu un veidu lemj šo noteikumu 3.punktā minētās attiecīgās institūcijas vadītājs. Neatbilstību vadības sistēmas lietošanas tiesību piešķiršanas pieprasījumu rakstiski iesniedz vadošajā iestādē.

18. Vadošā iestāde apkopo šo noteikumu 17.punktā minēto informāciju un veic nepieciešamās darbības, lai šo noteikumu 3.punktā minētajām institūcijām nodrošinātu neatbilstību vadības sistēmas lietošanas tiesības.

IV. Neatbilstoši veikto izdevumu atgūšana, ja finansējuma saņēmējs ir tiešās vai pastarpinātās valsts pārvaldes iestāde, atvasināta publiska persona vai cita valsts iestāde

19. Ja finansējuma saņēmējs, kura īstenotajā projektā ir konstatēta šo noteikumu 2.1.apakšpunktā minētā neatbilstība, kuras rezultātā radušies neatbilstoši veikti izdevumi, ir tiešās vai pastarpinātās valsts pārvaldes iestāde, atvasināta publiska persona vai cita valsts iestāde, līgumslēdzējs:

19.1. ja iespējams, pamatojoties uz vienošanos par projekta īstenošanu, ietur neatbilstoši veiktos izdevumus no projekta kārtējā vai nākamā maksājuma pieprasījuma;

19.2. ja neatbilstoši veiktos izdevumus nav iespējams ieturēt saskaņā ar šo noteikumu 19.1.apakšpunktu un vienam projektam vienas neatbilstības gadījumā neatbilstoši veikto izdevumu summa nepārsniedz 120 euro, neatbilstoši veiktos izdevumus var norakstīt izdevumos;

19.3. ja neatbilstoši veiktos izdevumus nav iespējams ieturēt saskaņā ar šo noteikumu 19.1.apakšpunktu un norakstīt saskaņā ar šo noteikumu 19.2.apakšpunktu, līgumslēdzējs triju darbdienu laikā rakstiski informē finansējuma saņēmēju par iespēju labprātīgi atmaksāt neatbilstoši veiktos izdevumus, kopiju nosūtot sertifikācijas iestādei. Ja divu nedēļu laikā pēc attiecīgās informācijas nosūtīšanas neatbilstoši veiktie izdevumi nav labprātīgi atmaksāti vai nav saņemta atbilde par iespēju tos labprātīgi atmaksāt, līgumslēdzējs rakstiski informē neatbilstošus izdevumus veikušās tiešās vai pastarpinātās valsts pārvaldes iestādes, atvasinātas publiskas personas vai citas valsts iestādes augstākas iestādes vadītāju, nosūtot šo noteikumu 5.punktā minēto informāciju.

(Grozīts ar MK 09.08.2011. noteikumiem Nr.629; MK 12.06.2012. noteikumiem Nr.407; MK 29.10.2013. noteikumiem Nr.1207)

19.1 Ja attiecībā uz šo noteikumu 19.punktā minēto finansējuma saņēmēju ir konstatēta šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minētā neatbilstība, līgumslēdzējs rīkojas šo noteikumu 19.punktā noteiktajā kārtībā attiecībā uz finansējumu, kas finansējuma saņēmējam izmaksāts laikposmā, kas nepārsniedz 12 mēnešus pirms administratīvā protokola sastādīšanas par attiecīgo administratīvo pārkāpumu.

(MK 09.08.2011. noteikumu Nr.629 redakcijā)

20. Ieturot šo noteikumu 19.1.apakšpunktā minētos izdevumus, līgumslēdzējs triju darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas par faktisko izdevumu ieturēšanu informē finansējuma saņēmēju. Ja attiecīgie izdevumi tika deklarēti Eiropas Komisijai, informē arī sertifikācijas iestādi. Par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas dienu uzskata dienu, kad maksājumu iestāde veikusi maksājumu vai, ja maksājumu neveic, apstiprinājusi maksājuma pieprasījumu, no kura ietur neatbilstoši veiktos izdevumus.

21. Ja līgumslēdzējs šo noteikumu 19.2.apakšpunktā minētos neatbilstoši veiktos izdevumus noraksta izdevumos, tas sagatavo grāmatvedības izziņu, kurā norāda Eiropas Savienības fonda, darbības programmas, prioritātes, pasākuma, aktivitātes, apakšaktivitātes un projekta numuru un nosaukumu, kopējo neatbilstoši veikto izdevumu summu un tās sadalījumu pa finansēšanas avotiem, datumu, kad neatbilstoši veiktie izdevumi norakstīti izdevumos, un informē finansējuma saņēmēju. Triju darbdienu laikā pēc neatbilstoši veikto izdevumu norakstīšanas izdevumos līgumslēdzējs iesniedz grāmatvedības izziņas kopiju sertifikācijas iestādē. Par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas dienu uzskata dienu, kad līgumslēdzējs sagatavojis grāmatvedības izziņu.

(Grozīts ar MK 12.06.2012. noteikumiem Nr.407)

22. Ja tiek piemērota šo noteikumu 19.3.apakšpunktā minētā iespēja labprātīgi atmaksāt neatbilstoši veiktos izdevumus, par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas dienu uzskata dienu, kad neatbilstoši veiktie izdevumi ir ieskaitīti šo noteikumu 30.punktā minētajā kontā. Par finansējuma saņēmēja piekrišanu labprātīgi atmaksāt neatbilstoši veiktos izdevumus līgumslēdzējs informē sertifikācijas iestādi triju darbdienu laikā pēc piekrišanas saņemšanas.

23. Finanšu ministrija reizi ceturksnī informē Ministru kabinetu par visiem šo noteikumu 19. un 19.1 punktā minētajiem gadījumiem. Par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanu tiek lemts, ja līgumslēdzējs nav piemērojis šo noteikumu 19.1. vai 19.2.apakšpunktā noteikto kārtību vai arī šo noteikumu 19.3.apakšpunktā minētajā termiņā nav labprātīgi atmaksāti neatbilstoši veiktie izdevumi vai saņemta finansējuma saņēmēja atbilde par iespēju tos labprātīgi atmaksāt.

(Grozīts ar MK 09.08.2011. noteikumiem Nr.629)

24. Ja līgumslēdzējs nav piemērojis šo noteikumu 19.1. vai 19.2.apakšpunktā noteikto kārtību vai arī šo noteikumu 19.3.apakšpunktā minētajā termiņā nav labprātīgi atmaksāti neatbilstoši veiktie izdevumi vai saņemta finansējuma saņēmēja atbilde par iespēju tos labprātīgi atmaksāt, par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas dienu uzskata dienu, kad Ministru kabinetā izskata šo noteikumu 23.punktā minēto informāciju. Ja Ministru kabinets lemj par atsevišķu neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanu, par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas dienu uzskata dienu, kad finansējuma saņēmējs ir izpildījis Ministru kabineta lēmumu. Par Ministru kabineta lēmumu vadošā iestāde piecu darbdienu laikā pēc attiecīgās Ministru kabineta sēdes elektroniski informē sertifikācijas iestādi, līgumslēdzēju un neatbilstošus izdevumus veikušās tiešās vai pastarpinātās valsts pārvaldes iestādes, atvasinātas publiskas personas vai citas valsts iestādes augstākās iestādes vadītāju.

V. Neatbilstoši veikto izdevumu atgūšana, ja finansējuma saņēmējs ir privātpersona

25. Ja finansējuma saņēmējs, kura īstenotajā projektā ir konstatēta šo noteikumu 2.1.apakšpunktā minētā neatbilstība, kuras rezultātā radušies neatbilstoši veikti izdevumi, ir privātpersona, līgumslēdzējs:

25.1. ja iespējams, pamatojoties uz civiltiesisko līgumu par projekta īstenošanu, ietur neatbilstoši veiktos izdevumus no projekta kārtējā vai nākamā maksājuma pieprasījuma;

25.2. ja neatbilstoši veiktos izdevumus nav iespējams ieturēt saskaņā ar šo noteikumu 25.1.apakšpunktu un vienam projektam vienas neatbilstības gadījumā neatbilstoši veikto izdevumu summa nepārsniedz 120 euro, neatbilstoši veiktos izdevumus var norakstīt izdevumos;

25.3. ja neatbilstoši veiktos izdevumus nav iespējams ieturēt saskaņā ar šo noteikumu 25.1.apakšpunktu un norakstīt saskaņā ar šo noteikumu 25.2.apakšpunktu, līgumslēdzējs vienojas ar finansējuma saņēmēju civiltiesiskā kārtībā vai izdod administratīvo aktu par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanu triju mēnešu laikā no neatbilstības konstatēšanas, bet ne ilgāk kā Padomes 1995.gada 18.decembra Regulas (EK, EURATOM) Nr.2988/95 par Eiropas Kopienu finanšu interešu aizsardzību 3.panta 1.punktā noteiktajā termiņā un triju darbdienu laikā to kopā ar brīdinājumu par administratīvā akta piespiedu izpildi paziņo finansējuma saņēmējam (civiltiesiskā kārtībā panāktās vienošanās, administratīvā akta un brīdinājuma kopiju nosūta sertifikācijas iestādei).

(Grozīts ar MK 09.08.2011. noteikumiem Nr.629; MK 12.06.2012. noteikumiem Nr.407; MK 29.10.2013. noteikumiem Nr.1207)

25.1 Ja attiecībā uz šo noteikumu 25.punktā minēto finansējuma saņēmēju ir konstatēta šo noteikumu 2.2., 2.3. vai 2.4.apakšpunktā minētā neatbilstība, līgumslēdzējs šo noteikumu 25.punktā noteiktajā kārtībā nodrošina tā finansējuma atgūšanu, kas finansējuma saņēmējam izmaksāts laikposmā, kas nepārsniedz 12 mēnešus pirms administratīvā protokola sastādīšanas par attiecīgo administratīvo pārkāpumu vai kriminālprocesa uzsākšanas.

(MK 09.08.2011. noteikumu Nr.629 redakcijā)

26. Ieturot šo noteikumu 25.1.apakšpunktā minētos izdevumus, līgumslēdzējs triju darbdienu laikā pēc faktiskās izdevumu ieturēšanas informē finansējuma saņēmēju. Ja attiecīgie izdevumi tika deklarēti Eiropas Komisijai, informē arī sertifikācijas iestādi. Par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas dienu uzskata dienu, kad maksājumu iestāde veikusi maksājumu vai, ja maksājumu neveic, apstiprinājusi maksājuma pieprasījumu, no kura ietur neatbilstoši veiktos izdevumus.

27. Ja līgumslēdzējs šo noteikumu 25.2.apakšpunktā minētos neatbilstoši veiktos izdevumus noraksta izdevumos, tas sagatavo grāmatvedības izziņu, kurā norāda Eiropas Savienības fonda, darbības programmas, prioritātes, pasākuma, aktivitātes, apakšaktivitātes un projekta numuru un nosaukumu, kopējo neatbilstoši veikto izdevumu summu un tās sadalījumu pa finansēšanas avotiem, datumu, kad neatbilstoši veiktie izdevumi norakstīti izdevumos, un informē finansējuma saņēmēju. Triju darbdienu laikā pēc neatbilstoši veikto izdevumu norakstīšanas izdevumos līgumslēdzējs iesniedz grāmatvedības izziņas kopiju sertifikācijas iestādē. Par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas dienu uzskata dienu, kad līgumslēdzējs sagatavojis grāmatvedības izziņu.

(Grozīts ar MK 12.06.2012. noteikumiem Nr.407)

28. Ja līgumslēdzējs izdevis šo noteikumu 25.3.apakšpunktā minēto administratīvo aktu, bet finansējuma saņēmējs neatbilstoši veiktos izdevumus nevar atmaksāt šo noteikumu 25.3.apakšpunktā minētajā brīdinājumā noteiktajā termiņā:

28.1. finansējuma saņēmējs vismaz trīs darbdienas pirms šo noteikumu 25.3.apakšpunktā minētajā brīdinājumā noteiktā termiņa beigām rakstiski informē līgumslēdzēju par nepieciešamību mainīt brīdinājumā noteikto termiņu;

28.2. līgumslēdzējs izvērtē iesniegto informāciju un, ja uzskata par nepieciešamu, septiņu darbdienu laikā pēc tās saņemšanas izdod jaunu brīdinājumu par administratīvā akta piespiedu izpildi;

28.3. līgumslēdzējs triju darbdienu laikā pēc jauna brīdinājuma izdošanas par administratīvā akta piespiedu izpildi paziņo to finansējuma saņēmējam. Kopiju nosūta sertifikācijas iestādei.

29. Ja neatbilstoši veiktos izdevumus atgūst saskaņā ar šo noteikumu 25.3.apakšpunktu, par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas dienu uzskata dienu, kad neatbilstoši veiktie izdevumi ir ieskaitīti šo noteikumu 30.punktā minētajā kontā.

VI. Neatbilstoši veikto izdevumu atmaksa un uzskaite

30. Neatbilstoši veikto izdevumu atmaksas nodrošināšanai līgumslēdzējs atver kontu Valsts kasē.

31. Līgumslēdzējs uzrauga, lai finansējuma saņēmējs atmaksātu neatbilstoši veiktos izdevumus šo noteikumu 30.punktā minētajā kontā.

32. Līgumslēdzējs piecu darbdienu laikā pēc neatbilstoši veikto izdevumu atmaksas šo noteikumu 30.punktā minētajā kontā:

32.1. iesniedz maksājumu iestādē maksājuma rīkojumu par atgūtā Eiropas Savienības fonda un valsts budžeta finansējuma pārskaitīšanu valsts budžeta ieņēmumos. Maksājumu iestāde nodrošina maksājuma rīkojuma izpildi triju darbdienu laikā pēc tā saņemšanas;

32.2. informē sertifikācijas iestādi par atgūto Eiropas Savienības fonda un valsts budžeta finansējumu, norādot projekta numuru un nosaukumu, kopējo neatbilstoši veikto izdevumu summu un tās sadalījumu pa finansēšanas avotiem.

(MK 12.06.2012. noteikumu Nr.407 redakcijā)

33. Maksājumu iestāde līdz kārtējā gada trešajai darbdienai informē līgumslēdzēju par valsts budžeta ieņēmumu kontu, kurā atmaksājami atgūtie līdzekļi. Ja mainās valsts budžeta ieņēmumu konta rekvizīti, maksājumu iestāde triju darbdienu laikā informē par to līgumslēdzēju.

34. Ja Eiropas Komisija piemēro finanšu korekciju, Finanšu ministrija sagatavo attiecīgu informāciju un iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā vienlaikus ar šo noteikumu 23.punktā minēto informāciju. Ja neatbilstoši veiktie izdevumi ir atmaksājami Eiropas Komisijai no valsts budžeta, Finanšu ministrija nekavējoties informē Ministru kabinetu. Ministru kabinets lemj par valsts budžeta līdzekļu novirzīšanu neatbilstoši veikto izdevumu atmaksai.

35. Līgumslēdzējs pēc attiecīgās šo noteikumu 19. un 25.punktā minētās darbības uzsākšanas nodrošina informācijas ievadīšanu par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanu vadības informācijas sistēmā.

36. Līgumslēdzējs atbilstoši normatīvajiem aktiem grāmatvedības uzskaites jomā veic atgūstamo un atgūto neatbilstoši veikto izdevumu grāmatvedības uzskaiti.

37. Sertifikācijas iestāde uzskaita atgūstamos un atgūtos neatbilstoši veiktos izdevumus un ziņo Eiropas Komisijai atbilstoši Eiropas Savienības tiesību aktiem par Eiropas Savienības fondu vadību un kontroli. Līgumslēdzējs un vadošā iestāde pēc sertifikācijas iestādes pieprasījuma sniedz nepieciešamo informāciju Regulas Nr. 1828/2006 20.pantā minētā pārskata sagatavošanai.

38. Ja atgūstamā summa jau ir atmaksāta finansējuma saņēmējam, līgumslēdzējs un sertifikācijas iestāde, lai noteiktu:

38.1. atgūstamo neatbilstoši veikto izdevumu summu Eiropas Savienības vienotajā valūtā, to pārrēķina atsevišķi katram finansējuma avotam, piemērojot Eiropas Komisijas vienreiz mēnesī noteikto valūtas maiņas kursu par to mēnesi, kad maksājumu iestāde veikusi maksājumu vai, ja neveic maksājumu, apstiprinājusi maksājuma pieprasījumu, kurā bija iekļauti neatbilstoši veiktie izdevumi. Ja neatbilstoši veiktie izdevumi iekļauti vairākos maksājumu pieprasījumos, tad piemēro Eiropas Komisijas vienreiz mēnesī noteikto valūtas maiņas kursu par to mēnesi, kad maksājumu iestāde veikusi pēdējo maksājumu vai, ja neveic maksājumu, apstiprinājusi pēdējo maksājuma pieprasījumu, kurā bija iekļauti neatbilstoši veiktie izdevumi;

38.2. atgūto neatbilstoši veikto izdevumu summu Eiropas Savienības vienotajā valūtā, to pārrēķina atsevišķi katram finansējuma avotam, piemērojot Eiropas Komisijas vienreiz mēnesī noteikto valūtas maiņas kursu par to mēnesi, kad neatbilstoši veiktie izdevumi tika atgūti.

39. Līgumslēdzējs par neatbilstoši veikto izdevumu summu samazina kopējo projekta attiecināmo izmaksu summu, informē par to finansējuma saņēmēju, kā arī nodrošina attiecīgās informācijas ievadi vadības informācijas sistēmā.

40. Šo noteikumu 39.punktā minētā prasība neattiecas uz projektiem, kuros finansējuma saņēmējs pilda finanšu starpnieka funkcijas, bet par izdevumu veikšanu atbildīgi atbalsta saņēmēji atbilstoši līgumam, kas noslēgts ar finansējuma saņēmēju.

VII. Noslēguma jautājumi

41. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007.gada 17.jūlija noteikumus Nr.500 "Kārtība, kādā ziņo par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda ieviešanā konstatētajām neatbilstībām, pieņem pārvaldes lēmumu par piešķirtā finansējuma izlietojumu un atgūst neatbilstoši veiktos izdevumus" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 117.nr.).

42. Lai nodrošinātu šajos noteikumos noteiktās informācijas ievadi neatbilstību vadības sistēmā, katra šo noteikumu 3.punktā noteiktā institūcija mēneša laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas iesniedz vadošajā iestādē lietošanas tiesību piešķiršanas pieprasījumu saviem darbiniekiem, norādot, vai tiesības tiek piešķirtas informācijas ievadei, informācijas apstiprināšanai un nosūtīšanai Eiropas Komisijai vai arī aplūkošanai lasīšanas režīmā. Par katrām izmaiņām lietotāju tiesībās attiecīgā institūcija informē vadošo iestādi saskaņā ar šo noteikumu III nodaļā noteikto kārtību.

43. Darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma 3.2.2.1.1.apakšaktivitātes "Informācijas sistēmu un elektronisko pakalpojumu attīstība" ietvaros atbildīgā iestāde un sadarbības iestāde šajos noteikumos noteikto neatbilstību administrēšanu īsteno, ņemot vērā starpresoru vienošanās ietvaros noteikto sadarbības modeli.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

(MK 09.08.2011. noteikumu Nr.629 redakcijā)

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 18.jūnija Direktīvas 2009/52/EK, ar ko nosaka minimālos standartus sankcijām un pasākumiem pret darba devējiem, kas nodarbina trešo valstu valstspiederīgos, kuri dalībvalstīs uzturas nelikumīgi.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše
01.01.2014