Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 18

Rīgā 1999.gada 19.janvārī (prot. Nr. 6 11.§)

Apdrošināšanas brokeru sertificēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību
un to uzraudzības likuma
82.panta pirmo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā apdrošināšanas brokeri (turpmāk - brokers) sertificējami apdrošināšanas starpnieka pakalpojumu sniegšanai.

2. Brokera tiesības sniegt apdrošināšanas starpnieka pakalpojumus apliecina Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas (turpmāk - inspekcija) izsniegts apdrošināšanas brokera sertifikāts (turpmāk - sertifikāts).

3. Sertifikātus reģistrē sertifikātu reģistrācijas žurnālā (turpmāk - žurnāls). Žurnāla ieraksti ir publiski, un jebkura persona var saņemt informāciju par brokera vārdu, uzvārdu, sertifikāta numuru un tās apdrošināšanas brokeru sabiedrības nosaukumu un juridisko adresi, kurā brokers sniedz apdrošināšanas starpnieka pakalpojumus.

4. Inspekcija laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicē to brokeru sarakstu, kuru sertifikāts ir anulēts. Publicēšanas izdevumus sedz apdrošināšanas brokeru sabiedrība, kurā attiecīgais brokers sniedza apdrošināšanas starpnieka pakalpojumus. Ja sertifikāta anulēšanas brīdī brokeram nav līgumisku attiecību ar apdrošināšanas brokeru sabiedrību, publicēšanas izdevumus sedz inspekcija.

5. Persona, kura vēlas iegūt sertifikātu, lai varētu sniegt apdrošināšanas starpnieka pakalpojumus (turpmāk - pretendents), iesniedz inspekcijā šādus dokumentus:

5.1. parakstītu pieteikumu sertificēšanai (turpmāk - pieteikums), kurā norādīti pieteikumam pievienotie dokumenti;

5.2. pases kopiju;

5.3. vidējo vai augstāko izglītību apliecinoša dokumenta kopiju;

5.4. informāciju par pretendenta iepriekšējām darbavietām (darba grāmatiņas kopiju vai profesionālo biogrāfiju);

5.5. motivētu ieteikumu sertificēt pretendentu.

II. Sertificēšanas termiņi

6. Inspekcija 10 dienu laikā pēc visu šo noteikumu 5.punktā minēto dokumentu saņemšanas nosaka dienu, kad pretendentam jākārto speciālo zināšanu pārbaude, kā arī sagatavo un nosūta Iekšlietu ministrijas Informācijas centram pieprasījumu sniegt informāciju par to, vai pretendents ir saukts pie kriminālatbildības.

7. Inspekcija piecu dienu laikā pēc pretendenta speciālo zināšanu pārbaudes vai Iekšlietu ministrijas Informācijas centra atbildes saņemšanas (ņemot vērā pēdējo datumu) pieņem lēmumu par sertifikāta izsniegšanu vai par motivētu atteikumu sertificēt pretendentu.

8. Ja pieteikuma izskatīšanas laikā šo noteikumu 5.punktā minētajos dokumentos tiek izdarīti grozījumi, pretendents attiecīgos precizētos dokumentus iesniedz inspekcijā 10 dienu laikā pēc grozījumu izdarīšanas, ja normatīvajos aktos nav noteikts cits termiņš.

9. Ja, izskatot pieteikumu vai pārbaudot sniegto informāciju, rodas neskaidrības par pieteikumam pievienoto dokumentu saturu vai sniegtās informācijas saturu, inspekcijai ir tiesības pieprasīt, lai pretendents 10 dienu laikā iesniedz inspekcijā papildu informāciju.

III. Ieraksti sertifikātu reģistrācijas žurnālā

10. Ierakstus žurnālā izdara inspekcijas darbinieks.

11. Ja žurnāla ierakstā tiek konstatēta pārrakstīšanās kļūda vai neatbilstība pieteikumam, to saskaņā ar šiem noteikumiem labo inspekcijas darbinieks pēc inspekcijas vai ieinteresētās personas ierosinājuma.

12. Ja žurnāla ierakstā tiek konstatēta pārrakstīšanās kļūda, to var izlabot, neinformējot par to brokeru.

13. Ja žurnāla ierakstā tiek konstatēta neatbilstība pieteikumam, inspekcija informē par to brokeru un nosaka iebildumu celšanas termiņu. Ja noteiktajā termiņā iebildumi netiek celti, inspekcija lemj jautājumu par ieraksta labošanu.

IV. Atteikums sertificēt pretendentu un sertifikāta anulēšana

14. Inspekcija ir tiesīga atteikt sertificēt pretendentu, ja:

14.1. pretendents nav sasniedzis 18 gadu vecumu;

14.2. pretendents nav ieguvis vismaz vidējo izglītību;

14.3. pretendents ar tiesas nolēmumu ir atzīts par rīcībnespējīgu;

14.4. pretendents agrāk ir sodīts par tīša nozieguma izdarīšanu (arī tad, ja pretendents no soda izciešanas ir atbrīvots sakarā ar noilgumu, amnestiju vai apžēlošanu);

14.5. pretendents agrāk ir saukts pie kriminālatbildības par tīša nozieguma izdarīšanu, bet krimināllieta ir izbeigta uz nereabilitējoša pamata;

14.6. pieteikuma iesniegšanas vai izskatīšanas laikā pret pretendentu ir ierosināta krimināllieta;

14.7. pretendentam ir neapmierinoša reputācija uzņēmējdarbībā vai darbā valsts, pašvaldību un sabiedriskajās organizācijās;

14.8. pretendentam nav darba pieredzes, kas saistīta ar apdrošināšanas brokera pakalpojumiem;

14.9. pretendents nav nokārtojis speciālo zināšanu pārbaudi inspekcijas noteiktajā kārtībā;

14.10. pretendentam agrāk ir anulēts sertifikāts (izņemot šo noteikumu 18.2. un 18.4.apakšpunktā minētos gadījumus);

14.11. inspekcija ir saņēmusi pretendenta iesniegumu ar lūgumu neizskatīt viņa pieteikumu;

14.12. pretendents sniedzis nepatiesas ziņas.

15. Ja inspekcija nolemj atteikt sertificēt pretendentu, tā sagatavo motivētu rakstisku atteikumu sertificēt pretendentu (turpmāk - atteikums) un izsniedz to pretendentam vai nosūta pa pastu (ierakstītā vēstulē) uz pieteikumā norādīto dzīvesvietu. Sūdzības par atteikumu iesniedzamas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

16. Ja pretendents ir saņēmis atteikumu, pieteikumu atkārtoti var iesniegt tikai pēc tam, kad novērsti visi atteikumā minētie iemesli.

17. Ja pretendents nav nokārtojis speciālo zināšanu pārbaudi inspekcijas noteiktajā kārtībā, atkārtotu pārbaudi viņš ir tiesīgs kārtot ne agrāk kā sešus mēnešus pēc atteikuma izsniegšanas dienas.

18. Inspekcija ir tiesīga anulēt sertifikātu, ja:

18.1. ir konstatēts kāds no šo noteikumu 14.punktā minētajiem apstākļiem;

18.2. ir saņemts brokera iesniegums ar lūgumu anulēt viņa sertifikātu;

18.3. ir iesniegta pamatota sūdzība par brokera darbību, kuras dēļ tika nodarīti vai varēja tikt nodarīti materiālie zaudējumi;

18.4. brokers ilgāk par gadu nav sniedzis apdrošināšanas starpnieka pakalpojumus.

V. Līgumisko attiecību maiņa

19. Brokers piecu dienu laikā rakstiski paziņo inspekcijai, ja viņš:

19.1. ir izbeidzis līgumiskās attiecības ar apdrošināšanas brokeru sabiedrību;

19.2. ir nodibinājis jaunas līgumiskās attiecības ar citu apdrošināšanas brokeru sabiedrību.

20. Apdrošināšanas brokeru sabiedrība 10 dienu laikā sniedz inspekcijai rakstisku informāciju par brokeru, ar kuru:

20.1. apdrošināšanas brokeru sabiedrība ir izbeigusi līgumiskās attiecības par apdrošināšanas starpnieka pakalpojumu sniegšanu. Minētajā informācijā iekļaujama atsauce uz Latvijas darba likumu kodeksa vai citu normatīvo aktu normām, uz kurām pamatojoties izbeigtas līgumiskās attiecības ar brokeru;

20.2. apdrošināšanas brokeru sabiedrība ir nodibinājusi līgumiskās attiecības par apdrošināšanas starpnieka pakalpojumu sniegšanu.

VI. Noslēguma jautājumi

21. Brokeri, kuri speciālās atļaujas (licences) apdrošināšanas starpnieka pakalpojumu sniegšanai saņēmuši līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, sešu mēnešu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas saņem sertifikātu un iesniedz inspekcijā rakstisku informāciju, kurā norāda vārdu, uzvārdu, personas kodu, speciālās atļaujas (licences) numuru un izsniegšanas datumu, kā arī apdrošināšanas brokeru sabiedrības rakstisku apliecinājumu, ka ar pretendentu noslēgts līgums par brokera pakalpojumu sniegšanu.

22. Ja šo noteikumu 21.punktā minētie brokeri noteiktajā termiņā sertifikātu nav saņēmuši, viņiem izsniegtās speciālās atļaujas (licences) tiek atzītas par spēkā neesošām, un brokeri sertificējami saskaņā ar šiem noteikumiem.  

Ministru prezidents V.Krištopans

Finansu ministrs I.Godmanis

22.01.1999