Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2022. gada 20. decembra noteikumus Nr. 798 "Kultūraugu ražības prognozēšanas un bruto seguma aprēķināšanas kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.30

Rīgā 2010.gada 12.janvārī (prot. Nr.2 18.§)
Kultūraugu ražības prognozēšanas, lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumu veikšanas un bruto seguma aprēķināšanas kārtība

1. Noteikumi nosaka kultūraugu ražības prognozēšanas un lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumu veikšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā aprēķina bruto segumu par augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupām.

2. Valsts pārvaldes uzdevumus – kultūraugu ražības prognozēšana, lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumu veikšana, tostarp ikgadējo lauksaimniecības apsekojumu un lauku saimniecību struktūras apsekojumu veikšana, un bruto seguma aprēķināšana par augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupām – pilda sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs" (turpmāk – centrs). Centrs minēto uzdevumu izpildē ir Zemkopības ministrijas padotībā.

3. Centrs līdz kārtējā gada 1.februārim iesniedz saskaņošanai Zemkopības ministrijā kultūraugu ražības prognozēšanas plānu un izdevumu tāmi, kā arī pārskatu par finanšu izlietojumu iepriekšējā gadā.

4. Kultūraugu ražības prognozēšanas plānā ietver:

4.1. apsekojamo kultūraugu sugu (ziemas un vasaras kvieši, rudzi, tritikāle, vasaras mieži, auzas, mistrs, griķi, kartupeļi, vasaras un ziemas rapsis) apsekojumu plānu sadalījumā pa reģioniem pēc Centrālās statistikas pārvaldes (turpmāk – pārvalde) publicētajiem datiem par sējumu un stādījumu izvietojumu valsts teritorijā iepriekšējā gadā;

4.2. katras kultūraugu grupas (graudaugi, rapsis, kartupeļi) apsekojuma metodoloģiju, ietverot apsekojuma metodes, lauku izvēli un laika grafiku, kā arī vidējās ražības prognozes aprēķināšanas metodi reģionos;

4.3. apsekojuma termiņus, nosakot, ka ziemājiem, vasarājiem un kartupeļiem apsekojumu veic trīs reizes veģetācijas periodā un divas reizes periodā tiek veikts kultūraugu lauka apsekojums divās atšķirīgās attīstības fāzēs, bet trešais apsekojums tiek veikts pēc ražas novākšanas.

5. Katru mēnesi līdz divdesmit piektajam datumam centrs elektroniski iesniedz Zemkopības ministrijā pārskatus par ražas prognozēšanas rezultātiem pa reģioniem veģetācijas periodā (maijs–oktobris) atbilstoši šo noteikumu 4.3.apakšpunktā minētajai apsekojuma shēmai.

6. Lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumus centrs veic saskaņā ar pārvaldes sagatavoto darba uzdevumu un aptaujas anketām, kas atbilst normatīvajiem aktiem par valsts statistikas pārskatu un anketu veidlapu paraugiem, ievērojot Valsts statistikas likumā garantēto individuālo statistikas datu konfidencialitāti.

7. Centrs, pamatojoties uz šo noteikumu 6.punktā minēto darba uzdevumu, katru gadu līdz 1.februārim sagatavo lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumu veikšanas izdevumu tāmi un iesniedz to saskaņošanai Zemkopības ministrijā.

8. Lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumos iegūtos pirmdatu masīvus centrs elektroniski iesniedz pārvaldē kā ierobežotas pieejamības informāciju.

9. Pārskatu par finanšu izlietojumu lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumiem centrs līdz nākamā gada 1.februārim iesniedz Zemkopības ministrijā.

10. Bruto segumu par augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupām centrs aprēķina:

10.1. ietverot aprēķinus sadalījumā pa saimniecību intensifikācijas grupām – intensīvajiem, ekstensīvajiem un bioloģiskajiem saimniekošanas modeļiem;

10.2. izmantojot šo noteikumu 10.1.apakšpunktā minētā konkrētā modeļa optimālas ražošanas tehnoloģijas rādītājus;

10.3. ņemot vērā ieņēmumus, mainīgās izmaksas, mašīnu un roku darba operācijas, algotā darbaspēka izmaksas un atbalstu;

10.4. attiecinot aprēķinus augkopības kultūrām uz vienu hektāru;

10.5. attiecinot aprēķinus lauksaimniecības dzīvnieku grupām uz vienu konkrētās sugas dzīvnieku kalendāra gadā (audzējamiem teļiem un telītēm, nobarojamiem dzīvniekiem – audzēšanas periodam).

11. Centrs sagatavo augkopības kultūru un lauksaimniecības dzīvnieku grupu sarakstu par iepriekšējo gadu, pamatojoties uz pārvaldes publicētajiem datiem par augkopības kultūru platībām un lauksaimniecības dzīvnieku skaitu iepriekšējā gadā, kā arī bruto seguma sagatavošanas izdevumu tāmi un līdz kārtējā gada 1.februārim iesniedz tos saskaņošanai Zemkopības ministrijā.

12. Centrs līdz kārtējā gada 1.martam savā tīmekļa vietnē publisko bruto seguma aprēķina provizoriskos rezultātus par iepriekšējo gadu, bet galīgos rezultātus – līdz kārtējā gada 1.jūnijam. Līdz kārtējā gada 1.novembrim centrs iesniedz Zemkopības ministrijā pārskatu par bruto seguma sagatavošanas finanšu izlietojumu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs
16.01.2010