Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 01.01.2014. - 31.12.2017. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1648

Rīgā 2009.gada 22.decembrī (prot. Nr.89 127.§)
Noteikumi par pasākumiem, kas jāveic valsts kapitālsabiedrībām, kuras veic Kultūras ministrijas deleģētas valsts kultūras funkcijas un saņem ziedojumus
Izdoti saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 27.panta 9.punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts kapitālsabiedrības, kuras veic Kultūras ministrijas deleģētas valsts kultūras funkcijas (turpmāk – valsts kultūrkapitālsabiedrības), uzskaita saņemtos ziedojumus, sniedz publisku pārskatu par ziedotājiem, to ziedotajām summām un saņemto ziedojumu izlietojumu, minētajā pārskatā ietveramo informāciju, kā arī pasākumus, kurus veic, ja ziedojums nav izmantots sabiedrības (it īpaši trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu) kultūras vajadzību apmierināšanai vai koncerta, izrādes vai operas uzveduma veidošanai.

2. Valsts kultūrkapitālsabiedrības saņemtos un izlietotos ziedojumus iegrāmato atsevišķi pēc to ekonomiskās būtības, ievērojot likumu "Par grāmatvedību", Gada pārskatu likumu un citus normatīvos aktus.

3. Valsts kultūrkapitālsabiedrības ne vēlāk kā līdz pēctaksācijas gada 31.martam sniedz Valsts ieņēmumu dienestam pārskatu par saņemtajiem un izlietotajiem ziedojumiem (turpmāk – pārskats) (pielikums).

4. Pārskata sadaļā "Saņemtās ziedojuma summas, kuras nav izlietotas sabiedrības (it īpaši trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu) kultūras vajadzību apmierināšanai vai koncerta, izrādes vai operas uzveduma veidošanai, vai summas atbilstoši noteikumu 4.4.apakšpunktam" (pielikuma 5.punkts) norāda ziedojumu summas, kas nav izmantotas sabiedrības (it īpaši trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu) kultūras vajadzību apmierināšanai vai koncerta, izrādes vai operas uzveduma veidošanai, tai skaitā:

4.1. izdevumus reklāmai, izņemot tos valsts kultūrkapitālsabiedrības rīkotā koncerta, izrādes vai operas uzveduma informatīvo materiālu (bukleti, afišas un plašsaziņas līdzekļos izvietotie informatīvie materiāli) izdevumus, kuros nav norādes uz ziedotāju;

4.2. reprezentācijas izdevumus;

4.3. ziedojumus citām personām;

4.4. izdevumus, kuri sniedz labumu ziedotājam vai ar to saistītam uzņēmumam vai saistītai personai, tas ir:

4.4.1. jebkāds ziedojuma saņēmēja pretpienākums, kura rezultātā materiālu vai nemateriālu labumu gūst ziedotājs vai ar to saistīts uzņēmums vai saistīta persona;

4.4.2. ziedotājam vai ar to saistītam uzņēmumam vai saistītai personai ir iespēja apmeklēt ziedojuma saņēmēja organizētus pasākumus bez maksas (tai skaitā, izsniedzot ielūgumu, bezmaksas ieejas biļetes vai nosakot atlaidi ieejas biļetēm tikai ziedotājiem);

4.4.3. pasākumos, kurus rīko valsts kultūrkapitālsabiedrība, kas saņem ziedojumus, ir izvietots ziedotāja logo vai cita veida norāde uz ziedotāju un par to nav noteikta atlīdzība;

4.4.4. citi labumi, kurus ziedotājs vai ar to saistītais uzņēmums vai saistītā persona saņem par veikto ziedojumu.

5. Labumu, kuru gūst ziedotājs vai ar to saistītais uzņēmums vai saistītā persona, novērtē visas ziedotās summas apmērā.

6. Ja no saņemto ziedojumu līdzekļiem maksā darba algu vai autoratlīdzību tām fiziskajām personām, kuras nodrošina valsts kultūrkapitālsabiedrības rīkotā koncerta, izrādes vai operas uzveduma veidošanu, minētās atlīdzības summē (ieskaitot darba devēja veiktās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas), nodalot autoratlīdzību un darba algu, un norāda attiecīgo kopējo summu (nenorādot konkrēto personu loku) pārskata sadaļā "Detalizēta informācija par ziedojuma izlietojumu" (pielikuma 8.punkts).

7. Ar ziedotāju saistīta persona šo noteikumu izpratnē ir ziedotāja īpašnieks, darbinieks vai biedrs un likumiskais pārstāvis, kā arī šo personu radinieks līdz trešajai pakāpei vai laulātais vai ar šo personu svainībā esošs līdz otrajai pakāpei.

8. Valsts kultūrkapitālsabiedrība līdz pēctaksācijas gada 31.martam iemaksā valsts budžetā tās ziedojumu veidā saņemtās summas, kuras nav izlietotas sabiedrības (it īpaši trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu) kultūras vajadzību apmierināšanai vai koncerta, izrādes vai operas uzveduma veidošanai, un summas atbilstoši šo noteikumu 4.4.apakšpunktam, piemērojot minētajām summām koeficientu 0,85.

9. Valsts ieņēmumu dienests valsts kultūrkapitālsabiedrību pārskatus publicē Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā internetā.

10. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše
Pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 22.decembra noteikumiem Nr.1648

(Pielikums grozīts ar MK 10.09.2013. noteikumiem Nr.781)

Finanšu ministrs E.Repše
01.01.2014