Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 29.07.2009. - 07.09.2012. / Nākotnes
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2012. gada 4. septembra noteikumus Nr. 619 "Noteikumi par atpūtas kuģu vadītāju apmācību, sertificēšanu un reģistrāciju".
Ministru kabineta noteikumi Nr.753

Rīgā 2009.gada 7.jūlijā (prot. Nr.47 53.§)
Noteikumi par atpūtas kuģu vadītāju sertificēšanu

1. Noteikumi nosaka atpūtas kuģu – motorjahtu, kuteru un motorlaivu, kuru garums ir no 2,5 līdz 24 metriem un kas netiek izmantoti komerc­pārvadājumiem, – kā arī ūdensmotociklu vadītāju sertificēšanas kārtību kuģošanai Latvijas ūdeņos.

2. Atpūtas kuģu vadītājus sertificē un vadītāju reģistru uztur valsts akciju sabiedrība “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (turpmāk – Ceļu satiksmes drošības direkcija).

3. Sertificēšanai pielaiž un atpūtas kuģu vadītāja apliecību (turpmāk – apliecība) izsniedz personai, kura pastāvīgi dzīvo Latvijā vai kurai ir tiesības uzturēties Latvijā un kurai ir piešķirts personas kods.

4. Sertificēšanai tiek pielaistas un apliecību var iegūt personas, kuras sasniegušas šādu vecumu:

4.1. 16 gadu vecumu, lai vadītu ūdens­motociklus un motorlaivas;

4.2. 18 gadu vecumu, lai vadītu ūdens­motociklus, motorlaivas, kuterus un motorjahtas.

5. Sertificēšanai pielaiž un apliecību izsniedz personai, kurai nav medicīnisku pretindikāciju transportlīdzekļu vadīšanai un kura Ceļu satiksmes drošības direkcijā sekmīgi nokārtojusi sertificēšanas eksāmenu (turpmāk – eksāmens).

6. Pirms eksāmena, kā arī pirms apliecības saņemšanas jāuzrāda personu apliecinošs dokuments vai Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegta transportlīdzekļu vadītāja apliecība, braukšanas mācību atļauja vai mazizmēra kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecība. Minētos dokumentus drīkst neuzrādīt, ja attiecīgo personu Ceļu satiksmes drošības direkcijas amatpersona var identificēt, izmantojot Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistra informāciju.

7. Eksāmenā saskaņā ar jūrniecības nozari regulējošajiem normatīvajiem aktiem, ciktāl tie attiecas uz kuģu satiksmi Latvijas ūdeņos, tiek iekļauti šādi jautājumi:

7.1. atpūtas kuģu izmantošana;

7.2. kuģošanas līdzekļu drošs ātrums;

7.3. kuģošana zem tiltiem un to tuvumā;

7.4. kuģošanas līdzekļu ugunis, zīmes un signāli;

7.5. sadursmju novēršana;

7.6. rīcība ūdens satiksmes negadījumā;

7.7. atpūtas kuģu vadītāju kvalifikācija;

7.8. navigācijas zīmes, ugunis un to uzstādīšana, kā arī citi ar kuģu satiksmi Latvijas ūdeņos saistīti jautājumi.

8. Eksāmenu kārto datorizēti. Ja pretendents eksāmenu nenokārto, to atkārtoti drīkst kārtot ne agrāk kā nākamajā darbdienā.

9. Eksāmenā pretendents secīgi atbild uz 20 jautājumiem. Eksāmena atbilžu sniegšanai atvēlētais laiks ir 20 minūtes. Eksāmens ir sekmīgi nokārtots, ja pretendents nav pieļāvis vairāk par divām nepareizām atbildēm.

10. Apliecība ir kredītkartes formāta dokuments (pielikums), kas izgatavots no īpaša materiāla ar tajā iestrādātiem pretviltošanas elementiem. Apliecību izsniedz Ceļu satiksmes drošības direkcija, pamatojoties uz personas iegūtajām tiesībām vadīt atpūtas kuģus Latvijas ūdeņos.

11. Apliecības derīguma termiņš ir 10 gadi.

12. Persona, kura vēlas saņemt vai atjaunot apliecību, Ceļu satiksmes drošības direkcijā iesniedz medicīnisko izziņu par vispārējo veselības stāvokli vai transportlīdzekļa vadītāja medicīnisko izziņu, bet persona, kura vēlas apmainīt apliecību, – arī iepriekšējo apliecību.

13. Personai, kura uzrāda buru jahtas vai kuģa vadītāja kvalifikāciju apliecinošu dokumentu, apliecību izsniedz bez eksāmena kārtošanas.

14. Personai, kura uzrāda Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtu mazizmēra kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecību, šo apliecību maina pret atpūtas kuģu vadītāja apliecību bez eksāmena kārtošanas.

15. Iepriekšējo kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecību persona nodod Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

16. Personai, kurai ir atņemtas vadīšanas tiesības uz gadu vai ilgāk vai tās atņemtas par vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā, lai iegūtu apliecību, nepieciešams sekmīgi nokārtot šo noteikumu 5.punktā paredzēto eksāmenu.

17. Ja personai ir atņemtas kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesības, tās apliecība tiek izņemta un iznīcināta Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

18. Līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtās mazizmēra kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecības ir derīgas šo noteikumu 1.punktā minēto atpūtas kuģu vadīšanai līdz tajās norādītā derīguma termiņa beigām.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs K.Gerhards
Pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 7.jūlija noteikumiem Nr.753
Atpūtas kuģu vadītāja apliecības paraugs


KN753P.JPG (74043 bytes)

Satiksmes ministrs K.Gerhards
29.07.2009