Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.742

Rīgā 2009.gada 7.jūlijā (prot. Nr.47 22.§)
Izplatīšanai nederīgas pārtikas turpmākās izmantošanas vai iznīcināšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 15.panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka izplatīšanai nederīgas pārtikas turpmākās izmantošanas vai iznīcināšanas kārtību.

2. Šo noteikumu prasību ievērošanu kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – dienests).

3. Ja pārtikas uzņēmums konstatē izplatīšanai nederīgu pārtiku, tas:

3.1. aptur attiecīgās pārtikas izplatīšanu;

3.2. novieto izplatīšanai nederīgo pārtiku atsevišķi, lai nepieļautu derīgas pārtikas piesārņošanu;

3.3. nepieļauj izplatīšanai nederīgas pārtikas izmantošanu cilvēku uzturā.

4. Ja dienests pārtikas apritē konstatē normatīvajos aktos noteiktajām prasībām neatbilstošus pārtikas produktus, tas:

4.1. aptur attiecīgo pārtikas produktu tālāku izplatīšanu un sastāda aktu par pārtikas izplatīšanas apturēšanu. Aktu sastāda divos eksemplāros – viens paliek dienestā, bet otrs tiek izsniegts pārtikas uzņēmumam;

4.2. pieņem lēmumu par turpmāko rīcību ar šo pārtiku;

4.3. ir tiesīgs noteikt termiņu konstatēto neatbilstību novēršanai.

5. Ja dienests pārtikas uzņēmumā konstatē izplatīšanai nederīgu pārtiku, tas:

5.1. pieņem lēmumu par pārtikas izņemšanu no apgrozības un sastāda aktu par pārtikas izņemšanu no apgrozības. Aktu sastāda divos eksemplāros –viens paliek dienestā, bet otrs tiek izsniegts pārtikas uzņēmumam;

5.2. pieņem lēmumu par izplatīšanai nederīgas pārtikas turpmāko izmantošanu vai iznīcināšanu;

5.3. ir tiesīgs piedalīties izplatīšanai nederīgas pārtikas iznīcināšanā.

6. Dienests informāciju par nekaitīguma prasībām neatbilstošu pārtiku saņem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ātrās reaģēšanas sistēmas darbību pārtikas apritē un publicē to dienesta mājaslapā internetā.

7. Dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus, kas atzīti par izplatīšanai nederīgiem, pārtikas uzņēmums izmanto vai iznīcina saskaņā ar:

7.1. Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 3.oktobra Regulu (EK) Nr. 1774/2002, ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem, kuri nav paredzēti cilvēku uzturam;

7.2. Komisijas 2006.gada 3.februāra Regulu (EK) Nr. 197/2006 par pārejas posma pasākumiem attiecībā uz agrāko pārtikas produktu savākšanu, transportēšanu, apstrādi, izmantošanu un apglabāšanu atbilstīgi Regulai (EK) Nr. 1774/2002.

8. Pārtikas uzņēmums pēc izplatīšanai nederīgu augu izcelsmes un jaukto pārtikas produktu (pārtikas produkti, kas sastāv no augu un dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļām) konstatēšanas veic vienu no šādām darbībām:

8.1. pārtikas produktu izmanto par dzīvnieku barības sastāvdaļu, ja tas nav bijis saskarē ar termiski neapstrādātiem dzīvnieku izcelsmes produktiem un atbilst normatīvajos aktos noteiktajām dzīvnieku barības nekaitīguma prasībām;

8.2. pārtikas produktu iznīcina atbilstoši normatīvajiem aktiem par darbībām ar atkritumiem.

9. Ja no trešajām valstīm tiek ievesta pārtika, kas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par pārtikas apriti, dienests rīkojas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.jūlija Regulas (EK) Nr. 882/2004 par oficiālo kontroli, ko veic, lai nodrošinātu atbilstības pārbaudi saistībā ar dzīvnieku barības un pārtikas aprites tiesību aktiem un dzīvnieku veselības un dzīvnieku labturības noteikumiem, 19., 20. un 21.pantā noteiktajām prasībām.

10. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 9.janvāra noteikumus Nr.17 “Izplatīšanai nederīgas pārtikas turpmākās izmantošanas vai iznīcināšanas kārtība” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 7.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs
15.07.2009