Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Informācijas atklātības likumā

Izdarīt Informācijas atklātības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1998, 24.nr.; 2003, 12.nr.; 2004, 2., 6.nr.; 2006, 2., 21.nr.) šādus grozījumus:

1. 11.pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Informāciju var pieprasīt rakstveidā, mutvārdos vai elektroniskā veidā.";

izteikt otrās daļas otro teikumu šādā redakcijā:

"Iestāde var noteikt kārtību, kādā reģistrējami informācijas pieprasījumi, kas izteikti mutvārdos, un tādi pieprasījumi, kas iesniegti elektroniskā veidā un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nav parakstīti ar elektronisko parakstu.";

aizstāt trešajā daļā vārdus "Informācijas rakstveida pieprasījumā" ar vārdiem "Informācijas pieprasījumā, kas izteikts rakstveidā vai elektroniskā veidā" un vārdus "dzīvesvietu, uzturēšanās vietu Latvijā vai juridisko adresi" - ar vārdiem "adresi, kur nosūtāma informācija".

2. 12.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdu "pārsūdzēt" ar vārdiem "apstrīdēt vai pārsūdzēt";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Ja informācija, kas pieprasīta iestādei, ir pieejama internetā bez maksas, iestāde var atteikties izsniegt pieprasīto informāciju, norādot tās mājaslapas adresi, kur attiecīgā informācija ir pieejama, izņemot gadījumu, kad pieprasītājs ir norādījis, ka viņa tiesiskā statusa, veselības stāvokļa vai citu pamatotu apstākļu dēļ nav iespējas iegūt informāciju internetā. Ja iestādei pieprasīts likuma vai Ministru kabineta noteikumu teksts, iestāde var atteikties to izsniegt, norādot, kad un kurā laikraksta "Latvijas Vēstnesis" numurā informācija publicēta, kā arī mājaslapu internetā, kur attiecīgais normatīvais akts ir pieejams.";

aizstāt ceturtajā daļā vārdus "sniegt informāciju" ar vārdiem "izpildīt informācijas pieprasījumu vai atsevišķu tā nosacījumu".

3. Izteikt 13.panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Maksa par informācijas sniegšanu nedrīkst pārsniegt informācijas papildu apstrādes (kopēšanas, meklēšanas u.tml.) izdevumus. Izdodot normatīvos aktus par maksas pakalpojumiem par informācijas izsniegšanu, ņem vērā, ka maksā nedrīkst iekļaut izdevumus, kas radušies, risinot juridiskos vai politiskos jautājumus, kuri saistīti ar atbildes sniegšanu uz informācijas pieprasījumu, kā arī informācijas meklēšanas izdevumus, izņemot gadījumu, kad informāciju izsniedz no arhīva fonda vai muzeja krājuma."

4. 14.pantā:

papildināt pirmo daļu ar 1.1 punktu šādā redakcijā:

"11) 10 dienu laikā atbild iesniedzējam, ja informāciju pieprasīts sniegt tikai elektroniskā veidā un tai nav nepieciešama papildu apstrāde;";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Informācijas sniegšanai pēc vairāku personu informācijas pieprasījumiem piemēro šajā likumā noteiktos termiņus un Iesniegumu likuma 6.panta noteikumus."

5. Izteikt 15.pantu šādā redakcijā:

"15.pants. Iestādes lēmuma un rīcības kontrole

(1) Iestādes izdoto administratīvo aktu par atteikumu sniegt informāciju vai izpildīt informācijas pieprasījumu, kā arī faktisko rīcību, kas izpaudusies kā informācijas nesniegšana vai nepienācīga sniegšana, var apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

(2) Administratīvās rajona tiesas spriedumu var pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā.

(3) Ja informācijas pieprasījums saņemts elektroniskā veidā un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nav parakstīts ar elektronisko parakstu, tā iesniedzējs nav tiesīgs prasīt informācijas sniegšanu tiesas ceļā."

6. Papildināt pārejas noteikumus ar 8.punktu šādā redakcijā:

"8. Šā likuma 15.panta otrā daļa neattiecas uz tām lietām, kurās Administratīvā rajona tiesa spriedumu pieņēmusi līdz 2009.gada 31.martam. Šajās lietās spriedums pārsūdzams Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā."

Likums stājas spēkā 2009.gada 1.aprīlī.

Likums Saeimā pieņemts 2009.gada 12.martā.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2009.gada 25.martā

 

Redakcijas piebilde: likums stājas spēkā ar 2009.gada 1.aprīli.

01.04.2009