Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.894

Rīgā 2007.gada 18.decembrī (prot. Nr.70 30.§)
Kārtība, kādā izveido un uztur vides vadības un audita sistēmas reģistru un reģistrē tajā organizācijas
Izdoti saskaņā ar Vides aizsardzības likuma 39.panta trešo daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Vides pārraudzības valsts birojs (turpmāk - birojs):

1.1. izveido un uztur vides vadības un audita sistēmas (turpmāk - sistēma) reģistru;

1.2. reģistrē publisko un privāto tiesību subjektu (izņemot fizisko personu) (turpmāk - organizācijas) sistēmas reģistrā vai lemj par reģistrācijas atteikumu.

II. Sistēmas reģistra izveidošana un uzturēšana

2. Sistēmas reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kuras pārzinis ir birojs. Sistēmas reģistrā ietver šādu informāciju:

2.1. organizācijas reģistrācijas numurs sistēmas reģistrā un reģistrācijas datums;

2.2. organizācijas nosaukums, adrese un kontaktpersona;

2.3. organizācijas pamatdarbības kods atbilstoši Vispārējai ekonomiskās darbības klasifikācijai (NACE) un darbinieku skaits;

2.4. vides verificētājs - vārds, uzvārds vai firma (nosaukums) un reģistrācijas numurs;

2.5. organizācijas statuss sistēmas reģistrā.

3. Birojs aktualizē sistēmas reģistrā ietverto informāciju pēc izmaiņu izdarīšanas vai papildu informācijas saņemšanas. Sistēmas reģistrā ietvertā informācija ir brīvi pieejama biroja mājaslapā internetā.

III. Organizāciju reģistrācija

4. Lai reģistrētos sistēmas reģistrā, organizācija, kurā ieviesta sistēma atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 19.marta Regulai Nr. 761/2001, ar ko organizācijām atļauj brīvprātīgi piedalīties Kopienas vides vadības un audita sistēmā (turpmāk - regula Nr. 761/2001), iesniedz birojā attiecīgu iesniegumu. Iesniegumam pievieno:

4.1. informāciju par citām sertificētām vides vadības sistēmām organizācijā;

4.2. atļaujas un licences kopijas, ja tādas organizācijai izsniegušas vides aizsardzības iestādes.

5. Birojs triju mēnešu laikā izskata iesniegumu, ja nepieciešams, iegūst papildu informāciju no citām valsts un pašvaldību iestādēm vai valsts reģistriem Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā un, ņemot vērā regulas Nr. 761/2001 prasības, pieņem lēmumu par organizācijas reģistrēšanu vai lemj par reģistrācijas atteikumu.

6. Ja rodas pamatotas aizdomas par iesniegtās informācijas atbilstību vai pilnīgumu, birojs ir tiesīgs pieprasīt Valsts vides dienestam veikt ārpuskārtas pārbaudi organizācijā, kura iesniegusi iesniegumu par reģistrēšanos sistēmas reģistrā.

7. Ja iesniegums vai papildu informācija liecina, ka organizācijas vides vadības sistēma un organizācijas darbība neatbilst regulas Nr. 761/2001 6.pantā un 1., 2., 3., 6. un 7.pielikumā ietvertajām prasībām, vai tiek konstatēts, ka vides verificētājs darbu neveic atbilstoši regulas Nr. 761/2001 prasībām, birojs lemj par reģistrācijas atteikumu.

8. Lēmumu, kas pieņemts saskaņā ar šiem noteikumiem, birojs rakstiski paziņo organizācijai, Valsts vides dienesta attiecīgajai reģionālajai vides pārvaldei, vietējai pašvaldībai un valsts aģentūrai "Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs".

9. Ja sistēmas reģistrā iekļautā organizācija neievēro regulā Nr. 761/2001 ietvertās prasības, to uz laiku vai pilnībā izslēdz no sistēmas reģistra. Birojs izskata jautājumu par organizācijas izslēgšanu no sistēmas reģistra, ja ir saņemts iesniegums par to, ka organizācija pārkāpusi ar vidi saistītos normatīvos aktus vai administratīvajos aktos noteiktās prasības vides jomā vai organizācija nav iesniegusi atjaunoto vides deklarāciju.

10. Birojs nosūta organizācijai rakstisku paziņojumu, kurā informē, ka tiks izskatīts jautājums par tās izslēgšanu no sistēmas reģistra, un norāda iemeslus. Organizācija mēneša laikā pēc paziņojuma saņemšanas iesniedz birojā paskaidrojumu un dokumentus, kas pierāda, ka organizācijas darbība atbilst ar vidi saistītajiem normatīvajiem aktiem un administratīvajos aktos noteiktajām prasībām vides jomā, un atjaunoto vides deklarāciju.

11. Birojs mēneša laikā no šo noteikumu 10.punktā minētā termiņa beigām izskata jautājumu par organizācijas izslēgšanu no sistēmas reģistra un pieņem attiecīgu lēmumu.

12. Lēmuma pieņemšanai birojs ir tiesīgs izveidot starpinstitucionālu komisiju, pieaicinot ieinteresēto vides institūciju pārstāvjus un attiecīgās jomas ekspertus.

13. Ja organizācija paskaidrojumā izskaidro neatbilstības cēloņus, ietver plānu neatbilstības novēršanai un vēlas saglabāt reģistrāciju, birojs pieņem lēmumu izslēgt organizāciju no sistēmas reģistra uz laiku līdz vienam gadam.

14. Ja līdz termiņa beigām, kurā organizācija ir uz laiku izslēgta no sistēmas reģistra, birojā netiek iesniegti dokumenti, kas pierāda organizācijas darbības atbilstību regulas Nr. 761/2001 prasībām, birojs lemj par organizācijas izslēgšanu no sistēmas reģistra pilnībā.

15. Birojs, sagatavojot lēmumu par organizācijas reģistrāciju vai par organizācijas izslēgšanu no sistēmas reģistra uz laiku vai pilnībā, konsultējas ar Valsts vides dienestu vai vietējo pašvaldību.

VI. Noslēguma jautājums

16. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004.gada 20.aprīļa noteikumus Nr.320 "Kārtība, kādā izveido un uztur vides pārvaldības un audita sistēmas reģistru un reģistrē tajā organizācijas" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 65.nr.; 2005, 84.nr.).

Ministru prezidents A.Kalvītis

Vides ministrs R.Vējonis
22.12.2007